Op skivakantie naar Val Thorens (Frankrijk) in de Meivakantie

In de meivakantie skiën en snowboarden. Dat is niet het eerste waar je aan denkt als het al mei is. Wij zijn afgelopen week op skivakantie in Val Thorens geweest met onze 2 kids van 4 en 9 jaar oud. De meningen over of dit gebied geschikt is voor kinderen liepen voor we weggingen nogal uiteen. De vraag is natuurlijk hoe vonden onze kids het.

In de Meivakantie naar Val Thorens

Met de bus naar Val Thorens

Om in Val Thorens te komen moet je vanaf Nederland rond de 1200 km rijden. Wij zijn voor het eerst met ons gezin met de bus gegaan. De Winterliner biedt de busreizen aan welke je los kan boeken. Na vooraf geïnformeerd te hebben of dit geschikt was om ook als familie mee te reizen, hebben we besloten dat we in plaats van met de auto met de bus naar Val Thorens af te reizen.

We werden om 18.00 uur verwacht bij onze opstapplaats in Den Haag. De bus was helemaal op tijd en het inladen ging lekker snel. Onze kids hadden al snel een mooi plekje in de bus onderin gevonden. De reis op zich zelf ging zeer voorspoedig. Rond een uur of 22.00 lagen beide kids heerlijk te slapen in de stoelen welke voor kinderen en volwassenen genoeg beenruimte bieden. In de bus was het lekker rustig en konden we alle vier heerlijk relaxen. Aangezien je ’s nachts reist kom je ’s ochtends aan in Val Thorens, wat maakt dat je die dag ook al lekker kan gaan skiën.

bus

Aankomst en Inchecken

Rond 9.00 uur werden we netjes op de afgesproken plek afgezet. Dit was 200 meter van ons appartement vandaan welke we zelf hadden geboekt via Pierre & Vacances. Hier hebben we ons gemeld en kregen we te horen dat ze direct aan de slag gingen om ons appartement in orde te maken. We konden onze bagage even kwijt in een bagage depot. En zo konden we de skipassen vast gaan regelen en ontbijten.

Er zijn in Val Thorens een hoop leuke tentjes om te ontbijten. Wij hebben ervoor gekozen in een klein koffie barretje te ontbijten met wat lekkere croissantjes en wat koffie. Ook de kids kozen voor heerlijke croissantjes en wat verse sinaasappelsap, wat er wel in ging na de busreis.

Na ons ontbijt zijn we weer terug naar het appartement gegaan waar we te horen kregen dat ons appartement gereed was. Het appartement wat wij hadden, was simpel maar wel schoon en praktisch ingericht. En beneden in de kelder is genoeg ruimte voor de opslag van de schoenen en ski’s. Na onze spullen in het appartement gelegd te hebben en even half uurtje uitgerust te hebben. Zijn we de piste op gegaan.

appartment uitzicht

De pistes van Val Thorens

De grootste vraag die ons veel gesteld is, is: ligt er in de Meivakantie nog wel sneeuw op de pistes van Val Thorens?

Wij konden ons tijdens onze vakantie in Val Thorens vermaken op 160 km aan pistes. Mocht je besluiten wat eerder in het jaar te gaan, dan is er zelfs 360 km piste tot je beschikking! Dus ja, er ligt sneeuw, maar minder dan wanneer je in het eerste kwartaal van het jaar gaat.

Kinderen tot 5 jaar zijn gratis en mogen gratis gebruik maken van alle liften. Van 5 tot 12 jaar is er een speciaal tarief. En als je als gezin met twee betalende kinderen gaat, betaal je voor allemaal de kinderskipas prijs wat kan oplopen tot leuke kortingen.

Wat erg handig was, is dat bij elke lift die je kan nemen onderaan staat aangegeven met welke afdalingen je naar beneden kan komen. Dus makkelijk (blauw), moeilijk (rood) of expert (zwart). Zo kom je niet voor verassingen te staan wanneer je als beginner net voor het eerst op de latten staat.

De meeste routes die je kan skiën zijn van beginner tot iets moeilijker. Omdat onze kids elke week in de Uithof in Den Haag op de snowclub zitten hebben ze geen ski en snowboardlessen gevolgd in Val Thorens. Er is echter wel genoeg keuze. Vanuit Nederland gaan in de Meivakantie een aantal skischolen ook naar de Dutch Week.  Zo kan je dus al vanaf huis je skilessen plannen bij een Nederlandse skischool. Maar ook aan Franse skischolen geen gebrek. De skileraren spreken ook gewoon Nederlands ook van de Franse skischolen. Keuze genoeg dus.

uitzicht

Eten en drinken op de Piste

Op de piste zijn genoeg eet- en drinkgelegenheden. Echter zijn deze wel wat aan de prijs. Zeker als als je met het gezin gaat, ben je voor 2 koffie en 2 frisdrankjes zo € 25,- kwijt. En dan heb je nog geen eens wat eten erbij! We hebben van de 8 dagen skiën dan ook maar twee keer op de piste gegeten. Mede omdat het zo prijzig was en de kwaliteit van het eten was niet heel goed. We waren beide keren rond de € 60,- a € 70,- kwijt. Naar mijn mening kan je dan beter terug gaan naar je eigen appartement en zelf wat koken en maken.

Ons appartement lag direct aan de piste en dat gaf dan ook de doorslag om tussen de middag snel even terug te gaan in het appartement. Zo konden onze kids ook even uitrusten en konden we op ons gemak even eten. Favoriet waren bij onze kids de pannenkoeken met chocopasta welke je kant en klaar in de winkel koopt en ook de chocolade croissant broodjes deden het erg goed. De Fransen weten wel wat lekker is!

etenoppiste

Dutchweek

Omdat we de laatste week van het seizoen zijn gegaan kwamen we midden in de Dutchweek aan. Wat betekent dat er veel Nederlanders ook op de piste en in het dorp aanwezig zijn. Ook bij de diverse tentjes op de piste werd vrolijke muziek gedraaid en konden we merken dat we niet de enige Nederlanders waren.

In het appartement hebben we geen last gehad van de feestende après-ski. In het dorp van zelf kon je ’s avonds tijdens een wandeling wel goed alle muziek horen.

Wat vonden de kids van Val Thorens in de Meivakantie??

Onze kids vonden de busreis super leuk. Mijn jongste was verdrietig dat na 12 uur busreis hij uit de bus moest en de vakantie om was. Leukste vond Dale samen met zijn broer dat ze samen in het Funpark gingen springen. Ook Jamie, de oudste van 9 jaar, vond de busreis en het Funpark met het Freestyle snowboarden het leukste. Met de vraag of ze volgend jaar weer met de Dutchweek naar Val Thorens willen kwam bij beiden een volmondig ja uit.

Ben jij wel eens in de Meivakantie wezen wintersporten? Zo ja, naar welk gebied zijn jullie geweest en lag daar nog voldoende sneeuw? Wij zijn benieuwd! 

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Desiree