Bezoek aan het Rijksmuseum met een peuter

Last updated:

Mijn peuter (3) is dol op het prentenboek Pim en Pom in het Rijksmuseum. Bijna elke dag trekt ze enthousiast dit boek uit de kast om voorgelezen te worden. En inmiddels kent ze ook de schilderijen uit het boek goed. De hoogste tijd dus om de kunstwerken in het echt te gaan bewonderen! Wij bezochten het Amsterdamse museum op een (rustige) doordeweekse ochtend.

Het verhaal van Nederlandse kunst in het Rijksmuseum Amsterdam

In het Rijksmuseum in Amsterdam wordt met 8.000 objecten het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis verteld. Je wordt meegenomen van objecten uit de Middeleeuwen tot kunst van Mondriaan. Het hoogtepunt wordt gevormd door de Eregalerij, met als absoluut toppunt De Nachtwacht van Rembrandt.

Scheepsmodel van de Prins Willem uit 1651

Activiteiten voor kinderen

Het Rijksmuseum organiseert veel activiteiten voor kinderen, zeker ook in vakanties. De meeste activiteiten zijn voor kinderen vanaf zes jaar oud. Zo is er bijvoorbeeld het kijkspel ‘Wild kijken’. Voor vijf euro huur je een tas en uit die tas haal je dan route-aanwijzingen. In het weekend wordt een gratis activiteit aangeboden, ook voor peuters: ‘Tekenen als Rembrandt’. Onder begeleiding kun je zelf aan de slag gaan om te tekenen. Ook worden er prikkelarme avondopenstellingen georganiseerd.

Voor de doelgroep peuters is er geen speciale rondleiding of activiteit doordeweeks. Het boek Pim en Pom in het Rijksmuseum functioneerde daarom als onze gids door het museum. In het boek gaan de poezen Pim en Pom op zoek naar de Gouden Leeuw in het museum. Om die Gouden Leeuw te vinden, vragen ze advies aan dieren op schilderijen.

Gewapend met het boek onder haar arm rende mijn peuter door de Eregalerij en door de zalen. Enthousiast zocht ze het schilderij dan op in haar boek. Op de grote schilderijen kon ze de details veel beter zien; een dwarrelend veertje of een hondje met belletjes aan de halsband. Grote favoriet was het Poppenhuis van Petronella Oortman. Al vond ze het wel heel jammer dat ze niet met het poppenhuis mocht spelen..

Grote favoriet is het poppenhuis van Petronella Oortman

Uitrazen

Na het museumbezoek wilde mijn dochter wel even lekker rennen. Ze werd aangetrokken door de grote fontein in de tuin van het Rijksmuseum (aan de kant van het Museumplein). Deze fontein is een kunstwerk, waar je wél mee mag spelen. Het is een groot raster, waaruit in een vaste volgorde water uit spuit. Zo kun je ‘opgesloten’ worden door de fontein. Een grote hit! En gelijk een tip: neem droge kleding mee bij mooi weer. Ook is in de tuin een klimrek van kunstenaar Aldo van Eyck geplaatst. De tuinen van het Rijksmuseum zijn altijd vrij toegankelijk. Je kunt dus ook alleen de tuin bezoeken.

Fontein Hide and see(k)

Museumplein

Ben je in de tuin van het Rijksmuseum uitgespeeld? Steek even de straat over en op het Museumplein zit een kleine speeltuin met een klimtoestel en een nestschommel, een fijne plek!

Eten & drinken

In het Rijksmuseum is een museumcafé. Op de menukaart staan twee kindergerechten: pannenkoekjes en een burger. Er is geen speelhoek aanwezig in dit café. Verder is in het weekend een picknickruimte open, waar je je eigen hapjes en drankjes kan opeten.

Museumshop

Natuurlijk heeft het Rijksmuseum ook een museumshop. In de winkel vind je gehaakte Nijntjes, prentenboeken over het Rijksmuseum en een collectie PlayMobil met bekende figuren van schilderijen (Het Melkmeisje, Marten & Oopjen, etc). Hier kun je ook poseren met een levensgrote PlayMobil-versie van een van de schutters van de Nachtwacht.

Het aanbod van Playmobil in het Rijksmuseum

Handig om te weten

  • Het museum is elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur
  • Voor kinderen t/m 18 jaar is de entree gratis
  • Je mag een buggy meenemen in het museum, een rugdrager niet
  • Er zijn buggy’s te leen bij de garderobe (op = op)
  • Vlakbij de toiletten is een verschoningsruimte
  • Je kunt gebruik maken van een kolfruimte
  • Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
  • Het museum is goed bereikbaar met het OV
  • Website: www.rijksmuseum.nl

Het Rijksmuseum voor peuters een aanrader?

Ik vind van wel! Het vraagt wel om wat voorbereiding. Lees met je kind bijvoorbeeld het boek van Pim en Pom. Of het boek Nijntje x Rembrandt. Zo heeft je kind al een keer wat schilderijen gezien en dat zal zorgen voor herkenning. Je kunt ook zelf een thema aan je bezoek hangen. Zoek de mooiste schoenen of ga op zoek naar bepaalde dieren.

Maak in ieder geval een keuze wat je wil zien. En houd je tijd in het museum beperkt. Je kunt namelijk niet alles in één bezoek bekijken.

Ook zijn er nogal veel trappen in het museum. Spaar wat energie voor je kind en neem de lift naar de juiste etage of zaal.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte