20x Schaatsbanen in Nederland: winterpret voor heel het gezin

Last updated:

Op zoek naar een winters uitstapje? Schaatsen is naast dat het een actief uitje is, ook erg leuk. Helaas vriest het in Nederland niet zodanig, dat we verzekerd zijn van een laag natuurijs. Gelukkig zijn er genoeg schaatsbanen waar je terecht kunt en waar je vaak ook schaatsen kunt huren. Bij deze speciaal aangelegde schaatsbanen, kom je samen in winterse sferen. De schaatsbanen hebben een winterse aankleding en na het schaatsen kun je genieten van koek-en-zopie. We maakte een lijst voor je, met de leukste schaatsbanen in Nederland, voor eindeloze schaatspret tijdens deze winter.

Let op! Vanwege veiligheidsredenen is het verplicht om handschoenen te dragen op een schaatsbaan. Vergeet deze dus niet mee te nemen!

Locaties met schaatsbaan in Nederland

Alphen aan den Rijn – Vier de winter bij Museumpark Archeon

Van 16 december 2023 t/m 7 januari 2024 kun je schaatsen bij Museumpark Archeon. Wanneer je een ticket boekt voor het museumpark, mag je gratis gebruik maken van de schaatsbaan, die maar liefst 425 vierkante meter is. Ga naar de website voor meer informatie.

Amstelveen – Winter Village

Winter Village in het stadshart van Amstelveen kun je bezoeken van 2 december 2023 t/m 7 januari 2024. Je vindt er een openlucht ijsbaan van 550 vierkante meter, waar je op eigen gelegenheid kunt schaatsen óf waar je schaatslessen kunt nemen. Naast de schaatsbaan vind je een sfeervol ingericht foodplein, waar je wat kunt drinken en wat kleins kunt eten. Ga naar de website voor meer informatie.

Amsterdam – Het Amsterdamse winterparadijs

Van 14 t/m 30 december 2023 vindt Het Amsterdamse Winterparadijs plaats bij de RAI in Amsterdam. Het is een groots en gezellig winterevenement wat jaarlijks terugkomt. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals: loop door het lichtjesparadijs, glij in een band van een grote helling, speel een potje curling, maak een rondje in het reuzenrad, draai in de zweefmolen, zing mee bij de karaoke, bezoek de Tovertuin van Woezel & Pip en laat je schminken. Er is echt volop te doen! Bij Het Amsterdamse Winterparadijs vind je ook een schaatsbaan, zowel een indoor baan als een outdoor baan van maar liefst 4400 vierkante meter. Schaatsen kun je er huren, dat is wel zo makkelijk! Ga naar de website voor meer informatie.

Druten – Winter Village

Van 9 december 2023 t/m 6 januari 2024 is het Winter Village in Druten. Er worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, maar het schaatsplezier staat centraal. De ijsbaan is overdekt en bestaat uit bijna 400 vierkante meter ‘echt ijs’. Je kunt online tickets kopen met een tijdvak waarin je twee uur lang mag gaan schaatsen. Schaatsen er bij huren? Dat kan ook! Naast de ijsbaan vind je ook een apres-ski tent, waar je wat te eten en drinken kunt halen. Ga naar de website voor meer informatie.

Enschede – Winter Wonderland

Feestelijke verlichting, schitterende objecten, gezellige muziek, een warme kop chocolademelk en een grote overdekte schaatsbaan: dat vind je op de Oude Markt in Enschede. Hier kun je van 1 december 2023 t/m 7 januari 2024 gezellig samen schaatsen. Je kunt er schaatsen huren en voor kinderen staan er pinguïns op het ijs die steun bieden bij de eerste stappen op het ijs. Ga naar de website voor meer informatie.

Gouda – Goudse IJsbaan

De sfeervolle Goudse IJsbaan is open van 20 december 2023 t/m 14 januari 2024. Het leuke aan deze ijsbaan is, dat je een rondje rondom het stadhuis kunt schaatsen! Er staan schaatshulpjes op het ijs die steun geven aan de kleinste om ook mee te kunnen schaatsen. Ga naar de website voor meer informatie.

Hilvarenbeek – Light Safari Beekse Bergen

Voor het eerst wordt er in Safari Park de Beekse Bergen een Light Safari georganiseerd. Hier kun je in het donker een route lopen door het park, waarin verlichte dieren, bloemen en planten tot leven komen. De Light Safari kun je bezoeken van 7 december 2023 t/m 25 februari 2024. Je vind hier ook een mooi aangekleed winterplein met lichtsculpturen, veel mogelijkheden tot eten en drinken en een schaatsbaan. Ga naar de website voor meer informatie.

Kaatsheuvel – Winter Efteling

Een bezoek aan de Efteling is altijd een leuk idee, maar zeker ook in de winter tijdens de Winter Efteling. De Winter Efteling is dit jaar van 13 november 2023 t/m 4 februari 2024 geopend. Het park is sfeervol aangekleed met kerstbomen, kerstversiering, vuurkorven, je geniet er van winterse lekkernijen en je kunt je er vermaken op de Warme Winter Weide. Op deze weide vind je ook een schaatsbaan, waarbij je schaatsen kunt huren. Zo heb je een lekker gevarieerd dagje uit. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Winter Efteling, ontdek de magie van een betoverend winterwonderland

Laren – Winter Village

In Laren vind je een openlucht ijsbaan van 450 vierkante meter tijdens Winter Village. Je kunt er zelf gaan schaatsen, schaatslessen nemen voor volwassenen en kinderen, naar shows en workshops komen kijken en genieten van de gezellige sfeer in het restaurant. In het restaurant kun je genieten van volwaardige maaltijden. Winter Village vindt plaats van 25 november 2023 t/m 7 januari 2024. Ga naar de website voor meer informatie.

Leiden – Drijvende IJsbaan Leiden

Van 9 december 2023 t/m 7 januari 2024, kun je zeven dagen per week schaatsen bij de drijvende ijsbaan in het historische centrum van Leiden. Een ticket koop je voor een hele dag en is inclusief schaatshuur. Leuk is de familieochtend op zaterdag- en zondagochtend! Op de ijsbaan kun je bekende figuren tegenkomen uit Disney films, hoor je ook hun muziek en kinderen kunnen zich laten schminken. Ga naar de website voor meer informatie.

Maastricht – Magisch Maastricht Vrijthof

Op het mooie Vrijthof vind je jaarlijks een mooie overdekte schaatsbaan van wel 1.000 vierkante meter. Voor kinderen zijn er duw-hulpjes aanwezig, waar ze zich aan vast kunnen houden. Vanaf het wintercafé heb je zicht over de baan. Genoeg geschaatst? Loop eens rondje over de kerstmarkt! De schaatsbaan is geopend van 30 november t/m 31 december 2023. Ga naar de website voor meer informatie.

Middelburg – IJsbaan Middelburg Centrum

Van 29 november 2023 t/m 13 januari 2024 kun je schaatsen in het centrum van Middelburg! Je kunt er een ticket kopen van twee uur met of zonder schaatsen. Ook is het mogelijk om ‘Bobby de Zeehond’ te huren, die kinderen helpt om hun evenwicht te houden. Ga naar de website voor meer informatie.

Prinsenbeek – WinterWonderBeek

In het Brabantse Prinsenbeek kun je schaatsen tijdens WinterWonderBeek. Dit evenement kun je bezoeken van 14 december 2023 t/m 4 januari 2024, waarbij er op 14 december een feestelijke kinderopening zal zijn. Je kunt er al schaatsen vanaf €2,50! Ga naar de website voor meer informatie.

Rotterdam – Winterwijck bij Plaswijckpark

In de winter wordt Plaswijckpark omgetoverd tot Winterwijck. Het hele park is sfeervol aangekleed met enorm veel lampjes en er zijn veel winterse activiteiten, zoals: een skiloopbaan, curling, een schaatsbaan en er zijn winterse versnaperingen. De exacte data voor 2023/2024 zijn nog niet bekend. Ga naar de website voor meer informatie.

Rotterdam – Schaatsbaan Rotterdam

Dit is een leuke schaatsbaan in Rotterdam die ook wel de regenboom schaatsbaan wordt genoemd, omdat je rondjes kunt schaatsen onder regenboogverlichting door. Je kunt er verschillende schaatsen huren: normale schaatsen, combi-noren en glij-ijzers voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Overdag kun je er al schaatsen vanaf €1,-. Er worden ook extra evenementen georganiseerd zoals een silent disco, live muziek, een cursus kunstschaatsen en curling. De schaatsbaan is geopend vanaf 25 november 2023. Ga naar de website voor meer informatie.

Scheveningen – Cool Event Scheveningen

Van 11 november 2023 t/m 11 februari 2024 kun je genieten van volop winterpret in Scheveningen. De overdekte schaatsbaan voor het Kurhaus is maar liefst 600 vierkante meter. Je kunt een ticket kopen met of zonder schaatshuur. Voor kinderen zijn er ook diverse arrangementen te reserveren voor een onvergetelijk kinderfeestje, waar bijvoorbeeld Anna & Elsa, Doornroosje of Spider man met je mee komen schaatsen. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Volop winterpret in Scheveningen: schaatsen en ijssculpturen

Tilburg – Tilburgs Winterparadijs

Van 29 november t/m 7 januari 2024 vindt het Tilburgs Winterparadijs plaats. Op de Heuvel ligt zowel een binnen- als een buitenbaan. Je kunt niet reserveren, dus zult gewoon bij de entree een ticket moeten kopen. Je mag zo lang schaatsen als dat je wilt! Schaatsen zijn er tegen betaling te huur. Ga naar de website voor meer informatie.

Uden – Uden on Ice

Uden on Ice heeft een bomvol programma, tussen 15 december 2023 en 7 januari 2024. Je kunt er op eigen gelegenheid schaatsen, schaatslessen nemen, inschrijven voor een potje curling, van de icetube baan, genieten van veel live muziek en dagelijks genieten van een gezellige sfeer, winterse hapjes en drankjes in het paviljoen. Ga naar de website voor meer informatie.

Utrecht – Winter Station Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024 een winterstation! Het Spoorwegmuseum is dan in winterse sferen, met mooie kerstdecoratie, indrukwekkende verlichting, de mogelijkheid om marshmallows te roosteren en een antieke carrousel. Je kunt er schaatsen tussen de treinen! Een ervaring die je niet snel zal vergeten. Schaatsen hoef je niet mee te nemen, want die kun je er gratis gebruiken. Op de baan staan schaatsrekjes, zodat ook kinderen goed kunnen oefenen. Vanaf 16.00 uur zetten ze de muziek harder en de discolampen aan, waardoor je kunt swingen op de schaatsbaan. Let op: reserveren is verplicht. Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook eens: Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Zeist – Winter Wonderland

Hier vindt je de grootste ijsbaan van midden-Nederland, die bestaat uit 600 vierkante meter ‘echt’ ijs. De schaatsbaan is open van 23 november 2023 t/m 7 januari 2024. Elke woensdag is het er Disney Disco schaatsen! Ga naar de website voor meer informatie.

Ben je op zoek naar andere winterse uitjes na het lezen van dit artikel over schaatsbanen in Nederland? Lees dan ook eens deze artikelen:

© Foto’s: Opwegmetmama.nl