Volop winterpret in Scheveningen: schaatsen en ijssculpturen

Scheveningen is zowel ’s zomers als ’s winters leuk om te bezoeken, maar deze winter (tot en met 22 januari 2023) is het nog wat leuker om een bezoek aan Scheveningen te brengen. Je kunt er namelijk schaatsen en prachtige ijssculpturen bekijken.

Schaatsen op het Kurhausplein in Scheveningen

Voor het (in mijn ogen) mooiste hotel van Nederland, het Kurhaus in Scheveningen, is er een overdekte ijsbaan opgezet. Op maar liefst 600m2 kun je volop schaatsen. Of je kind nu zijn eerste stappen op het ijs zet op glij-ijzers, of dat er een ware ijshockeyster in je kind is geboren: alles is mogelijk.

Uiteraard zijn er voor de beginnende schaatsers hulpmiddelen om mee te oefenen. Dit zijn er niet enorm veel (je moet immers ook als geoefende schaatser wel de gelegenheid hebben om te kunnen schaatsen), maar als je rustig op je beurt wacht komt dat vanzelf goed. En anders kun je uiteraard je kind ook zelf bij de hand nemen. Spannend om dat zelf op schaatsen te doen? Het is toegestaan om op schoenen de ijsbaan te betreden. Doe vooral niet al te hoge hakken aan.

Schaatshuur

Geen schaatsen in je bezit of geen zin om ze mee te slepen? Tegen vergoeding is het mogelijk om schaatsen te huren. Voor kinderen zonder ervaring zijn er verstelbare glij-ijzers te huur, voor de oudere kinderen met wat meer schaatservaring en volwassenen worden er ijshockeyschaatsen verhuurd.

Ook is het toegestaan om op je eigen schaatsen (kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen of glij-ijzers) de baan te betreden. Noren zijn pertinent niet toegestaan op de schaatsbaan.

Persoonlijke eigendommen

Neem vooral geen waardevolle spullen mee naar de ijsbaan. Er zijn geen kluisjes, waardoor je persoonlijke eigendommen voor iedereen toegankelijk zijn.

Ons advies: neem een stevige rugzak mee waar je je schoenen in kunt bewaren terwijl je je op het ijs bevindt. Kom je met de auto, dan kun je ervoor kiezen je persoonlijke eigendommen (op eigen risico) in de auto achter te laten.

Praktische informatie

  • Het dragen van handschoenen is verplicht zolang je op het ijs staat;
  • Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 22.00 uur, zondag van 09.00 tot 22.00 uur;
  • Entree: € 7,50 per persoon (excl. schaatshuur). Het is ook mogelijk een 5- of 10-rittenkaart excl. schaatshuur) te kopen. Voor € 12,50 per persoon heb je toegang tot de ijsbaan inclusief schaatshuur;
  • Combinatietickets met een bezoek aan de ijssculpturen zijn ook verkrijgbaar: € 17,50 per persoon excl. schaatshuur, € 22,50 per persoon incl. schaatshuur. Bij de combinatietickets is een kop warme chocolademelk inbegrepen;
  • Je krijgt een stempel op je hand waarmee je de hele dag de schaatsbaan op en af kunt;
  • Vergeet zeker kleinere kinderen geen regen- of skibroek aan te trekken. Wel zo fijn als je kind na een aantal keer vallen geen kletsnatte broek heeft;
  • Voor alle informatie kijk je op www.cooleventscheveningen.nl

ART in ICE – ijssculpturen

Na een tijdje zullen zeker de jongere kinderen wel klaar zijn met schaatsen. Naast de Pier op de Boulevard (achter het Kurhaus) staat een grote tent waarin de meest uiteenlopende kunstwerken te bewonderen zijn. En wat voor kunstwerken! Een aantal kunstwerken van grootste meesters in de kunst zijn compleet van ijs nagemaakt. Denk aan Nijntje van Dick Bruna, het Melkmeisje van Johannes Vermeer, maar ook aan Salvador Dali, Esscher, Rembrandt, Vincent van Gogh en Leonardo daVinci.

Jong en oud zal zijn ogen hier uitkijken.

Vanzelfsprekend is het erg koud in de tent, anders zouden al die prachtige kunstwerken smelten waar je bij staat. Het is dus aan te raden om naast je dikke winterjas handschoenen, een muts en een sjaal aan te trekken. Het is toegestaan om tussentijds even op te warmen bij de entree, om daarna weer verder te kijken naar de pracht en praal in ijs.

Praktische informatie

  • openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 – 19.00 uur;
  • entree voor kinderen tot 12 jaar: EUR 7,50, 12 jaar en ouder: EUR 12,50. Familieticket (2 volwassenen, 2 kinderen) EUR 25,00.
  • combinatietickets met de ijsbaan zijn ook verkrijgbaar: EUR 17,50 per persoon excl. schaatshuur, EUR 22,50 per persoon incl. schaatshuur. Bij de combinatietickets is een kop warme chocolademelk inbegrepen.

Combineer je winterse uitje

In Scheveningen is er volop te doen, zien en beleven.

Zo kun je de Pier (gratis) bezoeken, een lekkere strandwandeling maken, neerploffen bij een van de vele strandtenten langs de Boulevard voor een lekkere warme drank, lunch of warme maaltijd (nagenoeg elk restaurant heeft een kindermenu op de kaart staan), een bezoek brengen aan LEGOLAND Discovery Center, of SeaWorld.

Ons eindoordeel

Als je, net als wij, kinderen hebt die maar geen genoeg kunnen krijgen van schaatsen, dan is dit echt een leuk uitje. De locatie maakt het, zeker als de schemering invalt, erg sprookjesachtig en het is natuurlijk superleuk om met je kinderen een bezoek te brengen aan Scheveningen en ze in de kou op het strand te laten spelen of lekker een hapje met elkaar te eten.

Van de ijssculpturen waren zowel wij als de kinderen erg onder de indruk. Het is bewonderenswaardig hoe een (vaak plat) kunstwerk is omgezet naar een 3D kunstwerk van ijs.

Als je in de gelegenheid bent om voor 22 januari 2023 af te reizen naar Scheveningen, dan zouden wij zeggen: doen! Al zouden we, omwille van de kosten, wel adviseren om zelf schaatsen mee te nemen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke