Ontdek het grottenstelsel van de St. Beatus-Caves nabij Interlaken

Last updated:

Boven het meer van Thun, ook wel de Thunersee, bevindt zich een van de 10 grootste grottenstelsels van Zwitserland: de St. Beatus-Caves (in het Duits: St. Beatus-Höhlen). Tijdens het bezoek ga je door de grotten ongeveer één kilometer diep het bergmassief van de Niederhorn in. Wij bezoeken de St. Beatus-Caves begin mei, en ik kan je alvast verklappen dat dit een zeer bijzondere ervaring was!

Tip! Bestel onder aan dit artikel alvast je toegangstickets voor de St. Beatus-Caves.

Een bezoek aan de St. Beatus-Caves nabij Interlaken

Nadat wij de auto hebben geparkeerd op de parkeerplaats, wandelen we via een vrij stijl pad naar boven richting de start van de St. Beatus-Caves. Onderweg kom je langs een paar mooie uitzichtpunten op de watervallen die vanuit de grotten naar buiten denderen.

Persoonlijk vond ik het pad vrij pittig. Je moet goed te been zijn om boven te komen en door de grotten te wandelen. Onderweg kom je dan ook een paar bankjes tegen. Wij droegen dit keer zelf sneakers, maar met de weet van nu had ik liever mijn bergschoenen aangehad.

Een wandeling door grotten

Wij kopen onze kaartjes voor de St. Beatus-Caves aan de kassa, maar dit kan je ook alvast online doen. Je kan hierbij kiezen of je een begeleide tour wil doen of dat je zelf door de grotten wil wandelen. Wij kiezen voor het laatste. De tour is een wandelroute welke duidelijk wordt aangegeven.

Het is mogelijk om een app te downloaden (er is WIFI in de grotten) waarbij je ook extra informatie kunt krijgen. Ook hangen er op diverse plekken in de grot borden in het Duits en Engels met informatie.

Watervallen, stalactieten en stalagmieten

In totaal is er al 14 kilometer van dit grottenstelsel al verkend, maar slechts ongeveer één kilometer is daadwerkelijk begaanbaar voor bezoekers. In ongeveer een uur tijd ga je 926 meter diep het grottenstelsel in en stijg je door middel van paden, bruggen en trappen 87 meter.

Zodra je de St. Beatus-Caves binnenstapt hoor je het bulderende geluid van het water al gaan. In het begin wandel je ook direct langs en over de watervallen in de grot. Een stukje verderop zie je een waanzinnig gaaf uitzicht over het grootste stuk van de waterval, zeer indrukwekkend!

Vervolgens kom je vooral veel stalactieten en stalagmieten tegen. Je ziet hoe de natuur zich onderaards heeft ontwikkeld en hoe deze ontwikkeling nog altijd gaande is. Op sommige plekken zie je zelfs beplanting, en dat zonder daglicht! Helemaal aan het einde van de route kom je weer een stuk van de waterval tegen. Daarna wandel je weer terug de grot uit.

Verlichte paden door het grottenstelsel

Hoewel het pad richting de St. Beatus-Caves een behoorlijke pittige klim is, is het stijgen in het grottenstelsel prima te doen. Ondanks dat het vanzelfsprekend in een grot donker is, is er langs de gehele route verlichting geplaatst. Je kan dus prima zien waar je loopt. Ook kom je langs de route diverse trappen en bruggen tegen.

De hele wandelroute heeft een verhard pad. Wel is de luchtvochtigheid zeer hoog, namelijk 95%. Op sommige stukken druppelt het water naar beneden op de paden. Bij de delen waar de waterval langs je raast kunnen de paden ook wat vochtig zijn. Wij liepen op onze sneakers, maar hebben gelukkig geen gladheid ervaren. Toch zou ik een ander aanraden om, wanneer mogelijk, bergschoenen aan te trekken.

Uitje met slecht weer in Zwitserland

Een bezoek aan de St. Beatus-Caves is zo goed als het hele jaar mogelijk. De constante temperatuur het hele jaar door is gemiddeld tussen de 8 en 10 graden Celsius. In de zomer op een warme dag perfect voor wat verkoeling. Maar ook tijdens een regenachtige dag is dit overdekte uitje in de buurt van Interlaken een goed idee.

Soms is het mogelijk dat, bijvoorbeeld na een hevige regenval, er een overstroming ontstaat in de grot. Dit klinkt vrij eng. Echter geldt dit slechts voor een deel van de grot. Het waterpeil wordt diep in de grotten zeer goed in te gaten gehouden. Tijdens overstromingen blijven de grotten veilig en toegankelijk tot aan de waterval in Milton Grotto. Gemiddeld wordt een deel van de grot 1 à 2 dagen per jaar gesloten. Het waterpeil na een overstroming daalt ook weer zeer snel.

Horeca en speelmogelijkheden

Bij de kassa van het grottenstelsel is een zelfbedieningsrestaurant. Je kunt hier terecht voor een maaltijd, maar ook voor een ijsje. Bij een deel van de zitplekken in het restaurant kijk je uit over de Thunersee.

Vanaf de parkeerplaatsen richting de St. Beatus-Caves kom je halverwege aan de rechterzijde ook nog een kiosk tegen waar je iets lekkers kunt halen. Je kan hier ook komen zonder dat je het grottenstelsel daadwerkelijk betreedt. Weer een klein stukje daarboven is nog een leuke speeltuin in drakenthema te vinden voor de kids. Omwille van de tijd hebben wij de speeltuin overgeslagen.

Grand Tour of Switzerland

De St. Beatus-Caves is een van de onderdelen van de roadtrip de Grand Tour of Switzerland. Tijdens de Grand Tour of Switzerland kom je door middel van acht verschillende etappes langs allerlei toffe highlights van Zwitserland. Er zijn zowel routes beschikbaar met een brandstof auto, als elektrische auto of met de trein.

De Grand Tour of Switzerland wordt op diverse plekken door wegwijzers aangegeven. En misschien nog wel het meest opvallend, zijn de bekende fotoplekken van deze tour. Bijna helemaal achterin de grotten van de St. Beatus-Caves kom je dan ook een fotomoment tegen met het bekende bord.

Handig om te weten:

  • Openingstijden: De St. Beatus Caves zijn het hele jaar door geopend.
  • Adres: Staatsstrasse 30, 3800 Sundlauenen
  • Er zijn twee betaalde parkeerplaatsen. Deze zijn niet groot dus je kan het best zo vroeger mogelijk of later op de dag komen wil je verzekerd zijn van een parkeerplaats.
  • Met de bus bereik je vanaf Interlaken in ongeveer 15 minuten de halte St. Beatus Caves.
  • Niet toegankelijk met een kinderwagen. Een jong kind kan je het beste in een draagzak/kinderdrager meenemen.
  • Aan het begin van de tour zijn toiletten aanwezig.
  • Website: www.beatushoehlen.swiss/en

Toegangskaarten bestellen

Voor het gemak kan je hieronder alvast je kaartjes bestellen. Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis entree. Voor kinderen van 6 tot 16 jaar betaal je een gereduceerd tarief.

Powered by GetYourGuide

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela