Speelbos de Viersprong & de Elfjesroute in Dordrecht

In natuurgebied de Elzen, wat zich bevindt in het Dordrechtse deel van de Biesbosch, is het Speelbos de Viersprong gelegen welke sinds kort is opgeknapt door Staatsbosbeheer. Tevens vind je er de Elfjesroute, waar je elvenhuisjes kunt zoeken op en in de bomen. Een aanrader!

Speelbos de Viersprong

Direct naast de parkeerplaats begint Speelbos de Viersprong in het Dordtse natuurgebied de Elzen. Het is duidelijk te zien dat deze kortgeleden is aangelegd/opgeknapt.

Je vindt in dit speelbos o.a. buizen en heuveltjes om te kruipen en te klimmen. Ook zijn er allerlei geulen gegraven met daarin stapstenen en evenwichtsbalken. Ook de traditionele waterpomp mocht niet ontbreken. In een van geulen hangt ook een touw om over het water te slingeren en er hangt een indianenburg. Iets verder op  zijn ook nog wat klimelementen te vinden in het bos.

Een punt om rekening mee te houden is dat het water in de geulen behoorlijk diep kan zijn, ook is het terrein niet afgezet met hekken en deels omgeven door water.

Tip: neem regenkleding mee en op warme dagen zwemkleding.

Elfjesroute

Als je door de speeltuin loopt en rechts over een bruggetje gaat, begint daar de Elfjesroute. Deze wordt aangegeven door middel van een klein houten bordje op een van de bomen.

In en op de bomen vind je kleine deurtjes en raampjes, waardoor het lijkt alsof er kleine elfjes wonen. Ze zitten soms goed verstopt, maar op hoogtes of plaatsen dat jonge kinderen ze wel zelf kunnen zien of vinden.

De Elfjesroute met de huisjes is naar schatting ongeveer 500 meter lang. Daarna kun je als je ware het rondje aflopen richting de parkeerplaats.

Goed om te weten

  • De route is prima toegankelijk met een kinderwagen en/of rolstoel;
  • In Speelbos de Viersprong zijn picknickbankjes te vinden. Tijdens de Elfjesroute kom je geen zitgelegenheden tegen;
  • Er zijn geen toiletten;
  • De toegang is gratis;
  • Je kunt je auto gratis parkeren aan Noorderelsweg 6, 3329 KH Dordrecht. Direct achter het parkeerterrein vind je Speelbos de Viersprong.

Dit vonden wij van Speelbos de Viersprong en de Elfjesroute

De afgelopen tijd hebben we veel natuurspeelplaatsen bezocht. Speelbos de Viersprong in Dordrecht is weleens waar wat kleiner van opzet, maar heeft wel unieke elementen die we niet overal zien, zoals het schommeltouw en de geulen met stapstenen.

De Elfjesroute is pas écht uniek in zijn soort. Het lijken wel kleine schilderijtjes afkomstig uit de Efteling. De route is dan wel niet lang, maar ideaal voor kinderen die nog niet lang kunnen lopen.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees ook ons artikel: ‘Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Zuid-Holland

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne