De Reichenbachfalls in Meiringen

Last updated:

De Reichenbachfalls is Meiringen is volgens verhalen de plek waar de beroemde detective Sherlock Holmes ten val is geraakt. Met een authentiek treintje bereik je een mooi uitzicht op deze waterval. Vanaf dat stuk kan je verder wandelen naar boven voor nog meer toffe uitzichten. Vervolgens kan je weer met hetzelfde treintje naar beneden, maar je kan er ook voor kiezen om naar beneden te wandelen of met een monster trotti te rijden.

Met de trein naar de Reichenbachfalls

Het leukste onderdeel van heel de Reichenbachfalls, is voor de kids misschien nog wel het treintje dat je binnen enkele minuten naar een mooi uitzichtpunt van de waterval brengt. Dit authentieke rode treintje rijdt om de 7 minuten en er passen 24 personen in.

Zodra je bij de eindhalte aankomt, sta je op een mooi platform met uitzicht op de waterval. Verder is er op dit punt niets. Wil je meer zien? Dan kan je ervoor kiezen om ongeveer 30 minuten omhoog te lopen via voornamelijk trappen tot aan het restaurant. Voor dit stuk moet je goed ter been zijn. Onderweg heb je diverse uitkijkpunten op de waterval. Bij één van de uitkijkpunten sta je op een brug voor/boven de waterval. Enorm mooi!

Mogelijke vervolgopties

Eenmaal boven aangekomen bij het restaurant met panoramisch terras, heb je een aantal opties:

  • Je wandelt weer terug naar het treintje en gaat met de trein weer terug;
  • Je wandelt nog verder door of wandelt naar helemaal naar beneden;
  • Je huurt een monster trotti (een soort step waarop je samen met een jong kind kunt staan) en gaat via de geasfalteerde weg naar beneden.

Wij kiezen ervoor om wandelend helemaal naar beneden te gaan via route nummer 2 (zie onderstaande kaart). Volgens de wandelkaart zal de route die wij hebben gekozen ongeveer 1,5 uur moeten duren. Ik schat dat wij er met de kinderen ongeveer 2 uur over gedaan hebben vanaf Zwirgi tot aan de parkeerplaats.

De wandeling helemaal naar beneden

Het wandelpad naar beneden gaat grotendeels door het bos en bestaat voornamelijk uit grote keien. Het pad is veilig te lopen maar zeker niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s. Een jong kind zal dus eventueel in een draagzak of rugdrager gedragen moeten worden.

Na het eerste stuk kom je een splitsing tegen. Hierbij kan je naar de plek toe wandelen waar Sherlock Holmes volgens verhalen ten val zal zijn geraakt. Het pad naar deze plek is voor een deel stijl, maar ook redelijk smal met afgronden. Ik ben dan ook enigszins verbaasd dat dit stuk met een gele routemarkering op de kaart is gezet.

Bij het uitkijkpunt heb je wederom een prachtig uitzicht op de Reichenbachfall. In principe is dit ook nog het enkele uitzicht dat je op deze waterval tijdens de wandelroute tegen zal komen. Tenzij je ervoor kiest om vanaf dit punt de wandelroute direct omlaag te nemen. Volgens de routemarkering een wit-rood-witte wandelroute. Echter wandelen wij vaker paden met deze routemarkering maar vonden we deze toch echt te gevaarlijk voor onze kinderen. Wij kiezen er dan ook voor om weer terug te lopen naar het pad waarvan we zijn afgeweken. Mijn advies hierin zou zijn om op dit punt zelf te bekijken of je de route veilig acht voor jezelf (en eventueel je kinderen).

Aan de wand bij het uitkijkpunt hangt een bord met daarop een herdenktekst in een aantal talen voor Sherlock Holmes. Ook hangt er, op het moment dat wij er waren, een grote ster en krans van kunstbloemen ter aandenken. De plek is zeer indrukwekkend met in gedachte de gebeurtenis die zich hier vermoedelijk heeft afgespeeld.

Wij vervolgen onze route via de ‘normale’ wandelroute welke weer veelal over keien gaat en water lager ook door weilanden. Op een paar punten doorkruist het wandelpad de geasfalteerde route. Mocht je de keien vervelend vinden lopen, kan je er ook voor kiezen om de het geasfalteerde pad te nemen. Tenslotte komen we weer bij het begin van de Reichenbachfall-Bahn aan en wandelen richting de auto.

Handig om te weten!

  • De Reichenbachfall-Bahn is geopend van begin mei tot begin oktober. Neem voor de actuele data een kijkje op de website. Het treintje rijdt om de 7 minuten.
  • Adres: Reichenbach, 3860 Schattenhalb (wanneer je op het adres klikt, kom je direct in Google Maps uit).
  • Parkeren: Bij het dalstation van de de Reichenbachfall-Bahn is een beperkte gratis parkeerplaats. In de zomer kan het erg druk zijn! Wil je verzekerd zijn van een plekje, kom dan zo vroeg mogelijk. Een grotere parkeerplaats, aan de overkant van de rivier, vind je op: Alpbachsäge 10, 6072 Sachseln.
  • Tarieven: Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis entree. Voor kinderen van 6 t/m 15 jaar betaal je een gereduceerd tarief. Vanzelfsprekend is een enkele rit goedkoper dan een retourkaartje.
  • Je kan ervoor kiezen om een bezoek aan de Reichenbachfalls te combineren met de Aareschlucht welke redelijk dichtbij ligt. Hiervoor kan je een combinatiekaartje kopen waardoor je geld bespaart.
  • Beneden bij het dalstation zijn toiletten aanwezig.
  • Wil je nog meer uit je wandelroute halen? Dan kan je ervoor kiezen om nog verder door te lopen naar bijvoorbeeld de Rosenlaui of de Grosse Scheidegg.

Op zoek naar nog meer Zwitserse inspiratie? Lees dan ook onze volgende artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela