Kom heel dicht bij reptielen in Reptielenhuis de Aarde in Breda

Last updated:

Wat ooit begonnen is als een hobby, is nu een heus reptielenhuis van 600 vierkante meter. Wanneer je hier binnenstapt, sta je direct tussen de mooi aangelegde terraria en de tropische bloemen en planten. Vanaf het moment van binnenkomen tot dat je weggaat word je door de dierenverzorgers betrokken bij verschillende activiteiten. Het programma keert drie keer op een dag terug en bestaat uit: het kennismaken met een dier, het bijwonen van een voedermoment en het vasthouden of aaien van een slang.

Reptielenhuis de Aarde: een knusse dierentuin

Reptielenhuis de Aarde mag zich één van de kleinste dierentuinen van Nederland noemen. Dat het klein is, maakt het wel heel knus en overzichtelijk. Het pand bestaat uit twee verdiepingen. Je komt binnen op de begane grond met aan de zijkanten terraria, een winkeltje en horeca gelegenheid en een grote vijver met tropische bloemen en planten. In de vijver zwemmen kleine schildpadden. Op de hele begane grond vind je tafels en stoelen en er staat een klein tafeltje met stoeltjes waar kinderen kunnen kleuren en met dino’s kunnen spelen. Door middel van twee trappen kun je naar boven om langs nog meer terraria te lopen met verschillende dieren.

Ondanks dat het knus is, hebben de reptielen wel mooie grote verblijfplaatsen en ziet alles er super netjes en verzorgd uit. Zeker wanneer je boven bent, moet er rekening mee worden gehouden dat kinderen niet op de ramen mogen kloppen en mogen rennen. Vanaf boven kijk je in het midden ook weer op de vijver en de begane grond.

Leerzaam

Het mooie aan dit reptielenhuis vonden wij, was dat je overal bij betrokken wordt. Bij binnenkomst zie je een programma liggen die bestaat uit kennismaken met een dier, een voedermoment en het vasthouden van een slang. Zorg dat je rond 10.00 uur, 12.30 uur of 15.00 uur aanwezig bent om alles goed mee te kunnen maken.

Bij ieder moment wat gaat komen, komen de verzorgsters langs de terraria om alle bezoekers daar van op de hoogte te brengen en te begeleiden naar de plek waar de activiteit gehouden wordt.

Omdat het klein is, is het erg overzichtelijk. De medewerkers namen echt de tijd om uitleg te geven en om vragen te beantwoorden. In ons geval werden de bezoekers opgedeeld in twee groepen, er was een Engelstalige groep en een Nederlandse groep. Ik verwacht dat ze op drukke dagen de bezoekers ook zo in tweeën splitsen, zodat iedereen goed zicht heeft en zijn vragen kan stellen.

Bij alle terrarium vind je bordjes met welk dier je er kan bewonderen en meer informatie over de diersoort.

Bij mooi weer kun je ook op het terras plaatsnemen. Er zijn dan wat kleine verblijven waar schildpadden in rondlopen en die mag je dan ook aaien.

Extra activiteiten

Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er gratis speurtochten te krijgen. Het is de bedoeling dat je meer over de dieren in het reptielenhuis leert, door goed te kijken, te luisteren en te lezen. Wanneer je de speurtocht inlevert, krijg je een zoete beloning!

Bij Reptielenhuis de Aarde kun je ook kinderfeestjes geven, of met grotere groepen en scholen terecht. Je kunt een kinderfeestje zo ver uitbreiden als dat je wilt. Kijk op de website voor de mogelijkheden.

Er staat ook nog een apparaat waar je voor € 0,20 cent een bakje krijgt met voer voor de schildpadjes. Het is wel goed, dat wanneer het apparaat leeg is deze niet meer bijgevuld wordt, omdat de dieren dan genoeg gehad hebben!

Wat wij vonden van Reptielenhuis de Aarde?

Een bezoek aan Reptielenhuis de Aarde is eigenlijk voor iedereen leuk. Ben je echt een reptielenfan? Dan kun je hier je hart ophalen! Onze zoon is niet zo’n durfal, dus die vond het prima om vanaf een afstandje toe te kijken hoe andere kinderen de reptielen aanraakte of om hun nek hadden liggen. Toch heeft ook hij een hele leuke ochtend gehad. Je kunt je in het reptielenhuis ongeveer 2 uur vermaken. Het is vooral erg fijn dat alles zo netjes is, schoon en verzorgd. Het stinkt er ook nergens! Daarnaast zorgen de medewerkers er echt voor dat je overal bij betrokken wordt. Ook wanneer je niet vooraan staat om de dieren aan te raken, dan nog komen ze naderhand even met het dier naar de kinderen toe om te kijken of ze nog vragen hebben of het misschien toch zouden durven. Is dat niet het geval? Dan nemen ze de diertjes gewoon weer mee. Om het uitstapje betaalbaar te houden mag je je eigen eten en drinken mee naar binnen nemen. Er is ook wel een horeca aanwezig, waar je drankjes en wat te snoepen kunt kopen.

Handig om te weten!

  • Adres: Aardenhoek 26a, 4817 NE Breda
  • Parkeren: Je kunt er parkeren aan de straat. Het is een doodlopende straat en parkeren is gratis.
  • Bereikbaarheid: Er is een bushalte op ongeveer 5 minuten lopen van het reptielenhuis vandaan.
  • Prijzen: Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen. Kijk voor de actuele prijzen op de website.
  • Openingstijden: Kijk voor de actuele openingstijden op de website.
  • Verschoningsruimte: Er staat een kar met daarop een aankleedkussen om een luier te verschonen.
  • Horeca: Je kunt wat te drinken en wat te snoepen kopen in het reptielenhuis. Echt iets te eten bieden ze niet aan, maar mag je van huis meenemen!

Na het lezen over deze blog over Reptielenhuis de Aarde in Breda, op zoek naar nog meer inspiratie? Lees ook eens deze artikelen:

© Opwegmetmama – Nyree