Op ontdekkingstocht met kinderen in Singer Laren

Last updated:

Wij wonen vlakbij bij het Singer Laren. Zonder kinderen waren we al regelmatig in dit museum geweest, maar met kinderen nog nooit. Op dit moment is er een tentoonstelling over de kunst van schilder Kees van Dongen, en die wilde ik erg graag zien. Toen ik op de website van Singer Laren keek, zag ik al snel een aparte pagina over activiteiten met kinderen. Zo blijkt er op zondagmiddag bij het museum een Open Atelier voor kinderen georganiseerd te worden, van 12:00 uur tot 16:00 uur. Dit open atelier is gratis te bezoeken als je een kaartje hebt. Voor ons reden om gauw het Singer Laren te bezoeken!

Tip! Onderaan in het artikel kun je kaartjes bestellen voor je bezoek aan Singer Laren.

Het Kinderatelier van Singer Laren

Eerlijk – het is op zondagmiddag best een beetje druk in het museum Singer Laren. We hebben al een tijd geleden kaartjes met een tijdslot gereserveerd, en dat is maar goed ook. Op de dag zelf is het museum uitverkocht. Dat kan liggen aan de zeer populaire tentoonstelling op dit moment.

Mijn dochter en ik gaan als eerste naar het Open Atelier. We worden daar begroet door een enthousiaste museumdocent die mijn dochter instructies geeft. Kees van Dongen schilderde vaak vrouwen met hoeden. Voor de workshop in het atelier hebben ze de ‘beroemdste’ geportretteerde vrouw van haar hoedje ontdaan, en de kinderen mogen zelf een nieuw hoedje voor deze mevrouw bedenken. Superleuk! Op tafel staan allerlei materialen om mee te werken; verf, krijt, potloden en stiften.

Mijn dochter is lekker bezig en maakt gelijk 2 tekeningen. We laten ze achter om te drogen en gaan dan het museum in.

Ontdekkingstochten

Bij de kassa en servicebalie kan je grote clip-boards ophalen met ontdekkingstochten (kijk- en doebladen) door het museum. Er zijn ontdekkingstochten in twee leeftijdscategorieën; 4 tot 7 jaar en vanaf 7 jaar.

De ontdekkingstocht in de categorie 4 tot 7 jaar is ontzettend leuk om te doen. Voor iedere tentoonstelling wordt een nieuwe ontdekkingstocht gemaakt, dus de tocht is to the point.

We maken door de tocht kennis met de schilder door middel van een zelfportret. Ook zoeken we een draaimolen op de schilderijen. En we kunnen bingo doen door dieren op schilderijen te zoeken. Doordat de kinderen in verschillende zalen opdrachten moeten doen, kan ik zelf ook redelijk rustig naar de tentoonstelling kijken.

Als we alle opdrachten gedaan hebben, mag mijn dochter een hoekje van haar papieren opdrachtenvel afscheuren en inleveren in de museumshop. Ze mag als presentje een gratis ansichtkaart van haar favoriete schilderij uitzoeken. Een leuk aandenken!

Versnaperingen

Na de ontdekkingstocht zijn we wel toe aan een korte pauze. Dat kan in het museum op drie plekken. Er is een museumcafé bij de entree, een Franse kas (met o.a. Franse gerechten) en ook is er nog ergens een koffiecafé in het museum zelf. Genoeg te kiezen dus!

Ook neuzen we nog even in de museumshop rond. Het aanbod is best wel groot. Van prentenboeken over kunst tot handdoeken van beroemde schilderijen; je kunt het er allemaal vinden.

Knus hoekje in het museumcafé

Beeldentuin

Na het drankje en het neuzen in de museumshop kunnen we nog verder op ontdekkingstocht! Bij de kassa halen we weer een nieuw opdrachtenvel. Dit keer voor de beeldentuin.

Singer Laren beschikt over een prachtige beeldentuin, die aangelegd is door Piet Oudolf, een beroemde Nederlandse tuinarchitect. We zijn er in de winter, dus er staat eigenlijk nauwelijks iets in bloei, behalve een paar verdwaalde sneeuwklokjes. Maar toch is de tuin prachtig.

Door middel van de ontdekkingstocht leren we de tuin kunnen. We bekijken objecten en standbeelden. En m’n dochter vindt het vooral heel grappig om de houdingen van standbeelden na te doen. 

Leuk om de houdingen van standbeelden na te doen! Op de achtergrond zie je de kas waar je ook terecht kan voor versnaperingen.

Singer Laren, een positieve verrassing!

Wij vonden het een geslaagde middag! We waren verrast door de leuke activiteiten die het Singer Laren aanbood voor kinderen. De tekeningen die gemaakt zijn in het kinderatelier prijken nu op het prikbord in onze keuken. We gaan zeker vaker terugkomen.

De tentoonstellingen wisselen, dus er zijn ook steeds nieuwe ontdekkingstochten.

Ook lijkt het me leuk om de tuin een keer in bloei te zijn. De volgende keer gaan we proberen om doordeweeks én in de zomer te gaan, kijken of het dan net even iets rustiger is.

Een van de meest beroemde portretten van schilder Kees van Dongen

Praktische informatie over Singer Laren

  • Website: www.singerlaren.nl
  • De entree is momenteel € 18 euro,- per persoon (prijswijzigingen voorbehouden). Met een museumjaarkaart kun je het museum gratis bezoeken. Voor kinderen tot en met 12 jaar is een bezoek gratis. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar betalen € 9,-.
  • Het museum is bijna elke dag open, behalve op een aantal feestdagen. Check de website voor afwijkende openingstijden.
  • In het museum is ook een theater. Daar worden regelmatig familievoorstellingen georganiseerd.
  • Er is binnen verder geen speelgelegenheid.
  • Je kunt prima met een kinderwagen naar binnen.
  • Singer Laren ligt in het hartje van het dorp Laren (Noord-Holland). Er is een parkeerplaats aanwezig, maar daar is slechts beperkt parkeergelegenheid. Trek ruim de tijd uit om een plekje te vinden. Check de website om te kijken waar je nog meer kan parkeren. Parkeren is gratis.

Boek hieronder alvast je kaartje voor Singer Laren. Nadat je het aantal volwassenen hebt geselecteerd, kun je het aantal kinderen kiezen:

Tot slot een tip; de poffertjeskraam van Laren is beroemd! Vanaf ongeveer april kun je tot de herfst genieten van overheerlijke poffertjes in een ouderwetse poffertjeskraam. Een leuke plek om je bezoek aan Laren af te sluiten!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte