sprookjesbos-valkenburg-limburg-peuter-kleuter

Sprookjesbos Valkenburg, een pretpark vol sprookjes, attracties én spelen

Verscholen in de bosrijke omgeving van de Heunsberg in Limburg, ligt Sprookjesbos Valkenburg. Trek je zevenmijlslaarzen aan en stap maar snel dit heuvelachtige en kleurrijke familiepark binnen voor een middagje vol sprookjesplezier. Je kunt hier niet alleen genieten van de meest bekende sprookjes, maar ook heerlijk spelen, klimmen en klauteren in allerlei speeltoestellen. Of stap je liever in een attractie voor een spannend ritje? In Sprookjesbos Valkenburg kan het allemaal.

Sprookjesbos Valkenburg, een pretpark vol sprookjes, attracties én spelen

Sprookjesbos Valkenburg is al sinds de jaren ’50 een begrip. Destijds bouwde een Limburgse zakenman het bos voor zijn vierjarige dochtertje. Het park is dus echt gericht op gezinnen met jonge kinderen. Flitsende, schreeuwende en snelle waaghalsattracties kom je hier dan ook niet tegen. Maar wel veel vrolijk aangeklede, kleurrijke en tot de verbeelding sprekende huisjes, kastelen, speeltoestellen en attracties in een klein maar fijn familiepark.

Je kunt hier luisteren en kijken naar de meest bekende sprookjes in het sprookjesbos. Onderweg valt er meer dan genoeg te spelen en kan je in verschillende kermisachtige attracties stappen.

Spelen in het Sprookjesbos

De sprookjes van Hans en Grietje, Sneeuwwitje, Ali Baba en de veertig rovers, Klein Duimpje en Repelsteeltje… Wie is daar nou niet groot mee geworden? Sprookjesbos Valkenburg heet natuurlijk niets voor niets Sprookjesbos: het kronkelende wandelpad voert je langs 17 verschillende sprookjeshuisjes waar je de sprookjes met een druk op de knop tot leven ziet komen. De geanimeerde poppen vertellen een sprookje terwijl jij bij de huisjes naar binnen loert.

Onderweg loop je langs veel verschillende klim- en speeltoestellen, waarvan sommige in sprookjesthema. Zo mag je bij het huisje van Rapunzel zelf de muur beklimmen. Dat lieten onze jongens zich geen twee keer zeggen!

Of wat dacht je bijvoorbeeld van schieten met een pijl en boog, net als Robin Hood? En wees gerust papa’s en mama’s; met deze zuignappijlen is het niet erg als je kind niet de roos maar een toevallige voorbijganger raakt! Verder zijn er ook genoeg ‘gewone’ klimtoestellen, een waterspeeltuintje en een klein kinderboerderijtje te vinden. Zo is er voor een elk wat wils.

Avontuurlijke attracties

Naast de sprookjesspeelpret en de sprookjeshuisjes zijn er in Sprookjesbos Valkenburg ook meerdere attracties te vinden. Eigenlijk begon de attractiepret meteen al zodra we het pretpark binnenstapten en onze jongens de Aviator zagen. In deze heerlijke attractie voelden ze zich heel wat toen ze zelf een vliegtuig mochten besturen. Gelukkig was het niet heel druk en mochten onze jongens een aantal rondes blijven zitten, want ze waren niet weg te branden bij de vliegtuigjes!

Ook bij de StoneAge Train waren onze jongens niet weg te slaan. Hoewel het treintje eigenlijk maar een simpel rondje rijdt, hadden zij het grootste plezier met ‘het besturen’ van hun autootje. Maar ook het de Paradijsvlucht (zweefmolen), de Dolle Draaimolen, en Sinbad’s Schommelschip vielen goed in de smaak. De Jolly Roger’s Zeestorm was helaas nog niet geopend toen wij het park bezochten, maar ook deze thema-attractie zag er veelbelovend uit.

In het park moet ook een authentieke mergelgroeve zijn waar je met Doeps de Draak op avontuur kunt gaan. Helaas was deze Gevaarlijke Groeve ten tijde van ons bezoekje gesloten wegens de COVID-19 maatregelen.

Eten en drinken

Heb je honger gekregen van al dat spelen? Je kunt bij restaurant ’t Winkeltje de standaard attractieparkversnaperingen halen zoals belegde broodjes, panini’s, friet en snacks, soep en poffertjes. Op het moment alleen to go vanwege de COVID-19 maatregelen. Ook kan je halverwege de route bij een kiosk terecht voor wat snoep en een ijsje. Overigens mag je ook gewoon je eigen meegenomen eten en drinken nuttigen aan één van de picknicktafels.

Praktische informatie

Ga je met je dreumes of peuter naar het Sprookjesbos Valkenburg? Neem dan zeker een buggy of een draagzak mee, ook als je kleine al best goed zelf kan lopen. Het pretpark in Limburg is gelegen op een heuvelachtig terrein en je moet soms best een steile klim maken. Het park is daardoor ook minder goed toegankelijk voor mindervaliden. Huisdieren zijn niet toegestaan.

Openingstijden

Sprookjesbos Valkenburg is dagelijks geopend van 10.00 uur ’s ochtends tot 17.00 ’s avonds. In het laagseizoen opent het park een uurtje later.

Entreeprijzen

De entreeprijzen kunnen per dag variëren omdat ze op basis van het aantal verwachte bezoekers worden berekend. Je bent ergens tussen de € 11,50 en € 14,50 kwijt per betalende bezoeker. Kinderen tot en met 80cm lang mogen overigens gratis naar binnen. Kijk hier voor de actuele dagprijs en om kaartjes te reserveren (let op: reserveren is verplicht). Vergeet niet om gelijk een parkeerplek bij de ingang van het park te reserveren. De parkeermogelijkheden naast de ingang zijn namelijk nogal beperkt en vanaf de andere parkeerplaats onderaan de heuvel is het best een stukje lopen. Afhankelijk van waar je parkeert bent je tussen de €6,50 en €9,00 kwijt voor een dag parkeren.

Adresgegevens

De ingang van het Sprookjesbos is te vinden op:

Heunsbergerweg 11, 6301 BN
Valkenburg aan de Geul

Wanneer de parkeerplek bij de ingang al vol zit, kan je het beste in Valkenburg zelf parkeren.

Tip: Maak de dag nog avontuurlijker en neem de kabelbaan naar boven!

Kom je met het openbaar vervoer, dan kan je vanaf station Valkenburg een buurt- of servicebus pakken naar halte Steenkolenmijn, of je neemt lijn 54 richting Gulpen en stapt uit bij bushalte Parkhotel.

Voor welke leeftijd?

Sprookjesbos Valkenburg is een kleinschalig attractiepark dat erg geschikt is voor gezinnen met kinderen in de peuter-, kleuter- en onderbouw van de basisschoolleeftijd. Voor jonge kinderen is hier meer dan voldoende te beleven, maar oudere kinderen zullen waarschijnlijk wel snel uitgekeken zijn. Doordat het park niet super groot is, ben je niet een hele dag onder de pannen. Wel zo fijn voor de allerjongsten!

Dit vinden wij van het Sprookjesbos Valkenburg

Wij hebben echt een heerlijke middag beleefd bij het Sprookjesbos Valkenburg. Voor onze kinderen bood het park een fijne afwisseling aan zelf spelen en klimmen, sprookjes bekijken en genieten in verschillende attracties. Alles afgestemd op de jonge bezoekers.

Sommige delen van het park kunnen wel een upgrade gebruiken, en tijdens ons bezoekje waren de kluskabouters daar dan ook hard mee bezig.

Ook is inmiddels het nieuwe Happy Farm huisje geopend waar kinderen fijn kunnen bouwen en we zijn dan ook heel benieuwd hoe het park er dit jaar uit ziet. Want ja, zodra de jongens hoorden dat we weer naar Limburg op vakantie zullen gaan kwam meteen de vraag of we dan wel weer naar het Sprookjesbos konden gaan!

Kunnen je kinderen maar geen genoeg krijgen van sprookjesparken? Lees dan ook ons artikel ‘De leukste sprookjesparken in Nederland‘ waar we de leukste sprookjesparken in Nederland voor je op een rijtje gezet hebben.

Ben je op zoek naar nog meer andere leuke uitjes met kinderen in Limburg? Lees dan ook het artikel: ‘De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Limburg

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien