In deze sauna’s ben je welkom mét kinderen

Voor de meeste mensen is een dagje naar de sauna iets wat je met je partner of vriendinnen doet. In de meeste sauna’s zijn kinderen ook niet welkom doordat er meestal een minimumleeftijd van 16 jaar wordt gehanteerd. Bij de volgende sauna’s worden daarom speciaal familiedagen of bepaalde momenten (veelal de zondag) georganiseerd of zodat kinderen onder begeleiding van een volwassenen toch naar binnen mogen. 

Met kinderen naar de sauna

Waarom zou je met kinderen naar de sauna gaan?

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen prima mee naar de sauna. Jonge kinderen kunnen al prima hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Doordat het lichaam van een kind kleiner is dan dat van een volwassenen, zal het sneller opgewarmd én afgekoeld zijn. Houd dit dus altijd wel goed in de gaten. Als vuistregel kun je één minuut per levensjaar aanhouden voor de sauna.

Een bezoek aan de sauna brengt gezondheidsvoordelen met zich mee:

  • Doordat de binnentemperatuur van het lichaam geleidelijk één tot twee graden oploopt, heeft dis als gevolg dat het bloed afweerstoffen gaat aanmaken tegen infectieziektes. Mensen die regelmatig naar de sauna gaan hebben daardoor meer weerstand en zijn dus minder snel ziek;
  • De hoge temperaturen in de sauna werken niet alleen ontspannend op de spieren, maar ook op de zenuwen. Dat verklaart dus ook waarom de meeste mensen zich zo fijn voelen na een bezoek aan de sauna. Dit geldt ook voor kinderen. Veel kinderen schijnen ook beter te slapen nadat ze naar de sauna zijn geweest.

Tips voor een bezoekje aan de sauna met kinderen

  • Tip 1: De meeste sauna’s verhuren/verkopen enkel slippers en badjassen in volwassen maten. Vergeet deze dus niet voor je kind mee te nemen.
  • Tip 2: Indien je kind nog niet kan zwemmen en er geen zwemdiploma is vereist, is het raadzaam om zwembandjes mee te nemen.
  • Tip 3: Bij speciale familiedagen/gezinsdagen zijn veelal enkel gezinnen welkom en worden er verder geen andere bezoekers toegelaten. Mocht je dit dus prettig vinden. let daar dan even op.
  • Tip 4: Mocht je kind nog nooit in een sauna geweest zijn, bereid je kind er dan op voor dat (afhankelijk van de sauna die je uitkiest natuurlijk) er veel blote mensen zullen zijn.
  • Tip 5: Twijfel je of het wel iets voor je kind is? Dan kun je ook overwegen om een privésauna te huren voor een aantal uurtjes. Of bijvoorbeeld op vakantie een huisje met een sauna te nemen.

Sauna’s waar kinderen welkom zijn

Sanadome in Nijmegen (Gelderland)

Bij Sanadome in Nijmegen zijn kinderen vanaf 8 t/m 18 jaar welkom onder begeleiding van een volwassene. Er wordt op de website wel benadrukt dat de faciliteiten niet op kinderen zijn gericht en er een rustige en ontspannen sfeer moet blijven. In Sanadome is het tevens verplicht om badkleding te dragen. Er gelden geen speciale tarieven voor kinderen.

Klik hier voor meer informatie over Sanadome.

Sauna Drôme in Putten (Gelderland)

Kinderen t/m 12 jaar, die zinderlijk zijn én in het bezit zijn van minimaal 1 zwemdiploma, mogen tot 19.00 uur gebruik maken van de saunafaciliteiten (en horeca) van Sauna Drôme in Gelderland. T/m 14 jaar dienen zij continu onder toezicht van een ouder te zijn. Er geldt voor kinderen een apart tarief.

Klik hier voor meer informatie over kinderen bij Sauna Drôme.

Wellnessresort de Waterlelie in Zevenhuizen (Groningen)

Onder begeleiding van een volwassene mogen kinderen vanaf 8 jaar, die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B én zich gedragen, komen genieten van de heerlijke sauna’s en baden die Wellnessresort de Waterlelie te bieden heeft. Er wordt qua tarief geen onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.

Klik hier voor meer informatie over Wellnessresort de Waterlelie.

Thermae 2000 in Valkenburg (Limburg)

Bij Thermae 2000 zijn kinderen tussen 10 en 18 jaar welkom onder begeleiding van een volwassene. Het is verplicht om een geldig legitimatiebewijs te kunnen overhandigen, dus vergeet deze niet mee te nemen voor je kind(eren)! Voor kinderen geldt hetzelfde tarief als voor volwassenen.

Klik hier voor meer informatie over Thermae 2000.

Thermae Son (Noord-Brabant)

Ook bij Thermea Son is het op zondag familiedag. Hier kun je van 10.00 uur tot 17.00 uur met je kinderen (vanaf 3 jaar) komen genieten. Er wordt verwacht dat je zelf een inschatting kunt maken of je je kind wel of niet mee kunt nemen. Wel dienen kinderen zindelijk te zijn.

Klik hier voor meer informatie over Thermae Son.

Thermen Goirle (Noord-Brabant)

Thermen Goirle behoort tot één van de grootste sauna’s in Nederland. Op zondagen tussen 10.00 en 18.00 uur zijn kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding van een volwassene welkom bij deze sauna. Kinderen dienen zindelijk te zijn.

Klik hier voor meer informatie over Thermen Goirle.

Sauna Amstelland in Uithoorn (Noord-Holland)

Voor kinderen van 9 t/m 14 jaar heeft Sauna Amstelland een speciaal kinderarrangement. Voor een vaste prijs krijgen zij de entree, een handdoek, badjas, lunch of diner naar keuze én onbeperkt drinken. Doe je het liever zonder arrangement? Dat kan ook, maar dan betalen zij wel dezelfde prijzen als een volwassene.

Klik hier voor meer informatie over Sauna Amstelland.

Sauna Swoll in Zwolle (Overijssel)

Je kunt bij Sauna Swoll dagelijks met kinderen vanaf 4 jaar komen genieten van het saunalandschap. Kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn hier van maandag t/m donderdag welkom tot 19.00 uur ’s avonds. Er zijn geen speciale behandelingen of activiteiten voor kinderen.

Klik hier voor meer informatie over Sauna Swoll.

Sauna de Heuvelrug in Veenendaal (Utrecht)

Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn tot 20.00 uur welkom bij Sauna de Heuvelrug. Er gelden voor kinderen geen afwijkende regels ten opzichte van volwassenen. Vanzelfsprekend worden ouders wel verantwoordelijk gesteld voor het gedrag van hun kinderen. Volgens Sauna de Heuvelrug is sauna een positief onderdeel van de algemene opvoeding.

Klik hier voor meer informatie over Sauna de Heuvelrug.

Wellnessresort Goes (Zeeland)

Op zondagen tot 18.00 uur kun je met kinderen van 4 t/m 11 jaar Wellnessresort Goes bezoeken. Kinderen van 12 t/m 15 jaar kunnen onder begeleiding van een volwassene op alle dagen van de week een bezoekje aan deze sauna brengen. Er gelden geen aparte tarieven voor kinderen.

Klik hier voor meer informatie over Wellnessresort Goes.

Wellness Warmond (Zuid-Holland)

Kinderen van 7 t/m 12 jaar zijn op zondagen van 10.30 t/m 18.00 uur onder begeleiding welkom bij Wellness Warmond. Bij twijfel kunnen zij om een legitimatie vragen. Er worden hier verder geen speciale dingen voor kinderen georganiseerd.

Klik hier voor meer informatie over Wellness Warmond.

Mocht je een bezoek aan een openbare sauna met je kinderen een stapje te ver vinden. Dan zou je ook kunnen overwegen om eens een privé sauna te boeken of een vakantiehuisje of hotelkamer met wellnessmogelijkheden.

Foto’s © Shutterstock