Speelschuur de Drentse Koe: Indoorspeeltuin met boerderijthema

Boeren en boerinnen opgelet: Trek je overall aan zodat je heerlijk kunt gaan spelen bij Speelschuur de Drentse Koe. Stap maar snel op één van de vele tractoren of klim op een speelpaard in de speelmanege en laat de avonturen maar beginnen! Of vind je het misschien leuker om te bouwen? Geen probleem, want op de speelzolder ligt een overvloed aan bouwmaterialen op je te wachten. Genoeg te doen dus, bij de Drentse Koe!

Indoor en outdoor vermaak

Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe heeft zowel een indoor- als buitenspeeltuin, een klimparcours boven de koeien, een kinderboerderij en in de zomer een maïsdoolhof. Hier valt dus vanalles te beleven! Toen wij een bezoekje brachten aan de Drentse Koe was het echter een gure dag, dus daarom vertel ik je nu vooral wat er in de binnenspeeltuin allemaal te doen is.

Spelen in boerderijthema

Speeltuin de Drentse Koe is vooral bekend vanwege het prachtig uitgewerkte boerderijthema. Bijna alle speeltoestellen en decoratie in de speelschuur passen binnen het boerderijthema. Zo is er een heuse speelmanege te vinden waar je op fijne knuffelbare paarden kunt rondrijden. Een waar feest voor ieder kind dat van paarden houdt! Hoewel er paarden in verschillende hoogtes waren, lukte het onze peuter niet zelf om op de paarden te klimmen en rond te hobbelen. Het mechaniek is voor deze jonge kinderen net wat aan de zware kant. Maar met een beetje hulp van papa of mama kunnen kleintjes zich hier ook prima vermaken.

Het boerderijthema zag je ook terug in de vele tractoren die door de hele speelschuur heen te vinden zijn. Onze oudste vond het echt geweldig dat hij uit zo veel verschillende ‘aanhangers’ kon kiezen. De ene keer racete hij ons voorbij met een ploeg achter zich aan, en weer even later hing er een wals aan zijn tractor. Papa’s en mama’s moeten wel goed opletten, want er is geen vast parcours voor de tractoren. Grote kans dus dat je even op zij moet springen als er weer ergens een lading opgehaald moet worden!

Glow in the dark kelder met oudhollandse spelen

De meeste ouders zullen naar een indoorspeeltuin gaan zodat de kinderen zich even lekker zelf kunnen vermaken. Maar eigenlijk is het ook wel heel erg leuk om er echt een quality-time uitje van te maken en samen een spelletje te spelen! Gelukkig kan je daarvoor in de glow in the dark kelder terecht. Hier staan allerlei typische oud-Hollandse spelen opgesteld. De fluoriserende details zorgen er voor dat je echt wordt uitgenodigd om samen aan de slag te gaan. Jong en oud kunnen zich hier samen goed vermaken.

Bouwen, bouwen, en nog meer bouwen!

De eerste verdieping wordt ook wel de blokkenzolder genoemd. En dat is niet voor niets, want voor bouwers is het hier echt een waar Walhalla! Het is leuk dat er meerdere soorten constructiematerialen liggen die allemaal een eigen bouwstijl en speelwijse uitlokken. Met de grote blauwe foamblokken ontstaan de meest vreemde en creatieve bouwwerken, met de megaduplo worden al snel complete huizen gebouwd, en met de klikkers ontstaan allemaal mooi gekleurde kubussen. Onze jongens (en stiekem ook hun papa) hebben zich hier een flinke tijd erg goed weten te vermaken!

En nog veel meer!

Maar er is in de speelschuur nog veel meer te doen en te beleven. Zo is er voor kinderen tot 3 jaar is een apart springkussen, maar de ervaring leert wel dat ook de grotere kids hier graag rondstuiteren. Daarnaast zijn er nog de interactieve dansmat, de avontuurlijke rodeostier (met luchtkussen!) en heuse glow in the dark pannakooien waar vooral de wat oudere kids zich goed weten te vermaken. Dat er geen grote apenkooi is, wordt dus ruimschoots goedgemaakt. Voor de papa’s en mama’s is genoeg zitplek om met een krantje en een kopje koffie het kroost in de gaten te houden.

Eten en drinken

Goed om te weten: Het is niet toegestaan om eigen eten en drinken mee te brengen dan wel te nuttigen op het terrein van de Drentse Koe. Gelukkig hoef je dan zeker niet te verhongeren en is er voldoende keuze voor iedereen. Hoewel de reviews op het internet vrij wisselend zijn over de kwaliteit van de horeca, hebben wij hier prima naar ons zin gegeten.

De eetzaal is heel prettig, sfeervol en ruim opgezet, we hoefden niet lang te wachten en werden vriendelijk geholpen. Wat ontzettend handig is, is dat ze hier met een passysteem werken. Alle bestellingen worden op je pas gezet en je rekent uiteindelijk bij het verlaten van de speeltuin alles in één keer af. Het wordt je zo dus wel heel erg makkelijk gemaakt om één van de smaken huisgemaakt ijs te proeven!

Praktisch informatie

Openingstijden

In het zomerseizoen en tijdens de schoolvakanties is de speel- en ijsboerderij elke dag geopend van 10 uur ’s morgens tot 18 uur ’s avonds. In het winterseizoen kan je hier op dezelfde tijdstippen terecht, maar dan wel alleen op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Op de website van de speeltuin kan je lezen tot wanneer het zomerseizoen loopt.

Prijzen

Alhoewel wij geluk hebben gehad en als begeleiders niet hoefden te betalen (er was een speciale actie), hoef je de Drentse Koe ook op reguliere dagen zeker niet om de kosten te laten:

  • Kinderen tot en met 3 jaar betalen € 7,00* entreegeld;
  • Voor kinderen vanaf 4 jaar betaal je € 12,00* entree;
  • Volwassenen (vanaf 17 jaar) mogen voor € 7,00* naar binnen.

Hiervoor krijg je niet alleen toegang tot de indoor speelschuur, maar mag je ook gebruik maken van de buitenspeeltuin, het waterplein, het koeienklimparcours, de skelterbaan, het boerenbiljart, en het maïsdoolhof (toegankelijk van juli – oktober).

Adresgegevens

Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe is te vinden aan de Wolddijk 23, 7961 NA te Ruinerwold. De speelboerderij ligt daarmee op minder dan 15 minuten rijden van Meppel af. Vanuit Zwolle rij je in nog geen half uurtje naar de Drentse Koe.

Reis je met het openbaar vervoer, dan kan je vanaf station Meppel gebruik maken van QBuzz lijn 32. Je stapt dan uit bij bushalte Dijkmansweg en loopt binnen 6 minuten naar de speelboerderij.

Ons eindoordeel: Een welverdiende 7.5!

Onze jongens hebben zich hier echt goed vermaakt. Het is een goed verzorgde en mooi opgezette speeltuin. Vooral het boerenthema maakt dat deze speeltuin zich weet te onderscheiden van de standaard indoor speeltuinen. Wel denken we dat deze speeltuin voor kinderen vanaf een jaar of 4 nog leuker is. We zijn ontzettend benieuwd hoe het outdoorgedeelte ons bevalt, dus ons zal je hier in de zomer zeker nog eens terug zien!

Ben je op zoek naar nog meer speelpareltjes in het noorden van het land? Dan is Speel- en Dierenpark Sanjesfertier ook een echte aanrader! 

* Genoemde prijzen zijn o.b.v. de gegevens in 2023 en zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Foto’s © Jolien