’s-Gravelandse Buitenplaatsen met kinderen

Vlakbij Hilversum vind je de buitenplaatsen van ’s Graveland. Dicht bij elkaar liggen een aantal prachtige buitenplaatsen. In de 17e eeuw werden deze huizen gebouwd door rijke Amsterdammers om hun zomers door te brengen. Tegenwoordig kun je bij deze buitenplaatsen prachtig wandelen en ze zijn ook een bezoek met kinderen waard!

In totaal zijn er 10 buitenplaatsen die je kunt bezoeken en/of waarvan je over het landgoed kan wandelen. In dit artikel noem ik een aantal buitenplaatsen waar je in ieder geval goed met kinderen terecht kunt.

Buitenplaats Boekesteyn

Op Buitenplaats Boekesteyn zijn de meeste activiteiten voor kinderen en kun je heerlijk spelen. Bij buitenplaats Boekesteyn vind je namelijk een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een speelnatuur van Oerrr, een sterrenwacht en restaurant Brambergen. Vanaf dit startpunt is ook een kinderwandeling uitgezet met rode paddenstoelen.Volg de paddenstoelen en je maakt een mooie wandeling over Boekesteyn. Kinderen kunnen hier lekker rennen en naar hartenlust hutten bouwen.

 • Speelnatuur
  De speelnatuur van Oerrr is een natuurspeeltuin met een boomhut XXL! Als je lid bent van Oerrr of een kleine bijdrage betaalt, mag je spelen in deze tuin. Er is een speelgedeelte voor kinderen onder de 4 jaar en een speelgedeelte voor kinderen boven de 4 jaar. In beide gedeeltes tref je een waterpomp aan.
  In het speelgedeelte onder de 4 jaar is ook een zandbak. De grotere kinderen kunnen spelen in een gigantische boomhut. Er is een natuurlijk klimtoestel. En er is een speelvijver met allerlei uitdagende oversteken. Neem dus zeker een extra setje kleren mee, is mijn tip. Ook is de speelnatuur ideaal voor boomhutten bouwen en verstoppertje spelen. 
 • Brambergen
  Maar ook als je geen gebruik maakt van de natuurspeeltuin, is er genoeg te doen op deze buitenplaats. Aan de voorkant van restaurant Brambergen is ook een gratis toegankelijke speeltuin, met een grote schommel. 
  Bij Brambergen kun je terecht voor koffie en thee met heerlijke appeltaart, maar ook voor lunch en diner. Regent het? Binnen is ook een speelhoek, gezellig hij een open haard. 
Op het terrein zijn ook een aantal picknickbankjes.
 • Bezoekerscentrum
  In het bezoekerscentrum kun je een kleine tentoonstelling bezoeken over het dierenleven van de ’s Gravelandse buitenplaatsen. Ook is er een winkeltje met leuk speelgoed. In het bezoekerscentrum kun je ook een bolderkar lenen en excursies boeken. Natuurmonumenten organiseert namelijk regelmatig leuke uitjes voor het hele gezin. Je kunt hiervoor het beste de website checken. Op het terrein staan ook diverse picknickbanken.
 • Sterrenwacht
  Boven restaurant Brambergen zit een sterrenwacht. Hier kun je in de winter een avond sterren kijken. Je kunt daarvoor reserveren via de website van Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. 

Picknicken bij Gooilust 

Gooilust is een oase van rust. Het is een prachtig aangelegd landgoed. Ik wandel in dit gebied graag in het voorjaar met m’n kinderen (mei/juni). Op buitenplaats Gooilust vind je namelijk de rododendronvallei. Als de rododendrons bloeien, is het een explosie van kleur. Het is leuk om hier te wandelen, omdat in de vallei allemaal kleine weggetjes zijn en ook met aardig wat hoogteverschil. Bovendien zitten de bloemen in de vallei vol met hommels, ideaal om deze insecten van wat dichterbij te bestuderen. Ook zijn er verschillende plekken die perfect zijn voor een picknick.

Een tip is om een loopfietsje mee te nemen voor bijvoorbeeld een peuter, omdat je wel even een stukje moet lopen van de parkeerplek naar de vallei. Deze wandeling is prima te doen met een kinderwagen.

Ook is er een siertuin bij het landgoed. Die siertuin is niet altijd open (meestal alleen op dinsdag- en zaterdagmiddag in het voorjaar en de zomer), check daarvoor de website van Natuurmonumenten. Bij Gooilust is geen restaurant of toilet. 

Buitenplaats Jagtlust van de familie Six

Ook de familie Six had een buitenplaats in ’s Graveland; Jagtlust. In het voorjaar (maart) staat de buitenplaats vol met bloeiende paarse krokussen. Je kunt op deze buitenplaats een korte wandeling maken van een kleine kilometer: het rondje van Six. Bij Jagtlust is geen restaurant of toilet.

Wat is er in de buurt nog meer te doen? 

 • In ’s Graveland vind je ook Sperwershof. Dit is de oude moestuin van landgoed Sperwershof. Er is hier een theetuin en een tuinwinkel. In de zomer kun je hier bloemen plukken. 
 • Ander thema dan buitenplaatsen: een kinderboerderij. Maar als je bij in ’s Graveland bent, ben je zo hij Juffrouw Jansen op de Meent. Een keurig verzorgde kinderboerderij met theehuis. 
 • Aan het eind van de dag nog een hapje eten ? Als het lekker weer is, raad ik Op ’t eiland aan. Heerlijk Italiaans eten, terwijl je direct aan de Vecht zit. Voor kinderen is er een speeltuintje. Maar de bootjes die voorbij dobberen, zijn al vermaak genoeg vaak. 

Praktische informatie

 • De buitenplaatsen liggen allemaal in en om ’s Graveland. De vertrekpunten zijn wel anders. Check de site van Natuurmonumenten voor het precieze vertrekpunt.
 • Bij de meeste buitenplaatsen kun je gratis parkeren. Alleen bij buitenplaats Boekensteyn is het betaald parkeren (gratis voor leden van Natuurmonumenten).
 • Niet iedere buitenplaats heeft een restaurant of een toilet in de buurt, dus houd daar rekening mee.

. Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte