stadspark-berg-en-bos-apeldoorn-speelweide

Stadspark Berg en Bos Apeldoorn, spelen, wilde dieren en meer!

Op een van de meest regenachtige zaterdagen dit jaar reizen we met het gezin af naar Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn. We kenden dit park eigenlijk al jaren, omdat je hier doorheen wandelt naar de ingang van de Apenheul. Je komt in dit stadspark naast de mooie omgeving ook nog van alles tegen zoals wilde dieren, een speeltuin en een uitkijktoren.

Stadspark Berg en Bos Apeldoorn

Het park is prachtig, zeker in het voorjaar en zomer als alle planten en bloemen in bloei staan. Elke keer weer zeggen we tegen elkaar dat we ook eens een keer uitgebreid de tijd voor dit park zouden moeten nemen i.p.v. er vluchtig doorheen te lopen voor een dagje uit tussen de apen.

En toen was daar de lock-down en was de Apenheul dicht en kennelijk was dat dan dé aanleiding om toch maar eens af te reizen naar Apeldoorn om het park een kans te geven. Eén ding kan ik alvast verklappen, ondanks het gebrek aan apen en zon hebben we een leuke dag gehad.

Lees ook ons artikel: ‘Kinderen kunnen de aap uithangen in de Apenheul!

Bosvijver

Wij kwamen via de hoofdingang binnen en liepen rechtdoor met rechts naast ons het restaurant, dat op dat moment gesloten was. Achter het restaurant ligt een grote bosvijver. Je kunt helemaal rondom deze vijver lopen.

Op dit moment wordt er onderhoud uitgevoerd aan de vijver, daarom stond het water nogal laag en de fontijn niet aan. Als je rechtsom gaat, dan kom je de Stenen Bank tegen. Deze is opgebouwd uit keien, die ze uit de vijver gehaald hebben toen ze dit park in de jaren ’30 hebben aangelegd.

Verder op als je de ingang van de Apelheul passeert heb je ook nog een pittoresk uitkijkpunt over de bosvijver zelf. Wij liepen echter linksom, om het direct nog hoger op te zoeken.

Uitkijktoren

In het park staat namelijk naast het uitzichtpunt over de vijver ook een heuse uitkijktoren van 26 meter hoog, op een heuvel van 9 meter. Het gevaarte telt 129 trappen en je komt hiermee boven de boomtoppen uit. Het biedt een prachtig uitzicht over Apeldoorn en omgeving en op een heldere dag kun je zelfs Zwolle of Deventer zien liggen.

Vanaf de uitkijktoren zien we ook een klimroute liggen van Klimbos Veluwe. Dit is een tokkelparcours met enkele obstakels. Dit is echter gesloten vanwege covid-19, anders hadden we dat graag voor je uitgetest.

Speelweide

Na het bezoek aan de uitkijktoren konden de kinderen zich uitleven op de speelweide. Hier vind je een uitgebreide waterspeeltuin met een grote zandbak. Speelhuisjes met glijbanen, klimparcours en groot klimrek, maar ook kunnen ze zelf een doolhof maken met stokken.

Aan de speelweide staat een soort overkapping (dit bleek een vogel voor te moeten stellen), met bankjes en er zijn openbare toiletten. De overkapping was ideaal op onze regenachtige dag om even te picknicken. De afhaalhoreca werd hier wel enigszins gemist.

Zwijnen, herten en wandelroutes

Links achter de speelweide vind je een tweetal verblijven: een met ‘wilde’ zwijnen en een andere met herten. De herten kun je bekijken vanaf een wildobservatieplek.

Vanaf hier hebben we een stuk van de IVN kids wandelroute opgepakt, maar omdat het inmiddels stortregende hebben we er voor gekozen om deze niet helemaal te bewandelen.

Naast deze wandelroute zijn er nog een aantal andere wandelroutes uitgezet, ook buiten het park zelf liggen nog een aantal wandelpaden. Deze vind je terug op de plattegrond.

Stenen Tunnel

Vanaf de zwijnen zijn we via de speelweide teruggelopen naar de uitgang. Echter zijn we niet direct teruggelopen naar het parkeerterrein, maar hebben om het klimbos heen gelopen door een prachtig stukje natuur met hoogte verschillen om uit te komen bij een stenen tunnel.

Deze stenentunnel is opgebouwd uit de stenen die ze vonden bij het uitgraven van de vijver. Het heeft iets prehistorisch (ook al staat er heel groot 1937 in de tunnel) en het zou niet misstaan in een Lord of the Rings film. Deze tunnel is zeker de moeite waard om even naartoe te lopen.

Praktische informatie

Adresgegevens

Je vindt het Stadspark Berg en Bos Apeldoorn op het volgende adres:

J.C. Wilslaan 21
7313 HK Apeldoorn

Voor parkeren en actuele tarieven verwijs ik naar de website van het stadspark, omdat de tarieven nogal wisselend zijn gedurende het jaar.

Openingstijden park

Winter: van 8:00 tot 18:00 uur

Zomer: van 7:00 tot 21:00 uur

Klik hier voor meer informatie over Stadspark Berg en Bos Apeldoorn.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne