Een dagje naar Space Expo – Naar de sterren en daar voorbij!

Bij groot en klein spreekt de ruimte al eeuwen tot de verbeelding. Het is een oneindig mysterie die dichtbij is maar toch ook weer zo ver weg. Mijn zoon vindt van jongs af aan de maan al waanzinnig indrukwekkend. Wat is die lichtgevende bol in de midden van die donkere vlakte? Verder dan “daar woont ‘maanbaby'” komen wij meestal dan niet. Tijd dus om een bezoekje te brengen aan dé plek waar alles te leren valt over de ruimte en de ruimtevaart: Space Expo!

Het museum Space Expo

Space Expo is gelegen in het Zuid-Hollandse plaatsje Noordwijk. Het is een permanente Ruimtevaartvoorstelling én een officieel bezoekerscentrum voor ESTEC (European Space Research and Technology Centre), onderdeel van ESA (Europese Ruimtevaartoganisatie), die al sinds 1968 gevestigd is in Noordwijk. Het museum is op 29 juni 1990 geopend door (toen nog) koningin Beatrix en prins Friso en ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.

Wat is er te zien in Space Expo?

In Space Expo maak je een spannende ontdekkingsreis door de ruimte. Je ontdekt de mooiste planeten, aanschouwt de prachtigste sterren en voelt hoe het is om te springen op de maan. Er is een tentoonstelling van voorwerpen die écht in de ruimte zijn geweest, waaronder de Soyez capsule waar onze eigen ruimteheld André Kuipers in heeft gezeten. Sommige voorwerpen mag je zelfs aanraken! (houd uiteraard de borden in de gaten!). En als we het dan toch over André Kuipers hebben: deze held heeft een nauwe samenwerking met het museum en zelfs zijn ruimtepak geschonken!

En als je dan alles hebt ontdekt over de ruimte, is het tijd om in de geschiedenis van de Ruimtevaart te duiken. Hoe is het ontstaan? Hoe heeft het zich in de loop van de jaren ontwikkelt? Én hoe leven astronauten in de ISS, de International Space Station? Alle vragen worden hier beantwoord door middel van informatie, activiteiten en de meest prachtige nagebouwde situaties. Ook vooral zeer indrukwekkende is de nagebouwde maanlanding uit 1969.

Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten te volgen, voor 4-6 jaar, 7-9 jaar en 10-12 jaar. Deze kosten €1,- per stuk en zijn verkrijgbaar aan de kassa.

Tijdelijke tentoonstellingen

In het museum zijn ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Zo is er tot en met maart 2020 een tentoonstelling over Star Wars: Een collectie from a Galaxy far away. De collectie is samengesteld met hulp van de grootste Nederlandse verzamelaars. Naast dat er bijzondere voorwerpen te bewonderen zijn, zijn er ook lezingen, presentaties en personages die zo uit de films ontsnapt kunnen zijn. Ben je klaar voor een reis naar een Galaxy far away?

Space Shuttle

Voor een kleine meerprijs kun je in de weekenden en tijdens vakanties een ritje maken met de Space Shuttle naar ESA ESTEC. Tijdens de rondleiding vertellen gidsen over de activiteiten van ESTEC en laten zij test- en trainingsmodules zien van bekende ruimtevaartvoertuigen van ESA. Wat er precies tijdens de rondleiding te zien zal zijn, hangt af van de projecten van de werknemers van ESA op het moment van de rit. Er is een beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij. De Space Shuttle vertrekt om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur, duurt ongeveer vijf kwartier en kost €6,50 per persoon. De ticketverkoop start om 10.00 uur aan de kassa. De minimumleeftijd is 9 jaar.

Een kinderfeestje bij Space Expo

Ook voor een kinderfeestje (voor kinderen van 7 t/m 12 jaar) kun je prima terecht bij Space Expo. De kinderen krijgen allen een flightsuit aan als een echte astronaut waarna de volgende activiteiten o.a. plaats zullen vinden:

  • De kinderen krijgen een korte rondleiding door het museum;
  • Er worden waterraketten gelanceerd in de tuin;
  • Er wordt een speurtocht gehouden.

Na afloop van het kinderfeestje krijgen alle kinderen een astronautendiploma én een verrassingspakket! En niet te vergeten wordt de jarige natuurlijk ook extra in het zonnetje gezet, deze krijgt ook nog een cadeautje.

Voor een kinderfeestje geldt een minimum van 6 kinderen en een maximum van 15 kinderen. De prijs die hiervoor gehanteerd wordt is € 14,50 per kind en € 13,- per volwassenen.

Faciliteiten 

Bereikbaarheid

Het museum is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Om deel te nemen aan de Space Shuttle Tour moet je echter wel goed ter been zijn. Je blijft niet in het treintje zitten maar moet ook stukken lopen.

Toiletten

Er zijn toiletten aanwezig in het museum. Deze kun je vinden bij de garderobe en achterin het museum. De toiletten zijn netjes.

Eten en drinken

Er is een klein restaurant aanwezig waar je kun eten en drinken. Deze bevindt zich tussen het winkeltje en de garderobe in. Wij hebben daar tijdens ons bezoek niet gegeten dus de prijzen kan ik niet opnoemen. Wel was er voldoende variaties om de (lekkere) trek en de dorst te stillen.

Winkel

Het museum heeft ook een winkel waar je alles kan kopen wat te maken heeft met de ruimte. Van ruimteschepen om zelf in elkaar te zetten tot stuiterballen die doen denken aan de planeten. Voor iedere leeftijd is wel een leuk cadeautje te vinden, voor kleine tot iets grotere prijzen.

Garderobe

Het is mogelijk je jas op te hangen in de garderobe. Er zijn ruim voldoende kapstokken. Zorg wel dat je alle spullen uit je zakken haalt, de garderobe is namelijk niet beveiligd.

Handig om te weten over Space Expo!

Even wat praktische informatie om je bezoek aan Space Expo goed te plannen:

Openingstijden

Dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur.

In de schoolvakanties is het museum ook op maandag van 10.00 – 17.00 uur geopend.

Toegangsprijs

  • Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.
  • 4 t/m 12 jaar : €8,50
  • Vanaf 12 jaar : €13,-
  • Museumjaarkaart: gratis

Het is ook mogelijk je kinderfeestje te vieren bij Space Expo. Per kind kost dit €14,50. Voor meer informatie, neem contact op met Space Expo.

Adresgegevens

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk

Telefoonnummer: +31 (0)71 200 1400
Mailadres: info@space-expo.nl
Website: www.space-expo.nl

Gaan wij nog een keer naar Space Expo?

Mijn zoon is natuurlijk nog heel jong, net 2 jaar geworden. Hij heeft nog niet door wat er allemaal gaande is in de ruimte en waar het hele museum over gaat. Toch keek hij zijn ogen uit. Op ieder knopje moest gedrukt worden en iedere ster werd uitgebreid aangewezen.

Maar ik denk dat iedereen wel zal begrijpen dat de informatie die te vinden is, vooral door oudere kinderen (ik denk vanaf kleuterleeftijd) opgepikt zal worden. Hoe ouder het kind, hoe leuker het museum waarschijnlijk zal zijn. Óók voor volwassenen is het museum zeker de moeite waard!

Ben je op zoek naar nog meer leuke uitjes met kinderen in de provincie Utrecht? Kijk dan ons overzicht waarin we de leukste uitjes in de Provincie Utrecht met kinderen hebben verzameld. 

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne