Als je aan een roadtrip denkt, zal je waarschijnlijk niet snel een baby als ideale medereiziger opnoemen. In de zomer van 2018 gingen wij voor het eerst op vakantie met onze zes maanden oude zoontje. Een roadtrip door Frankrijk stond op de planning: beginnen in het noorden van Frankrijk (Normandië) en dan eindigen in het zuiden (Ardèche). De voorbereidingen waren enthousiast maar hoe dichter we bij de vertrekdatum kwamen, hoe somberder ik het in begon te zien. Bijna iedere nacht ergens anders slapen en zoveel rijden, hoe zou onze baby dat trekken? Uiteindelijk hebben we het ontzettend leuk gehad met z’n drieën, mede dankzij deze zeven tips:
Pak de auto zo efficiënt mogelijk in
Denk bij het inladen van de auto goed na over wat je wel en niet nodig zult hebben tijdens de reis. Spullen die je minder nodig hebt, leg je achterin de auto, spullen die je vaak nodig hebt leg je bovenop. Denk bijvoorbeeld aan de luiers, eten/drinken voor de kleine, een aantal schone kleren etc. Wij verbleven de eerste week bijna iedere nacht ergens anders, de tweede week zouden we op een camping blijven. Voor de eerste week hadden we daarom steeds één koffer waar we de spullen in deden voor die betreffende nacht. Zo hoefden we niet alle bagage ieder hotel in te slepen.
Zorg er ook voor, als het mogelijk is, dat de achterbank zoveel mogelijk leeg blijft. Naast het zitje van onze zoon, hadden wij alleen de kinderwagen en een tas met eten op de achterbank staan. Zo konden we snel de achterbank leeg halen voor het geval we Avian moesten verschonen of als we Avian even wilden laten liggen en het buiten te vies of te slecht weer was. Daarnaast is een lege achterbank ook fijn als je onderweg een uitstapje gaat maken en andere mensen op deze manier niet meteen kunnen zien dat je onderweg naar je vakantiebestemming bent. Uiteraard moet de inhoud van de achterbak dan niet te zien zijn. Heb je toch spullen op de achterbank liggen of heb je geen hoedenplank die de achterbak bedekt: een grote donkere sjaal of kleed zorgt ervoor dat van buitenaf amper te zien is dat er bagage in de auto ligt.
Neem deze handige spullen mee
Ok, ik hoef jullie niet te vertellen wat een baby allemaal nodig heeft. Onze zoon had een koffer mee die groter was dan de koffers van mij en mijn vriend samen… Maar er zijn een aantal spullen die een roadtrip een stuk comfortabel maken.
Tentje
Zo hadden wij een campingbedje/babytent mee die makkelijk uit te klappen en weer op te bergen was in een heel klein pakketje. Het tentje was voorzien van een zacht matrasje en kon helemaal dicht geritst worden. Onze zoon kon zo overal veilig en schoon liggen en slapen. Ook in de hotelkamers konden we deze gebruiken als er geen campingbedje aanwezig was (wat niet vaak het geval was).
Draagdoek/-zak
Verder is het handig om een draagdoek of -zak mee te nemen. Niet alle plekken zijn makkelijk te bereiken met een kinderwagen, zoals sommige musea of natuurgebieden. Een draagdoek is dan ideaal. Daarnaast vindt je kindje het soms ook heel fijn veilig dicht bij papa of mama te zitten, zeker met al die verschillende indrukken in korte tijd.
Flessenwarmer/thermosfles
Onze zoon at inmiddels al potjes. Deze hadden we dan ook voldoende meegenomen omdat we zeker wilde weten dat hij zou eten (met een ander/buitenlands merk is dat toch altijd afwachten). Naast potjes dronk hij ook nog flessen. Om dit allemaal op te warmen, hadden wij een flessenwarmer meegenomen die ook gebruikt kon worden in de auto. Deze flessenwarmer was niet alleen handig in de auto maar ook voor op de hotelkamers. Zo hoef je midden in de nacht niet op zoek te gaan naar een magnetron.
Heb je geen flessenwarmer? Dan kun je ook gebruik maken van een thermosfles die je vult met heet water en een losse fles met koud water zodat je kunt mixen.
Opblaasbadje
En het laatste ideale product voor zo’n trip is een opblaasbadje. Wij hadden die van ons gekocht op Ali Express voor een paar euro. De meeste hotelkamers hadden een douche en onze zoon heeft een hekel aan douchen (ja écht! Gillen!). Dan is zo’n badje heel fijn. Het badje dat wij hadden, had ook een omhoog staand randje zodat de baby niet onderuit kan glijden (uiteraard alsnog altijd bij je kind blijven als hij/zij in bad zit!). Daarnaast is zo’n badje ook te gebruiken als klein zwembadje op hete dagen. Het voordeel van een opblaasbaar badje is dat hij snel opgezet is en als je hem niet nodig hebt, je hem op kan vouwen als klein pakketje en het daardoor weinig ruimte in de auto inneemt. Er zijn tegenwoordig ook opvouwbare reisbadjes verkrijgbaar.
