Rheinfall Schaffhausen, de grootste waterval van Europa

De Rheinfall, is met zijn 150 meter breedte de grootste waterval van Europa. Toen ik een jaar of 10 was, ben ik hier eens met mijn opa geweest. De waterval had zo’n indruk op mij achtergelaten dat ik het nogmaals wilde beleven. Als tussenstop net over de grens (Duitsland-Zwitserland) naar onze vakantiebestemming in Berner Oberland, besloten wij om hier naartoe te gaan. En één ding is zeker: het is nog steeds even indrukwekkend als toen!

Rheinfall Schaffhausen, de grootste waterval van Europa

De Rheinfall Schaffhausen is een toeristische trekpleister in Zwitserland. En dat is niet voor niets! het is de grootste waterval van Europa. Niet zo zeer qua hoogte (deze bedraagt ‘slechts’ 23 meter), maar qua breedte! Iedere seconde worden er honderden kubieke meters water doorgevoerd (in de zomer gemiddeld 600 m3!) over de rotsen ten midden van de waterval. Kortom: een imposante bedoeling!

Manieren of de Rheinfall te bekijken

Er zijn verschillende manieren mogelijk om deze waanzinnige waterval te kunnen bewonderen:

Vanaf een uitkijkpunt

Aan beide zijden van de Rheinfall zijn uitkijkpunten geplaatst.

 • De meest makkelijke is die bij Neuhausen am Rhein. Hiervoor hoef je slechts de (betaalde) parkeerplaatsen af te dalen, en de rest wijst voor zich. Je hebt hier een wijds uitzicht over de waterval. Houd voor je navigatie het adres ‘Rheinfallquai 32, 8212 Neuhausen am Rheinfall, Zwitserland‘ aan. Vanaf deze kant worden ook de boottochten over de water uitgevoerd. Op onderstaande foto kan je zien hoe het uitzicht vanaf deze zijde is.
 • Een ander mooi uitkijkpunt bevindt zich aan de rechterzijde van de waterval. Hierbij kan je de auto bijvoorbeeld kwijt op de parkeerplaats van Schloss Laufen (adres: Lauferstrasse, 8447 Laufen-Uhwiesen, Zwitserland). Is deze vol? Dan kan je je auto ook nog kwijt op een parkeerplaats een stukje verderop (adres: Lauferstrasse, 8248 Laufen-Uhwiesen, Zwitserland Vervolgens wandel je door de kasteelpoort van het kasteel en wandel je in korte tijd naar het eerste uitzicht op Rheinfall. Wil je nog meer zien? Dan kan je nog naar beneden via de trap langs de rotswand, je vindt daar meerdere uitkijkplatforms waarbij je heel dicht langs de waterval staat.

Met de boot

Een zeer bijzondere én intense manier om de Rheinfall te bezichtigen, is per boot. Er worden namelijk vier verschillende type boottochten aangeboden, welke starten vanaf Neuhausen am Rhein:

 • Rode route: Een waarbij je in ongeveer 3 minuten de waterval oversteekt naar Schloss Laufen;
 • Blauwe route: een korte rondvaart van 15 minuten;
 • Gele route: een rondvaart van 30 minuten waarbij je een stop maakt op de rots (Mittelfelsen) ten midden van de waterval;
 • Roze route: een langere rondvaart met audiotour van 30 minuten.

Wij kozen met onze kinderen voor de rondtoer van 15 minuten (de blauwe boot). Deze was naar onze mening qua duur lang genoeg. De boot voerde 2x vlak langs de waterval. Dichtbij genoeg om de druppels te kunnen voelen. Ook kon je goed de kracht voelen van de waterval die de boot probeerde weg te duwen. Een absolute aanrader om te doen, het is zeer indrukwekkend! Zowel wijzelf, als de kinderen vonden het een toffe ervaring om mee te maken.

Op de website van een Zwitsers gezin had ik tevens gelezen dat de gele route, waarbij je een stop maakt bij de rotsen, wordt afgeraden voor jongere kinderen. De trappen op de rots kunnen door het water wat glad zijn en daarbij heb je ook met tegenliggers te maken.

Wandeling rond de Rheinfall

Vind je het leuk om een stukje te lopen? In ongeveer 2 uur kan je de 7 kilometer lange Rheinfall-Rundweg (route nr 896) wandelen. De route start bij Schloss Laufen in Dachsen. Hierbij daal je af richting het water, steek je een brug over, om vervolgens weer omhoog te klimmen aan de overzijde.

Vanaf een terras

Aangezien de Rheinfall een populaire attractie is, ontbreekt het hier ook niet aan horeca. Er zijn diverse restaurants met een terras waarbij je uitkijkt over de waterval. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Restaurant Park am Rheinfall
 • Castle Worth
 • Rheinfall Gastronomie AG
 • Inseli Bistro

Gezien de populariteit van deze locaties, liggen de prijzen wel wat hoger. Daarentegen heb je wel weer een prachtig uitzicht, waar je dan ook voor betaald in dit geval. The choice is yours! Wij kozen er in dit geval voor om slechts een ijsje te halen bij de kiosk.

Handig om te weten!

 • De Rheinfall maakt deel uit van de Grand Tour of Switzerland. Dit is een rondreis door heel Zwitserland per auto, motor of trein van 1.643 kilometer lang. Daarbij kom je langs 46 attracties, 22 meren, 5 alpine passen en 13 UNESCO werelderfgoedplaatsen. De Grand Tour of Switzerland is opgedeeld in 8 verschillende etappes. Je kan er dus voor kiezen om slechts een deel te doen. Klik hier voor meer informatie.
 • Met een kinderwagen is het het meest handig om de zijde van Neuhausen am Rhein te kiezen. Deze heeft in principe geen trappen, tenzij je naar de boten gaat.
 • Vanaf de parkeerplaats Burgunwiese in Neuhausen rijdt een treintje, genaamd de Rhyfall-Express als een soort shuttle naar de Rheinfall en weer terug. De rit duurt ongeveer 10 à 15 minuten.

Andere toffe activiteiten in de omgeving van de Rheinfall Schaffhausen

Een bezoek aan de Rheinfall duurt in eerste instantie niet zo heel lang. Wij zijn er in totaal ongeveer 1,5 uur geweest. Het is daardoor prima te combineren met een of meerdere andere leuke activiteiten in de omgeving:

 • Adventure Park Rheinfall Aan de zijde van Neuhausen am Rhein vind je vlakbij de parkeerplaatsen een ruim opgezet klimpark met maar liefst 16 verschillende parcoursen waarvan 2 voor kinderen van 4 tot 7 jaar.
 • Smilestone Miniaturwelt am Rheinfall Wat wij wel van plan waren, maar uiteindelijk niet hebben gehaald qua tijd, is een bezoek aan Smilestone. Dit is een miniatuurwereld van bepaalde delen van Zwitserland waaronder natuurlijk de Rheinfall, maar ook Berner Oberland en nog veel meer.
 • Rhyality Immersive Art Hall In Neuhausen am Rhein vind je deze bijzondere kunsthal, waarbij je met behulp van 28 videoprojecties 360 graden wordt omringt door artistieke animaties van de Rheinfall door de seizoenen heen. Wij hebben ook dit niet gedaan, maar het ziet er wel zeer indrukwekkend uit om eens mee te maken.
Powered by GetYourGuide

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela