Staycation: vakantie in eigen huis

Bij de zomervakantie denken wij in 2019 al snel aan een vakantie in het buitenland. Mensen denken niet snel aan de mogelijkheid om thuis te blijven tijdens de vakantie. Eigenlijk best gek, want zo’n ‘Staycation’ heeft zoveel voordelen, zolang je het maar op de goede manier doet. In dit artikel geef ik je, naast de voordelen, ook een aantal tips zodat jouw thuisblijfvakantie een groot succes wordt. 

Wat is een Staycation?

Net als zoveel tegenwoordig, heeft ook dit begrip een hippe Engelse naam gekregen. Het woord is een combinatie van blijven (stay) en vakantie (vacation). Staycation betekent dus letterlijk een “blijf vakantie”. Een “blijf thuis vakantie” om precies te zijn.

De voordelen van een Staycation

Nederlanders zijn één van de meest reislustige inwoners van Europa. Maar reizen naar het buitenland brengt toch altijd spanning met zich mee. Het schijnt zelfs dat veel Nederlanders “vakantiestress” ervaren. Ze voelen de druk om fantastische reizen te ervaren en hier foto’s van te plaatsen op Social Media. Zeker nu het steeds normaler wordt om op vakantie te gaan in het buitenland.  Slechts 20% van de Nederlanders blijft in een gemiddelde zomervakantie thuis. Redenen die hiervoor genoemd worden zijn geld en gezondheid. Een bewuste keuze om thuis te blijven puur om het thuis blijven, maken maar heel weinig mensen. Toch is dit zeker het overwegen waard.

 • Het scheelt stress Op vakantie zijn is leuk, maar al dat regelen, inpakken en afwachten waar je precies terecht komt, is toch minder rustgevend. Was je nog niet toe aan vakantie voordat je op pad ging, dan ben je het wel als je op je bestemming aankomt. Bij een Staycation hoef je weinig tot niks te regelen en weet je al precies wat je kan verwachten van je verblijf. Heerlijk!
 • Geen lange reis Je hoeft geen uren in de auto of het vliegtuig te zitten, geen lange files op de Route de Soleil met klagende kinderen op de achterbank, niet zes stops in een uur omdat er iemand naar de wc moet. Op de ochtend dat je vakantie begint, ben je al op je plaats van bestemming!
 • De kinderen kennen de omgeving Veel kinderen hebben moeite met wennen aan een nieuwe omgeving. Ze worden chagrijnig, hangerig, snel moe en zijn toch minder gezellig dan thuis. Daarnaast slapen ze vaak ook slechter. Voor je het weet is de eerste week van de vakantie om als de kinderen zichzelf weer zijn. Als je thuis blijft, slapen de kinderen iedere avond in hun eigen bed, hebben zij al hun eigen speelgoed (want je vergeet altijd nét dat speelgoedautootje waar ze op vakantie mee willen spelen), kunnen ze nog afspreken met vriendjes en vriendinnetjes (die niet op vakantie zijn) en spelen in jullie eigen achtertuin met dezelfde regels die altijd gelden.
 • Je ontdekt de toeristische hotspots van je eigen omgeving Je hebt vast wel een bepaalde bezienswaardigheid bij jou in de buurt die ontzettend veel toeristen trekt, maar waar jij als vaste inwoner nog nooit bent geweest. Zo ben ik bijvoorbeeld geboren en getogen vlakbij Alkmaar maar ik ben nog nooit bij de Kaasmarkt geweest. Een Staycation is de perfecte gelegenheid om dat soort uitstapjes in te plannen. Een klein beetje toeristje spelen in eigen buurt.
 • Het is goed voor het milieu We leven in een tijd waarin we stil moeten gaan staan bij wat ons doen en laten voor effect heeft op het milieu. We eten steeds meer biologisch, scheiden ons afval en hebben de juiste lampen in huis, maar ondertussen reizen we wel nog duizenden kilometers met vliegtuig of auto om onze vakantiebestemming te bereiken. Als je thuis blijft, ben je dus ook nog eens super groen bezig!
 • Je bespaart geld Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders hun vakantiegeld uitgeeft aan…..vakantie? Ok, eerlijk toegegeven, dat is ook vrij logisch. Alleen al omdat de naam van dat extra zakcentje je zo’n beetje dwingt om het direct over te maken naar boekingssites. Maar neem even een minuutje de tijd om te bedenken wat je allemaal met dat geld kan doen, als je het níet uitgeeft aan vakantie? Je zou je schulden bijvoorbeeld (gedeeltelijk) kunnen afbetalen (nee, niet leuk, wel verstandig) of eens lekker flink gaan shoppen. En dan heb ik het nog geen eens over het geld dat je ieder jaar opzij zet voor de vakantie. Je bespaart echt heel veel geld door lekker thuis te blijven. En ja, óók als je veel uitstapjes gaat maken (zoals naar die Kaasmarkt in Alkmaar).
 • Je kent je buren Misschien zijn jouw buren wel juist de reden waarom een Staycation níet goed klinkt, maar in de meeste gevallen is dit een positief punt. Je weet wat er naast je zit. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je je irriteert aan luidruchtige buren naast je op de camping of in je hotel? En mochten jouw eigen buren doorgaans irritant zijn, vraag hen dan geïnteresseerd wanneer zij op vakantie gaan en plan in die periode ook jouw vakantie. Kun je eindelijk genieten van rust in je eigen huis.
 • Minder inbraakgevoelig Het is een bekende uitspraak: inbrekers werken tijdens uw vakantie. En door al die vakantieberichten op Social Media, maken we hun “werk” alleen maar makkelijker. Als je thuis blijft, zullen inbrekers jouw huis minder aantrekkelijk vinden om in te breken (er zijn tenslotte genoeg mensen wél in het buitenland). Overigens is het natuurlijk geen garantie dat er niet wordt ingebroken.

De perfecte Staycation

Ik hoor jullie nu denken: leuk die voordelen, maar ik vind thuis blijven veel te saai. Daarom geef ik ook nog een aantal tips om deze thuisblijf vakantie tot een waar succes te maken.

 • Doe geen huishouden De beste tip voor een geslaagde Staycation: doe geen huishoudelijke taken die je normaal op je vakantie ook niet zou doen. We zijn al snel geneigd ons vaste patroon te volgen, maar dat zal geen vakantiegevoel geven. Laat de stofzuiger dus in de kast staan (tenzij je wijnglas op de grond valt) en doe alleen de was als de onderbroeken op zijn. Dat schone huis komt wel weer na de vakantie.
 • Ga niet werken Tegenwoordig krijgen veel mensen hun werkmail binnen op hun telefoon of hebben thuis een werkmobiel. Thuis blijven is geen excuus om even dat mailtje van je collega te beantwoorden of toch dat telefoontje naar je klant te plegen. Vakantie is vakantie, ook als je deze in je eigen huis viert.
 • Doe leuke dingen Lijkt een logische tip toch? Maar de kans is groot dat je toch in de normale sleur valt. Probeer regelmatig een uitstapje te maken naar bijvoorbeeld het bos, een pretpark, een dierentuin of het strand. Het hoeft amper geld te kosten (want geld besparen was een voordeel van een Staycation), maar ga dat huis even uit. Vinden de kinderen ook leuk.
 • Doe even niets Ook het gevoel dat je iedere dag iets leuks móet doen, ligt op de loer. Maar als je ergens in Frankrijk op de camping staat, is de kans groot dat je ook dagen inplant waarop je gewoon lekker voor je caravan blijft zitten terwijl de kinderen zich vermaken in het zwembad. Rustdagen mogen ook tijdens een Staycation, zet desnoods een klein zwembadje in de achtertuin.

Uitstapjes

Ik begrijp dat je als ouder een Staycation voor je kinderen net zo leuk wilt maken als een vakantie in het buitenland. En daar horen ook leuke uitstapjes bij. Hier dus een lijstje met mogelijke uitstapjes:

 • Het pretpark Natuurlijk is een uitstapje naar een pretpark altijd leuk, ook zeker tijdens een vakantie in Nederland. Er zijn natuurlijk de grote, bekende pretparken zoals de Efteling en Duinrell, maar zoek ook eens naar kleinere pretparken bij jou in de buurt. Er zijn er waarschijnlijk genoeg en de kleinere pretparken zijn meestal ook een stuk goedkoper.
 • De dierentuin Bij de meeste kinderen is een dierentuin altijd een groot succes. Maar ook een dagje dierentuin kan tegenwoordig behoorlijk prijzig zijn. Net als wat hierboven staat bij de pretparken: zoek eens een dierentuin bij jou in de buurt. Ook deze zijn vaak goedkoper en je kan leuke verrassingen tegenkomen.
 • Het museum Bezoek een leuk museum. In Nederland stikt het van de musea, van grote tot kleine, en bijna ieder museum heeft wel iets leuks om te doen voor kinderen, zoals een speurtocht.
 • De kinderboerderij Deze is vooral leuk voor de wat jongere kinderen. Weinig dreumesen en peuters die het niet leuk vinden om op bezoek te gaan bij de diertjes.
 • De natuur Waar kom je nou meer tot rust dan in het bos of op de hei? Neem een picknickmand vol lekkers mee, stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan en zoek de rust op van de bomen en de open vlaktes. Je zou voor kinderen ook een speurtocht in het bos kunnen uitzetten. Absoluut een succes en het hoeft amper iets te kosten!
 • Zwembad Een dagje zwembad is niet alleen leuk in warme landen, ook in Nederland is een dagje zwemmen heerlijk voor groot en klein. Dat kan natuurlijk in het zwembad in jouw eigen woonplaats, maar je kan ook eens kijken naar bijvoorbeeld een dagje naar Center Parcs. Daar heb je toch nog dat tropische gevoel.
 • De bioscoop Toegegeven, het weer in Nederland is niet altijd zo lekker als in sommige vakantielanden. Maar ook als het regent zijn er leuke dingen te bedenken. Wat denk je van de bioscoop (als je kinderen iets ouder zijn). In de vakanties draaien er vaak leuke kinderfilms. Of je creëert een bioscoop bij jullie thuis. Een bak popcorn, leuke film, gordijnen dicht en met z’n allen onder een dekentje op de bank. Niks gezelligers op een regenachtige vakantiedag.
 • Indoor speeltuin Nog een tip voor de regenachtige dagen: indoor speeltuinen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en ze lijken zich inmiddels op iedere hoek van de straat te bevinden. Van groot tot klein, en allemaal perfect voor kinderen om hun energie kwijt te kunnen.
 • Activiteiten thuis Je hoeft echt niet altijd het huis te verlaten voor leuke activiteiten, er is ook genoeg te doen thuis. Denk bijvoorbeeld aan knutselen of iets lekker bakken. Of nodig een aantal vriendjes en vriendinnetjes van jouw kind(eren) uit en organiseer een soort sportdag bij jullie thuis of in de straat, met heel veel water spelletjes op warme dagen. Het internet staat bordenvol ideeën voor (water)spellen.

Wanneer is een Staycation nou echt iets voor jou?

Een Staycation kan hartstikke leuk zijn, zolang je voor jezelf niet ontzettend die drang voelt de wereld te verkennen. Het is het proberen waard, wie weet blijkt thuisblijven echt iets voor jou te zijn.