Neem bekende spullen mee
Zeker als jullie op veel verschillende plekken gaan slapen, is het fijn voor jouw kindje als er bekende spullen in dat onbekende bedje liggen. Denk natuurlijk aan lievelingsknuffels (alsof je die überhaupt zou vergeten..) maar ook aan dekentjes en ander speelgoed. Ook een afspeellijst met herkenbare muziek en/of filmpjes is heel fijn om mee te nemen. Muziek of filmpjes kan een kindje net voldoende afleiden tijdens een verdrietig moment.
Maak de auto zo comfortabel mogelijk
Zorg voor goede zonneschermen zowel voor de zijramen als voor het raam achter. Dit scheelt een heleboel irritaties en warmte op de achterbank. Er zijn ook zonneschermen waarbij je toch het raam open kan doen. Een beetje frisse lucht is zo af en toe natuurlijk wel fijn.
Zoals ik eerder al zei, kan een autostoeltje erg warm worden. Op warme dagen is het dan ook slim je kindje niet te warm aan te kleden. Onze zoon zat meestal alleen in een romper of soms zelfs alleen in een luier in zijn stoeltje. Een goed werkende airco kan natuurlijk ook een uitkomst bieden. Let hiermee wel op dat je kindje niet in de tocht of direct in de luchtstroom van de airco zit. Hierdoor kan hij/zij misschien verkouden worden.
Neem klein speelgoed mee waarmee jouw kindje tijdens de autorit kan spelen. Er zijn speciale ringen te koop waarmee je speelgoed kan vastklikken aan de riemen van het autostoeltje. Zo kan het speelgoed niet per ongeluk op de grond vallen (of, in het geval van onze zoon, op de grond gegooid worden).
De kleinste kindjes zitten in de auto nog met hun rug naar de bestuurder. Om je kindje toch in de gaten te kunnen houden, zijn er spiegels verkrijgbaar die je vast kunt maken aan een hoofdsteun van de achterbank. Zo kan je in de gaten houden of het goed gaat met je kleine (en gekke bekken naar hem/haar trekken).
Lees ook het artikel: ‘Tips voor een lange autorit met kinderen‘.
Las regelmatig een pauze in
Dit is natuurlijk een hele logische tip maar in de praktijk kan je hem misschien toch snel vergeten en grenzen gaan verleggen. Als volwassene is lang in de auto zitten al niet heel prettig, maar een baby zit ook nog in een bepaalde houding vast. Er is weinig bewegingsvrijheid voor je kleintje en als het ook nog eens een zomerse dag is, kan het in zo’n stoeltje al snel warm worden. Algemeen wordt dan ook aangeraden een kindje niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje te laten zitten. Na deze twee uur is het verstandig hem/haar minstens een kwartier lekker te laten bewegen. Neem daarom ook bijvoorbeeld een speelkleed of zo’n pop up tentje mee zodat je jouw kindje op een grasveldje kan leggen.
Ook moet je kindje natuurlijk regelmatig verschoond worden. Met een poepluier in een stoeltje zitten is natuurlijk niet prettig, maar een volle plasluier is op een warme dag ook niet heel fijn. De meeste snelwegen hebben tankstations met goede verschoningsruimtes, soms tegen een kleine vergoeding. In het buitenland zijn er ook regelmatig aparte openbare toiletten langs de snelweg, zeker langs de wegen die door veel vakantieverkeer gebruikt wordt. Deze plekken hebben niet altijd een verschoningsruimte. Het is in zo’n geval handig als je een verschoningsmatje bij je hebt zodat je jouw kindje bijvoorbeeld op de achterbank kan verschonen. Doe dit niet te vaak want het is funest voor je rug!
Blijf flexibel met je planning
Soms kan je een heel leuk dagje hebben gepland vol met activiteiten en bezienswaardigheden, maar heeft je baby daar geen zin in. Dat is misschien jammer omdat je dan niet alles kan doen wat je wilt, maar je zal je aan je baby moeten aanpassen. Je hebt tenslotte ook geen zin in onnodig drama tijdens een uitstapje. Het is ook verstandig regelmatig rustige dagen in te plannen, zoals een dagje rustig aan zee, of twee overnachtingen op dezelfde plek.
Kijk naar de omgeving van je overnachtingen
Er zijn heel veel hotels langs de kant van de snelwegen die leiden naar vakantiebestemmingen. Het is echter wel verstandig even te kijken naar de omgeving van deze hotels. Meestal zijn ze omgeven van asfalt en valt er weinig te beleven. Als je laat aankomt en vroeg weer vertrekt, is dit niet zo heel erg. Als je echter iets langer ergens blijft, is het wel fijn als je even een rondje buiten kan lopen of ergens een hapje kan gaan eten. Na een lange reis in de auto zal jouw kindje namelijk niet staan te springen om weer in de auto gezet te worden om op zoek te gaan naar een restaurant.
Heb jij nog aanvullende tips? We horen het graag!
Kopfoto © Shutterstock
Overige foto’s © Lisanne