Menu
Attractieparken / Noord-Holland

Sprookjeswonderland in Enkhuizen, een leuk pretpark voor jonge kinderen

Sprookjeswonderland in Enkhuizen (Noord-Holland) is een pretpark waar wij al meerdere keren geweest zijn. Dit pretpark richt zich voornamelijk op gezinnen jonge kinderen. Een ruim opgezet Sprookjesbos, een aantal attracties, voorstellingen, dieren en een grote speeltuin. Het pretpark Sprookjeswonderland heeft het allemaal!

Laatste update juli 2022

Sprookjeswonderland, een leuk pretpark voor jonge kinderen in Noord-Holland

Sprookjeswonderland is een onwijs leuk pretpark in Noord-Holland. Zelf vergelijken wij het met het Sprookjesbos van de Efteling plus een aantal attracties, voorstellingen, kinderboerderij en een ruime speeltuin:

Het Sprookjesbos

Zoals de naam van Sprookjeswonderland eigenlijk al aangeeft, draait het in Sprookjeswonderland om sprookjes. Door het hele park kun je dan ook diverse leuke sprookjes tegenkomen, met name in het Sprookjesbos. Je vindt in het Sprookjesbos o.a. een Kabouterdorp (met huisjes waar de kinderen in kunnen kijken, alles is op kinderooghoogte), maar ook de bekendere sprookjes als Hans en Grietje, Roodkapje, Sneeuwwitje en de Gelaarsde Kat.

Attracties

In Sprookjeswonderland kun je ook een aantal attracties vinden:

 • Nostalgische Carrousel Op het beginplein kun je deze prachtige draaimolen vinden. Hij is geschikt voor alle leeftijden. Kinderen tot 4 jaar of tot 105 cm dienen echter wel te worden begeleid door een volwassene. Tot 6 jaar of tot 125 cm dien je als volwassene zijnde enkel je kind te begeleiden wanneer hij/zij op een bewegend figuur plaatsneemt.
 • De Hekspeditie De Hekspeditie is een simulatie attractie. Tijdens deze attractie neemt je plaats op een ‘vliegend kleed’ en ga je een stukje met de heks mee vliegen. De Hekspeditie is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar of vanaf 100 cm. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf wat misselijk wordt wat deze attractie (ik heb zelf dan ook erg last van wagenziekte dus daar heeft het wellicht mee te maken).
 • Oldtimerbaan de Oude Smidse Altijd al eens een oldtimer willen rijden? Stap dan met je gezin in één van de oldtimers van de Oldtimerbaan de Oude Smidse. Deze attractie is geschikt voor alle leeftijden.
 • Dobberbootjes De Dobberbootjes is een attractie waar je kind alleen in gaat. Zij kunnen plaats nemen in een dobberbootje in de vorm van een lieveheersbeestje en varen dan helemaal zelf over een baan heen. Deze attractie is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Bij de kassa krijg je voor alle kinderen vanaf 2 jaar een kaartje. Voor € 0,50 kun je een extra kaartje kopen mocht je kind nogmaals willen varen.
 • Schommelschip d’Avontuur Ook in Sprookjeswonderland kun je het welbekende schommelschip vinden. Kinderen dienen hiervoor ten minste 5 jaar of 100 cm te zijn onder begeleiding van een volwassenen. Vanaf 120 cm mogen zij zelfstandig plaatsnemen in deze attractie.
 • Hoeve de Klein Ruiter Bij deze attractie nemen kinderen plaats op een levensechte pony waar zij een rondje mee kunnen rijden. Deze pony’s zitten uiteraard vast aan een baan. Onder de 4 jaar dienen kinderen begeleid te worden door een volwassene. Vanaf 4 jaar mogen zij zelfstandig deelnemen.
 • Station Vogelenzang Door het pretpark Sprookjeswonderland rijdt een treintje. Dit wordt door onze kinderen altijd erg leuk gevonden! Je kunt bij Station Vogelenzang instappen. Kinderen dienen hier ten allen tijden begeleid te worden door een volwassenen. Daarbij is het ook wel zo gezellig natuurlijk om met je hele gezin in te stappen!
 • Rattenvanger van Hamelen Bij de Rattenvanger van Hamelen stappen kinderen in een trapfiets in de vorm van een rat. Kinderen nemen in principe zelfstandig deel aan deze attractie. Mocht het trappen nog te zwaar zijn voor je kind, dan mag je als ouder zijnde wel meelopen.

Voorstellingen

Het is ook mogelijk om een aantal voorstellingen te bezoeken in Sprookjeswonderland. Zelf vinden wij de Musical Violinde erg leuk. Deze musical vindt plaats in de Theaterzaal en duurt ongeveer een half uurtje.

In het Tijdhuis kun je ook een bijzondere voorstelling bezoeken. Vadertje Tijd gaat tijdens deze voorstelling alle seizoenen af. Wanneer je net binnen komt is het er erg donker en kun je enorm veel sterren op het plafond zien. Dit kan voor de allerkleinsten wel iets spannend zijn.

Speeltuin

In de grote speeltuin van Sprookjeswonderland, zullen kinderen zich niet snel vervelen. Je vindt er standaard speeltoestellen als een glijbaan en wip, maar ook meer bijzondere toestellen als een draaimolen (welke je als ouder zijnde zelf mag duwen) en een klim- en klauterparcous voor de iets oudere kinderen.

Tip: wanneer je zelf eten en drinken meeneemt, is dit een geschikte plek om dit te nuttigen. Zo kun jij ook even fijn zitten terwijl de kinderen zich vermaken.

Kinderboerderij

Het laatste deel van Sprookjeswonderland is een kinderboerderij. Wel een hele bijzondere want ze hebben hier kleine kangoeroes! Super leuk! Verder kom je ook nog alpaca’s, herten, diverse vogelsoorten en de wat meer aaibare diersoorten als geiten tegen. Tevens is er een deel waarbij je als bezoeker een met hek afgezet plein op mag om in contact te komen met een aantal dieren.

Praktische informatie over Sprookjeswonderland

Openingstijden

Sprookjeswonderland kent een zomer- en winterseizoen:

 • Zomerseizoen In 2022 is Sprookjeswonderland geopend t/m 30 oktober 2022. In het weekend en in de schoolvakanties is het park geopend vanaf 10.00u t/m 18.00u. Doordeweeks is het park geopend vanaf 10.00u t/m 17.00u.
 • Winterseizoen: In de winterperiode is het park ook enkele dagen geopend onder de naam Sprookjeswinterland. In 2022 zal dit 17 en 18 december zijn, en de kerstvakantie vanaf 24 december 2022 t/m 8 januari 2023 (m.u.v. 25 december 2022 en 1 januari 2023). In deze periode wordt het hele park omgetoverd tot een prachtig winterlandschap met bijbehorende kerstboom.

Lees ook ons artikel: ‘Sprookjeswinterland, een leuk pretpark in de winter voor jonge kinderen

Tarieven

De volgende entreeprijzen worden gehanteerd door Sprookjeswonderland in 2021:

 • Kinderen t/m 1 jaar: gratis toegang
 • Vanaf 2 jaar: € 13,- (op datum) of € 14,- (niet op datum) per persoon voor een e-ticket
 • Vanaf 2 jaar: € 14,50 per persoon aan de kassa

Wat ik persoonlijk ook erg prettig vind, is dat ook de prijzen van de horecagelegenheden vergeleken met veel andere pretparken goed betaalbaar zijn. IJsjes kun je hier bijvoorbeeld al kopen vanaf € 0,80 per ijsje en koffie vanaf € 1,60 per kopje. De laatste keer dat wij hier waren (2 volwassenen + 1 peuter die niet zo’n grote eter is), betaalden we voor een goede lunch bestaande uit een hapje eten en wat te drinken (5 flesjes en blikjes) ongeveer € 20,-.

Adresgegevens

Het adres van Sprookjeswonderland is:

Kooizandweg 9
1601 LK Enkhuizen

Sprookjeswonderland heeft een groot parkeerterrein waarbij het parkeren gratis is!

Handig om te weten!

 • Sprookjeswonderland is goed begaanbaar met een kinderwagen of rolstoel;
 • Er zijn geen bolderkarren verkrijgbaar;
 • Er zijn toiletten aanwezig en deze zijn gratis;
 • Honden zijn toegestaan, maar dan wel kort en aangelijnd. Bij de kinderboerderij mogen zij niet komen.

Dit vinden wij van Sprookjeswonderland in Enkhuizen

Sprookjeswonderland vinden wij een zeer leuk pretpark voor jonge kinderen. Wij doen er altijd ongeveer een uur over om vanaf huis naar Sprookjeswonderland te komen, maar dat is het dubbel en dwars waard.

Waar wij de prijzen van de Efteling aan de vrij hoge kant vinden liggen, valt dat hier dus enorm mee. En met jonge kinderen kun je je hier ook prima een hele dag vermaken!

Wanneer je kinderen in je gezin hebt van verschillende leeftijden waarvan de oudste maximaal een jaar of 7 à 8 is, is dit naar mijn mening een prima plek om naartoe te gaan.

Ook qua drukte vind ik het hier altijd erg meevallen, ook in het weekend. Zelfs wanneer de parkeerplaats vol is en je op een naastgelegen parkeerplaats dient te parkeren, is het qua drukte in Sprookjeswonderland nog erg goed te doen.

Lees ook ons artikel ‘De leukste pretparken voor peuters & kleuters‘ voor nog meer leuke dagjes uit met jonge kinderen!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van drie prachtige zonen (0, 4 en 7 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.