Spelen als ridder en prinses in het Speelkasteel in Hoofddorp

Hoge, “stenen” muren, een groot kasteel die bijna de helft van de ruimte in beslag neemt, een draak die door de lucht vliegt: in Het Speelkasteel in Hoofddorp waan je je als stoere ridder of mooie prinses in de middeleeuwen met maar liefst 7000 m2 aan speelplezier! 

De eerste indruk

Bij binnenkomst worden we opgewacht door een aardige medewerker. Zij geeft ons wat informatie over het Speelkasteel en wenst ons vervolgens veel plezier. Dit alles terwijl mijn zoon zich probeert los te wurmen uit mijn armen. Hij was al helemaal klaar om te gaan spelen. Het Speelkasteel bestaat uit een binnen gedeelte van 4000 m2 én een buiten gedeelte van 3000 m2. Dat betekent dus 7000 m2 speelplezier!

De binnenruimte is in verschillende delen gedeeld. Tegen de linker muur zijn er meerdere gedeeltes voor de kleine kinderen (0-4 jaar). Achterin de ruimte staat een groot kasteel (ja een kasteel!) waar kinderen vanaf 4 jaar in kunnen spelen. Jonge kinderen mogen hier onder begeleiding ook in.

De ruimte is geheel in middeleeuws thema. De pilaren zijn opgevrolijkt met een stenen motief en de muren zijn voorzien van prachtige schilderingen. Het Speelkasteel is naast een speelparadijs, ook een pannenkoekenrestaurant. Tussen de speelplaatsen voor de kinderen staan dan ook veel tafels en stoelen.

Voor de kleine prinsen en prinsessen

Voor de kleine kinderen heeft Het Speelkasteel twee verschillende speelruimtes. Deze ruimtes zijn onder anderen ingericht met lage glijbanen, een ballenbak, kruipbuizen en zachte klimmaterialen. Voor de baby’s (0-2 jaar) is er een “babybox” met zachte kussens en een baby wipwap. Deze box is geheel omheind met een net zodat de baby’s de box niet uit kunnen kruipen. Let wel op: de ballenbak in het 2-4 jaar gedeelte is vrij vol. Mijn eigen zoon (wel nog maar 1 jaar) vond dit een beetje eng. Dit biedt overigens wel een zachte landing onder de glijbaan.

Voor de stoere ridders en jonkvrouwen

De oudere kinderen kunnen al hun energie kwijt in het grote kasteel achterin de ruimte. Het kasteel bevat allerlei klim gedeeltes, touwbruggen en verschillende verdiepingen.  In het midden van het kasteel is een mega grote ballenbak en een hoge glijbaan te vinden. Deze glijbaan is wel voor echte waaghalzen en wordt een “Free-fall” glijbaan genoemd. Ik ben blij dat mijn zoon voorlopig nog te jong is om hier van af te willen glijden.

Naast het kasteel is er meer te doen voor oudere kinderen. Zo is er een airhockey spel en een F1 parcours met auto’s.

Een piraat of een ridder

Voor zonnige dagen is er een grote buitenspeelruimte van 3000 m2. Ook hier is een groot kasteel gebouwd. Maar naast ridder/prinses kunnen kinderen ook een piraat worden door op het grote, aanwezige schip te spelen. Verder zijn er verschillende delen waar gesport kan worden, zoals een voetbalveld en een renbaan. En er zijn tafeltennistafels en een springkussen aanwezig.
Omdat het vrij fris was en mijn zoon nog te jong is om buiten op schepen en in kastelen te klimmen, hebben wij hier nu niet gespeeld.

Een rustmoment

Zoals eerder gezegd: naast een speelparadijs is Het Speelkasteel ook een restaurant. Vanaf 16.30 uur is hier heerlijk te dineren. En als de kinderen uitgegeten zijn, kunnen ze weer gaan spelen tot de pannenkoek er afgerend is terwijl papa en mama aan het uitbuiken zijn.

Maar ook voor 16.30 uur is er genoeg te bestellen qua eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan een kopje koffie, een beker warme chocolademelk, een broodje gezond of een bord patat. Zelfs sommige pannenkoeken worden voor 16.30 uur al speciaal voor je klaargemaakt. Voor welke pannenkoeken dit geldt, kun je lezen op de menukaart.

In Het Speelkasteel is de Wi-Fi gratis en er zijn stopcontacten om telefoon of laptop op te laden. Er is ook een leestafel met voldoende tijdschriften. Rondom alle speeltoestellen staan banken, stoelen en tafels. Ouders kunnen tot rust komen terwijl zij toch overzicht houden op hun spelende kinderen.

Hygiëne

Het Speelkasteel noemt zichzelf op de site het schoonste speelparadijs van Nederland. Dit is een uitspraak wat de verwachtingen doet verhogen. De ruimte oogt schoon en opgeruimd. Speeltoestellen worden wekelijks grondig gereinigd en de ballen van de ballenbak worden schoongemaakt in een speciale ballenbakwasmachine (leuk woord voor Scrabble ;-)). Ook de toiletten worden regelmatig gecontroleerd en indien nodig, extra schoongemaakt. Er mag alleen op de toestellen gespeeld worden zonder schoenen.

Wat mij wel opviel, er lagen door de hele ruimte ballen die weggerold waren uit de ballenbakken. Dit vond mijn zoon fantastisch, die ging al kruipend alle ballen verzamelen en één voor één terugbrengen naar de ballenbakken.

Een Middeleeuws feestje

Wil je jouw kind een onvergetelijke verjaardag geven? Vier zijn partijtje dan bij Het Speelkasteel. Er zijn verschillende soorten feesten: “Kasteelfeest”, “Drakenfeest”, “Schatkistfeest”, “Pannenkoekenfeest” en “Combi Feest”. Dit laatste feest is een samenwerking met Jump XL in Hoofddorp. De prijzen en de details betreffende de verschillende soorten feesten, zijn in te lezen op de website. Ook het reserveren van een feestje kan via de website.

Toen wij aan het spelen waren, werden er twee verjaardagen gevierd. De kinderen die al druk aan het spelen waren, werden via een intercom gevraagd zich te verzamelen op het podium. Op dit podium stond een grote, rode troon voor de jarige Job/Jet. De gasten werden ontvangen, er werd gezongen en de kinderen kregen eten en limonade. Daarna kon er weer gespeeld worden. Naar mijn mening zag het er allemaal gezellig en feestelijk uit. Ook een belangrijk punt: door de grote ruimte hadden de andere bezoekers geen “last” van het feestje.

Handig om te weten

Openingstijden

Speelparadijs: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 – 20.00 uur.

Restaurant: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 16.30 – 20.00 uur.
(het is dus wel mogelijk “kleine” gerechten te bestellen vóór 16.30 uur).

Let op: op maandag, dinsdag en donderdag is Het Speelkasteel gesloten (het speelparadijs is op die dagen uitsluitend geopend voor groepen groter dan 50 mensen).

Prijzen

  • Kinderen tot 1 jaar: gratis
  • Kinderen 1 – 2 jaar: €6,50
  • Kinderen 2 – 12 jaar: €9,00
  • Volwassenen: €3,50 (inclusief consumptie)
  • 6-rittenkaart: €45
  • Clubkaart: €59 (één jaar onbeperkt spelen voor één kind)
  • Goldkaart: €89 (één jaar onbeperkt spelen voor één kind en één volwassenen)

Peuterochtend: op woensdag en vrijdag mogen kinderen tot 4 jaar, die voor 12.00 uur arriveren, voor €4,50 naar binnen. Dit is niet geldig tijdens vakanties en op feestdagen.

Adresgegevens

Hoofdweg 869
2131 MB  Hoofddorp

Telefoonnummer: 023-5620480 (optie 3)
Mailadres: info@speelparadijs.nl
Website: www.speelparadijs.nl

Gaan wij nog een keer spelen in Het Speelkasteel?

Absoluut! Een deel van onze familie woont in de buurt dus we zullen het zeker een keer combineren met een familiebezoek. De combinatie pannenkoek eten en lekker spelen werkt perfect, niet alleen voor kinderen maar ook voor mama (en papa). En ik kan niet wachten tot mijn zoon oud genoeg is om ook de buitenplaats te ontdekken. De hygiëne is goed, de prijzen zijn meer dan prima, de medewerkers zijn zeer vriendelijk en ik denk dat kinderen van 1 tot 12 jaar zich hier heerlijk zullen vermaken.

Dit alles meegenomen geef ik Het Speelkasteel een verdiende 8,5! 

Foto’s © Lisanne