Speel boer of boerin bij Speelboerderij De Happy Farm (Gelderland)

Last updated:

Persoonlijk ben ik zelf geen al te groot fan van binnenspeeltuinen en noem ze oneerbiedig zelfs krijspaleis. Om de kinderen een plezier te doen zet ik me af en toe over dit gevoel heen. Nu heb ik echter een binnen- én buitenspeeltuin gevonden waar het krijspaleis-gehalte veel minder is dan in veel andere indoorpeeltuinen: Speelboerderij De Happy Farm in Gelderland.

Speelboerderij De Happy Farm

In 2013 heeft boerin Marijke, naast haar eigen boerderij in het dorpje Terschuur, een sfeervolle indoor- en outdoorspeeltuin opgezet met een zeer grote knipoog naar het boerenleven, voorzien van veel ruimte en leuke speelactiviteiten.

De binnenspeeltuin

Al voor je de speeltuin betreed hebben de kinderen in de gaten dat deze binnenspeeltuin anders is dan de gemiddelde indoorspeeltuinen van de bekende ketens. Buiten staat een groot houten bord waar kinderen hun hoofd doorheen kunnen steken om als boer of boerin op de foto te gaan. De tractor mag uiteraard niet ontbreken.

Eenmaal binnen vallen ons allereerst de grote ruimte met tafels en de hoge plafonds op. Zoals op een echte boerderij worden de schoenen bij de deur uitgedaan, deze kunnen in de kasten bij de entree neergezet worden. Meenemen mag uiteraard ook.

Tractor- en paardjerijden

Nog voor je de klim- en klauterspeeltoestellen bereikt staat er een grappig houten speelhuisje, waar onze kinderen direct op afrenden. Tot ze werden afgeleid door de klaarstaande zelf-rijdende paarden en tractoren, die uiteraard geprobeerd moesten worden.

De zelf-rijdende paarden staan in verschillende formaten klaar om bestegen te worden. Het vergt even een handigheidje, zeker voor wat jongere kinderen, maar als je kind eenmaal doorheeft hoe het paard in beweging komt dan kan het vervolgens een heel parcours rijden. Lukt het paardjerijden niet of heeft je kind meer met een tractor? Geen probleem: het parcours kan ook met de tractor gereden worden.

Glijbanen

Een klim- en klautertoestel is niet compleet zonder een glijbaan, of bij voorkeur zelfs meer. Dit klim- en klautertoestel beschikt over twee glijbanen. De ene is een overdekte buis-glijbaan die niet vreselijk steil is en daardoor geschikt is voor de wat minder grote durfals. Voor de andere moet je eerst bij de koe achter het speeltoestel een matje ophalen, waarmee je vervolgens naar bovenin het toestel klimt. Zet je af en glijd van een duizelingwekkend snelle, steile glijbaan naar beneden toe. Onze kinderen vonden deze glijbaan bij nader inzien toch een beetje te spannend en kozen de weg van de minste weerstand: terug naar beneden.

De echte klimgeiten kunnen via een klimtunnel die bestaat uit netten naar boven klimmen, maar er is ook een compleet klimparcours onderweg naar boven.

Ballenzuiger

Halverwege het klim- en klautertoestel is een kleine ballenbak te vinden. Hier kan je natuurlijk gewoon met de gekleurde speelgoedballen spelen, maar veel leuker is het om ze in de gaten van de ballenzuiger te stoppen. Zit de boven je hoofd vol genoeg dan druk je op de knop. Het alarm gaat af en de ballen worden allemaal uit de opvangbak naar beneden gegooid. Onze kinderen konden hier maar geen genoeg van krijgen en hadden de grootste pret.

Springen met een missie

Een springkussen is voor veel kinderen een ultiem middel om de overtollige energie eruit te springen. Hartstikke leuk, maar wel vrij statisch natuurlijk. Bij Speelboerderij De Happy Farm hebben ze echter een springkussen zoals ik ze nog nooit gezien had, namelijk met spelelementen erin verwerkt. Kinderen springen hier dus met een missie: zoveel mogelijk punten proberen te scoren.

Voor je het springkussen, in de vorm van een grote koe, betreedt kun je tegenover het kussen kiezen uit 3 verschillende spellen en verschillende muziekjes die de spanning verder doen opvoeren. Bepaal vooraf wie team rood en wie team groen is. Klaar voor de start? Go! Al springend moeten de kinderen de groen en rood oplichtende lampen zien te raken, maar natuurlijk wel in de juiste kleur en voordat de ander zijn of haar kleur indrukt. Degene die als eerste tien punten heeft gescoord is de winnaar!

Zenuwspiraal en Vang-de-haas

Tegenover het springkussen zijn twee spelletjes aan de muur bevestigd waar kinderen even in alle rust kunnen bijkomen.

Het ene spel is een zenuwspiraal, waarbij je zonder de draad te raken van de ene naar de andere kant moet zien te komen.

Bij het andere spel is het de bedoeling dat je op de knop drukt wanneer je de haas vangt, oftewel: wanneer de lamp van de haas oplicht. Dit spel kent verschillende niveau’s, waardoor het voor zowel kleinere als grotere kinderen erg leuk is om te doen.

Peutergedeelte

Naast de grote klim- en klautertoestellen is er een afsluitbaar peutergedeelte te vinden met zachte blokken en leuke spelletjes aan de wand. Uiteraard is ook hier het boerderijthema doorgevoerd en zijn er blokken te vinden in de vorm van hooibalen en dieren.

Voor het peutergedeelte staat een houten speelkeuken, compleet met pannen, speelvoedsel en een gezellig gordijntje voor het raam.

Bouwen met grote LEGO-blokken

In een ander gedeelte is een enorme stapel grote LEGO-blokken te vinden. Dit gedeelte is wel omgeven door een net, maar is niet afsluitbaar voor de allerkleinsten. Toch zullen zij zich hier prima vermaken, net als wat oudere kinderen die er naar hartenlust torens, huizen of kastelen zullen bouwen.

Escaperoom

Op zaterdag is het, tegen extra betaling, mogelijk om met een klein groepje een escaperoom te spelen. Uiteraard in het boerderij-thema. Kraak de code en zorg dat je op tijd weer buiten komt.

Horeca en tijdschriften

In het raamkozijn liggen voor de papa’s en mama’s lekkere tijdschriften om te kunnen lezen. WiFi is gratis, dus je kan altijd je telefoon of laptop meenemen om de tijd te doden terwijl de kinderen zich uitleven. Voor kinderen zijn er een paar Donald Duck-boekjes te vinden.

Naast koffie, thee, ranja en diverse frisdranken worden er ook ijsjes, friet, snacks, koeken, chips, fruit en broodjes verkocht. Deze zijn tegen zeer schappelijke prijzen te verkrijgen bij de balie. Bestel je wat te eten, dan wordt dat bij je aan tafel geserveerd.

De buitenspeeltuin

Om buiten te komen moet je achter het springkussen via de deur naar buiten. Je komt zo terecht in de omheinde outdoorspeeltuin. Vergeet niet eventueel je schoenen bij de entree uit de kast te halen.

Ouders kunnen op de aanwezige tuinstoelen in het zonnetje plaatsnemen, terwijl de kinderen zich vermaken.

Glij- en klimtoestel

Uiteraard mag ook buiten een robuuste glij- en klimtoestel niet ontbreken. De vormgeving heeft wat weg van een schip (aldus onze zoon), maar het is vooral leuk voor de wat oudere kinderen om lekker in de netten naar boven te klimmen en van de glijbaan te gaan.

De aanwezige ziplijn is geschikt voor wat oudere kinderen en ligt naast het skelterparcours in de bosrand.

Springen voor gevorderden

Achter het glij- en klimtoestel ligt een airtrampoline, waar de kinderen zich met veel plezier op zullen storten.

Helemaal achter op het terrein ligt, voor de wat oudere kinderen, een stoer springparcours. Pak het touw boven je hoofd en probeer zo snel mogelijk van de ene naar de andere bult te komen. Het is zelfs mogelijk om tegen elkaar te strijden. Wie springt er het snelste naar de overkant?

Skelter- en tractorparcours

Zoek een stoere skelter of tractor uit en bedwing het parcours. Met bochten, heuveltjes en kleine afdalingen is dit parcours erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of 4. De skelters zijn in onze ogen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6, zij zullen zich er net wat makkelijker op voortbeweten.

Dieren knuffelen

In de kleine stal achter op het terrein zijn geiten en konijntjes te vinden die zich maar al te graag door de kinderen laten knuffelen. Liever alleen toekijken? Geen probleem: ze zitten achter een hekje.

Op zaterdagmiddag is het, tegen een kleine vergoeding, mogelijk om pony te rijden.

Praktische informatie

  • Adres: Dronkelaarseweg 28, Terschuur;
  • Website: www.dehappyfarm.nl/index-nl.aspx
  • Parkeren: gratis op het naastgelegen terrein;
  • Openingstijden: woensdagochtend, vrijdagochtend, zaterdag. Tijdens de schoolvakanties in de regio Midden Nederland geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Op woensdagochtend is er (buiten de schoolvakanties) peuterochtend;
  • Entree: 0 – 2 jaar: gratis, 2 – 12 jaar: EUR 7,00, 13 jaar en ouder: EUR 3,50. Tijdens de peuterspeelochtenden geldt voor kinderen vanaf 1 jaar EUR 4,50 (ook voor volwassenen). Hierbij zijn een kop koffie/thee en een bekertje ranja inbegrepen;
  • Kinderfeestje: het is natuurlijk supergezellig om je kinderfeestje met al je vriendjes en vriendinnen te vieren in een speeltuin. En de jarige mag ook nog eens een cadeautje grabbelen uit de grabbelton. Voor informatie en reserveringen kijk je op https://www.dehappyfarm.nl/nl/page_verjaardagsfeestjes_95.aspx;
  • Schoolreisje: voor kinderen in de onderbouwgroepen is Speelboerderij De Happy Farm een enorm leuk en geschikt uitje. De schoolreisjes kunnen plaatsvinden op maandag, dinsdag en donderdag, waardoor er geen andere bezoekers door de kinderen van jouw school heen lopen.

Ons eindoordeel over Speelboerderij De Happy Farm

Speelboerderij De Happy Farm doet zijn naam zeker eer aan. Hoewel het in eerste instantie geen al te grote speeltuin lijkt is het voor kinderen zeer goed te overzien en zullen ze zich zowel binnen als buiten optimaal vermaken. Juist de niet-alledaagse onderdelen, zoals de zelf-rijdende paardjes, het springkussen met het spelelement, de ballenzuiger en het knuffelen met dieren, maken dat het voor kinderen uitdagend blijft om te spelen. Tel daarbij op de zeer schappelijke horecaprijzen en het vriendelijke personeel.

Het feit dat het indoor speelgedeelte voornamelijk achterin de grote schuur ligt en het plafond vrij hoog is, maken dat je jezelf nog gewoon kunt horen denken en je verstaanbaar kan maken naar je partner en/of kinderen.

Een bezoek aan Speelboerderij De Happy Farm is dus zeker de moeite waard als je in de omgeving woont of tijdelijk verblijft.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke