Een leuk dagje uit naar Technologiepark Robotland in Essen (België)

Last updated:

Dit relatief nieuwe park net over de grens is écht het uitje van 2022. In dit park maak je op een educatieve en toffe manier kennis met alle nieuwe ontwikkelingen op gebied van robotica en transport. Het is een goede mix van leerzame en spannende activiteiten en tussen binnen en buiten. Het voelt niet als een museum, maar ook niet als een pretpark met enkel alleen de fun. Je maakt hier als gezin kennis met allerlei technologische hoogstandjes en kinderen leren zich op deze manier interesseren voor techniek en wetenschap. We vroegen ons vooraf wel af of onze kinderen van 2 en 5 hier niet te jong voor zijn, of dat zo is lees je hieronder.

Aankomst bij Robotland

Robotland is gevestigd in een gerestaureerd monument. Het is een oude douaneloods en ligt naast het station van Essen. Bij binnenkomst word je welkom geheten door een (hoe kan het ook anders) robot. Je krijgt eerst in een aparte filmzaal een instructiefilm m.b.t. de veiligheid en je moet daarna nog via een scherm vragen over de film beantwoorden, om toegang te krijgen tot het park zelf.

Terwijl wij druk zijn met de vragen beantwoorden is één van de personeelsleden van Robotland zo vriendelijk om de kinderen mee te nemen naar een humanrobot. Hij laat de robot dansen op een liedje van Justin Timberlake en de meiden zijn direct onder de indruk. Ideaal, want zo kunnen wij ons even rustig door de 5 vragen heen werken.

Exhibits in de binnenruimte

In eerste instantie was ik nogal overweldigd. Je ziet links, rechts en zelfs boven je allerlei objecten en installaties. Er zijn zoveel verschillende exhibits binnen dat ik er voor kies om hier een aantal hoogtepunten te bespreken:

Vliegen met een echte drone

Eén van de eerste opdrachten die je tegen komt is een drone die je zelf mag besturen. Hij is wel aangelijnd, zodat je er geen al te grote brokken mee kunt maken. In mijn geval maar goed ook, want het duurde even voordat ik de besturing onder de knie had. Onder de drone hangt een magneet waarmee je pakketjes uit een container haalt en in een wasmand probeert de deponeren.

Blokken stapelen en ballen grijpen met een robotarm

Deze opdracht is gebaseerd op het grijpen van knuffels op de kermis. Alleen stuur je nu geen gewone grijper aan, maar een robotarm met daar aan een grijpmechanisme. Je probeert daarmee ballen en blokken van foam te pakken, verplaatsen en/of op te stapelen. Ook dit vraagt enige oefening.

Windkracht

In Robotland kun je hier de kracht van wind uittesten door ballen en bekertjes te laten zweven.

Eendjes vissen

Dit vonden wij als gezin echt heel leuk om te doen. Twee cirkels met plastic eendjes zoals je die kent van het eendjes vissen op de kermis of in een pretpark. Aan de ene tafel vis je de eentjes ouderwets met een hengel en op de andere tafel vis je met behulp van een robotarm. Wie vangt de meeste eendjes? Mens of mens met behulp van de robot?

Vliegtuigsimulator

De vliegtuigsimulator vonden onze kinderen erg leuk om te doen. Je neemt plaats in een echte cockpit vol knopjes, lampjes en een echt vliegtuigstuur. Je kunt verschillende programma’s kiezen, zoals taxiën of opstijgen voor een vlucht naar Antwerpen.

Zappelin laten vliegen

Hier bestuur je een zappelin (een zappelin waar een drone onder bevestigd is) en als dat goed gaat, vliegt hij een stukje door de zaal.

Je zelf gekleurde auto laten rijden

Je print een A4’tje uit met daarop onderdelen van de auto zoals de zijkant en het dak. Deze kleur je en scan je in. Vervolgens zie je op een beeldscherm een stad met rijdend verkeer geprojecteerd, na een geluidsignaal zie je dan je eigen gekleurde auto rijden.

Digitaal voetballen

Hierbij trap je met een echte voetbal digitale blikken om.

Voetballen met perslucht

Een klein stadion met het midden een bal. Aan elke kant van het stadion neemt iemand plaatst en probeert met perslucht de bal in het doel van de ander te blazen.

Containerkraan bedienen

In Robotland staat een kleinere variant van de kranen die je normaal gesproken in grote havens ziet staan. Deze kun je zelf bedienen als een echte kraanmachinist. Hierbij probeer je zeecontainers te laden of te lossen op een boot.

Containers verplaatsen met een kraan

Je neemt hier plaats in een hijskraan, die lijkt op de kranen die je ziet in grote havens. In deze exhibit verplaats je met de kraan, containers vanaf de kade naar de boot en andersom.

Zandbak tot leven brengen

Dit was naast het eendjes vissen, de favoriet van onze 2-jarige dame. Hierbij worden zeedieren en eilanden geprojecteerd op een zandtafel. Door met het zand te spelen, wisselt de projectie steeds. Maak je van het zand een berg, dan groeit er ineens gras of vind je een schat. Duw je de berg vervolgens weer ‘plat’ en maak je het zand vlak, dan krijg je zee met allerlei zeedieren.

Exhibitis in de buitenruimte

Rijden en bedienen van voertuigen

In de buitenruimte kun je plaatsnemen in allerlei voertuigen. Je kunt over een parcours rijden met een bobcat of banden stapelen in een echte heftruck. Eendjes vissen met hijskranen of boomstammen verslepen en stapelen. Ook kun je met een hijskraan ballen grijpen en verplaatsen van bak naar bak.

Verder is er een circuit aangelegd waar je in elektrische karts kunt rijden of op een segway plaats kan nemen, zijn er nog skelters en kunnen volwassenen met een rijbewijs plaatsnemen en kun je een ronde rijden in een elektrische Renault.

Het hoogtepunt was het moment dat de hovercraft werd aangezet en onze 5-jarige een rondje mocht maken. Uiteraard wel onder begeleiding van een medewerker, want de hovercraft gaat behoorlijk snel en maakt een hoop lawaai.

Speeltuin en kleine attracties

Er ligt in een hoek nog een klein spoorbaantje en een kleine zweefmolen. Dit is erg leuk voor allerjongste bezoekers.

Wat vonden wij van Opwegmetmama.nl van Robotland?

Wij waren erg verrast door dit uitje. We wisten niet goed wat precies te verwachten van Robotland en of dit aan zou slaan bij de kinderen. Uiteindelijk zijn we van half 12 tot 17 uur gebleven en voor ons gevoel waren we toen nog niet uitgekeken.

Onze kinderen waren beiden enthousiast over alle voertuigen waar ze in plaats mochten nemen, maar de exhibits binnen spraken ook aan.

De exhibits zijn origineel en gericht op doen. Dit maakt ze leerzaam, maar vooral ongelofelijk leuk. Dit is een goede manier om kinderen te interesseren voor techniek.

Goed om te weten

  • Parkeren zit bij de entree in begrepen. Daarnaast is Robotland ook goed per trein bereikbaar omdat het vrijwel naast het station van Essen ligt. 
  • Er is een babyverschoontafel aanwezig op de toiletten.
  • Robotland is toegankelijk met een rolstoel. Het binnen gedeelte is alleen niet kinderwagen en buggyproof. Er zijn veel exhibits en kinderwagens en buggy’s blokkeren de smalle paden en doorgangen.
  • Voor actuele openingstijden en tickets kijk op: https://robotland.tv/
  • Adres: Hemelrijk 36, 2910 Essen, België

Lees ook onze andere artikelen met leuke uitjes in België:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne