slot-loevestein

Slot Loevestein, een kasteel op een fort in Poederoijen (Gelderland)

Last updated:

Slot Loevestein is een kasteel op een fort, ingeklemd tussen de rivieren de Maas en de Waal. Tijdens de rit ernaartoe doemt ineens in het typisch Hollandse landschap een prachtig kasteel op. In dit museumkasteel is van alles te zien, te leren en te beleven. Deze blog neemt je mee naar Loevestein en laat je lezen waarom een kasteelbezoek echt niet saai hoeft te zijn voor kinderen.

De sleutel van Slot Loevestein

Bij binnenkomst krijg je de sleutel van Loevestein, met deze sleutel kun je verhalen en filmpjes activeren en bepaalde activiteiten doen zoals het buskruit mengen. Op de plattegrond die je ontvangt staan de 8 locaties waar je deze sleutel nodig hebt. Deze vind je in en om het kasteel.

Het slot

We bezochten allereerst het slot zelf. Je kunt ervoor kiezen om zelf de wandelroute door het kasteel te volgen of je kunt je aansluiten bij een tour met een gids.

Wij kozen ervoor om zelf de wandelroute te lopen. We startten in de kelder. Met de sleutel kon er een filmpje gestart worden. Daarna klommen we via nauwe steile trappen omhoog. We passeerden o.a. de ridderkamer,  eetzaal, de keuken en  de slaapzaal. In de eetzaal zaten twee gidsen van Slot Loevestein waar je vragen over het slot aan kon stellen. Mijn 5-jarige dochter had een aantal vragen en de gids kon zich prima verplaatsen in een kind en gaf haar uitleg op haar eigen niveau.

Tijdelijke tentoonstellingen

Tijdens de wandelroute door het kasteel kom je ook twee tijdelijke tentoonstellingen tegen.

400 jaar Hugo de Groot

Slot Loevestein is natuurlijk bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot. De Groot werd gevangen gezet in dit kasteel, maar wist te ontsnappen via een boekenkist. In deze tijdelijke tentoonstelling kun je o.a. plaatsnemen in een oude boekenkist en daarnaast wordt via beeld, geluid en film het verhaal op verschillende manieren uitgebeeld.

Denkend aan water

Op een creatieve manier wordt in deze tentoonstelling aandacht gevraagd voor het leven met water. Zowel op en rond Loevestein, een plek die vanwege zijn ligging al een bijzondere band met water heeft, maar ook voor de rest van Nederland.

De vesting

Op en rond de vesting is ook van alles te doen en te beleven. Met de sleutel kun je o.a. in de kruittoren een spel spelen rondom het mengen van buskruit en als je de juiste verhouding te pakken hebt gaat er een bom af.

Ook kun je een spel activeren waarbij je leert schieten als een soldaat. In het soldatenhuisje kun je horen hoe het was om vroeger als soldaat te wonen binnen de muren van de vesting.

Verder is er sinds kort een mooie nieuwe speeltuin en is er een kleine waterspeelplaats.

Het is ook heerlijk om een ronde op de vesting te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht over het natuurgebied en de rivieren.

slot-loevestein
slot-loevestein

De natuur rondom Loevestein en voetveren

Wandelroutes en Munnikenland

Rondom slot Loevestein zijn diverse korte en lange wandelroutes uitgezet. Verder is er nog het Munnikenland. Dit is een natuurgebied waar je doorheen kunt struinen en waar grote grazers zoals Konikpaarden lopen.

Voor meer informatie over wandelroutes kun je terecht op: www.slotloevestein.nl/actief-in-het-munnikenland

Voetveer

Met een combiticket (entreebewijs + vaarbewijs) kun je in het hoogseizoen elke dag en in september elk weekend varen tussen Gorinchem, Woudrichem, Loevestein en Fort Vuren.

Voor meer informatie over de vaartijden en vertrekplaatsen van Riveer en het kleine voetveer Woudrichem dat vaart tussen Woudrichem en Loevestein kun je terecht op:

www.voetveerwoudrichem.nl/ en www.riveer.nl

Handig om te weten!

  • Openingstijden:  dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur.  1e kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag gesloten.
  • Entreeprijzen: kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Klik hier voor de actuele entreeprijzen.
  • Adres:  Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen
  • Website: www.slotloevesteijn.nl
  • Toegankelijkheid: Het slot zelf is niet te bezoeken met kinderwagen, buggy en/of rolstoel. We adviseren dan ook om met zeer jonge kinderen een draagdoek o.i.d. mee te nemen. Er zijn meerdere toiletten met verschoontafel en een mindervalidetoilet. In de horeca zijn kinderstoelen aanwezig. Binnen de vesting zijn de meeste paden wel toegankelijk met kinderwagens, buggy ’s en rolstoelen en er zijn enkele oprijpaden om ook op de omwalling te kunnen komen.
  • Horeca: er is een horecapunt genaamd de Taveerne waar je terecht kun voor borrel, snack of lunch.

Wat vonden wij van Opwegmetmama ervan?

Als kind ben ik regelmatig op Slot Loevestein geweest met mijn ouders en later ook als twintiger samen met mijn man. Nu was ik terug met een peuter en een kleuter. Ik moet zeggen dat, alhoewel de basis nog steeds hetzelfde is, het museum echt kindvriendelijk is geworden. Het is interactief door o.a. de opdrachten met de sleutels, leren kan worden afgewisseld met spelen en je hebt nu meer keuze hoe je het museum wilt beleven. Je kunt je hier prima 2 tot 3 uur vermaken en dan reken ik een wandeling door de natuur nog niet eens mee. Ook de afwisseling tussen de historie en een moderne tentoonstelling zoals “Denken aan water” was prima. Het geeft net een beetje meer jeu aan het kasteel bezoek.

Wat ik persoonlijk jammer vond is dat, toen we kozen om zelf door het slot te struinen, het verhaal van Hugo de Groot niet goed uit de verf kwam. Ik heb als kind talloze keren de tour gevolgd, dus ik kan het verhaal dromen, maar dat was wel altijd een hoogtepunt van mijn bezoek. Als de gids dan het verhaal met een lichte spanning in de stem vertelde werd je meegezogen in het verhaal over de spectaculaire ontsnapping. De tentoonstelling was nu vooral Instagramwaardig en daarmee leuk voor de foto, maar ik miste echt het verhaal zelf. Daar valt nog iets te winnen.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook leuk om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne