Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Utrecht

In het midden van ons land, in de provincie Utrecht, zijn verschillende leuke speelbossen en natuurspeeltuinen te vinden. Ze zijn vrij divers en de leukste heb ik voor je verzameld. Heb je nog tips, laat het ons dan weten!

Laatste update juli 2021

Amersfoort – Natuurspeeltuin Park Schothorst

De grootste natuurspeelplaats van Amersfoort vind je in Park Schothorst. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen met water en zand. Voor de meeste kinderen een perfecte combinatie!

Behalve spelen zijn er in Park Schothorst ook wandelmogelijkheden en kun je naar het middeleeuwse erf. Normaliter zijn er bij het middeleeuwse erf leuke activiteiten te doen, maar kunnen vanwege de corona maatregelen worden afgelast. Houdt hiervoor de website in de gaten.

Adres: Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort

Klik hier voor meer informatie.

Haarzuilens – OERRR ’t Natte Laand

In Haarzuilens vind je het waterbleefpad ’t Natte Laand. Dit is een wandelroute vol hindernissen en overtochten. Je komt o.a. een zonnewijzer tegen, kunt met een polstok over de sloot springen, een pontje of durf jij de wiebelplanken aan? Deze wandeling zul je niet snel vergeten! En voor wie het leuk vindt, er is ook nog een steigertje waar je d.m.v. een schepnet kunt zien wat er onder water leeft. OERRR ’t Natte Laand is dus hét natuuruitje voor échte ontdekkers! Enne.. Vergeet niet om wat droge kleding mee te nemen. 😉

Ook leuk om te weten: OERRR ’t Natte Laand is nog volop is ontwikkeling. Er zal de komende tijd nog eens ongeveer 1 hectare aan speelnatuur bijkomen!

Adres: Thematerweg 10c, 3455 SN Haarzuilens

Klik hier voor meer informatie.

Haarzuilens – Speelnatuur van OERRR

Sinds juli 2021 is Haarzuilens een natuurspeeltuin rijker: Speelnatuur van OERRR. Kinderen kunnen hier spelen met o.a. water en zand, van de modderglijbaan, kriebelbeestjes zoeken en met spelen met de waterpomp. Onze kinderen vinden het hier maar al te prachtig! Ook fijn om te weten is dat deze natuurspeeltuin gedeeltelijk toegankelijk is met een kinderwagen of rolstoel.

Adres: Thematerweg 10, 3455 SN Utrecht

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens, natuurlijk lekker spelen!

Houten – Speelbos Nieuw Wulven

Het Speelbos Nieuw Wulven is een leuk speelbos dat bestaat uit zes deelgebieden: de Nieuwe Wulvense Waterlinie, het verdronken bos, de vliegerweide, de Romeinse Notenakker, het grote fort en het kleine dwaalbos. Er zijn verschillende speeltoestellen te vinden zoals een schommel van autobanden en een water pomp. Leuk om te weten is dat op het terrein vroeger een Romeins fort heeft gestaan. De omtrek van dit fort is nog steeds te zien.

Vinden je kinderen het leuk om te wandelen? Dan kun je ook de Beleefroute van Speelbos Nieuw Wulven lopen welke ongeveer 0,8 km lang, ook prima geschikt voor de jongere wandelaars dus.

Adres: Binnenweg, Houten

Klik hier voor meer informatie.

Maarssen – De Struintuin

Naast het Milieu Educatief Centrum in Maarssen vind je de Struintuin, een kleine maar leuke natuurspeeltuin. Je vindt hier enkel natuurlijke materialen en geen klassieke speeltoestellen. Kinderen kunnen zich hier vermaken met takken, zand, water en boomstammen. Het is hier niet erg groot, maar je kunt het prima combineren met de naastgelegen kinderboerderij en de speeltuin Superspeelspoor.

Adres: Reigerskamp 197, 3607 HK Maarssen

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘De Struintuin Maarssen, een verrassend leuke kleine natuurspeeltuin

Stoutenburg – Stoute Schoenenpad

Het Stoute Schoenenpad in Stoutenburg is een wandeling speciaal voor kinderen van ongeveer 1 km lang. De route begint als een uitdagend pad met een aantal leuke klim- en klautertoestellen. Ook kom je nog een leuke dassenburcht tegen, de favoriet van onze kinderen, waarbij zij zich door en over een buizenstelsel kunnen bewegen. Onderweg kom je ook nog verschillende kabouters tegen. Eigenlijk is de wandeling het beste te omschrijven als een bosspeelpad gecombineerd met een kabouterpad. Absoluut de moeite waard met jonge kinderen!

Adres: Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB  Stoutenburg

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Het Stoute Schoenenpad, een avontuurlijke wandeling mét kabouters!

Utrecht – Speelbos Gagelbos

In het Speelbos Gagelbos in Utrecht valt een hoop te beleven. Het is een groot veld met verschillende speelattributen. Denk aan kliktoestellen, een kabelbaan, een touwbrug maar ook stapstenen en een vlot waarmee je het water kunt oversteken. Ben je van plan hier iets langer te blijven? Neem dan je picknickkleed mee!

Heb je zin om ook een stuk te wandelen? Kies dan voor de Kinderroute Gageltocht van 4 km welke start bij Kinderboerderij Gagelstede.

Adres: Gageldijk 104, 3566 MH Utrecht

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘Een middagje spelen bij Speelbos Gagelbos in Utrecht

Utrecht – Speelbos Zuilen

Sinds 2019 is Utrecht nog een speelbos rijker: het Speelbos Zuilen in het Niftarlakepark. Dit speelbos is een grote speeltuin met allemaal houten speelattributen. Glij van de reuzenglijbaan, zwaai op de schommel, slinger met de kabelbaan, bouw je eigen hut of kies je liever voor de trekvlot of het boomschijvenpad? Aan jou de keuze!

Adres: Fortlaan 24, 3554 HV Utrecht

Utrecht – Bosspeeltuin in het Maximapark

In het Maximapark in Utrecht kun je diverse activiteiten ondernemen. Eén daarvan, en voor kinderen ook één van de leukste, is de Bosspeeltuin. Deze speeltuin ligt direct naast het restaurant Anafora. De Bosspeeltuin is een ruime speeltuin welke bestaat uit zowel een deel voor de kleinere kinderen als een stuk voor de grotere kinderen. Zowel jong als oud zal zich hier vermaken. En mocht je het leuk vinden, dan kun je ook nog de uitkijktoren beklimmen.

Adres: Uilenboslaan 2, 3451 GB Utrecht

Klik hier voor meer informatie.

Lees ook ons artikel: ‘De Bosspeeltuin, het Uiltjespad en restaurant Anafora in het Maximapark

Zeist – Boswerf

In Zeist vind je de Boswerf welke in het Zeisterbos is gelegen. Het bestaat uit een aantal delen: een natuurspeelbos, een klim- en klauterbos en een speeltoestel. Dit speelbos is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken mocht je uit de regio Utrecht komen of hier eens in de buurt zijn. En mocht je het leuk vinden, het is ook mogelijk om hier een kinderfeestje te geven.

Helaas is de Boswerf momenteel gesloten i.v.m. de corona maatregelen. Houdt daarom de website in de gaten voor de actuele status.

Adres: Prins Bernhardlaan 3, 3708 BR Zeist

Klik hier voor meer informatie.

Op zoek naar nog meer leuke speelbossen en natuurspeeltuinen? Kijk dan ook eens naar andere provincies:

Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Utrecht

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.