Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Ook deze kerstvakantie was het Spoorwegmuseum in Utrecht weer omgetoverd tot een prachtig Winterstation. Het Spoorwegmuseum organiseert vrij regelmatig leuke evenementen, maar met de kerstperiode is het nog net even wat bijzonderder dan anders. Je kunt in de kerstvakantie hier o.a. komen schaatsen tussen de treinen! Kijk je mee voor een indruk?

De winterse sferen van het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum bestaat uit een tweetal gebouwen. Zodra je het eerste gebouw van het Spoorwegmuseum binnenkomt (gezien vanaf de parkeerplaats), kan je er niet omheen: er staat een reusachtig mooie kerstboom! In dit gebouw kun je o.a. je toegangskaartje en parkeermunt halen.

Zodra je na de kassa direct naar rechts gaat, kom je langs een wand met allemaal koffers. In een aantal koffers kun je kijken waardoor je leuke dingen kunt ontdekken.

Verder kun je in dit gebouw diverse wachtkamers van vroeger vinden. Dit zijn de wachtkamers waar men kon wachten voordat de trein kwam. Uiteraard is ook hier de kerstsfeer weer duidelijk merkbaar door de prachtige kerstbomen die hier zijn geplaatst.

Na dit gebouw kun je naar buiten en kom je op het perron terecht waar een aantal treinen staan tentoongesteld. Een van deze treinen kun je betreden zodat je ook een indruk kunt krijgen van hoe de treinen er vroeger uitzagen. Zo vind je in de trein zelfs ruimtes met bedden. Hoe luxe is dat!

Daarna kom je bij het tweede gebouw aan waar je kaartje wordt gescand en het museum dus eigenlijk pas écht begint.

Tip! Het Spoorwegmuseum is op meerdere manieren bereikbaar. Om helemaal in stijl aan te komen kies je er natuurlijk voor de trein als vervoermiddel. Vanaf het station Utrecht Centraal kun je met de trein naar Utrecht Maliebaan. Dit perron ligt tussen de twee genoemde gebouwen in.

Niet enkel in de decoratie, maar ook aan overige details is gedacht. Zo kun je op meerdere plekken genieten van winters voedsel. Denk hierbij aan erwtensoep, poffertjes en oliebollen. Wil je het nog winterser maken? Dan kun je buiten op een kampvuur ook zelf je marshmallows roosteren.

Ook dit jaar kun je weer schaatsen tijdens het Winterstation evenement op de 150 m2 ijsbaan! De schaatsen zijn gratis te leen, wel zo fijn! Heb je zelf schaatsen, dan kun je deze ook gebruiken mits het geen noren zijn. Let er verder trouwens wel op dat je zelf handschoenen moet meenemen, deze zijn namelijk verplicht.

Tijdens het Winterstation kan er dagelijks worden genoten van live muziek. Zo speelden deze twee heren de gezelligste deuntjes terwijl je zelf op het binnenterras kon genieten van een lekker kopje warme chocolademelk met slagroom (of wat anders natuurlijk).

In de kerstvakantie kunnen kinderen ook genieten van een ouderwetse carrousel. De carrousel is vrij toegankelijk. Als ouder zijnde mag je mee de draaimolen in, maar er wordt wel verwacht dat je dan ook ergens op gaat zitten. Staan op de houten planken is verboden tijdens het draaien.

Maar er is nog veel meer te zien!

Persoonlijk vind ik het Spoorwegmuseum één van de leukere musea voor kinderen. Het hele jaar is hier genoeg te zien en te beleven. Op een aantal plekken zijn miniatuur landschappen inclusief treinbanen en treinen te bewonderen. In het winkeltje midden in het museum kun je ook miniatuur bouwpakketten kopen, leuk voor thuis!

Op onderstaande foto kun je één van de miniatuurlandschappen zien die te bewonderen is. Hier is de stad Amsterdam nagebootst. Om een goed beeld te krijgen van hoe het er daadwerkelijk destijds heeft uitgezien, zijn er ook foto’s te bezichtigen.

Niet alleen van Nederland kun je een indruk krijgen, maar ook van treinen uit andere landen.

Wat ik één van de leukste onderdelen vind van het Spoorwegmuseum, is de audio tour waar je aan kunt deelnemen. Bij deze tour wandel je in de wereld van de tijd van vroeger. Je start je tour in een simulatie-lift welke uitkomt in een oude mijn. Ben je met een kinderwagen? Dan kan je niet de lift in, maar kun je de ‘wereld’ betreden via een deur aan de zijkant (even aan het persoon vragen). Begeleid door de audio kom je tenslotte uit bij een oude stoomlocomotief. De audio tour duurt ongeveer 10 à 15 minuten afhankelijk van je eigen tempo.

Ook buiten zul je je niet snel vervelen

Niet alleen binnen is er een hoop te zien, ook buiten is er nog meer dan genoeg te doen. Hier vind je voornamelijk activiteiten. Kinderen mogen bijvoorbeeld mee met een kindertrein. Als ouder zijnde mag je hier niet in dus je kind moet goed zelfstandig kunnen zitten.

Tijdens de kerstvakantie kun je buiten genieten van lekkere hapjes eten. Verder kun kinderen buiten nog glijden van een aantal glijbanen en een simulatietrein besturen. Dit laatste kun je samen met je kind doen en is erg leuk.

Praktische informatie

Het Spoorwegmuseum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties zijn de deuren ook op maandagen geopend. Enkel tijdens het winterevenement sluiten de deuren op enkele dagen om 19.00 uur.

En entreeprijs vanaf 4 jaar is € 17,50 per persoon. Via de website van de ANWB kun je online kaartjes bestellen voor € 14,- per stuk. Je entree is gratis als je in het bezit bent van een museumkaart of een Bank-giro loterij VIP-kaart.

Ben je met de auto en sta je op het terrein van het Spoorwegmuseum zelf? Vergeet dan niet ook een parkeerkaart te halen à € 7,-. Ook in de nabije omgeving kun je parkeren. Weet je van te voren al dat je het museum niet al te lang zult gaan bezoeken? Dan kan het lonen om in de nabije omgeving te parkeren.

Adresgegevens:
Maliebaanstation
3581 XW Utrecht

Ben je met de auto? Vul dan op je navigatiesysteem Johan van Oldenbarneveltlaan 1 in Utrecht in.

Wij zijn fan van het Spoorwegmuseum!

Vrijwel ieder jaar gaan wij een keer naar het Spoorwegmuseum toe. Wij wonen er redelijk dichtbij waardoor dit natuurlijk al wel wat gemakkelijker is. Maar er is simpelweg zoveel leuks te beleven! Voor kinderen is hier meer dan genoeg te doen én te leren. Je kunt er dan ook rekening mee houden dat je zeker 3 à 4 uur kwijt bent om alles te zien en te doen. Wij kunnen dit museum dan ook zeker aanraden voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ons eindcijfer: 8,5!

Foto’s © Opwegmetmama.nl