Op Safari in eigen land: een dagje Safaripark Beekse Bergen

Jachtluipaarden die dreigend om je heen lopen, giraffen die het dak van je auto schoonlikken en kamelen die nieuwsgierig door je raampje kijken. In Safaripark Beekse Bergen kom je dichter bij de dieren dan waar dan ook! Een klein stukje Afrika in ons eigen, koude kikkerlandje. 

Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen ligt in de Brabantse plaats Hilvarenbeek. Het park is qua oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Op dit moment heeft het park meer dan 150 soorten dieren, waarvan ik zelf van sommige nog nooit gehoord had!

Een stukje geschiedenis over Safaripark Beekse Bergen

Het park is in 1968 geopend onder de naam ‘Leeuwenpark Beekse Bergen’. Het park bestond toen alleen nog uit een aantal leeuwen die men kon bewonderen vanuit de auto. Het concept was een waanzinnig succes door de uniekheid, voor het eerst konden mensen leeuwen aanschouwen die van een soort ‘vrijheid’ genoten.

In de volgende decennia breidde het park uit, waar in 1982 de wandelroute de nieuwe toevoeging was. Deze was toen lang niet zo uitgebreid als nu en was vooral bedoeld om de kleinere zoogdieren, die te klein waren voor de open vlakten, te tonen.

In 1985 kwam het bestaan van het park in gevaar toen de gemeente het park wilde opdoeken. Gelukkig ging het park over in privé handen. Er werden nog meer veranderingen doorgevoerd, waaronder het ontstaan van het vakantiepark in 2018, tijdens het het 50 jarige jubileum van het park.

Op deze manieren kun je op safari

Er zijn meerdere mogelijkheden om op safari te gaan. De bekendste is natuurlijk de autosafari, maar je kan ook kiezen voor de wandel-, boot-, of bussafari (of natuurlijk een combinatie van allemaal!). Alle soorten safari’s zitten inbegrepen bij de reguliere entreeticket:

Autosafari

De autosafari bestaat uit twee verschillende routes. In het midden van deze routes bevindt zich het Kongo restaurant. Hier kun je even je auto parkeren om je benen te strekken, naar het toilet te gaan, het winkeltje te bezoeken of iets te eten. Ook kun je hier de wandelsafari oppakken. Tijdens de routes lopen de dieren vlak langs je auto. Je kan ze dus van heel dichtbij bewonderen.

Hou wel ten alle tijde je ramen en deuren gesloten, je mag absoluut niet je auto verlaten tijdens de routes. Dit wordt duidelijk aan het begin van iedere route aangegeven door middel van borden. Onthoud dat je te maken hebt met wilde dieren!

De duur van de autoroute hangt af van de drukte, maar is ongeveer 1 uur. Je kunt voor de autosafari de Beekse Bergen app downloaden op je telefoon die als gids kan dienen en je dus van alles vertelt over de dieren.

Bussafari

Tijdens de bussafari rij je grotendeels dezelfde routes als met de auto. Het grote verschil is dat je samen met andere mensen én een echte ranger in een stoere safaribus zit! De ranger vertelt je alles wat je wilt weten over alle wilde dieren die jullie onderweg zien.

Er zijn twee verschillende routes en beide routes duren ongeveer 45 minuten. Je kunt opstappen bij de ingang of bij het Kongo restaurant.

Bootsafari

Tijdens de bootsafari bewonder je (uiteraard) hele andere routes dan tijdens de auto- of bussafari. Met een boot vaar je over de rivier en zie je de dieren drinken, zonnen en ontspannen. De ranger aan boord vertelt je tijdens het 30 minuten durende tochtje allerlei leuke weetjes over de dieren die jullie tegenkomen.

De boot vaart op verschillende dagen en verschillende tijden. De actuele tijden zijn te checken in de Beekse Bergen app.

Wandelsafari

Tijdens de kilometerslange wandeltocht kun je de dieren weer vanuit een andere kant aanschouwen. De route is geschikt voor jong en oud en biedt extra’s zoals speelplaatsen en avontuurroutes. Ook is er een speciale voederroute waarbij je allerlei informatie over het eetgedrag van verschillende dieren leert.

De wandelroute is ongeveer 3,5 km lang.

Entertainment

Naast de safari’s zijn er ook allerlei andere dingen te beleven in het park:

Roofvogelshow

Leer alles over roofvogels tijdens de imponerende roofvogelshow. De valkenier vertelt wat je zou moeten weten over deze vogels en laat ze over de hoofden van het publiek vliegen. De show vindt plaats vlakbij het Kongo restaurant. De actuele tijden zijn te zien op de app en de website van Beekse Bergen.

Evenementen

Regelmatig vinden er tijdelijke evenementen plaats in het safaripark. Olifant Djambo, de vriendelijke mascotte van Beekse Bergen, kom je ook vaak tegen tijdens deze evenementen. Kijk op de website voor de actuele agenda.

Overnachten tussen de dieren van Safaripark Beekse Bergen

Als je een beetje op social media zit en wat bekende moeders volgt, heb je het vakantiepark van Beekse Bergen vast wel voorbij zien komen. Ze zijn namelijk behoorlijk bezig met zichzelf promoten via BN-ers. En het werkt! Ik heb alle foto’s al een aantal keer zitten bewonderen.

Sinds 2018 heeft Beekse Bergen naast een safaripark ook een vakantiepark en een safari resort. Heb je na een dag safari dus nog lang geen genoeg van de mooie natuur? Overweeg dan één van deze parken. Boek je een accommodatie in het vakantiepark, dan kom je heerlijk tot rust in een bosrijke omgeving.

Slaap je liever tussen de dieren? Boek dan een nacht in het safari resort. Deze huisjes staan tegen het safaripark aan. Vanuit je huisje zie je dus alle bijzondere dieren rondlopen. Grote kans dat je ’s ochtends gewekt wordt door het brullen van de leeuwen! Durf jij dat aan?

Klik hier om een beeld te krijgen van hoe een weekendje weg naar de Beekse Bergen met kinderen er uit kan komen te zien.

Faciliteiten

Bereikbaarheid

Door alle verschillende mogelijkheden om op safari te gaan, is het park goed bereikbaar voor mensen met rolstoelen of kinderwagens. Ook de wandelroute is goed begaanbaar, maar hier zijn soms wel wat kleine heuvels te vinden waar je even flink moet duwen. Kinderwagens mogen (ingeklapt) mee in de bus of op de boot. Deze hoef je dus niet onbewaakt buiten te laten staan. Rolstoelen kunnen helaas niet mee op de boot of in de bus. Rolstoelen zijn te leen bij de gastenservice en kosten €50 borg.

Hulphonden zijn toegestaan in het park, mits je een legitimatiebewijs en entingsbewijs bij de gastenservice kan tonen. De honden hebben uiteraard geen toegang tot de doorloopvolières en de roofvogelshow. Ook zijn de honden niet toegestaan in de auto bij de autosafari. De hond kan bij de gastenservice wachten tot u weer terugkomt van de safari. Dit kost €10 borg.

Toiletten

Er zijn voldoende toiletten te vinden in het park. Deze zijn netjes en worden regelmatig schoongemaakt. Bij het restaurant ‘De Kajuit’ is een verschoningsruimte voor baby’s en jonge kinderen. Ook deze is netjes.

Eten en drinken

In het park zijn verschillende eetgelegenheden te vinden. Er zijn twee restaurants en een aantal kiosken waar je een hapje en een drankje kunt kopen. De prijzen in het restaurant vonden wij wel wat aan de hoge kant.
Ook is het mogelijk zelf meegebrachte consumpties te nuttigen op de daarvoor bestemde picknickplekken.

Winkels

In Safaripark Beekse Bergen zijn verschillende winkels/kiosken aanwezig. Hier is van alles te koop voor de echte dierenliefhebber. De bekende knuffels kunnen natuurlijk niet ontbreken, net als de posters en de ansichtkaarten. Maar er zijn ook echte speelgoed safaritrucks verkrijgbaar of servies met stoere dieren erop. Voor iedereen is dus wel iets leuks te vinden!

Handig om te weten over Safaripark Beekse Bergen

Openingstijden

Safaripark Beekse Bergen is alle dagen van het jaar geopend vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd is afhankelijk van de periode in het jaar. Check voor de actuele tijden de website of de app van Beekse Bergen.

Toegangsprijs

  • Kinderen t/m 2 jaar: gratis
  • 3 t/m 9 jaar: € 22,50
  • Vanaf 10 jaar: € 26,00 (kassa) of € 24,00 (online)
  • Uitrijmunt: € 9,50

Adresgegevens

Safaripark Beekse Bergen
Beekse Bergen 1
5081 NJ
Hilvarenbeek

Telefoon: 088-9000321
Website: https://www.beeksebergen.nl/

Gaan wij nog een keer naar Safaripark Beekse Bergen?

Lisanne: De kans is zeer groot dat wij er nog een keer heen gaan, zeker als onze zoon (2) wat ouder is. Hij vond de dieren nu al prachtig om te zien, maar waarschijnlijk vindt hij het toch interessanter als hij was ouder is. Ik denk dat het park vooral leuk is voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar oud omdat zij wat meer beseffen hoe bijzonder het is om deze dieren van dichtbij te zien.

Persoonlijk vond het ik het wel jammer dat de dieren vanaf de wandelsafari minder goed te zien waren door de mega grote verblijven. Uiteraard is dit wel heel fijn voor de dieren! En ik vond het eten in de restaurant aan de dure kant, zeker als je met een groter gezin bent is dit een minpunt.

Manuela: Wij waren nog nooit eerder in deze dierentuin geweest dus het was een verrassing. De kinderen (2 en 5 jaar) keken hun ogen uit en zaten op een gegeven moment tijdens de autosafari allemaal dierengeluiden te maken in de auto. De dieren kwamen allemaal enorm dichtbij en we werden zelfs door een struisvogel op het raam getikt (vond ik even iets minder grappig maar dichterbij kun je ze niet krijgen haha). Wij willen ook zeker nog eens terug en dan mogelijk met een overnachting zodat we dit met het speelland van Beekse Bergen kunnen combineren.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne & Manuela