Waan jezelf een astronaut bij hét ruimtevaartmuseum van Nederland: Space Expo!

Bij groot en klein spreekt de ruimte al eeuwen tot de verbeelding. Het is een oneindig mysterie die dichtbij is, maar toch ook weer zo ver weg. Op de basisschool leren kinderen al vroeg over sterren en planeten. Onze dochter van zes jaar vindt het heel interessant en we besloten daarom dat het tijd was voor een bezoek aan Space Expo. Space Expo is hét ruimtevaartmuseum van Nederland en is echt een kidsproof uitje. 

Het museum Space Expo

Space Expo is gelegen in het Zuid-Hollandse plaatsje Noordwijk. Het is een permanente Ruimtevaartvoorstelling die niet alleen leuk is voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In Space Expo maak je een spannende ontdekkingsreis door de ruimte. Je ontdekt de mooiste planeten, aanschouwt de prachtigste sterren en voelt hoe het is om te springen op de maan. Er is een tentoonstelling van voorwerpen die écht in de ruimte zijn geweest, waaronder de Soyez capsule waar onze eigen ruimteheld André Kuipers in heeft gezeten. Sommige voorwerpen mag je zelfs aanraken! En als we het dan toch over André Kuipers hebben: deze held heeft een nauwe samenwerking met het museum en heeft zelfs zijn ruimtepak geschonken.

Speurtocht

Kinderen kunnen bij de kassa van het museum een speurtocht ontvangen. Aan de hand van de vragen worden zij geprikkeld om door het museum op zoek te gaan naar antwoorden. Door een vraag goed te beantwoorden ontstaat er een zin.. zo ontvangen kinderen het Space Expo Diploma!

Tentoonstellingen en evenementen

Het museum werkt met tijdelijke tentoonstellingen en er worden gedurende het jaar extra evenementen aangeboden. Tijdens ons bezoek in de kerstvakantie, kon je een presentatie bijwonen: ‘Mysterieuze meteorieten & kokende kometen’ en afgelopen herfstvakantie was het thema ‘Earth from space’. Houd voor actuele tentoonstellingen hun website in de gaten.

Space train

Wanneer je een bezoek brengt aan Space Expo, kun je een Space Train Tour bijboeken. Voor deze tours moeten kinderen ouder zijn dan 9 jaar. Een ticket voor deze tour komt bovenop het entreeticket voor het museum. Houd er ook rekening mee dat je deze tickets een week voor je bezoek moet bestellen en het dus niet meer kan op de dag zelf. De 1,5 uur durende tour neemt je mee naar ESA ESTEC, waar je onder begeleiding van een gids een kijkje neemt in de Europese ruimtevaartorganisatie. Ga naar de website voor meer informatie.

Faciliteiten 

Bereikbaarheid

Het museum is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Het is wel aan te raden om een bezoek te brengen aan het museum met een begeleider, die kan helpen op de hellingen. Op de website vind je een lijst met zones in het museum die lastig begaanbaar kunnen zijn.

Toiletten

Er zijn toiletten aanwezig in het museum. Deze kun je vinden bij de garderobe en het cafeetje, nog voordat je het museum ingaat. Een verschoningsruimte bevindt zich in de invalidentoilet. Deze toilet zit achterin het museum, waar ook nog een heren- en damestoilet aanwezig is.

Eten en drinken

Er is een klein cafeetje aanwezig waar je kunt eten en drinken. Deze bevindt zich tussen het winkeltje en de garderobe in. We hebben daar wat gedronken, maar je kunt er ook wat kleine versnaperingen kopen, zoals koeken en ijsjes.

Winkel

Het museum heeft ook een winkel waar je alles kan kopen wat te maken heeft met de ruimte. Van ruimteschepen om zelf in elkaar te zetten, tot stuiterballen en ballen die doen denken aan de planeten. Voor iedere leeftijd is er wel een leuk cadeautje te vinden, voor kleine tot iets grotere prijzen. Het winkeltje zie je gelijk wanneer je het gebouw binnenkomt en hiervoor hoef je niet het museum in.

Garderobe

Het is mogelijk je jas op te hangen in de garderobe. Er zijn ruim voldoende kapstokken. Wil je liever gebruik maken van een kluisje? Zorg dan dat je een euro meeneemt. Je ontvangt die na gebruik van het kluisje weer terug.

Handig om te weten over Space Expo!

  • Adres: Kelperlaan 3, 2201 AZ Noordwijk
  • Parkeren: Er is zijn ongeveer 100 gratis parkeerplaatsen bij het gebouw. Er is een invalidenparkeerplaats.
  • Openingstijden: Kijk voor de actuele openingstijden op de website.
  • Prijzen: Kijk voor de toegangsprijzen op de website. Je kunt er gebruik maken van je museumjaarkaart! Het is ook mogelijk om een kinderfeestje te organiseren bij Space Expo. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijden van de kinderen.
  • Filmpje: Van ons bezoek aan Space Expo maakte we een filmpje, je kunt deze bekijken op Instagram of TikTok.

Wat vonden wij van Space Expo

Ons bezoek aan Space Expo in Noordwijk heeft voor ons voldaan aan de verwachting. Wat we met name leuk vonden is dat het voor zowel de kinderen als de volwassenen interessant is. Onze jongste zoon van twee jaar heeft zich met name vermaakt doordat hij aan veel knopjes mocht zitten en er telkens iets was wat zijn interesse wekte. Onze dochter van zes jaar heeft aan de hand van de speurtocht het museum doorlopen. Ook voor haar was het leuk dat er in het museum ook interactieve dingen waren, zodat ze iets kon doen. De combinatie van die twee dingen zorgde ervoor dat ze erg geïnteresseerd was en bleef gedurende het bezoek. We zijn er ongeveer twee uur binnen geweest. Dit kan langer zijn wanneer je een voorstelling bijwoont of wanneer je meegaat met de space train tour.

Na het lezen over deze blog over Space Expo op zoek naar nog meer kindvriendelijke musea in Nederland? Lees dan ook eens:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Nyree