Sprayparken in Nederland: een relatief veilig uitstapje om af te koelen

Een bezoek aan een spraypark vinden wij zelf erg fijn, omdat er in deze waterspeelplaatsen geen waterniveau aanwezig is waarin kinderen zouden kunnen verdrinken. Door de kleurrijke en interactieve objecten, trekt het de aandacht van kinderen van alle leeftijden. Het is een lekkere plek om af te koelen op de warme dagen want kinderen kunnen er uren rennen, liggen, kruipen, zitten en rondlopen. Op steeds meer plaatsen in Nederland worden zulke sprayparken aangelegd. We hebben een lijst gemaakt van locaties met sprayparken in Nederland, met daarin gratis te bezoeken sprayparken en sprayparken bij dagattracties, zwembaden, accomodaties en horecagelegenheden.

Sprayparken in Nederland

Gratis te bezoeken sprayparken

  • Batenstein Buiten – Woerden Ga eens een dagje samen met water spetteren in Woerden. Het is zo leuk dat er ook sprayparken in Nederland zijn die gratis te bezoeken zijn zoals Batenstein Buiten. Een bezoek is echt de moeite waard. Lees ons uitgebreide artikel hier.
Spraypark Batenstein Buiten
  • Speelpark de Splinter – Eindhoven Van maandag t/m zaterdag kun je gratis spelen bij Speelpark de Splinter, op zon- en feestdagen betaal je er een kleine vergoeding. Er is op het park enorm veel te doen: speeltuinen, een bouwhoek, kinderboerderij, voetbalplein, picknickweide en er is een zwembad aanwezig. We schreven er een uitgebreid artikel over die je hier kunt lezen. Op het moment van schrijven van dit artikel (juli 2023) zijn ze er bezig om het zwembad te renoveren. Er komt één peuterbad en er komt een gaaf spraypark wat waterspuiters, fonteinen en een glijbaantje! Dus zeker de moeite waard om in de gaten te houden.
  • Speeltuin Jip en Janneke – Den Haag Aan de Baambruggestraat in den Haag kunnen kinderen heerlijk spelen met de water elementen van het spraypark. De toegang is er gratis. Er zijn geen toiletten aanwezig.
  • Watervallei – Capelle aan den IJssel In het Schollebos kun je met je kinderen gratis spelen in het spraypark. In mei 2023 is de gehele speeltuin vernieuwd. Naast spelen in het spray park, zijn er ook andere speeltoestellen aanwezig. Moe van het spelen? Je kunt er genieten van de zon op de speelweide. Het fijne is dat er een toilet aanwezig is.

Dagattracties met een spraypark

  • Berkenhof Tropical Zoo – Kwadendamme In Zeeland vind je Berkenhof Tropical Zoo. Een uitstapje waar je verschillende dieren kun spotten, maar waar je ook heerlijk kunt spelen. In de tuin vind je een enorm leuke spettertuin waar kinderen zich goed kunnen vermaken. Op een warme dag waan je jezelf er echt in het buitenland.
  • Drievliet – Den Haag Het spraypark van Drievliet bestaat uit 30 speelelementen. Pas op voor de tuimelemmer, want als hij vol is komt er een enorme hoeveelheid water naar beneden gekletterd. Verder kunnen kinderen er spelen met waterkanonnen, watertunnels, sproeiers en een waterpiano. Dus vergeet zeker geen zwemkleding mee te nemen, als je een dagje naar Drievliet gaat! Wij schreven al vaker over een bezoek aan Drievliet. Een uitgebreide review lees je hier.
Spraypark Drievliet
  • Familiepark Plaswijckpark – Rotterdam Een park waar echt enorm veel te doen is. In de Havenspeeltuin vind je er maar liefst 40 waterattracties. Een gedeelte er van bestaat uit een spraypark waar het water dat uit de sproeiers op de grond komt, direct wordt afgevoerd. Maar er is ook een peuterbad aanwezig met verschillende glijbaantjes, waarin wel een waterniveau aanwezig is. Een uitgebreid artikel over Familiepark Plaswijckpark lees je hier.
  • Historyland – Hellevoetsluis Een educatief dagje naar een museum kun je bij Historyland ook combineren met wat verkoeling voor de warme dagen. Jong en oud kan hier even lekker afkoelen. Spelen in het spraypark is inbegrepen bij het entreeticket voor het museum.
overnachten pukkemuk boerderij pretpark
  • Speeltuin de Gitstap – Vlodrop In Limburg kun je voor een klein prijsje spelen in Speeltuin de Gitstap. Er zijn verschillende klim- en speeltoestellen en er is een leuk sprayparkje bij. Niet groot, maar voldoende om even lekker af te koelen op de warme dagen.

  • Speeltuin de Kievit – Berkel & Rodenrijs
    Deze speeltuin ligt in de buurt van Rotterdam en Zoetermeer. Je kunt je er zeker een ochtend of een middag vermaken. Naast speeltoestellen zijn er mogelijkheden om af te koelen in het zwembadje of het spraypark. Ook leuk: opa’s en oma’s hebben gratis entree!

  • Speeltuin de Leemkuil
    We werden getipt dat deze speeltuin in Nijmegen ook een gaaf spraypark heeft, want op de website konden we er niks over vinden. Voor een vriendelijk prijsje kun je de speeltuin bezoeken en er zijn echt veel speeltoestellen en mogelijkheden om kinderen te vermaken. Vergeet dus ook zeker geen zwemkleding mee te nemen, want het spraypark is een echte hit.
  • Speeltuin Megapret – Lievelde Een groot spraypark vind je bij Speeltuin Megapret in Gelderland. Er staan maar liefst 25 spuitende fonteinen waar de kinderen elkaar mee nat kunnen sproeien, er komen sproeiers uit de grond en er komt water naar beneden uit de kantelemmers.

Zwembaden met een spraypark

  • Zwembad de Biezem – Laren Op de voormalige speelweide is een spraypark van 120 vierkante meter met speelelementen voor kinderen van alle leeftijden. Naast baantjes trekken in het zwembad, kunnen kinderen zich er dus ook uren vermaken door zichzelf en andere nat te spetteren in de sproeiers en onder de kantelemmers. Ga hier naar de website van Zwembad de Biezem.
  • Zwembad den Hommel – Utrecht Een leuk kleurrijk spraypark vind je bij Den Hommel in Utrecht. Voor kinderen van 0 t/m 12 jaar is het een leuke plek om te genieten van het water. Voor de jongere kinderen zijn er lage rustige waterspeeltoestellen, voor de oudere kinderen zijn er hogere actievere toestellen zoals waterkannonen en een baan waar water doorheen loopt met een rad en sluizen.
  • Zwembad de Schelp – Bergen op Zoom In het brabantse Bergen op Zoom bevindt zich bij Zwembad de Schelp een super leuk spraypark met een kleurrijk thema over een zeemeermin. Er staat een glijbaantje in, een kantelemmer en watersproeiers. Het ontwerp met de dieren en de uitkijktoren maken het extra leuk.
  • Zwembad de Koekoek – Vaassen Op de veluwe vind je zwembad de Koekoek. Naast zwemmen kun je hier ook afkoelen in het spraypark. Het park bestaat uit verschillende sproeiers, bogen en kantelemmers. Om het parkje heen is voldoende ruimte om lekker te zitten en te genieten van de zon.
  • Zwembad Nieuw Aquamar – Katwijk aan Zee Naast een recreatiebad, multifunctioneel bad en een wedstrijd bad, vind je hier ook een spraypark, op het buitenterrein. Ouders kunnen plaatsnemen op stoelen of ligbedden die op de ligweide gratis aanwezig zijn en kinderen kunnen zich vermaken met de verschillende sproeiers en glijden vanaf de glijbaantjes.

Accomodaties met een spraypark

  • Beerze Bulten – Beerze Het spraypark van Beerze Bulten mocht niet ontbreken in onze lijst met sprayparken in Nederland. Het is er namelijk echt een waar kinderen van verschillende leeftijden zich kunnen vermaken. Het ontwerp ziet er leuk uit met bloemen, wortels en verschillende kleuren en de kantelemmers en glijbanen trekken gelijk de aandacht. Daarnaast kunnen kinderen er onder sproeiers doorlopen, elkaar natspuiten met waterkanonnen en dammen bouwen bij de waterspeeltoestellen. Het spraypark is wel onderdeel van een normaal buitenzwembad met een waterniveau.
  • Camping de Duinhoeve – Burg-Haamstede Deze camping heeft een super leuk waterparadijs waar je kunt schommelen, glijden, klimmen, sproeien en zo heerlijk kunt afkoelen. Op koudere dagen wordt het water opgewarmd met zonnepanelen. Op warme dagen is het water lekker koel.
  • Camping / Vakantiepark Papillon Country Resort – Denekamp Dit park ligt in Overijssel en zij hebben een vrolijk waterspraypark voor kinderen aangelegd. Uit de vloer en uit de sproeiers spuit water omhoog en pas op waar je gaat staan, misschien klettert er wel water naar beneden uit de kantelemmers. Het spraypark is vormgegeven met leuke kleuren met vlinders, een palmboom en een hond met een zwembad aan.
  • Camping en bungalowpark de Haeghehorst
    Dit vakantiepark heeft naast zwembaden en glijbanen ook een leuk spraypark, waar kinderen lekker en relatief veilig met water kunnen spelen. Er komen waterstralen uit de sproeiers en kanonnen en ze kunnen er spetteren in de watertafel.
  • De Sprookjescamping – Rheeze Sinds 2023 heeft deze leuke camping voor kinderen ook een spraypark. Het spraypark is voorzien van leuke glijbanen en andere speelattributen. Behalve dit zijn er nog meer leuke zwemmogelijkheden. Ideaal voor gezinnen met kinderen tot een jaar of 10.
  • Camping ’t Weergos – Hellevoetsluis Deze camping biedt veel faciliteiten om je met kinderen te vermaken. Naast het natuurbeleefpad, een airtrampoline, verschillende speeltuinen en een zandspeelplaats hebben ze ook een spetterspeeltuin. Vanuit verschillende elementen wordt je nat gespetterd en de kinderen kunnen er lekker in rond rennen.
  • Camping Wedderbergen – Wedde Vanaf 18 graden kun je spelen in de waterspeeltuin van Camping Wedderbergen. Een deel er van is een spraypark zonder waterniveau, maar de zwembaden liggen er wel direct naast. Het spraypark bestaat uit sproeiers uit de grond, maar ook uit veel verschillende (en hoge) glijbanen. Daardoor is dit spraypark ook geschikt voor de wat oudere kinderen.

  • Landal Het Land van Bartje
    Sinds juni 2023 hebben zij een leuk overdekt spraypark, met glijbaantje, sproeiers en kantelemmers. Daarnaast bevindt zich het zwembad met stroomversnelling, glijbanen, peuterbadjes en grote zwembaden.
  • Marveld Recreatie – Groenlo Deze camping is genomineerd voor ANWB camping van het jaar 2024 in de categorie Fijnste familiecamping met zwembad en waterpret en moest dus ook wel een vermelding krijgen op onze pagina met sprayparken in Nederland. Naast verschillende zwembaden vind je er ook een leuk spraypark, met daaromheen veel ligplaatsen. Het spraypark ligt op een apart veldje. Via een bruggetje kom je op een ligweide waar andere buitenzwembaden te vinden zijn waar wel een waterniveau aanwezig is.
Sprayparken in Nederland: Marveld recreatie
  • Molecaten Bosbad Hoeven – Hoeven In het brabantse Hoeven vind je een groot waterpretpark genaamd Splesj, welke hoort bij Molecaten Bosbad Hoeven. Naast veel verschillende soorten zwembaden en waterglijbanen, hebben zij ook een groot spraypark. Het spraypark ligt in het midden van een uitgestrekt grasveld waar ouders plaats kunnen nemen in de zon of onder de bomen in de schaduw. De verschillende sproeiers, fonteinen, bogen en kantelemmers zorgen voor heerlijke verkoeling op de warme dagen.
  • Vakantiepark de Roggeberg – Appelscha Op dit park vind je het Alex en Sammy spetterparadijs. Het spraypark ziet er enorm leuk uit met grote boomstammen, stenen, bladeren waar water uit komt, bloemen en andere soorten sproeiers. Let wel op. Direct naast het spraypark is een peuterbadje waar 0.20 cm water in staat.
  • Landgoed de Berenkuil – Grolloo Dit landgoed heeft een spraypark van 180 vierkante meter die door zijn design past bij de provincie Drenthe waar deze gevestigd is. Er zitten kronkelende riviertjes en beekjes in, er staan keien die verwijzen naar de hunebedden, het park wordt opgefleurd door kleurrijke bloemen en dieren en de ondergrond is zandkleurig. Zeker in combinatie met het hek eromheen een spraypark om blij van te worden!

Horecagelegenheden met een spraypark

  • Brasserie de Meerpaal – Zoutelande Bij deze brasserie kun je naast heerlijk eten, ook heerlijk spelen! Dit spraypark mocht door zijn design niet ontbreken in onze lijst met sprayparken in Nederland. Je kunt er namelijk klimmen op een piratenboot en er vanaf glijden! Wanneer je niet op het vakantiepark verblijft, maar alleen wat komt eten in de brasserie, kunnen de kinderen tegen betaling afkoelen. Let op: in de bak van de hoogste glijbaan is wel een waterniveau aanwezig.
  • Duinzicht Eat & Play – Koudekerke Lekker eten en spelen in Zeeland doe je in Koudekerke. Daar kijk je vanaf het terras op een leuk spraypark met sproeiers, een kantelemmer en een glijbaantje. Wanneer je niet op het vakantiepark Duinzicht verblijft, kun je wel tegen betaling gebruik maken van het spraypark. Hongerig geworden? Voor kinderen hebben ze tosti’s, pannenkoeken, broodjes en soep op de menukaart.
  • Familierestaurant Charlie – Schaijk Er is genoeg te spelen bij Familierestaurant Charlie: een indoor-klimbos, funbowlen, airmountain maar ook een leuk spraypark! Bij lekker weer zitten ouders op het terras en kunnen kinderen afkoelen in de waterstralen.

Heb je nog aanvullingen voor onze lijst locaties met sprayparken in Nederland? Laat het ons weten! Nu nog op zoek naar een andere vorm van verkoeling? We hebben nog meer artikelen geschreven voor je:

Foto’s © Opwegmetmama.nl