Een dag vol speelplezier bij speel- en dierenpark Sanjes Safari

Met een regenachtige dag in het vooruitzicht moeten we altijd even goed moeten nadenken wat voor onze jongens een goede plek is om hun energie kwijt te raken. De standaard indoorspeeltuinen in de buurt kennen we inmiddels wel van binnen tot buiten, en meestal zijn wij daar na een uurtje in de herrie ook wel klaar. Daarom zijn we in de omgeving gaan zoeken naar een mooie plek waar niet alleen de jongens eindeloos kunnen spelen, maar waar papa en mama ook even kunnen ontspannen. Daarom besloten we om speel- en dierenpark Sanjes Safari eens te bezoeken. Met 2500 m2 aan speelplezier kunnen kinderen zich hier eindeloos vermaken. En ook aan de papa’s en mama’s is meer dan voldoende gedacht!

Maar wat maakt Sanjes Safari dan zo speciaal?

Toen we binnenkwamen vielen we van de ene verbazing in de andere. Deze indoor speeltuin is opgebouwd uit meerdere aan elkaar grenzende hallen. Het is daardoor zo prettig ingericht dat er helemaal geen krijspaleis-akoestiek ontstaat. Ook is Sanjes Safari heel ruim opgezet. Kinderen kunnen hier echt lekker rondrennen, klimmen en klauteren zonder elkaar in de weg te lopen. Papa’s en mama’s hebben meer dan genoeg keuze om een leuk plekje met voldoende zicht op de kids te kunnen vinden. Ook heel fijn: de Wifi is gratis toegankelijk en daar maken heel wat ouders met tablets en laptops goed gebruik van. Want nu de kids zo heerlijk aan het spelen zijn kom je eindelijk eens aan je digitale krantje toe.

Ahoi! Van onderen!

Nadat het spannende ruimteschip-klimrek en een heus fietscircuit uitgeprobeerd waren, renden onze boys meteen naar de Piratenboot toe. Dit is niet zo maar een klimtoestel. Nee, het is een heus schip mét een ballendouche! De kinderen kunnen ballen voeren aan een viertal zuigers die de kinderen met geweldige geluidseffecten blijven stimuleren om meer ballen te verzamelen. En waar in de meeste indoorspeeltuinen deze ballen met hoge snelheid meteen weer weggeschoten worden, onderscheidt Sanjes Safari zich doordat de ballen eerst verzameld worden op de grote wolken die boven het schip hangen. Zodra er genoeg ballen verzameld zijn komt er een echte ballenregen naar beneden zetten. Pret gegarandeerd!

Een apenkooi om van te griezelen!

De apenkooi van Sanjes Safari is om twee redenen meer dan de moeite waard. Allereerst mag het drie verdiepingen hoge klim en klauterpaleis zich de grootste van Friesland noemen. Er is hier echt meer dan genoeg ruimte om je uren te vermaken. Maar wat de apenkooi nóg specialer maakt, is dat er een deel is omgetoverd tot Griezelapenkooi! Hier moet je in het donker je weg door het klimrek zien te vinden. Gelukkig zijn de rekken hier glow in the dark wat een super gaaf effect geeft. Ook hangen overal vleermuizen aan het plafond en om weer naar buiten te komen moet je over een megagrote spin heen klimmen. De Griezelapenkooi is daardoor niet alleen voor de kids ontzettend leuk, maar ook voor de papa’s en de mama’s!

Bouw en constructiehoek.

Een bouwhoek in een indoor speeltuin is op zich niets nieuws. Maar de manier waarop deze hoek is ingericht is zeker wel het noemen waard. In Sanjes Safari liggen de bouwmaterialen niet naast (of in) de apenkooi, zoals bij veel speeltuinen het geval is. De bouw en constructiehoek is hier in een aparte ruimte waardoor kinderen die genoeg hebben van al het geren en geklim echt even tot rust kunnen komen. Ook viel het me op dat er echt veel blokken zijn, waardoor meerdere kinderen hier naast elkaar naar lust kunnen bouwen.

En wat denk je verder van een draaimolen, peutergedeelte, een springkussen met klimmuur, indoor midgetgolfbaan en een (gratis!) airhockeytafel? In Sanjes Safari is voor iedereen wel wat te doen.

Prima faciliteiten, oog voor detail

Het is duidelijk te zien dat Sanjes Safari gaat voor de gehele ervaring. Niet alleen de speeltoestellen zien er mooi en goed onderhouden uit; ook zijn de hallen overal sfeervol aangekleed. De mooie plantenbakken in lentethema, kleurrijke vogeltjes en lammetjes nodigen echt uit om alles eens van dichterbij te bekijken. Onze jongste van 2.5 vond het geweldig dat er overal wel wat te ontdekken viel.

Sanitair

Wat ik zelf altijd een groot minpunt vind van de meeste indoorspeeltuinen is dat het sanitair altijd ontzettend vies is. Sanjes Safari is echt de uitzondering op de regel. De toiletten zijn geheel ingericht op kinderhoogte en voorzien van mooie schilderingen. En, nog belangrijker; alles wordt goed schoon en droog gehouden. Niet geheel onbelangrijk, want er is niets vervelender dan met natte sokken weer verder te moeten gaan spelen…

Eten en drinken

Ook als je zelf geen boterhammetjes hebt meegenomen hoef je bij Sanjes Safari niet te verhongeren. Er is een cafetaria waar de papa’s en mama’s terecht kunnen voor een goede bak koffie en voor onze persoonlijke favoriet: Oranjekoek met slagroom. Wat erg fijn is, is dat het restaurantgedeelte in een eigen gedeelte gesitueerd is. Op het ’terras’ is meer dan voldoende plek en zijn de tafels en stoelen iets steviger, wat erg fijn is als je met een enthousiaste peuter gaat eten. Het enige verbeterpuntje is dat het fijn zou zijn als er niet alleen vette hap (lees: patat met snacks) en tosti’s, maar ook een iets gezondere lunch of simpele boterhammen verkrijgbaar zijn. Gelukkig waren de patatjes en de tosti wel snel klaar en smaakte alles ook nog eens erg lekker!

Maar er is nog veel meer!

Het entreebewijs voor de indoorspeeltuin geeft je ook toegang tot al het andere leuks dat Sanjes Safari te bieden heeft. Wat denk je van een natuurmuseum, een deels overdekt dierenpark én een groot outdoorspeelpark met onder andere een tokkelbaan en een groot verkeerspark? Op een mooie zomerdag is het vast maar moeilijk kiezen waar je het eerst heen zal gaan! Wij waren er op een hele natte, grijze en grauwe dag en hebben een snel rondje door het dierenpark gelopen. Ondanks de regen was hier al meer dan genoeg te zien en te doen, dus we zijn ook erg benieuwd naar alles wat het outdoor speelpark ons te bieden heeft!

Praktisch

Openingstijden

Buiten de schoolvakanties om is Sanjes Safari geopend op vrijdag (tussen 14:30 en 19:00) en in het weekend (tussen 10:00 en 18:00). Tijdens de schoolvakanties is het speel- en dierenpark wel dagelijks geopend. Op de website van Sanjes Safari staat duidelijk beschreven wanneer je er terecht kunt.

Prijzen

In de wintermaanden betaalt elke bezoeker (dus ook begeleidende ouders!) van 2 jaar en ouder €6.00 entree. Wanneer je in de zomer naar Sanjes Safari gaat, ben je €8.00 per bezoeker kwijt. Sanjes Safari hanteert dus een winter en een zomertarief. Wat niet zo gek is, aangezien je in de zomer ook lekker kunt genieten van het uitgebreide outdoorspeelparadijs. Het is daarom zeker het overwegen waard om een jaarabonnement aan te schaffen. Hier betaal je €30.00 voor. Kinderen onder de 2 jaar mogen het hele jaar door gratis naar binnen.

Adresgegevens 

De Sânjes 4, 9269 HA Feanwâlden. Sanjes Safari is gelegen aan de Centrale As (N356) tussen Dokkum en Bergum. Vanuit Leeuwarden doe je er ongeveer 20 minuten over om te komen, vanuit Groningen kost het je nog geen 40 minuten reistijd. Parkeren is gratis.

Let op! Het park is minder goed te bereiken met het openbaar vervoer. Onlangs is de bushalte voor de deur opgeheven waardoor je 20 minuten moet lopen van en naar de meest dichtstbijzijnde bushalte. 

Tip

Wat wel goed is om te noemen: Waar de meeste indoor speeltuinen zowel de allerkleinsten als de wat oudere avonturiers probeert te bedienen, richt Sanjes Safari zich echt op een specifieke leeftijdsgroep. Hoewel er een klein ballenbakje is voor kinderen onder de 4, is duidelijk te zien dat kinderen vanaf een jaartje of 4 zich hier pas echt helemaal thuis zullen voelen. Voor onze jongste van 2.5 was niet elk speeltoestel even makkelijk te beklimmen, maar met een beetje hulp van papa en mama kon ook hij zich prima uit de voeten maken. Ik denk dat kinderen tot een jaartje of 8 of 9 hier echt de tijd van hun leven zullen hebben, maar dat wat oudere kids in het binnengedeelte wat sneller uitgekeken zullen zijn.

Tot de volgende keer?

Absoluut! Voor ons staat Sanjes Safari echt met stip op plek 1 van de leukste indoorspeeltuinen in (Noord)Nederland. We zijn nog niet eerder een binnenspeeltuin tegengekomen dat zo ruim opgezet, uitdagend, speels, kleurrijk en goed verzorgd is. Deze zomer gaan we zeker terug om ook van het outdoor speelpark te genieten, maar de kans is groot dat we voor die tijd het indoorgedeelte nog een paar keer zullen bezoeken!

Foto’s © Jolien