Schoorlse Duinen; Elfendeurtjesroute, speelbos, kabouterpad en klimduin

Last updated:

De Schoorlse Duinen in Noord-Holland bieden een tal van leuke mogelijkheden die je kunt doen met kinderen. Wij kozen er voor om de Elfendeurtjesroute met onze jongens te gaan wandelen en zijn aansluitend naar de 51 meter hoge klimduin van Schoorl gegaan.

Leuke activiteiten voor kinderen in de Schoorlse Duinen

Elfendeurtjesroute

Vanuit het Buitencentrum van de Schoorlse Duinen worden diverse leuke activiteiten georganiseerd, waaronder veel wandelingen. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld een kabouterpad wandelen. Voor wie net als ons eens iets anders wil doen, kan kiezen voor de Elfendeurtjesroute. Deze wandeling duurt ongeveer een uur.

Bij het Buitencentrum kan je tijdens openingstijden een een tasje halen voor de Elfendeurtjesroute. Je betaalt hiervoor € 8,50 per tasje. In het tasje zit een opdrachtenboekje inclusief stickers, toverstafje en een insectenpotje met loep.

Voor de Elfendeurtjesroute dien je de groene paaltjes te volgen. Je gaat tijdens deze leuke wandelroute voor kinderen op zoek naar de palen met Elfendeurtjes. Op deze palen staat een bepaalde vorm waarbij dan steeds een opdracht uit het opdrachtenboekje hoort. Dit kunnen vragen zijn, maar ook dingen die je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het sluipen van boom naar boom, maar ook aan het tellen van het aantal pootjes van een mier.

Zodra je een opdracht hebt voltooid, kunnen de kinderen met het toverstafje op het vormpje tikken en dienen dan een spreuk op te noemen (deze staat in het opdrachtenboekje). Om eerlijk te zijn hadden onze kinderen meer interesse in het toverstafje dan in de opdrachten zelf. Maar hé, het is voor kinderen natuurlijk al magisch als ze met een toverstafje mogen rondlopen! Halverwege de route hebben we de opdrachten dan ook maar opgegeven, haha.

Bijna aan het eind van de Elfendeurtjesroute, hebben we een extra afslag genomen. We zagen een flinke trap en waren nieuwsgierig wat er boven te zien was. Uiteindelijk bleken dit een drietal flinke trappen te zijn, haha. Ik denk dat we rond de 150-200 treden hebben moeten nemen om boven te komen. Maar je hebt van boven af wel een mooi uitzicht!

Tijdens het allerlaatste stuk van de Elfendeurtjesroute wandel je door een stukje heide. Omdat het eind augustus was, stond deze mooi in bloei en had dus een paarse kleur. I love it!

Speelbos Zandspoor

Aan het begin van de Elfendeurtjesroute kom je door het Speelbos Zandspoor. Dit is niet een enorm groot speelbos in de Schoorlse Duinen, maar er zijn toch wel wat leuke speeltoestellen te vinden. De allereerste die we tegenkwamen was een grote zand- en watertafel. Dit is iets wat bij onze kinderen goed in de smaak valt.

Een ander speeltoestel waar we langs kwamen, was een soort baan waar je bakjes overheen kunt schuiven. De bakjes kun je bijvoorbeeld vullen met zand. Veel meer bijzondere speeltoestellen zijn wij niet tegengekomen tijdens onze wandelroute.

Kabouterpad

In de Schoorlse Duinen is het ook mogelijk om een Kabouterpad te bewandelen met je kinderen. Ook deze route duurt ongeveer een uur. Bij het Buitencentrum kun je voor € 5,- een opdrachtenvel, puntmuts en kabouterpin.

Tijdens de wandeling ga je op zoek naar paaltjes met in de vorm van een kabouter en doe je diverse opdrachten. Kabouterpaden vallen bij onze kinderen altijd goed in de smaak. Het leuke aan dit Kabouterpad is dat ook deze deels door het Speelbos Zandspoor loopt.

Andere wandelingen

Er zijn nog heel veel meer uitgestippelde wandelingen die je doen in de Schoorlse Duinen. Aan de paal aan het begin bij het Buitencentrum is te zien dat het er best wel een hoop zijn.

Naast het Speelbos Zandspoor kun je ook Blotevoetenpad lopen van ongeveer 250 meter lang. Tijdens deze wandeling prikkel je je zintuigen door de verschillende ondergronden als schelpen, dennenappels, zand en nog veel meer.

Tevens zijn er ook nog twee kortere routes welke goed te doen zijn met kinderen vanaf een jaar of 6. Volg de gele paaltjes voor een wandeling van ongeveer 4,4 km en de zwarte paaltjes voor een wandeling van 5 km.

Kijk hier voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/schoorlse-duinen/routes

Klimduin

Eén van de meest bekende en hoogste klimduinen in Nederland vind je in het Noord-Hollandse plaatsje Schoorl. De klimduin van ongeveer 51 meter begint in het centrum. Aan de voet van de klimduin zijn een aantal terrasjes te vinden. Afhankelijk van de leeftijden van je kinderen kun je hier dus fijn neerstrijken terwijl je kinderen zich vermaken met al het zand.

Met jonge kinderen is het leuk om een emmer en een schepje mee te nemen. Er zijn nabij ook diverse winkeltjes (bijvoorbeeld een Intertoys) waar je dit eventueel kunt halen.

Gebruik voor je navigatie het volgende adres voor Klimduin Schoorl:

Duinvoetweg 10
1871 EA Schoorl

Tip: Er zit een gigantisch lekkere Italiaanse IJssalon bij de grote parkeerplaats. Deze heet IJssalon Pinoccio. Onze kinderen hadden hier beide een bolletje Marsmallow en ik koos voor Lemon Meringue.

Handig om te weten!

  • Het Buitencentrum Schoorlse Duinen heeft een enorm leuk winkeltje met spullen voor kinderen waaronder boeken, maar ook bijvoorbeeld verrekijkers en een insectenpotje.
  • Bij het Buitencentrum ligt het terras van Brasserie IJgenwijs waar je terecht kunt voor een hapje of een drankje.
  • Het wandelpad van de Elfendeurtjesroute en het Kabouterpad zijn niet toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel! Ook mensen die niet goed ter been zijn, kunnen mogelijk moeite hebben met lopen op het terrein van dit natuurgebied.
  • Openingstijden van het Buitencentrum: dagelijks van 10.00 t/m 17.00 uur
  • Adresgegevens: Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl
  • Op het bijgelegen parkeerterrein is het betaald parkeren.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela