Reisdocumenten voor een baby

Wanneer je met je baby wil het reizen naar het buitenland, dien je ook voor je baby over een eigen reisdocument te beschikken. Heeft je baby en paspoort of identiteitskaart nodig? En hoe doe je het met een handtekening of pasfoto?

Paspoort of identiteitskaart voor je baby?

In de Europese wetgeving is vastgelegd dat je sinds juni 2012 voor kinderen alle leeftijden een eigen reisdocument moeten hebben. Je kunt hierbij kiezen voor een paspoort of een identiteitskaart. Afhankelijk van waar de reis naartoe gaat en welke toekomst bestemmingen jullie in gedachten hebben, kun je een keuze maken. Ben je van plan om enkel binnen Europa (ook Turkije valt hieronder) te reizen, dan kun je prima kiezen voor een identiteitskaart. Als je buiten de Europa op vakantie wil gaan, dien je in het bezit te zijn van een paspoort. Een reisdocument kun je meestal binnen 5 werkdagen ophalen.

Het aanvragen van een reisdocument

Bij de gemeente waar jullie staan ingeschreven, kun je een reisdocument aanvragen. Controleer van te voren even of alle gezaghebbende ouders mee moeten naar de gemeente of dat de andere ouder enkel schriftelijk toestemming hoeft te geven. Als je naar het gemeentehuis gaat, neem dan het volgende mee:

  • Je baby;
  • Een geschikte pasfoto van je baby;
  • Geldig identiteitsbewijs van de ouders;
  • Een schriftelijke toestemming van beide ouders of fysieke aanwezigheid.

Medische zorg in het buitenland

Het is niet te hopen, maar het is altijd mogelijk dat jijzelf of je kind medische zorg in het buitenland nodig heeft. Ook voor medische zorg is identificatie verplicht. Als je jezelf of je kind kunt legitimeren bij de zorgverlener, wordt in de meeste gevallen de rekening ingediend bij je verzekeraar. Indien je hier niet aan voldoet, riskeer je de mogelijkheid zelf de rekening te moeten betalen. En zoals je vast en zeker zult weten kan medische zorg hoog in de kosten oplopen. Liever vermijden dus!

Een goede pasfoto van je baby

Voor een goede pasfoto kun je het beste terecht bij een gespecialiseerde fotograaf. Ook voor baby’s worden namelijk eisen gesteld aan waar een goede pasfoto aan moet voldoen. Tijdens het maken van de foto mag je je baby ondersteunen bij het recht zitten zolang je arm maar niet op de foto zichtbaar is. Heb je een erg jonge baby, dan kun je vragen of de fotograaf je baby op een wit doek in de Maxi-Cosi of liggend op de grond wil fotograferen. Neem eventueel zelf voor de zekerheid een wit doek mee.

Je baby verandert erg snel

Naar mate je baby ouder wordt, zal hij/zij ook steeds meer veranderen in het gezicht. Mocht dit het geval zijn, dan kun je het beste voor de zekerheid nog een aantal extra foto’s meenemen zodat je kunt laten zien hoe je baby is veranderd.

Gaat je baby op vakantie zonder alle gezaghebbers? Dan dient er ook het e.e.a. geregeld te worden. Lees voor meer informatie hierover het artikel Dit moet je regelen wanneer je alleen gaat vliegen met minderjarige kinderen. 

Hoe oud was jouw kind toen je voor het eerst met hem/haar op vakantie ging?

Foto © Bigstock