Sensorische uitstapjes: eindeloos spelen waarbij alle zintuigen worden geprikkeld

Tegenwoordig lees je er steeds vaker over, sensorisch spelen. Denk bijvoorbeeld aan bakken met kinetisch zand, spelen met scheerschuim of met waterparels. Wat is sensory play of sensorisch spelen nou eigenlijk? Vooral je kind laten ontdekken door te ruiken, te voelen, te horen, te proeven en te zien! Kortom, door alle zintuigen te gebruiken. Bij sensorisch spelen wordt er geen handleiding gebruikt, waardoor de fantasie van je kind wordt geprikkeld. Naast het feit dat het ook goed is dat de kinderen even weg zijn van een beeldscherm, heeft sensorisch spelen nog meer voordelen: je kind leert zich concentreren, het helpt bij de ontwikkeling van hun zintuigen, het zorgt voor nieuwsgierigheid en je kind leert zichzelf er door te reguleren. Wil je je kinderen kennis laten maken met sensorisch spelen? Er zijn ook sensorische uitstapjes buiten de deur, waarbij het prikkelen van de zintuigen centraal staat.

Uitstapjes waar kinderen sensorisch kunnen spelen

Bij sensorisch spelen hoef je niet direct te denken aan materialen die je er voor moet kopen om dit thuis te kunnen doen. Misschien heb je namelijk helemaal geen zin in die ‘rommel’ in huis? Je kunt namelijk ook buiten heel leuk sensorisch spelen én buiten spelen is ook nog eens hartstikke goed voor de kids! Denk bijvoorbeeld aan bossen en natuurspeeltuinen waar gespeeld kan worden met water, zand, blaadjes en takken. Welk kind is daar nou niet dol op?

Laat je ook eens inspireren door één van onze artikelen te lezen over Speelbossen & Natuurspeeltuinen in Zeeland, Flevoland, Gelderland, Zuid-Holland, Limburg, Utrecht, Groningen en Noord-Brabant.

Een andere plek om jullie zintuigen te prikkelen is het lopen van een blotevoetenpad! Sensorische uitjes kunnen dus ook zeer budgetvriendelijk zijn! Er zijn ook steeds meer locaties waar je samen met je kind een workshop kunt volgen, waar veel materialen voor jullie klaar staan om uit te proberen!

wandelen-met-kinderen-wandelroutes

De Kliederschuur – Nijensleek

Bij de Kliederschuur in het Drentse Nijensleek worden kinderen geprikkeld al hun zintuigen te gebruiken. In de agenda vind je activiteiten zoals Messy Play voor kinderen van 1,5 t/m 4 jaar, Snoezel uitjes voor kinderen van 4 maanden t/m 2 jaar en het Peuter en Kleuter Atelier voor kinderen van 2 t/m 4 jaar. Er is echt volop ruimte en alles staat er klaar om lekker te kliederen, te voelen, te ruiken, te experimenteren en te doen. En nog leuker is dat natuurlijk om dat samen te kunnen doen! Nieuwsgierig geworden? Je kunt er ook vier keer per jaar terecht tijdens een Seizoensfeest, wat neerkomt op een open dag waarbij je je een kijkje kunt nemen in het atelier en vragen kunt stellen.

Kijk op de website van De Kliederschuur voor meer informatie.

De Peuterclub – IJsselstein

Bij de Peuterclub ben je verzekerd van een leuk uitje waarbij Sensory play centraal staat. Je kunt hier met je baby, dreumes of peuter komen spelen en daarbij alle zintuigen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het spelen met waterparels, kinetisch zand, gekleurde rijst, slijm, verven met verschillende materialen (en je handen!) en kleien. Kunst, plezier en vieze handjes gegarandeerd. Je boekt er een les voor een baby, een dreumes (1-4 jaar) of een peuter (1,5 tot 4 jaar). Je kunt er zelfs kinderfeestjes vieren!

Kijk op de website van De Peuterclub voor de mogelijkheden.

De Zandkamer – Almere

Even weg uit de drukte, niet in een hysterisch speelparadijs maar wel volop de ruimte om je te vermaken. Bij de Zandkamer vind je, zoals de naam het al zegt, een kamer waar je lekker met zacht zand kunt spelen. Naast je handen, liggen er ook volop materialen die je kunt gebruiken, zoals: keukengerei, trechters, vergieten, een zeef, lepels, schepjes en bekers. De Zandkamer is leuk voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar.

Ga naar de website voor meer informatie over De Zandkamer.

Gewoon een mama Winkel – Schoten (België)

Een super leuke winkel waar je samen met je kindje kan ontdekken welk speelgoed ze fijn vinden. Je mag er namelijk testen, voelen en spelen! Daarnaast kun je er terecht voor workshops voor ouder en kind, die in het teken staan van sensory play. Deze tip mocht dan ook zeker niet ontbreken in onze lijst met sensorische uitstapjes. In de agenda vind je verschillende activiteiten: Rommelmini’s van 2 maanden tot 7 maanden, Rommelmakertjes van 7 maanden tot 5 jaar en Rommelmakers van 2,5 tot 5 jaar. Ook zijn er speciale slijm workshops waar je slijm leert maken die je daarna meer naar huis mag nemen! Liever zelf bekijken en ontdekken? Er zijn ook vrije speelmomenten en Sensory Play open dagen! De winkel Gewoon een mama is zeker een bezoekje waard.

Kijk op de website van Gewoon een mama voor meer informatie en ook de mogelijkheid om in de webshop het leukste open einde speelgoed en accessoires te kopen.

Het Speelatelier – Sittard

Ga samen op ontdekking en leer meer over alle zintuigen, de zwaartekracht en nieuwe materialen! Er is geen handleiding of geen voorbeeld, want kinderen mogen zelf aan de slag waarbij er geen goed of fout is. Het is juist leuk om wat uit te proberen, de knoeien, te kliederen en rommel te maken. En het fijne is, dat jullie dat dus zelf niet op hoeven te ruimen. In het Speelatelier kunnen kinderen van verschillende leeftijden terecht. Zo is de Speelstudio voor kinderen van 1,5 t/m 4 jaar, Mini Makers is voor kinderen vanaf 3 t/m 6 jaar, Paint & Play voor kids van 2 t/m 8 jaar en Kleine Kunstenaar voor 5 t/m 8 jaar. Ook leuk, tijdens de zomer kan er buiten gespeeld worden in het buiten atelier! Er wordt dan geknutseld en gespeeld met materialen uit de natuur. Je kunt er per keer betalen of een rittenkaart nemen.

Kijk eens op de website van Het Speelatelier voor meer informatie.

Kliederlab – Almere

Samen kliederen, experimenteren en vies mogen worden: dat kan én mag bij het Kliederlab. Tijdens een vijf kwartier durende workshop voor ouder en kind mogen jullie samen los, waarbij plezier maken centraal staat. De les is onder begeleiding van een docent die aan het begin iedereen een schort uitdeelt. Daarna mag er plaatsgenomen worden rondom de kliedertafels! Het knutselen en kliederen gebeurt vaak in thema, maar niets moet, alles mag. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Ook mag er gespeeld worden met verschillende materialen. De les wordt vrolijk afgesloten met een dansje!

Kijk op de website van het Kliederlab voor meer informatie.

Kliederspel – Swalmen

Bij Koter & Koffie kun je terecht om met je koter te komen spelen en zelf te genieten van een kopje koffie. Naast speelochtenden, organiseren ze ook workshops, zoals de Koter en Klieder workshop. Tijdens deze workshop mogen de kids kliederen met onder andere gekleurde rijst, water, modder en scheerschuim. De workshop heeft een adviesleeftijd van 1,5 jaar en er mag 1 volwassenen bij het spelende kindje aanwezig blijven. Vergeet niet om droge kleding mee te nemen, want je koter wordt gegarandeerd vies en dat mag!

Ga naar de website van Kliederspel voor meer informatie.

