Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens, natuurlijk lekker spelen!

Sinds juli 2021 is Haarzuilens (Utrecht) een leuke natuurspeeltuin rijker: Speelnatuur van OERRR. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen met o.a. water en zand. Ik ben hier samen met mijn kinderen naartoe geweest en dit was een groot succes. In dit artikel probeer ik je dan ook een indruk te geven van dit leuke stukje speelnatuur in Haarzuilens.

Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens

Nadat we de auto geparkeerd hebben, wandel ik samen mijn jongens richting de Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens. Aan het begin van de natuurspeeltuin staat een groot bord met o.a. de spelregels die op het terrein gelden, maar er staat ook dat je een kaartje dient te kopen (mits je geen lid bent van Natuurmonumenten) voor € 1,50 per persoon. Je kunt dit doen d.m.v. de QR-code welke op het bord staat.

Spelen met emmers en schepjes

Direct na binnenkomst staat er aan de linkerzijde een bak met daarin emmers en schepjes die je kunt lenen. Er is op het speelterrein een hoop water en zand te vinden. Het is dus geen overbodige luxe om dit mee te pakken.

Wij hadden dit niet direct meegenomen, maar mijn oudste zoon is toch nog even terug gelopen om emmertjes te pakken waar zij later gretig gebruik van hebben gemaakt!

Door de tunnel

Ons avontuur in deze natuurspeeltuin gaat nu echt beginnen! Waar mogelijk laat ik mijn jongens zelf kiezen waar ze naartoe willen. Ze kiezen er dan ook voor om direct links, de brug over richting de tunnel te gaan. In het water onder de brug zien we kleine kikkervisjes, leuk!

Aan de andere kant van de tunnel komen we op een pad wat helemaal rond loopt. Dit pad is verhard dus je kunt hier prima ook met een kinderwagen of rolstoel rijden. We komen onderweg een aantal (picknick)tafels tegen maar ook een overdekt gedeelte.

Weer een stukje verderop komen we uit bij een waterpomp. Mijn kinderen vinden dit altijd prachtig! Vanaf dit punt kunnen we ook over het hekje kijken om te zien wat er daar allemaal nog te doen valt. Ik zie dat het daar volledig onverhard is, dus daar kan ik met de kinderwagen helaas niet komen.

Modderglijbaan, kabelbaan en strandje

Nadat de kids uitgespeeld zijn met de waterpomp, wandelen we weer een stukje verder, richting de modderglijbaan, kabelbaan en een strandje.

Dit gedeelte van de Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens is onverhard en dus moeilijker toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. De kinderwagen heb ik op het strandje gezet, verder kwam ik voor nu niet.

De modderglijbaan is op een grote heuvel gemaakt. Het is nu nog vrij nieuw, dus je ziet dat de glijbaan nog gevormd moet worden. Ik heb mijn kinderen dit niet laten doen aangezien ik niet precies weet hoe diep het hier is en niet in het bezig zijn van een zwemdiploma. Ook de kabelbaan die er hangt heb ik hen niet laten doen om dezelfde reden.

In hetzelfde stuk water zijn ook een aantal stapstenen te vinden waar je vanaf drie kanten op kunt. De kant die je op onderstaande foto aan onze kant zien, is het makkelijkst toegankelijk met kleinere kinderen. Het water is bij dit gedeelte ook niet zo erg diep.

Maar hetgeen waar mijn kinderen het meest mee zoet zijn geweest is met het emmer en schepje op het strandje. Zij hebben daarmee en met stenen en stukken hout ‘grachten’ met sluizen gemaakt en een stukje ‘waterval’. Erg leuk! Ze zijn alleen hier al zeker een uur zoet aan het spelen geweest.

Ik heb hen ook de schoenen uit laten trekken zodat ze het water in konden gaan. Bij warmere temperaturen kan ik dan ook zeker adviseren om wat zwemkleding mee te nemen of een extra setje kleding wat nat mag worden.

Voor herhaling vatbaar!

Maar aan alles komt ook weer een eind. Ze baalden dan ook flink dat we weer naar huis gingen en wilden het liefst nog even blijven spelen. Ik heb hen beloofd dat we de volgende keer wat extra eten en drinken meenemen zodat we hier kunnen picknicken.

Tip! Tegenover de Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens ligt de geitenboerderij Geertjes Hoeve. Ook hier hebben ze een paar leuke speeltuinen en een terras en restaurant waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Lees ook ons artikel: ‘Knuffelen met lammetjes bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens

Handig om te weten!

  • Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens is slechts gedeeltelijk toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel. De paden zijn voor een deel verhard en voor een deel onverhard;
  • Honden zijn niet toegestaan op het terrein;
  • Er zijn geen toiletvoorzieningen op het terrein zelf aanwezig. Op de website zie ik wel staan dat er op 100 meter afstand een rolstoelvriendelijke toilet zou moeten zijn inclusief babyverschoningsruimte. Vermoedelijk is dit bij Gasterij Hoeve Wielrevelt welke naast de natuurspeeltuin ligt;
  • Er zijn diverse bankjes en picknicktafels aanwezig;
  • Met een abonnement van Natuurmonumenten heb je gratis entree, anders dient er voor kinderen vanaf 2 jaar € 1,50 voor een kaartje te worden betaald d.m.v. een QR-code welke je aan het begin kunt scannen;
  • Je kunt de Speelnatuur van OERRR in Haarzuilens betreden van zonsopgang t/m zonsondergang;
  • Het adres waar je tegen betaling (als lid zijnde van Natuurmonumenten is dit gratis) kunt parkeren is: Thematerweg 5, 3455 SM Haarzuilens. Aan de overkant van de weg vind je de Speelnatuur van OERRR;
  • Kom je op de fiets? Er is meer dan voldoende plek waar je je fiets kunt neerzetten;
  • Website: www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-haarzuilens/tips/speelnatuur-van-oerrr-op-landgoed-haarzuilens

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela