Menu
Gelderland / Limburg / Noord-Brabant / Noord-Holland / Overijssel / Utrecht / Zeeland / Zuid-Holland / Zwembaden

In deze sauna’s ben je welkom mét kinderen

Voor de meeste mensen is een dagje naar de sauna iets wat je met je partner of vriendinnen doet. In de meeste sauna’s zijn kinderen ook niet welkom doordat er meestal een minimumleeftijd van 16 jaar wordt gehanteerd. Bij de volgende sauna’s worden daarom speciaal familiedagen of bepaalde momenten (veelal de zondag) georganiseerd of zodat kinderen onder begeleiding van een volwassenen toch naar binnen mogen. 

Met kinderen naar de sauna

Waarom zou je met kinderen naar de sauna gaan?

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen prima mee naar de sauna. Jonge kinderen kunnen al prima hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Doordat het lichaam van een kind kleiner is dan dat van een volwassenen, zal het sneller opgewarmd én afgekoeld zijn. Houd dit dus altijd wel goed in de gaten. Als vuistregel kun je één minuut per levensjaar aanhouden voor de sauna.

Een bezoek aan de sauna brengt gezondheidsvoordelen met zich mee:

 • Doordat de binnentemperatuur van het lichaam geleidelijk één tot twee graden oploopt, heeft dis als gevolg dat het bloed afweerstoffen gaat aanmaken tegen infectieziektes. Mensen die regelmatig naar de sauna gaan hebben daardoor meer weerstand en zijn dus minder snel ziek;
 • De hoge temperaturen in de sauna werken niet alleen ontspannend op de spieren, maar ook op de zenuwen. Dat verklaart dus ook waarom de meeste mensen zich zo fijn voelen na een bezoek aan de sauna. Dit geldt ook voor kinderen. Veel kinderen schijnen ook beter te slapen nadat ze naar de sauna zijn geweest.

Tips voor een bezoekje aan de sauna met kinderen

 • Tip 1: De meeste sauna’s verhuren/verkopen enkel slippers en badjassen in volwassen maten. Vergeet deze dus niet voor je kind mee te nemen.
 • Tip 2: Indien je kind nog niet kan zwemmen en er geen zwemdiploma is vereist, is het raadzaam om zwembandjes mee te nemen.
 • Tip 3: Bij speciale familiedagen/gezinsdagen zijn veelal enkel gezinnen welkom en worden er verder geen andere bezoekers toegelaten. Mocht je dit dus prettig vinden. let daar dan even op.
 • Tip 4: Mocht je kind nog nooit in een sauna geweest zijn, bereid je kind er dan op voor dat (afhankelijk van de sauna die je uitkiest natuurlijk) er veel blote mensen zullen zijn.
 • Tip 5: Twijfel je of het wel iets voor je kind is? Dan kun je ook overwegen om een privésauna te huren voor een aantal uurtjes. Of bijvoorbeeld op vakantie een huisje met een sauna te nemen.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Gelderland

Sanadome in Nijmegen

Bij Sanadome in Nijmegen zijn kinderen vanaf 8 t/m 14 jaar welkom onder begeleiding van een volwassene. Er wordt op de website wel benadrukt dat de faciliteiten niet op kinderen zijn gericht en er een rustige en ontspannen sfeer moet blijven. In Sanadome is het tevens verplicht om badkleding te dragen. Er gelden geen speciale tarieven voor kinderen. Voor een dagentree betaal je € 36,50 per persoon.

Klik hier voor meer informatie.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Groningen

Wellnessresort de Waterlelie in Zevenhuizen

Onder begeleiding van een volwassene mogen kinderen, die in het bezit zijn van een zwemdiploma en zich gedragen, komen genieten van de heerlijke sauna’s en baden die Wellnessresort de Waterlelie te bieden heeft. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.

Voor zowel kinderen als volwassenen betaal je hier hetzelfde:

 • 10.00 t/m 15.30 uur: € 27,50
 • 10.00 uur t/m sluitingstijd: € 37,50
 • 16.15 uur t/m sluitingstijd op ma/wo/do/vr/za: € 22,50
 • 16.15 uur t/m sluitingstijd op di/zo: € 19,50

Klik hier voor meer informatie over Wellnessresort de Waterlelie.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Limburg

Thermaalbad Arcen

Dat ik Thermaalbad Arcen hier vernoem kan wellicht een beetje verwarrend zijn. Kinderen t/m 15 jaar zijn namelijk welkom in de thermaalbaden maar niet in het saunagedeelte. Vanaf 16 jaar mag het saunagedeelte wel betreden worden. Daarnaast vindt Thermaalbad Arcen het belangrijk dat kinderen rustig zijn zodat men anderen niet stoort. Badkleding is in de thermaalbaden verplicht. Er zijn geen aparte prijzen voor kinderen.

Klik hier voor meer informatie over Thermaalbad Arcen.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Noord-Brabant

Thermae Son

Ook bij Thermea Son is het op zondag familiedag. Hier kun je van 10.00 uur tot 17.00 uur met je kinderen komen genieten. Voor kinderen geldt er niet zo zeer een minimumleeftijd. Er wordt verwacht dat je zelf een inschatting kunt maken of je je kind wel of niet mee kunt nemen. Wel dienen kinderen zindelijk te zijn.

 • Voor kinderen tot 14 jaar betaal je € 15,-
 • Vanaf 14 jaar betaal je € 29,50

Klik hier voor meer informatie over Thermae Son.

Thermen Goirle

Thermen Goirle behoort tot één van de grootste sauna’s in Nederland. Op zondagen tussen 10.00 en 18.00 uur zijn kinderen t/m 11 jaar onder begeleiding van een volwassene welkom bij deze sauna. Kinderen betalen op deze zondag € 17,50 per persoon. Vanaf 12 jaar dient de normale prijs à € 29,75 te worden betaald.

Klik hier voor meer informatie over Thermen Goirle.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Noord-Holland

Fort Resort Beemster

Fort Resort Beemster is een unieke locatie doordat het in een oud fort 1913 is gevestigd. In 2012 is het fort verbouwd tot een prachtig wellness resort. Iedere laatste zonder van de maand (behalve in oktober en december) heeft deze sauna een familieochtend van 8.30 uur tot 13.30 uur. Kinderen dienen hier minimaal 6 jaar te zijn én in het bezit te zijn van een zwemdiploma.

 • Voor een kind betaal je € 15,50
 • Voor een ouder betaal je € 18,50

Klik hier voor meer informatie over Fort Resort Beemster.

Sauna Amstelland in Uithoorn

Voor kinderen van 9 t/m 14 jaar heeft Sauna Amstelland een speciaal kinderarrangement. Voor een vaste prijs krijgen zij de entree, een handdoek, badjas, lunch naar keuze én onbeperkt drinken. Doe je het liever zonder arrangement? Dat kan ook, maar dan betalen zij wel dezelfde prijzen als een volwassene.

 • Kinderarrangement: € 29,50
 • 0 t/m 1,5 uur entree zonder arrangement: € 10,-
 • 1,5 t/m 2,5 uur entree zonder arrangement: € 16,-
 • 2,5 uur en langer zonder arrangement: € 21,50

Klik hier voor meer informatie over Sauna Amstelland.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Overijssel

Sauna Swoll in Zwolle

Je kunt bij Sauna Swoll dagelijks met kinderen vanaf 4 jaar komen genieten van het saunalandschap. Kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn hier welkom tot 19.00 uur ’s avonds. Er zijn geen speciale behandelingen of activiteiten voor kinderen. Je betaalt € 24,75 voor maximaal 6 uur

Klik hier voor meer informatie over Sauna Swoll.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Utrecht

Sauna de Heuvelrug in Veenendaal

Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn dagelijks tot 20.00 uur welkom bij Sauna de Heuvelrug. Er gelden voor kinderen geen afwijkende regels ten opzichte van volwassenen. Vanzelfsprekend worden ouders wel verantwoordelijk gesteld voor het gedrag van hun kinderen. Volgens Sauna de Heuvelrug is sauna een positief onderdeel van de algemene opvoeding.

 • Voor kinderen t/m 12 jaar betaal je € 21,-
 • Vanaf 13 jaar betaal je € 32,-

Klik hier voor meer informatie over Sauna de Heuvelrug.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Zeeland

Wellnessresort Goes

Op zondagen tot 18.00 uur kun je met kinderen van 4 t/m 11 jaar Wellnessresort Goes bezoeken. Kinderen van 12 t/m 15 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene op alle dagen van de week een bezoekje aan deze sauna brengen. Er gelden geen aparte tarieven voor kinderen. Per persoon betaal je voor een dag entree € 30,50 per persoon.

Klik hier voor meer informatie over Wellnessresort Goes.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn in Zuid-Holland

Wellness Warmond

Kinderen van 8 t/m 12 jaar zijn op zondagen welkom bij Wellness Warmond. Bij twijfel kunnen zij om een legitimatie vragen. Er worden hier verder geen speciale dingen voor kinderen georganiseerd. Voor kinderen t/m 12 jaar betaal je € 15,50 per kind.

Klik hier voor meer informatie over Wellness Warmond.

Ben jij met je kinderen wel eens naar de sauna geweest?

Foto’s © Shutterstock

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

18 Comments

 • Pauline Böckling
  12 oktober 2018 at 11:35

  Wat fijn dat er ook sauna’s zijn die kinderen toelaten.
  Ik heb ook weleens ervaren dat kinderen meegingen met hun ouders. Het viel me op dat ze zich keurig gedroegen. Gewoon kind, maar zonder overlast te bezorgen. Mensen gaan tenslotte voor hun rust naar de sauna.

  Ik zou met mijn eigen kinderen geen rust hebben beleefd in de sauna, trouwens. 😉

  Reply
 • Daisy de Vos Burchart
  12 oktober 2018 at 15:56

  Wat fijn dat er sauna’s zijn waar kinderen toegestaan zijn! Dat maakt een dagje wellness een stuk toegankelijker voor ouders die wel eens een luxe probleem hebben ( oppas ).

  Hier wachten we er nog even mee, de jongste van net 4 heeft geen geduld om stil te zitten gok ik zomaar..
  Ga deze zeker onthouden!

  Reply
 • kiki hasselton
  12 oktober 2018 at 16:12

  ik ging toen ik een jaartje of 10 was al met mijn moeder, oma, tante, oom en zusje naar de sauna. heerlijk. Ik vind het niet erg als er kinderen zijn, als ze maar geen bommetje gaan maken in het zwembad 😉

  Reply
 • Frederique
  12 oktober 2018 at 21:33

  Ik wist echt niet dat je met kids naar de sauna mocht! Meer i.v.m de veiligheid van het kind dan omdat het anderen zou storen overigens. Ik ben zelf sowieso niet echt een sauna-mens, ben er maar 1 keertje geweest toen ik een jaar of 17 was en vond het helemaal niet fijn. Daarna nooit meer gegaan.

  Reply
 • ingrid
  13 oktober 2018 at 08:05

  nooit geweten dat het vanaf zo jong en mag en kan. ik dacht misschien vanaf 12 of zo

  Reply
 • Mei Qi
  13 oktober 2018 at 09:44

  Ik wist niet dat kinderen ook naar de sauna’s mochten! Leuk dat deze ook bestaan 🙂

  Reply
 • esther
  14 oktober 2018 at 12:51

  Ik ga heel vaak met mijn partner naar de sauna, dat is voor ons echt een dagje samen! Even geen kids, lekker relaxen en genieten van rust en elkaar. Mijn dochter houdt er ook van maar ik zou mijn kids 9 en 4 jaar zeker niet geregeld meenemen naar de sauna. Natuurlijk houden ze het vol maar ik denk dat het toch echt beter is als het lijf iets meer volwassen is, daarnaast zie ik nu al geregeld volwassenen niet afkoelen. Dat heeft toch te maken met ademhalingstechnieken, ik houd er juist van maar zie mijn kinderen dat ook niet doen.

  Reply
 • Juliette
  15 oktober 2018 at 00:53

  Grappig dat er kinderen ook naar de sauna’s mogen. Mijn meiden zijn allledrie 17+ jaar oud en gelukkig vinden zij het ook heerlijk om naar de sauna te gaan.

  Reply
 • Verena
  15 oktober 2018 at 09:32

  Wat fijn dat je soms wel je kinderen zonder problemen mee kan nemen, al vind ik de prijs nog wel vrij duur. Maar vinden kinderen het zelf wel fijn in de sauna?

  Reply
  • Hannie
   20 oktober 2022 at 23:45

   Die van mij vinden het echt erg fijn.en vragen regelmatig wanneer gaan we weer. Ik vraag dan niet liever een dagje efteling. En nee mama sauna is veel leuker.

   Reply
 • marjolein westerbaan
  15 oktober 2018 at 19:53

  Goed om te weten dat ik de kids kan meenemen, ik wil het ze echt ene keertje meegeven en het laten ervaren

  Reply
 • Anke
  20 november 2019 at 18:18

  Persoonlijk heb ik er wat meer moeite mee als kinderen zijn toegestaan op alle dagen.

  Reply
 • Astrid
  7 september 2020 at 13:40

  Beste Manuela,

  Wellicht kan je dit lijstje weer eens updaten? Helaas zijn Rosmalen en Nederasselt failliet. Sauna’s die ik ken waar kinderen wel heen mogen en die nog missen op je lijstje:

  Wellnessresort Leiden http://www.bluewellnessleiden.nl
  Five Zenses http://www.fivezenses.nl

  Hopelijk kennen andere nog meer opties, het aantal sauna’s dat kinderen toelaat lijkt af te nemen.

  Groeten
  Astrid

  Reply
 • Kristel
  28 september 2020 at 11:18

  Helaas gaan alle blue resort een leeftijd van 18 hanteren. Ook saunaboot in mill sluit zich aan bij blue. Ik laat mijn dochter de vrije keuze . Gewoon zwembad of sauna. Ze is 6 en kiest vaak voor de sauna. Erg jammer dat de keuze om samen naar de sauna te gaan ons wordt ontnomen. Ik heb zelf ook mee gemaakt dat 2 broertjes te druk waren in de sauna. Maar spreek dan deze mensen zelf aan. Erg jammer dit

  Reply
  • Hannie
   20 oktober 2022 at 23:43

   Kijk eens bij heuvelrug van 6 jaar elke dag van 10 tot 20 .en kijk eens in belgie daar zijn kinderen haast overal welkom mits ze zindelijk zijn.

   Reply
 • Nathalie
  23 april 2022 at 11:39

  Hi Manuela,

  De sauna waterlelie blijkt niet in Zuid-Holland maar in Zevenhuizen in Groningen te zijn. 😉

  Groet,
  Nathalie

  Reply
  • Opwegmetmama.nl
   6 juni 2022 at 23:09

   Scherp! Dankjewel ik pas het even aan.

   Reply
 • Hannie
  20 oktober 2022 at 23:40

  Hoi mijn kinderen zijn natuuristich opgevoed. En gaan heel graag naar de sauna. Ze worden er net als volwassenen ontspannen van!
  En verkiezen het boven een dagje efteling of textielzwembad.
  In Nederland helaas weinig centrums waar ze binnen mogen.wat eigenlijk heel raar is want kinderen hebben net als volwassenen er een fijne ervaring mee.Heuvelrug mogen ze elke dag binnen . Goirle alleen op zondag .In belgie mogen ze haast in elk saunacentrum! .en gelukkig op de naturisten verrening hart van Brabant tilburg ookal vinden ze het jammer daar maar 1 sauna is.
  we gebruiken altijd het duim systeem. Het gaat goed duim omhoog,mama gaat goed maar mee naar buiten komen duim naar de zijkant. Duim naar beneden voel me niet oke. Naar beneden nog nooit nodig gehad.ze doen mee aan opgietingen.
  Voor een kind kan je het best 10 minuten sauna per keer max aanhouden. Vooral als ze er nieuw mee zijn.goed uitleggen hoe het koelen werkt en het douche naar het hart moet. Bommetjes even niet mogen wegens ze daar zijn om rust te pakken.

  Ik wed andere kinderen er ook van genieten mits ze goed begeleid worden.

  Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.