Must do op Texel met kinderen: Het Sommeltjespad, op zoek naar ‘aardmannetjes’

Het Sommeltjespad op Texel is een onwijs leuk wandelpad voor kinderen welke naar mijn mening echt de moeite waard is. Je kunt het vergelijken met een soort kabouterpad, maar dan net even anders. Tijdens deze 1,5 km lange wandelroute ga je op zoek naar ‘aardmannetjes’ en bosdieren. Onze kinderen (3 en 6 jaar) zijn zelden zo enthousiast geweest tijdens een wandelroute!

Must do op Texel met kinderen: Het Sommeltjespad

Het verhaal van de ‘aardmannetjes’

Aan het begin van het Sommeltjespad in het bos De Dennen in de Texelse Duinen staat een bord met daarop een verhaal over de ‘sommeltjes’. Sommeltjes zijn namelijk een soort aardmannetjes. Wanneer deze aardmannetjes in de zon komen, dan verstenen ze. Zodra het weer donker wordt, komen ze weer tot leven en verplaatsen ze zich door het bos. Volgens onze kinderen lijkt het hier wel een beetje op een sprookjesbos.

Op zoek naar sommeltjes en bosdieren

Het Sommeltjespad is een leuke wandelroute voor kinderen welke is te vergelijken met een kabouterpad, maar dan zonder opdrachtenboekje. Tijdens de wandeling ga je op zoek naar deze zogeheten sommeltjes. Deze stenen aardmannetjes kom je echt overal tegen, dus kijk goed rond! Je vindt ze in alle soorten en maten.

Hier en daar op het Sommeltjespad kom je ook zwerfkeien tegen. Redelijk aan het begin is bijvoorbeeld een boom met daaronder een heleboel van deze leuke stenen. Mocht je het leuk vinden, laat je kind er gerust een (zelf versierde) zwerfkei bij leggen. Vooral voor kinderen is dit erg leuk om te zien. Wij hebben zelf wel meerdere keren tegen onze kinderen (met name de jongste) moeten uitleggen dat de stenen hier blijven liggen en ze niet mee naar huis mogen worden genomen, haha.

Ook kom je onderweg ook nog verschillende bosdieren tegen welke uit hout zijn gehakt. Deze dieren komen ook daadwerkelijk in het bos voor. Je vindt ze niet enkel langs het pad, maar ook in bomen.

Voor het Sommeltjespad dien je tijdens de route de paaltjes te volgen met oogjes. We zagen ook paaltjes met groene voetjes maar wisten eigenlijk niet of deze ook bij de route hoorden..

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen

Onderweg kom je voldoende plekken tegen waar je even kunt gaan zitten. Dit zijn zowel normale bankjes en picknicktafels, als wel hele leuke zitplekken voor kinderen: paddenstoelen! Op meerdere plekken vind je tafels en stoelen tegen in de vorm van paddenstoelen. Erg leuk gedaan! Enne.. Je komt ook nog een enkele kabouter tegen!

Handig om te weten over het Sommeltjespad op Texel

  • De route is 1,5 km lang en is tevens goed toegankelijk met een kinderwagen en/of rolstoel en daardoor voor vrijwel iedereen geschikt;
  • Het Sommeltjespad ligt in het bos De Dennen in de Texelse Duinen is het grootste gedeelte in de schaduw gelegen;
  • Onderweg is wel voldoende zitgelegenheid, maar er zijn geen toiletten;
  • De toegang is gratis;
  • Je kunt je auto gratis parkeren langs de Pelikaanweg op Texel, waar halverwege de ingang van het Sommeltjespad te vinden is. De ingang wordt aangegeven met een bordje.

Dit vonden wij van het Sommeltjespad

Wij wandelen wel eens vaker onze kinderen en kiezen ook vrijwel altijd routes uit die speciaal voor kinderen zijn. Het Sommeltjespad op Texel is er eentje die vanaf nu zeker tot één van de leukste behoort. Wij hebben onze kinderen zelden zo enthousiast gezien tijdens een wandelroute. Ik kan dan ook een ieder met jonge kinderen het Sommeltjespad aanraden!

Lees ook onze volgende artikelen voor nog meer leuke activiteiten en tips op Texel:

Foto’s © Opwegmetmama.nl