Sprookjeswinterland, een leuk pretpark in de winter voor jonge kinderen

Last updated:

Inmiddels mogen wij wel zeggen dat Sprookjeswonderland in Enkhuizen tot één van onze favoriete pretparken hoort. Het pretpark is gericht op jongere kinderen én is nog eens hartstikke goed betaalbaar! Zelf vergelijk ik het met het sprookjesbos van de Efteling met nog wat extra’s als een aantal attracties en een kinderboerderij. In de kerstvakantie wordt Sprookjeswonderland omgetoverd tot Sprookjeswinterland waarvan je in dit artikel een indruk zal krijgen. 

Sprookjeswonderland & Sprookjeswinterland

Op het moment van schrijven is Sprookjeswonderland gesloten. Het pretpark, wat als sinds het jaar 1973 bestaat, is namelijk enkel geopend van half april t/m eind oktober én in kerstvakantie. In de kerstvakantie is het nog net even iets specialer want dan krijgt Sprookjeswonderland de naam Sprookjeswinterland.

Zodra je bij Sprookjeswonderland binnenkomt, kom je direct op een heel mooi en ruim plein uit met leuke huisjes. In deze huisjes vind je o.a. een winkeltje en snoephuisje met oud Hollands snoepgoed.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Aan het einde van het plein is een grote bord met park informatie te vinden. Op dit bord staat o.a. een plattegrond en een overzicht van de aanvangstijden van één van de voorstellingen. De plattegrond is tevens ook verkrijgbaar bij de entree, handig want het park is nog best groot!

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Overal is het winterthema voelbaar in het pretpark. Op het plein staat een kerstboom van maar liefst 15 meter hoog! Om 16.00 uur komt de heks van Sprookjeswonderland langs om samen met het aanwezige publiek de kerstboom de betoveren zodat de lampjes zullen gaan branden.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Een heleboel sprookjes

Er zijn een heleboel verschillende sprookjes te vinden in het Sprookjesbos van Sprookjeswonderland. Zo kom je aan het begin bijvoorbeeld de Stemmige Standbeelden tegen. Deze standbeelden ‘slapen’ totdat je er voor gaat staan. Dan beginnen ze uit volle borst (oké dat is misschien iets over dreven 😉 ) te zingen.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Andere welbekende sprookjes die je o.a. zult tegenkomen zijn Roodkapje en de grote boze wolf, Hans en Grietje, Klein Duimpje, de Gelaarsde Kat en de Wolf en de zeven geitjes.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind aan het Sprookjesbos is het Kabouterdorp. Dit dorp bestaat uit diverse huisjes waar kinderen (en natuurlijk ook jijzelf) in kunnen gluren. In ieder huisje zul je andere activiteiten ontdekken.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter
sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Leuke attracties en een grote speeltuin

Er zijn een aantal diverse attracties te vinden in Sprookjeswonderland:

Carrousel

Wat ons direct opviel was de carrousel op het plein. Dit is een nieuwe attractie sinds juni 2018. Het leuke aan deze attractie is dat er ook ‘babyzitjes’ in zitten. Zo kunnen de echt allerkleinste kindjes ook genieten van deze leuke attractie.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Dobberbootjes

Kinderen vanaf 2 jaar krijgen bij de entree een kaartje mee waarmee ze een rit in de Dobberbootjes kunnen maken. Wil je kind daarna nog een keer, dan kun je voor € 0,50 bij de winkeltjes nog een kaartje halen. Ons kind vindt dit één van de leukste attracties van het park.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Hekspeditie

Waar wij dit keer voor het eerst in zijn geweest is de Hekspeditie. Je vindt deze attractie net voordat je het Kabouterdorp in gaat. Kinderen dienen hiervoor minimaal 1 meter te zijn.

In het begin van de Hekspeditie kom je in de werkkamer van de Heks terecht. Hier krijg je een verhaal te horen over haar toverkunsten. Dit stuk duurt naar mijn mening te lang. Vervolgens gaan er deuren open en mag je mee op een vliegend tapijt. Dit is een soort boot met allemaal banken en een groot scherm aan de voorzijde. Op het scherm krijg je een film te zien waarbij je achter de heks aan over het hele park vliegt.

Tijdens de film beweegt de boot mee waardoor je het idee krijgt dat je werkelijk aan het ‘vliegen’ bent. Met mijn wagenziekte werd ik er helaas ook een beetje misselijk door. Wel is het een enorm leuk bedachte attractie en de moeite waard om in te gaan.

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Andere attracties die in het park te vinden zijn, zijn:

  • de Oude Smidse waarbij je een oldtimer kunt besturen;
  • het schommelschip ‘d Avontuur (hiervoor dien je minimaal 5 jaar te zijn en 100 cm lang);
  • een ritje op een paard in Hoeve de Kleine Ruiter;
  • de Vogeltjestrein die door het hele park rijdt;
  • de trapwagentjes de Rattenvanger van Hamelen;
  • de sprookjesmusical bij het Kasteel Violinde (aanvangstijden staan bij het kasteel en op het parkinformatiebord op het plein bij de entree);
  • een grote speeltuin.

De kinderboerderij

Naast sprookjes en attracties is er ook nog een kinderboerderij te vinden in Sprookjeswonderland. En niet zomaar eentje! Er zijn hier ook wat meer bijzondere dieren te vinden als lama’s, walibi’s (een klein soort kangoeroe) en een aantal vogelsoorten. Ook is er een gedeelte die je mag toetreden. Zo kom je wel heel dicht bij de geiten!

sprookjeswinterland-pretpark-attractiepark-winter

Betaalbare horecagelegenheden

Wat ik een enorm groot voordeel vind aan Sprookjeswonderland is de betaalbare horecagelegenheden. Zo kun je al voor € 0,80 een ijsje kopen. De laatste keer dat wij er geweest zijn hadden we een bordje patat, een portie poffertjes, een saucijzenbroodje én wat te drinken voor totaal € 9,30. Waar ik het eten in de meeste pretparken overdreven duur vind, neem ik hier meestal niet eens de moeite om zelf iets van huis mee te nemen.

In de winterperiode kun je tevens ook op diverse plekken lekkere winterse lekkernijen kopen; van een beker warme chocolademelk tot aan erwtensoep. Lekker!

Ons eindoordeel over Sprookjeswinterland 

Zoals je waarschijnlijk wel uit het artikel hebt kunnen opmaken, vinden wij Sprookjeswinterland een erg prettig pretpark voor jongere kinderen (qua leeftijd tot een jaar of 6). Wij komen hier dan ook niet voor niets minstens één keer per jaar.

De Efteling is ook hartstikke leuk, maar jongere kinderen mogen vaak niet overal in. Je kunt er dan voor kiezen om gigantisch veel geld uit te geven, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar Sprookjeswonderland te gaan. De entreeprijs van Sprookjeswonderland bedraagt op dit moment € 13,- per persoon (vanaf 2 jaar) online en € 14,- per persoon aan de kassa. Parkeren is gratis.

Mocht je dus eens in de buurt van Enkhuizen zijn of je vindt het niet erg om een stukje te rijden, dan kunnen wij dit pretpark zeker aanraden!

Wil je graag weten welke pretparken in Nederland geschikt zijn voor peuters en kleuters? Lees dan ons artikel: ‘De leukste pretparken voor peuters & kleuters

Foto’s © Opwegmetmama.nl

Voor het eerst gepubliceerd in januari 2019.