De Siroopwafelfabriek in Gouda: leuk én buitengewoon lekker!

Kamphuisen Siroopwafels vind je direct aan het centrale plein, bij het prachtige stadhuis van Gouda. De lekkernij bestaat al sinds 1810 en het recept er van blijft nog steeds geheim. Toch mag je sinds 2018 een kijkje komen nemen in de fabriek tijdens een siroopwafel experience! Deze experience in de Siroopwafelfabriek, die ongeveer 60 minuten duurt, is leuk voor jong en oud. Naast dat je er ziet en leert hoe siroopwafels gemaakt worden, mag je er ook lekker proeven.

Rondleiding door Siroopwafelfabriek Kamphuisen in Gouda

Voordat we richting de siroopwafelfabriek reden, boekte we eerst een tijdsslot voor de rondleiding. Op het moment dat wij er naar toe gingen, waren er nog veel mogelijkheden vrij. De rondleidingen starten vanaf 10.00 uur en de laatste begint om 16.00 uur. Daartussen heb je ongeveer iedere 20 minuten een tijdsslot zitten wat je kunt boeken. Wanneer je binnenstapt in het winkeltje, kun je aangeven dat je voor de rondleiding komt. Je wordt vervolgens meegenomen naar een andere ruimte waar je mag gaan zitten. De rondleiding start, wanneer iedereen audio apparatuur heeft ontvangen, met een presentatie op schilderijen in de rondte. Deze presentatie duurt ongeveer 10 minuten. Op een leuke visuele manier krijg je de geschiedenis te horen van de siroopwafelfabriek.

Rondleiding

Na de presentatie was het tijd om de fabriek in te gaan. Ook hier ging de audioapparatuur mee naar binnen. In het pand staat met nummers aangegeven wanneer er een nieuwe uitleg start. Je voert het nummer in op je kastje en kunt vervolgens weer luisteren naar nieuwe uitleg over het onderwerp waar je op dat moment bij staat. Het is ook leuk dat de kinderen tijdens de rondleiding overal bij betrokken worden. Zo moesten ze bijvoorbeeld in een rat lopen om het deeg te kneden!

Tijdens de rondleiding mag er ook lekker geproefd worden, wat natuurlijk zowel bij de kinderen als de ouders in de smaakt valt! Bij de siroop proeverij, proef je verschillende soorten sirop.

Voor het binnengaan van de fabriek is het noodzakelijk dat iedereen een haarnetje op doet. Gelukkig waren ze daar wel soepel in, want onze zoon van drie jaar wilde het absoluut niet! Gelukkig werd dat door de vingers gezien.

Je ziet er hoe het deeg gekneed wordt, hoe er balletjes van gemaakt worden en hoe deze vervolgens plat worden gedrukt tot koeken en hoe ze over de banden door het fabriekje gaan. Vanaf boven heb je een mooi zicht over het eerste gedeelte van het proces.

En als je dan boven bent, vind je daar de grote kluis waarin het recept van de siroopwafel ligt opgeslagen! Vervolgens moet je natuurlijk ook weer een keer naar beneden! En dat mag via een glijbaan: de Siroopbuis!

Je komt er beneden uit bij het laatste gedeelte van de experience. Ook daar mochten we weer proeven, namelijk een verse siroopwafel direct van de band. Voor de kinderen mocht deze zelfs met smarties!

Die lekkere stroopwafel kon je opeten in het cafeetje. Dit was dan ook het einde van de experience, die je af kon sluiten met wat te drinken en je kon er siroopwafels kopen om mee naar huis te nemen. Natuurlijk konden we ook niet weggaan zonder nog een foto te maken bij het siroopwafel-meisje.

Al met al is het een leuke rondleiding waarbij we ongeveer 60 minuten binnen zijn geweest. Onze dochter van 6 jaar vond het heel interessant en luisterde goed naar de uitleg. Kinderen worden leuk betrokken in de experience, het maakt het extra leuk dat je mag proeven en hierdoor vinden wij het echt een aanrader.

Handig om te weten over de Siroopwafelfabriek

  • Adres: Markt 69, 2801 JM Gouda
  • Parkeren: Omdat de siroopwafelfabriek echt in het centrum ligt, moet je wel een stukje lopen wanneer je met de auto er naar toe gaat. Wij parkeerde bij Q-park Nieuwe Markt en liepen er in 7 minuten naar toe.
  • Kosten en openingstijden: Voor kinderen t/m 3 jaar is een bezoek aan de Siroopwafelfabriek gratis. Kijk voor de prijzen, de verschillende mogelijkheden en de openingstijden op hun website. Ze bieden ook familietickets aan of een combi ticket met een bezoek aan de kaas experience. Ben je lid van de ANWB? Dan kun je korting krijgen.

Na het lezen van deze blog over een rondleiding door de siroopwafelfabriek in Gouda, op zoek naar nog meer van zulke uitjes? Kijk ook eens naar deze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama – Nyree