2-daagse roadtrip door Fuerteventura: wat je niet mag missen

Fuerteventura is het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden. Eén van de beste manieren om het eiland te verkennen is met een roadtrip, waarbij je kunt genieten van adembenemende uitzichten, historische bezienswaardigheden kunt bezoeken en de verborgen parels van het eiland kunt ontdekken. Wij huurden er een auto voor 2 dagen waarin we veel mooie plekken hebben mogen zien. In dit artikel delen we de route (inclusief veel foto’s!) van onze roadtrip met kinderen op Fuerteventura.

Roadtrip Fuerteventura, ontdek het eiland in 2 dagen met de auto

Tijdens onze vakantie, verbleven wij in het zuiden van Fuerteventura in het plaatsje Esquinzo. Fuerteventura is een langwerpig eiland op de kaart. Wij kozen er daarom voor om op dag één de linkerzijde van het Canarische eiland te pakken, en de tweede dag de rechterzijde. Wij hebben deze dagen vrij vol gepland. Mocht het wenselijk zijn, dan kun je dit dus prima over meerdere dagen uitsmeren.

Hieronder zal ik je vertellen welke stops wij hebben gemaakt tijdens onze roadtrip en vertel ik je ook wat wij ervan vonden en of het naar onze mening de moeite waard was. Ook zal ik je nog tips geven over andere leuke plekken waar je naartoe kunt, maar die wij niet hebben gedaan.

Dag 1: de linkerzijde van Fuerteventura

 • Morro Jable De eerste dag van onze roadtrip kiezen wij dus voor de linkerzijde van Fuerteventura. Allereerst zakken we iets zuidelijker naar het plaatsje Morro Jable, de meest zuidelijke badplaats van Fuerteventura. Morro Jable heeft een breed en diep strand met wit zand. Aan het begin van het plaatsje is een ruime speeltuin en zie je het opgezette skelet van een walvis. Een klein stukje verderop is een vuurtoren en een beachclub. Aan de rechterzijde van de weg kom je diverse terrassen en veel winkeltjes tegen.

  Wil je hier een stop maken, zorg dan dat je hier op tijd bent. Wij konden namelijk geen parkeerplaats vinden en zijn in de avond van dag 2 nog even teruggereden. Onderstaande foto’s zijn dan ook gemaakte op de tweede dag.
 • Mirador de Las Penitas We rijden een stuk door langs een aantal mooie uitzichtpunten. Tijdens de rit heb je een wijds uitzicht over heuvels vol zand. Op een gegeven moment gaan we echt omhoog richting het punt waar we naartoe navigeren. Een heel bijzonder gezicht. De eerste is Mirador de Las Penitas. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht over diverse bergtoppen. Het is op een foto lastig vast te leggen hoe mooi dit was. De moeite waard om even te stoppen dus.
 • Municipio de Betancuria Via het plaatsje Pajara rijden we door naar het volgende uitzichtspunt, welke ik zelf nog veel leuker vond. Mocht je trouwens even willen proeven van het Canarische leven op Fuerteventura, dan is Pajara een leuk sfeervol klein plaatsje om even te stoppen.

  Eenmaal aangekomen op onze volgende stoppunt, is het eerste wat ons opvalt heel veel eekhoorntjes. Deze diertjes zijn niet schuw en een heuse plaag op het eiland. Er wordt dan ook verzocht de eekhoorntjes niet te voeren. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht richting de oceaan. Ook zie je hier een witte poort, welke je op meerdere plekken tegen zult komen. Ik vond deze erg mooi als fotostop van de kids.
 • Ermita de Nuestra Señora de la Peña Onderweg naar Betancuria kwamen we langs een ruim plein met daarop een indrukwekkende kerk. Het plein straalt rust uit. Opvallend aan de dorpjes is dat je hier wat meer beplanting ziet vergeleken met het land buiten de dorpjes om, dat voornamelijk kaal is.

  Rechts van dit kerkje is ook nog een leuk restaurant te vinden welke mijn aandacht trok: Don Antonio. Toen wij er waren, was het restaurant gesloten. De menukaart ziet er echter wel prima uit. En ook op Google zien de foto’s er ook erg gezellig uit. Wellicht een leuke plek om een hapje te eten dus mocht je een leuk restaurant zoeken.
 • Betancuria De plek waar wij onze middagbreak doorbrengen is Betancuria. Deze plaats was vroeger de hoofdstad van Fuerteventura en naar mijn mening echt een must-see op het eiland. Het is niet enorm groot, maar er zijn wel een aantal leuke restaurants te vinden, souvenirwinkeltjes en natuurlijk is er ook wat te zien: een kunstnijverheidsmuseum, archeologisch museum en de kerk Iglesia Santa Maria.

  Wil je niet neerstranden op een terras maar heb je wel behoefte aan een sanitaire stop? Er is een openbare toilet (tegen kleine vergoeding) in dit dorpje.

  Wij hebben genoten van een heerlijke lunch bij Santa Maria, waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten onder de bomen.
 • Mirador Guise y Ayose Na onze lunch rijden we weer een stukje door en komen dan bij deze plek. Er staan hier twee hele grote standbeelden van de twee koningen Guise en Ayose. Vanaf het platform waar zij staan, heb je wederom een prachtig uitzicht over het landschap van Fuerteventura.
 • Barranco de los Molinos Onze volgende stop was bij Barranco de los Molinos. Wij vonden het een domper in de periode dat wij er waren (meivakantie). Het schijnt een van de weinige plekken op het eiland te zijn waar je ‘groen’ gedeelte kunt vinden doordat er in sommige perioden stromend water is. Achteraf gezien vonden wij het niet de moeite waard om te stoppen, maar dan kan in een andere periode wellicht anders zijn.
 • Molino de Tefia Op Fuerteventura kom je opvallende molens (molinos in het Spaans) tegen. Niet zoals de molens zoals je bij ons in Nederland kent. Sommige zijn oud, andere zien er mooi uit. Wij maken een stop bij Molino de Tefia. Deze is opgezet in een hele ruime omgeving waar je ook prima een stop kunt maken. Ook is er een bord te vinden met wat meer informatie over deze molen.
 • Barranco de los Enamorados We sluiten onze dag af met een stop bij deze plek. De weg er naartoe is vrij pittig over onverharde wegen vol met stenen. Op deze plek kun je een heel bijzonder stuk natuur vinden, een soort kloof (zie de tweede foto hieronder). Het is wel redelijk lastig te vinden, wij hebben het dan ook niet gevonden. Het wordt niet namelijk niet aangegeven d.m.v. wegmarkering én het schijnt ook nog een aardig stuk wandelen te zijn (een paar kilometer). De kloof is meer dan 6 km lang.

  Mocht je er de tijd voor willen nemen, zorg dan sowieso voor een goed paar schoenen. Zoals je op de eerste foto hieronder kunt zien, is het een ‘pad’ vol met zand en stenen. Op sommige punten moet je echt even klauteren. Na een minuut of 15 zijn wij omgekeerd naar de auto. Tevens had ik zelf geen bereik op het stuk waar wij liepen. GPS is dus wel belangrijk om te hebben.

Dag 2: de rechterzijde van Fuerteventura

 • Suikerhuisje Oceania De tweede dag van onze roadtrip kiezen we voor de westerzijde van Fuerteventura. Onze eerste stop is het Suikerhuisje Oceania welke een wel heel bijzondere architectuur heeft. Als je er in de buurt bent is het grappig om even te stoppen voor een foto. Verder valt er niet zoveel te zien. Persoonlijk zou ik er niet speciaal voor omrijden. Het Oceania Sugarhouse is een vakantiehuis wat je bijvoorbeeld via Booking.com kunt boeken.
 • Oasis Wildlife Fuerteventura Verder naar het noorden rijden we langs de dierentuin Oasis Wildlife Fuerteventura. Wij zijn hier niet geweest, maar het blijkt een erg mooie dierentuin te zijn als we de reviews op Google mogen geloven. Wanneer wij nogmaals op het eiland zijn, zullen we wel een bezoek aan deze dierentuin brengen. Naar verwachting zul je hier zeker een dagdeel kunnen zijn. Je kunt indien gewenst ook met een excursie naartoe.
 • Volcán Calderón Hondo De eerste grote stop waar wij naartoe zijn gegaan is de vulkaan Calderón Hondo. Bijzonder aan deze vulkaan is dat je naar de top kunt wandelen en op de rand van de krater kunt wandelen (zie hieronder de tweede foto). De vulkaan is overigens niet meer actief, dus geen angst voor uitbarstende vulkanen. Vanaf de top heb je een een prachtig uitzicht en kun je ook het naastgelegen eiland Lanzarote zien liggen.

  De wandeling naar boven kun je zowel linksom als rechtsom doen. Linksom schijnt een steilere route te zijn dan via de rechterzijde. De afstand vanaf de parkeerplaats naar de top is ongeveer 3 kilometer. Ondanks dat ik wel een stel met een kinderwagen naar boven zag gaan, zou ik dit zelf niet aanraden. Er zijn geen horecapunten op de vulkaan dus zorg er voor dat je voldoende te drinken bij je hebt!

  Vanaf de parkeerplaats is het tevens mogelijk om deel te nemen aan aan kamelenrit. Deze gaat een stukje richting de vulkaan, dus niet helemaal naar boven.
 • Playa El Mejillón Nog iets waar Fuerteventura om bekend staat is om de popcornstranden. Het is uiteraard geen echt popcorn, maar het koraal wat je op de stranden kunt vinden lijkt wel op popcorn. Er zijn meerdere plekken waarop je dit kunt vinden, maar wij kozen voor de plek Playa El Mejillón. Op dit stuk kun je trouwens zwarte stranden vinden.
 • Corralejo Onze laatste stop maken wij in de grote badplaats Corralejo. Je vindt hier volop toerisme. Winkeltjes, restaurants en mooie stranden! Ook is hier een waterpark te vinden en een soort mini kermis voor de kids. Wij zijn hier niet lang geweest en hebben er enkel genoten van een ijsje. Je kunt hier meerdere ijssalons vinden. Wanneer je dus even de drukte wil opzoeken (Fuerteventura is namelijk relatief rustig!) dan zit je hier op de juiste plek.

  Aangezien de kids moe waren, besloten we om na het ijsje richting ons hotel terug te keren. ’s Avonds zijn wij nog even naar Morro Jable gereden en hebben daar nog wat rondgewandeld.

Tips voor nog meer leuke stops

Wij hebben voor onze roadtrip op Fuerteventura slechts 2 dagen gebruik gemaakt van een auto. In deze dagen hebben wij best een hoop mooie stops kunnen maken. Echter zijn er nog wel een aantal dingen die ik graag had willen bekijken wanneer we de auto toch langer hadden gehad. Deze deel ik graag met je:

 • Parque Natural de Corralejo Een beschermd natuurgebied met duinenlandschap van ongeveer 25 vierkante meter. Door de combinatie van harde wind en zand uit de Sahara veranderen de duinen continu. Je komt hier metershoge duinen tegen en het gevoel hebben dat je in een woestijn rondwandelt.
 • Sotavento beach lagoon Een bijzonder fenomeen om te zien lijkt mij de Sotavento beach lagoon bij de plaats Costa Calma. Wanneer de zee eb is, ontstaan er grote zandbaken waar je overheen kunt wandelen (zie onderstaande foto). Op deze kalender met tijden kun je zien op welke tijden dit naar verwachting mogelijk is.

Mogelijk vind je de volgende artikelen ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela