Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Een middagje spelen bij Speelbos Gagelbos in Utrecht

Last updated:

Gisteren had mijn zoon een studiedag van school én het was prachtig lenteweer! Voor ons het moment om samen eens naar Speelbos Gagelbos in Utrecht te gaan. Dit speelbos is goed toegankelijk met een kinderwagen en tevens een leuke plek om te picknicken. Ik kan je alvast verklappen dat ons bezoek wel de eerste, maar zeker niet de laatste keer was!

Het recreatiegebied Noorderpark Ruighoek

Het Noorderpark Ruighoek is een ruim recreatiegebied in het westen van Utrecht. Je kunt hier diverse wandelingen maken zoals bijvoorbeeld de ‘Kinderroute Gagelbos’ van ongeveer 4 km en het ‘Rondje Ruigenhoek’ van ongeveer 8 km. Maar er is ook een leuk speelbos te vinden: Speelbos Gagelbos. Het Speelbos Gagelbos maakt tevens ook deel uit van de Kinderroute Gagelbos. Wij hebben er echter voor gekozen om enkel het speelbos te bezoeken.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht
Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Speelbos Gagelbos in Utrecht

Wij parkeren onze auto op de parkeerplaats en wandelen vanuit daar zo het Gagelbos in. Je kunt het Speelbos Gagelbos gemakkelijk vinden door de gekleurde paaltjes te volgen. Na een kort stukje te hebben gelopen zien we al snel de eerste speeltoestellen verschijnen. Mijn kind is direct dolenthousiast en vraagt of hij er alvast naartoe mag gaan.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Verschillende leuke speeltoestellen

Het eerste wat wij tegenkomen zijn een vijftal paaltjes waarop pootafdrukken van verschillende dieren op zijn gemaakt. Welke kent jouw kind hier al van? Daar direct naast staat een klein klimtoestel, niet zo heel spannend nog vergeleken met wat je daarna tegen zult komen!

We wandelen weer een stukje verder door het Speelbos Gagelbos en zien een behoorlijk groot klim- en klautertoestel van hout en touwen. Daar direct achter staat een lange picknicktafel waar wij onze spullen neerleggen. Mijn zoon duikt vervolgens het speeltoestel is wat ik door de hoogte best wel even spannend vind. De ondergrond is volledig van zand. Maar gelukkig gaat alles goed! Het toestel begint best wel op een redelijke hoogte waardoor het voor kleinere kinderen wat lastig kan zijn hier in te klimmen.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Vlakbij dit hoge speeltoestel is ook een lagere variant te vinden welke wel prima toegankelijk is voor kleinere kinderen vanaf een jaar of 2 à 3. Dit speeltoestel is vrij dicht bij de grond, wel zo veilig.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Steek op meerdere manieren het water over

Wat ons opvalt aan Speelbos Gagelbos is dat er veel speeltoestellen zijn waarbij je het water over kunt steken. Hartstikke leuk maar wel even een aandachtspunt voor ouders/begeleiders van kinderen die nog geen zwemdiploma hebben.

Bij de eerste twee manieren die we tegenkomen steek je over d.m.v. boomstroken, touwen en een stukje wiebelbrug. Het ene is voor kinderen vanaf een jaar of 6 wel te doen (onder begeleiding!), de ander is wat meer geschikt voor grotere kinderen. Je kunt er ook voor kiezen om over een oversteekpunt te gaan waarbij je over palen van boomstronken loopt.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Wij kiezen er voor om nog een stukje verder te wandelen en daar over te steken. Je kunt daar oversteken d.m.v. een kabelbaan en met een wat meer stevigere wiebelbrug. Onder de kabelbaan ligt vrijwel geen water dus je kunt hier gemakkelijk overheen steken. De wiebelbrug is door de stevigheid ook prima toegankelijk om samen met kleinere kinderen overheen te lopen.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht
Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Hutten bouwen

Nadat we het water over zijn gestoken wandelen we een stukje door de bomen heen. We komen in dit gedeelte een tweetal hutten van takken tegen. Mijn zoon vindt dit altijd maar al te prachtig en kon zich hier dan ook nu prima weer prima mee vermaken.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Met een vlot het water over

We komen weer op een ‘normaal’ stuk wandelpad uit waardoor we weer vlakbij het grote speeltoestel uitkomen. Aan de ene zijde zien we een soort water- en zandtafel. Eerlijk gezegd hadden we niet echt een idee wat we daar konden doen aangezien er op dat punt geen zand lag en drinkwater niet gebruikt mocht worden. We hadden het hier dus ook snel gezien.

Speelbos-Gagelbos-Utrecht

Aan de andere kant van het pad zagen we nog een vlot waarmee we een stukje water konden oversteken. Mijn kind vroeg of ik mee er op wilde. Ik twijfelde even aangezien ik zwanger ben maar ach, doe eens gek!

Een leuke plek om te picknicken!

Het Speelbos Gagelbos in Utrecht is een ruim opgezet speelgebied. Op verschillende plekken zijn picknicktafels te vinden en heel veel gras wat het een perfecte plek maakt om te picknicken. Wij hadden dan zelf ook broodjes en wat te drinken meegenomen wat we daar fijn in de zon konden nuttigen. Wellicht fijn om te weten is dat er weinig schaduwplekken zijn.

Honden niet toegestaan in Speelbos Gagelbos

Toen wij aan kwamen rijden op de parkeerplaats, zagen we meerdere mensen met honden lopen. Ik heb het zelf niet zo erg met honden om eerlijk te zijn, dus dat vond ik wel even spannend. Op de kaart van het recreatiegebied Noorderpark Ruighoek zag ik al gauw dat er meerdere losloopgedeeltes waren in dit recreatiegebied, maar dat honden in Speelbos Gagelbos verboden zijn. Wij hebben bij het speelbos ook geen enkele hond gezien.

Praktische informatie

Speelbos Gagelbos is een gratis toegankelijk speelbos aan de rand van Utrecht.

Je kunt je auto parkeren bij het volgende adres: Gageldijk 104, 3566 MH Utrecht. Let even goed op de postcode, want bij mij kwamen er twee adressen tevoorschijn in mijn navigatiesysteem. De parkeerplaats ligt naast Fort de Gagel.

Ook goed om te weten is dat het pad naar en bij Speelbos Gagelbos ook goed te doen is met de kinderwagen. Voor het oversteken bij het water moet je dan wel kiezen voor het stuk bij de kabelbaan.

Klik hier voor meer informatie over Speelbos Gagelbos.

Benieuwd naar nog meer leuke speelbossen in de buurt van Speelbos Gagelbos? Lees dan ook ons artikel: ‘Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Utrecht

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela