Drie weken op rondreis in Sri Lanka met een kind van 1 jaar

Eind april 2022 is Sagita samen met haar dochter van toen 1 jaar naar Sri Lanka gereisd. Zij hebben daar drie weken rondgereisd met elkaar, hun koffer en een goed humeur! Met alleen een ticket, visum en de eerste twee nachten geboekt gaan zij op pad. In dit artikel deelt zij graag hoe hun vakantie eruit heeft gezien.

Tip! Onderaan het artikel vind je een aantal activiteiten die je heel eenvoudig kunt boeken.

Op rondreis in Sri Lanka met een kind van 1 jaar

Aankomst op Sri Lanka

Een vertraagde heenvlucht zorgde voor een hectische start. We kwamen daardoor een dag later aan op Bandaranaike International Airport dan in eerste instantie gepland. Sri Lanka heeft maar één airport en dat is deze.

De vlucht naar Sri Lanka duurt ongeveer 12 uur. Wij hadden een nachtvlucht wat erg prettig was. Zeker met een dreumes.

Op het vliegveld van Sri Lanka werden we goed begeleid en konden we snel een tuktuk regelen die ons naar het verblijf reed. Zoals in heel Azië is het ook hier handig om zoveel mogelijk met de tuktuk te reizen. Het is goedkoop en steunt de lokale bevolking.

Eenmaal aangekomen bij ons verblijf in Negombo hebben we een heerlijk ontbijt en gaan we eerst bijkomen. De mensen in Sri Lanka zijn enorm vriendelijk. Iets wat ik eigenlijk ook niet anders had verwacht.

Negombo

Ons eerste verblijf in Sri Lanka is in de stad Negombo. Je zal denken, waarom niet in Colombo, aangezien dat de hoofdstad is van Sri Lanka? Colombo ligt veel verder van het vliegveld en is een hele drukke stad. Na een lange vlucht met een kleintje neig je toch meer naar rust. Negombo is de tweede stad van Sri Lanka en ligt op een kwartier van het vliegveld af. De keuze was voor ons met een jong kind dus snel gemaakt.

Negombo ligt aan de kust. Een dagje naar het strand is voor ons dan ook heerlijk bijkomen. Er zijn veel hotels en andere verblijven aan het strand. Let wel op met kinderen! De oceaan is hier wel wat wild, dus als tip zou ik wel een verblijf boeken met een zwembad. Wij hebben geslapen in de accommodatie Summer Side.

In Negombo valt niet heel veel te doen. Door de gunstige ligging kun je hier echter wel ontspannen kennis maken met Sri Lanka en op eigen tempo acclimatiseren.

Het historische centrum van Negombo is wel de moeite waard om te bekijken. Je vindt hier nog resten uit de VOC tijd.

Met kinderen is het ook leuk om een boottrip te doen op de Dutch Canal. Je vaart door het kanaal dat destijds door de Hollanders is aangelegd.

Dambulla

Vanuit Negombo vertrekken wij naar Dambulla. Deze stad ligt meer in het binnenland en ook hier kiezen wij voor een verblijf met zwembad.

In Dambulla bezoeken wij de Golden Cave Temple. De tempel ligt op een berg en bestaat uit vijf grotten. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht. De klim naar boven is goed te doen, omdat er brede trappen zijn. Prima te doen met kinderen!

Goed om te weten is dat je onderweg wel heel veel makaken (een apensoort) tegenkomt. Let dus wel op je spullen!

Sigiriya

Op een half uurtje van Dambulla vandaan ligt Sigiriya. Dit vond ik toch wel het hoogtepunt van Sri Lanka. Middenin de jungle slapen wij twee nachten in een echte boomhut: Sigiri Free View Tree House.

In Sigiriya hebben wij een safaritour gedaan waarbij we met een jeep de jungle in op zoek gingen naar wilde olifanten. Voor kinderen is dit natuurlijk erg spannend. Mijn dochtertje schreeuwde het uit van enthousiasme! De olifanten lopen letterlijk langs de jeep wat erg indrukwekkend was. De tour kun je bij je verblijf boeken.

De volgende dag zijn wij heel vroeg opgestaan om de Pidurangala rots te beklimmen. De eigenaar van ons verblijf ging mee als gids. Het beklimmen van de rots is best een uitdaging, maar ik heb het gered om om 6 uur in de ochtend bovenop de rots te staan.

Het uitzicht is adembenemend! Oneindig veel groen waar je op uitkijkt, met daarbij de prachtige zonsopgang. Vanaf de rots kijk je naar de de bekende Lion Rock. Veel mensen beklimmen de Lion Rock, maar hier betaal je veel meer voor. Wanneer je de rots beklimt die wij hebben beklommen, heb je het gave uitzicht OP Lion Rock.

Kandy

Kandy is een grote drukke stad. Goed om even bij te komen. Wij hebben een hotel geboekt met zwembad in het rustige gedeelte: St. Bridget’s Country Bungalow.

In Kandy kun je de drukte van een afstandje ervaren door naar het meer te gaan en hier eden rondje omheen te wandelen. Leuk met kinderen, want onderweg zie je wederom apen én een heleboel vogels. Voor onderweg haal je wat lekkere snacks want in Kandy is streetfood te vinden.

Op onze tweede dag hebben wij de Botanical Gardens bezocht. Prachtige tuinen, waar je kinderen gewoon ‘los’ kunt laten. Er zijn hier allerlei bloemen en planten te vinden van over de hele wereld. In de buurt van deze tuinen zijn een boel restaurants waar je na afloop lekker kunt eten.

Op dag 3 vertrekken wij vanuit Kandy met de trein. Tip: boek je tickets wel vooraf. Dit kan online of gewoon op het treinstation.  

Nuwara Eliya

Vanuit Kandy reizen wij met de trein naar Ella. Een rit van ongeveer zeven uur. Ik heb een tussenstop gemaakt in Nuwara Eliya (Little England). Niets in Sri Lanka lijkt op deze plaats. De Britten hebben hier veel invloeden achtergelaten. Wij verblijven 1 nacht in Hotel Grand Turf, een goed 4-sterren hotel met op loopafstand een kermis die in de avond opgaat. Er staat ongeveer 10 attracties, restaurantjes, pony’s en er is muziek. Leuk om met kinderen een bezoekje aan te brengen.

Ella

De volgende dag pakken we de trein en na drie uurtjes komen we aan in Ella. Ella is heel populair onder backpackers. Voor gezinnen is het er ook fijn vertoeven. Er is genoeg te doen in de omgeving. Het centrum is een walhalla van souvenirwinkels, leuk en hippe restaurantjes en overal waar je komt zijn ze gek op kinderen.

Een must see als je in Ella bent de Nine Arch Bridge. Een uitzicht dat zo uit een Harry Potter film komt. Tip: ga net voor 12 uur in de middag, want om 12 uur rijdt de trein langs. Dit is echt waanzinnig en ook leuk voor kinderen om te zien. De passagiers in de trein hangen ook uit de trein om naar je te zwaaien.

Op de terugweg zijn we bij de Ravana-watervallen gestopt. Hier kun je lekker afkoelen en een waterijsje scoren.

Tangalle

Vanuit Ella zijn we met een taxi naar het zuiden van Sri Lanka gereden. Een trip van drie uur, maar dan heb je ook wat. Wij hebben hier 3 dagen doorgebracht bij Little Sunshine Guesthouse. Dit wordt beheerd door vriendelijke mensen met een kindje. Er is een binnentuin waar kinderen vrij kunnen spelen en op loopafstand van het strand. Op deze plek geniet je van de rust, palmbomen en de heerlijke oceaan.

De eigenaren bedienen je en brengen je overal waar je naartoe wilt met hun tuktuk. Zo hebben wij in de avond naar babyschildpadjes gezocht op het strand en die geholpen om hun weg naar zee te vinden. Erg bijzonder om mee te maken en erg interessant voor kinderen.

Little Sunshine Guesthouse heeft ook een eigen restaurant, dus als je de deur niet uit wil dan kun je daar lekker blijven.

Mirissa

Vanuit Tangalle zijn we naar Mirissa gereden. Ook dit is een waar genot waar je een aantal dagen kunt blijven en genieten van de oceaan. Een schep en emmertje mee en spelen maar. Er zijn genoeg strandtentjes waar je lekker kunt lunchen of dineren. Ook voor kinderen is er heel wat lekkers te eten.

In Mirissa is het leuk om een strandwandeling maken waarbij je schommels vindt. Leuk voor kinderen, maar ook voor jezelf!

Vanuit Mirissa kan je naar Galle gaan voor een dagtrip. Hier vind je een oud Nederlands fort met een klein winkelcentrum.

Nog een tip in Mirissa is Secret beach, ook wel bekend als de palmbomen spot. Beide Instagram-waardig!

Vertrek

Vanuit Mirissa zijn wij teruggekeerd naar Negombo. De laatste twee nachtjes hebben we hier weer doorgebracht. Het is nogal een lange trip vanuit Mirissa nar Negombo en met een kindje is het fijn als je rustig aan kunt doen. De laatste dagen hebben wij vooral gebruikt om souvenirs te kopen en om nog even heerlijk te kunnen zwemmen.

Foto’s © Sagita Gopal