Ontmoetingscentrum Beek en Donk – Beek en Donk

In het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk worden speelochtenden georganiseerd waar je kennis kunt maken met ‘open einde’ speelmateriaal. De speelochtenden zijn een leuk uitstapje waar kinderen samen kunnen spelen en van alles mogen ontdekken en waar je als ouders elkaar kunt ontmoeten. De laatste sensorische speelochtend stond het thema Winterwonderland centraal. Er stonden speelbakken met verschillende materialen klaar en alles was taste safe, waardoor het ook veilig is wanneer de kindjes iets in hun mond stoppen. In de bakken lagen volop materialen die gebruikt kunnen worden om te scheppen, te vullen, te roeren en om de creativiteit en fantasie te prikkelen.

Ook zin om een sensorische ochtend in het ontmoetingscentrum mee te maken? Kijk dan eens op de Instagram pagina van @spel.en.ontwikkeling.kim en houd de data daar in de gaten.

Sensokidz – Terborg

In Cultuurhuus de Rietborg worden activiteiten aangeboden rondom sensory play voor kinderen van verschillende leeftijden. Samen kun je er ruiken, voelen, zien, horen en proeven. Zo bieden ze een activiteit aan voor kinderen van 9 maanden tot 1,5 jaar en voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar. Sommige van deze speelgroepen zijn in thema, zoals: Pasen of Lente! In een uur tijd mogen de kinderen op ontdekkingsreis op zijn of haar eigen manier.

Ga naar de website van Sensokidz voor meer informatie.

Sensofeest – Wilnis

Ontdekken met oren, ogen, neus en handen. Dat is het doel bij Sensofeest. De workshop Sensorisch spelen voor kinderen van 2 t/m 6 jaar vindt plaats op een basisschool in het Utrechtse Wilnis. Neem voor de zekerheid een extra setje kleding mee, want er wordt gespeeld met water, zand, schuim en misschien wel slijm! Ontdek de magie van het sensorische spel door te kijken op hun Facebook-pagina naar de eerstvolgende evenementen.

Sensory Play & Crea Fun – Wieringerwerf & Hippolytushoef

Bij Minke’s Knutseltijd kunnen kinderen van verschillende leeftijden terecht om lekker te komen spelen. Zonder voorbeeld iets maken, door te proberen en te ontdekken hoe verschillende materialen werken. Alle spullen staan klaar die gebruikt mogen worden en die zijn veelal in thema van dat moment. Het Peuteratelier is voor kinderen van 1,5 jaar tot 4 jaar. Je kunt er kiezen uit een knutseluurtje, kliederuurtje of een sensorisch speeluurtje maar alles heeft wel te maken met het ontdekken, spelen, creëren en onderzoeken. Het Peuteratelier vindt 3x per maand plaats en deelnemen aan een activiteit duurt een uur. Het kinderatelier is voor kinderen van 4 tot 8 jaar en deze activiteiten vinden 2x per maand plaats. Hier mogen kinderen alleen of samen ontdekken aan creatieve tafels en in sensorische bakken waarbij hun zintuigen worden geprikkeld.

Kijk voor alle sensorische en creatieve activiteiten bij Sensory Play & Crea Fun op hun website.

Atelier Knoeiboel – Giesbeek

“Spelen is de hoogste vorm van onderzoek” aldus Albert Einstein. Dat is wat dan ook wordt gedaan bij Atelier Knoeiboel in Giesbeek. Maar ook creëren, ontdekken, ervaren, knoeien en leren. Door creatieve en sensopathische activiteiten aan te bieden voor ouders met hun kinderen. Alles wat je met je kind wil doen, maar niet in je eigen woonkamer! Je kunt bij Atelier Knoeiboel terecht voor een ouder/kind atelier, peuter atelier of kinderfeestjes aangepast aan de leukste thema’s.

Ben je ook benieuwd? Kijk dan eens op de website van Atelier Knoeiboel en de bijbehorende socials.

Naast het lezen van deze sensorische uitstapjes op zoek naar nog meer inspiratie om van die beeldschermen weg te zijn? Lees ook eens onze andere artikelen:

© Shutterstock