Geofort’s Speurtuin, een avontuurlijke reis door de wereld van Geo

Geofort is een fort uit de Nieuwe Hollandse waterlinie dat omgebouwd is tot een museum over de toekomst van de planeet aarde. Rondom het fort ligt de Speurtuin. Wij zijn speciaal naar Geofort afgereisd voor de Speurtuin met een viertal kinderen tussen de 2 en 5 jaar. In dit artikel lees je of het de moeite waard is om naar hier naartoe te gaan voor enkel de Speurtuin.

De Speurtuin van Geofort

De Speurtuin van Geofort is opgedeeld in een westelijk en oostelijk deel:

Speurtuin West

Bij de entree van Geofort, kregen we een plattegrond mee van de Speurtuin. Wij startte in Speurtuin West, vanwege de blikvanger: het klimparcours. Het oog van de kinderen in ons gezelschap viel hierop en het moest door hen meteen beklommen worden.

  • Klimparcours Het klimparcours, geleverd door Sik-Holz, is tegen een heuvel opgebouwd en toornt boven het fort uit. Vanaf de parkeerplaats is het al zichtbaar. Het bestaat uit een constructie van netten, touwen, bruggen en boomstammen. Vanaf 3 jaar kunnen kinderen zich hier behoorlijk op uitleven.
  • Vleermuisspeurtocht Aan de voet van het klimparcours vind je een soort brievenbus met daarin folders van de vleermuizenspeurtocht. Je gaat door middel van een test die beschreven staat in de folder op zoek naar het winterverblijf van de vleermuizen. Je geeft antwoord op de vraag en zoekt het antwoord op de palen die op het fort staan. Bij een goed antwoord zie je de volgende paal. Heb je alle vragen goed beantwoord dan kom je bij het winterverblijf uit.
  • Waterspeelplaats Links naast het klimparcours vind je een klassieke waterspeelplaats met waterpomp en zand. Tip: neem zelf zandbakspeelgoed zoals schepjes en emmertjes mee voor extra speelplezier.
  • Doe-het-zelf doolhof De naam zegt het eigenlijk al: hier kun je je eigen doolhof bouwen. Je kunt zelf planken in paaltjes schuiven en zo een route uitstippelen. Dit doolhof bleek uitnodigend voor kinderen om samen te werken en te spelen.
  • Overige activiteiten in Speurtuin West Verder kun je in Speurtuin West nog levensgroot schaken, bamboebouwen, verspringen en kun je de globequiz spelen. In dit gedeelte van de Speurtuin van Geofort valt dus genoeg te beleven zoals je kunt lezen.

Speurtuin Oost

In het oostelijke deel van de Speurtuin vind je voornamelijk allerlei speurtochten en spellen. Wij hebben ze niet allemaal gedaan, omdat een aantal nog te moeilijk waren voor de kinderen in onze groep. Wat dat betreft eigenlijk wel een pluspunt. Als je een gezin of gezelschap hebt waarin de leeftijden nogal uiteenlopen, dan is er wel voor ieder wat wils. Persoonlijk is het altijd lastig in te schatten maar Geofort is sowieso leuk vanaf 2 jaar tot een jaar of 12.

  • Geurendoolhof In het Geurendoolhof moet je aan de hand van geuren de route van de zalm volgen. Zalmen gebruiken hun neus om te navigeren en deze opdracht probeert dat na te bootsen voor ons mensen. Je start met korte uitleg en een geurbox waar je aan moet ruiken. Deze geur moet je proberen te onthouden. Op elk kruispunt hangen in elk pad deze boxen en dan is het de kunst om de geur van de startbox te vinden en dat pad in te lopen en op die manier de juiste route te vinden.
  • Klimaatspeurtocht Voor de Kimaatspeurtocht moest er een app gedownload worden. Aan de hand van een kaartje dat je vindt bij de kist waar deze speurtocht start, zoek je punten op. Op deze punten hangt een QR-code en die scan je met de app. Dan verschijnt er een letter en deze vul je in op het kaartje. Deze letters vormen een woord die je bij de kist via een codekraker om kan zetten in cijfers. Deze cijfers tik je in op een codeslot en dan gaat (als je het goed hebt tenminste) de kist open en vindt je een prijs(je).
  • Overige activiteiten in Speurtuin Oost Verder kon je in Speurtuin Oost een CSI spel doen, Jenga xxl, coördinatenquiz en spelen met een gps-locator. Met dit laatste spel ervaar je eigenlijk hoe een GPS precies weet waar je bent.

Restaurant Wereld Pan

Net voor de entree vind je restaurant Wereld Pan. Het is open voor take-away. Het assortiment is beperkt. Standaard aanbod van koffie, thee, fris en ijsjes. Daarnaast verkopen ze vers gebakken pannenkoeken en friet.

Op het moment dat wij naar de Speurtuin van Geofort gingen, kregen we voor de betaalde entree een kortingsbon van €2.50 p.p. voor Wereld Pan.

Wat wij persoonlijk een nadeel vonden is dat Wereld Pan zowel open is voor bezoekers van de Speurtuin als voor mensen die bijvoorbeeld enkel komen bijvoorbeeld na een fietstochtje voor een kopje koffie. Het restaurant is vrij klein en op een zonnige dag zoals de dag waarop wij er waren, werd het daar druk. Dit betekende lang wachten op een bestelling.

Praktische informatie over de Speurtuin van Geofort

  • Openingstijden De Speurtuin van Geofort is in het weekend, schoolvakanties en op feestdagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Tarieven Neem hiervoor een kijkje op de website van Geofort.
  • Adresgegevens Nieuwe Steeg 74, 4171 KG Herwijnen
  • Klik hier voor de website van de Speurtuin van Geofort.

Ons eindoordeel over de Speurtuin van Geofort

Op de site gaven ze aan dat een gemiddeld bezoek twee uur duurt. Ons gezelschap heeft zich echter de hele middag vermaakt en dan hadden we nog niet alles gezien of gedaan. De Speurtuin van Geofort is echt méér dan een standaard natuurspeeltuin. Naast de klim- en waterelementen zijn de activiteiten zoals de speurtochten en doolhoven uniek. Een combinatie van leuk en leerzaam.

Kort samengevat: Geofort is met enkel de Speurtuin naar onze mening zeker de moeite waard om te bezoeken.

Lees ook ons andere artikel over Geofort om een indruk te krijgen wat zij hier normaliter te bieden hebben: ‘Geofort, een interactieve ontdekkingsreis op een eiland vol avonturen

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne