De leukste sprookjesparken in Nederland

Sprookjesparken zijn gewoon hartstikke leuk voor jonge kinderen. We boffen maar weer dat we er in Nederland een aantal hebben waar we naartoe kunnen gaan. Ik heb er daarom maar liefst 7 pretparken voor je op een rijtje gezet waarin dit thema centraal staat. Ken jij ze al allemaal?

Sprookjesparken in Nederland

Het bekende Sprookjesbos van de Efteling

Wie denkt aan een sprookjesbos, denkt al gauw aan het bekende Sprookjesbos van de Efteling. Met de bekende melodietjes uit de paddenstoelen wandel je hier langs diverse sprookjes. Je vindt hier de meest bekende sprookjes als Roodkapje, Hans en Grietje en Doornroosje. Maar ook de wat minder bekende sprookjes als de Chinese nachtegaal en de Kikkerkoning zul je hier tegenkomen. En natuurlijk mogen we één van Efteling’s meest bekende iconen Langnek niet vergeten!

Ook leuk tijdens een bezoek aan de Efteling is de Sprookjesboom show. In het openluchttheater kun je luisteren naar de verhalen van bekende sprookjesfiguren en mee dansen op de verschillende liedjes. En wist je dat de Efteling tegenwoordig tekenfilms heeft van de Sprookjesboom die een verhaal vertelt? Erg leuk!

Daarnaast is de Efteling natuurlijk wel hartstikke uniek met hun attracties. Ook voor de kleinere kinderen is hier meer dan genoeg te doen. Genoeg voor een heel dagje vermaak in ieder geval.

Het enige nadeel aan de Efteling vind ik nog altijd de entreeprijs. Als je kijkt naar wat je er voor terug krijgt, begrijp ik het wel. Maar het is en blijft een duur dagje uit. Ga je er regelmatig naartoe, dan kan een abonnement een optie zijn om het nog enigszins betaalbaar te houden. Meestal kopen wij zelf onze kaarten met de Albert Heijn actie die ieder jaar weer terugkomt om het nog een beetje betaalbaar te houden.

Adres: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel
Website: www.efteling.com

Lees ook onze artikelen over de Efteling:

Sprookjeswonderland in Enkhuizen

Toen onze oudste nog een stuk jonger was, vonden we Efteling simpelweg te duur voor wat hij er aan zou hebben. We zijn toen op zoek gegaan naar een ander sprookjesbos en kwamen toen uit bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Dit viel zo in de smaak dat we vrijwel jaarlijks hier naartoe terugkeren. Afgelopen jaar zijn we zelf 2x geweest: in de zomer én in de winter.

Sprookjeswonderland is een pretpark wat zich echt richt op de jongere kinderen. Ook hier kom je uiteraard weer diverse sprookjes tegen, zoals de Gelaarsde Kat. Het is een vrij ruim opgezet park met hier en daar wat leuke attracties voor de jongere kinderen. Vanaf 100 cm mogen kinderen dan ook echt in alle attracties. Verder vind je hier nog een leuke speeltuin en een kinderboerderij.

Nog een groot voordeel aan dit pretpark is dat het zeer goed betaalbaar is. De entreeprijs vind ik zelf niet extreem hoog (in het jaar 2019 betaal je vanaf 2 jaar € 11,- per kaartje), het parkeren is gratis en ook de horecagelegenheden zijn goed betaalbaar.

Afgelopen winter zijn we voor het eerst naar Sprookjeswinterwonderland geweest. Het hele park wordt dan omgetoverd in een winters decor. Op het centrale plein aan het begin van het park kun je bijvoorbeeld een gigantisch grote kerstboom vinden van maar liefst 15 meter hoog! Een dikke aanrader voor een bezoekje in de Kerstvakantie. Let trouwens wel even op de openingsdagen, want dit evenement is maar een korte periode geopend.

Adres: Kooizandweg 9, 1601 LK Enkhuizen
Website: www.sprookjeswonderland.nl

Lees ook onze artikelen over Sprookjeswonderland:

Speelpark Sprookjeshof in Zuidlaren

Ook in het noorden van ons land is een sprookjespark te vinden, namelijk Sprookjeshof in Zuidlaren. Het park dankt zijn naam vooral aan het nostalgische Sprookjespark. In dit sprookjesbos kan je genieten van de meest bekende sprookjes van vroeger. Met een druk op de knop komen de 25 verschillende sprookjes in het sprookjesbos tot leven. De sprookjes die zij vertellen en de liedjes die ze zingen spreken echt tot de verbeelding van (jonge) kinderen.

Ook wat betreft de speelmogelijkheden onderscheidt het Sprookjeshof zich van alle andere attractieparken. Hier vind je geen flitsende, jengelende, razende en overprikkelende attracties, maar kan je wel heerlijk nostalgisch spelen in en met speeltoestellen van weleer.  Er staan super veel attracties waar ze veilig in kunnen klimmen en spelen. Wat denk je van ouderwetse draaimolens, trapwagentjes, rodelbaan, schommels en klimtoestellen?

En als het tijdens jullie bezoek dan opeens met bakken uit de lucht komt, is er meer dan genoeg te beleven in de moderne indoor speeltuin. Met 3000 vierkante meter speelplezier verdeeld over drie verdiepingen is hier veel te beleven.

Adres: Groningerstraat 10, 9471 AR Zuidlaren
Website: www.sprookjeshof.nl

Lees ook ons artikel: ‘Sprookjeshof Zuidlaren: Een belevenis voor jong en oud!

Wonderwereld in Ter Apel

Een totaal ander type sprookjespark is Wonderwereld in Ter Apel. Je zult hier geen bekende sprookjes tegenkomen, maar wel diverse fantasie figuren als Merlijn de tovenaar, Beppie de Heks, het paddenstoelmannetje en de Elfenprins.

In Wonderwereld kunnen kinderen naast dat het hier gewoon hartstikke leuk is, ook het e.e.a. opsteken. Je kunnen in het Natuurontdek Centrum diverse dingen uit de natuur in het echt zien en soms zelfs aanraken zoals een stuk huid van een olifant.

En waar is een fantasiewereld zonder dieren? Die kom je hier ook zeker tegen! Denk aan uilen en andere vogelsoorten, maar ook aan apen. En voor onze eigen aapjes zijn er nog verschillende speelmogelijkheden waar zij hun energie kwijt kunnen.

Kortom: ben je op zoek naar een fantasierijk dagje uit maar wil je ook dat er een educatief tintje aan zit, neem dan zeker de moeite om naar Wonderwereld in Ter Apel te komen.

Adres: Ruiten A Kanaal Noord 1, 9561 TE Ter Apel
Website: www.wonderwereld.nl

Sprookjesbos Valkenburg

In het Sprookjesbos in Valkenburg kom je wederom een aantal klassieke sprookjes tegen als Assepoester, Klein Duimpje en Sneeuwwitje. Ook hier vind je enkele attracties als een draaimolen, een schommelschip en natuurlijk een leuke speeltuin!

Wat erg uniek is aan het Sprookjesbos in Valkenburg t.o.v. andere sprookjesparken, is dat zij sinds 2019 voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar een speciaal Kidsescape hebben. Je dient hiervoor wel met minimaal 4 kinderen te zijn. Tevens betaal je hier iets extra’s voor.

Ben je op zoek naar een leuk uitje voor een kinderfeestje en woon je hier in de buurt? Dan is een bezoek aan het Sprookjesbos een optie die je echt even zou moeten bekijken. 😉

Adres: Sibbergrubbe 2a, 6301 AA Valkenburg
Website: www.sprookjesbos.nl

Een mini sprookjesbos in Duinrell

Duinrell valt niet onder het thema sprookjesparken, toch heeft het wel een gedeelte wat iets weg heeft van een sprookjesbos. In het deel Wonderland wandel je langs diverse sprookjes. Je kunt hier o.a. Manneke Pis tegenkomen, maar ook sprookjes als Roodkapje en de Gelaarsde Kat. En je komt natuurlijk een hele hoop kikkers tegen. 😉 Duinrell is sowieso prima te bezoeken met jongere kinderen waarbij je dit gedeelte niet mag overslaan!

Adres: Duinrell 1, 2242 JP Wassenaar
Website: www.duinrell.nl

Lees ook ons artikel: ‘Wel of niet met kinderen t/m 4 jaar een dagje naar Attractiepark Duinrell?

Sprookjes in een aardbeienjasje in Aardbeienland

De kassen van het Limburgse Aarbeienland zijn omgetoverd tot een Aardbeiensprookjesbos.

Je kunt hier van de meest bekende sprookjes een aardbeienvariant van het verhaal lezen én bekijken.

Hier zegt de heks uit Hans en Grietje bijvoorbeeld Knibbel, knabbel, knuisje, wie eet daar aardbeien van mijn huisje?, en moet Vrouw Holle worden geholpen bij het plukken van aardbeien.

In sommige sprookjeshuisjes kunnen kinderen ook echt naar binnen en kunnen ze zo maar verstopte tunnels tegenkomen. Ook kan je in dit deel zo hier en daar even klimmen en klauteren.

Tevens is er ook een leuk kabouterdorp te vinden en diverse speelmogelijkheden. Voor een uniek sprookjesbos in thema ben je bij Aarbeienland op het goede adres.

Adres: Kreuzelweg 3, 5961 NM Horst
Website: www.aardbeienland.nl

Lees ook ons artikel: ‘Aarbeienland: Voor een leerzaam én lekker dagje uit in Limburg

Restaurant tip: Pannenkoekenhuis Hans & Grietje

Heb je geen zin om naar een pretpark te gaan, maar wil je je kinderen wel verwennen met een betoverend hapje eten? Waag dan eens een bezoek aan het Pannenkoekenhuis Hans & Grietje in Zeewolde. Hans en Grietje is namelijk veel meer dan een pannenkoekenrestaurant. Zowel binnen als buiten is er enorm veel te zien, doen en beleven voor kinderen van ongeveer 2 tot 12 jaar.

Al bij binnenkomst in het restaurant kom je ogen en oren tekort. Een heks die boven de keuken achter een groot orgel de eerste deunen van The Phantom of the Opera speelt en daarna doorgaat in een volgende melodie. Doe je een paar passen opzij naar links dan moet je uitkijken dat je geen plens water over je heen krijgt. Ben je eenmaal aan het eten, pas dan op zodra de tafels beginnen te bewegen!

Naast het restaurant, zijn er ook verschillende speelmogelijkheden voor kinderen. Zowel binnen als buiten.

Adres: Sternweg 2A, 3898 LJ Zeewolde
Website: www.hansengrietjezeewolde.nl

Lees ook ons artikel: ‘Pannenkoeken en spelen in de polder bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Waar gaat jullie volgende sprookjesachtige bezoek naartoe?

Foto’s © Opwegmetmama.nl