Londen met kinderen – Bezienswaardigheden & activiteiten

Kinderen en stedentrips lijken niet echt voor elkaar voorbestemd. Maar niets is minder waar. Ja, je zult je doelen wellicht moeten bijstellen en niet ieder schilderij in ieder museum kunnen bekijken. Maar juist door de ogen van kinderen wordt een stad véél interessanter. Verplaats je in hun belevingswereld en laat je betoveren. In dit artikel kun je dan ook diverse gratis en betaalde bezienswaardigheden vinden, maar ook een lijst met kindvriendelijke restaurants, hotels en nog veel meer!

Betaalde bezienswaardigheden

ZSL London Zoo

Al ruim 200 jaar oud en misschien wel één van de meest bekende dierentuinen ter wereld. Gelukkig heeft London Zoo de afgelopen jaren een flinke transformatie ondergaan en zijn ze geen ouderwetse dierentuin met kleine hokken meer, maar richten ze zich nu echt op behoud en bescherming van bedreigde diersoorten.

In de London Zoo leven onder andere laaglandgorrila’s, leeuwen, dwergnijlpaarden en tijgers. Maar ook zijn er Penguin Beach, the Aquarium en Butterfly Paradise. Tickets kun je zowel ter plaatse als op voorhand via internet al kopen. Er zijn diverse sites die de tickets met korting aanbieden. Google even op London Zoo discount ticket en je kunt kiezen welke optie voor jou het beste is. Kinderen tot 3 jaar zijn gratis.

Adres: Outer Cir, London NW1 4YR.

Bereikbaarheid: De dierentuin ligt op 20 minuten lopen van metrohalte Regent’s Park en op 15 minuten lopen van Camden Town station.

Voor meer informatie en het plannen van je dagje London Zoo kijk je op www.zsl.org.

Sea Life Londen Aquarium

Letterlijk op een steenworp afstand van het beroemde reuzenrad The London Eye ligt Sea Life. De Londense versie van Sea Life is één van de grootsten ter wereld. Vergaap je in het drie verdiepingen tellende pand onder andere aan haaien, piranha’s, zeepaardjes, clownsvis “Nemo” en zijn vrienden, krokodillen en ezel pinguïns.

Net als bij London Zoo geldt dat je je tickets ter plaatse, als op voorhand via internet (met korting) al kopen. Wederom is Google hier je beste vriend.

Kinderen tot 2 jaar mogen gratis naar binnen. Let op: gesloten op 1e kerstdag.

Adres: Riverside Building, County Hall, Westminster Bridge Rd, Lambeth, London SE1 7PB.

Bereikbaarheid: Metrohaltes Westminster en Waterloo liggen op een paar minuten lopen van Sea Life. Bovendien kun je zo gelijk een blik werpen op de Big Ben en de Houses of Parliament.

Kijk voor meer informatie op www.visitsealife.com.

London Transport Museum

Vlak om de hoek van Covent Garden, waar vaak straatartiesten staan met grappige of meeslepende acts, ligt een bijzonder kindvriendelijk museum. Kinderen kunnen zich hier verkleden als buschauffeur en plaatsnemen achter het stuur van een echte dubbeldekker.

Kinderen tot 17 jaar bezoeken het museum gratis. Voor volwassenen kun je op voorhand met korting kaartjes online kopen via www.ltmuseum.co.uk.

Adres: Covent Garden Plazza, Covent Garde, London, WC2E 7BB

HMS Belfast

Tussen London Bridge en Tower Bridge ligt het enige marineschip van Engeland dat ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Volg de speurtocht over de negen dekken van dit spannende en stoere schip.

Let op: gesloten op 24, 25 en 26 december.

Kinderen tot 5 jaar bezoeken het museum gratis, kinderen tussen 5 en 15 betalen een gereduceerd tarief. Koop je kaartjes op voorhand via www.lwm.org.uk, dat is namelijk goedkoper dan wanneer je de kaarten op de dag zelf koopt.

Adres: The Queen’s Walk, London SE1 2JH

Tuinen van het Hornimans Museum

Bij het Hornimans Museum, dat vooral voor kinderen leuk is om zijn enorm grote collectie opgezette dieren en een uniek aquarium, ligt een grote tuin die is onderverdeeld in thema’s. Zo is er een medische tuin en een zogeheten animal walk (dagelijks geopend van 12.30 – 16.00 uur), waar je onder andere alcapa’s, geiten, konijnen en fretten tegenkomt. In de Sound Garden kom je muziekinstrumenten tegen die zo zijn uitvergroot, dat het speeltoestellen zijn geworden. Probeer bijvoorbeeld eens het favoriete nummer van je kinderen na te spelen op de houten muur met xylofoon.

Tot 27 oktober 2019 is er een tijdelijke expositie, genaamd Brick Wonders. Zie het Great Barrier Reef, een Egyptische piramide en nog veel meer. Maar dan wel allemaal gemaakt met LEGO-stenen. Kaarten koop je op voorhand via www.horniman.co.uk

Let op: het museum is gesloten op 24, 25 en 26 december. De tuin is enkel op 25 december gesloten.

Adres: 100 London Road, SE23 2 PQ Forrest Hill.

Terug in de tijd in de Tower of London

Dit bijzondere kasteel, vlakbij de Tower Bridge, kent een rijke historie en zal voor veel kinderen tot de verbeelding spreken.

Al bijna 1000 jaar oud, maar niet ieder tijdperk was even leuk en gezellig. De wereldberoemde Tower of London heeft functies gehad als koninklijk paleis, maar ook als excutiekamer, gevangenis en zelfs dierentuin. Inmiddels is het kasteel beschermd door UNESCO en kun je het als toeristische bezienswaardigheid bezoeken. Bewonder bijvoorbeeld de kroonjuwelen, zie hoe de rijke gevangenen erbij zaten, beklim de torens, bekijk hoe de meest bijzondere dieren ooit in de Koninklijke menagerie zaten (van olifanten tot leeuwen, van kangeroes tot krokodillen), of neem deel aan de speciale kinderactiviteiten die worden georganiseerd. Bovendien zijn er iedere dag speciale familierondleidingen (enkel in het Engels).

Nog altijd wordt dit kasteel bewaakt door de zogeheten Bee-eaters met hun prachtige, haast theatrale kostuums.

Let op: gesloten op 1 januari, 24, 25 en 26 december.

Kinderen tot 5 jaar mogen gratis naar binnen, kinderen van 5 tot 15 jaar betalen een gereduceerd tarief. Kaarten koop je op voorhand online of ter plaatse in het grote glazen gebouw (wat je direct ziet op het moment dat je uit het metrostation Tower Hill stapt).

Adres: St. Katharina’s & Wapping, London EC3N 4AB

Kijk voor meer informatie op: www.hrp.org.uk

Ga de lucht in met The London Eye

Hoewel dit allesbehalve goedkoop is, is het wel een supergave belevenis. Eén van de grootste reuzenraden ter wereld staat aan de voet van de Theems en eenmaal boven kijk je over heel Londen heen. TIP: Laat je Oyster Card zien voor korting. In het park achter het reuzenrad ligt een grote speeltuin.

Adres: Lambeth, London SE1 7PB

Kijk voor meer informatie op: www.londoneye.com

Warner Bros Studio’s

Is jouw kind fan van Harry Potter? Plan dan zéker een bezoek aan de Warner Bros Studio’s en neem een kijkje achter de schermen van de set van de Harry Potter films. Stap in de Hogwart Express, voel hoe het is om te vliegen op een bezem, bekijk het kantoor van Perkamentus en kijk rond in de grote zaal van Zweinstein.

Adres: Studio Tour Drive, Leavesden

Gratis bezienswaardigheden

Ben en Jerry ontmoeten

Op de kinderboerderij in Vauxhall (Vauxhall City Farm) kun je de alcapa’s Ben en Jerry ontmoeten. Bovendien kun je je neus steken in de heerlijk geurende bloemen en een zelf meegebrachte lunch nuttigen in de picknicktuin. Let op: gesloten op maandag. Alle andere dagen geopend van 10.30 – 16.00 uur.

Adres: 165 Tyers St, Lambeth, London SE11 5HS

Kijk voor meer informatie op: www.vauxhallcityfarm.org

Pelikanen en de Queen of England

Iedere dag om 14.30 uur worden de pelikanen van St. James Park gevoerd. Tel je mee met het aantal vissen dat er in de bek van één pelikaan past?

Als je wat verder doorloopt door het park kom je uit bij Buckingham Palace. Bijna iedere ochtend, om 11.00 uur, vindt hier de changing of the guards plaats. Een 45 minuten durende ceremonie waarbij de ene groep bewakers van het paleis de andere groep afwisselt. Het kan vreselijk druk zijn, dus zorg dat je je kinderen niet kwijt raakt of dat ze onder de voet gelopen worden.

Kies liever een plekje wat verder van de grote massa of kom na 12.30 uur terug naar Buckingham Palace, en bekijk van een klein afstandje de gouden knopen op de onberispelijke, rode tenues.

Kijk voor de exacte ceremoniedagen op www.changing-guard.com.

Adres pelikanen: op www.royalparks.org.uk staat een klein kaartje van St. James Park met daarbij aangegeven waar de pelikanen zich bevinden.

Adres paleis: Westminster, Londen SW1A 1 AA

Klimmen, klauteren, glijden en eekhoorns spotten in Hyde Park

Midden in de grote, drukke stad ligt een oase van rust in de vorm van Hyde Park, wat doorloopt in Kensington Gardens. Het park ligt heel centraal tussen de vele bezienswaardigheden die Londen rijk is en het is één van de mooiste stadsparken ter wereld. In het park liggen een grote zwemvijver, twee restaurants en drie speeltuinen. Bij mooi weer kunnen de kinderen pootje baden in de Prinses Diana Memorial Fountain en daar vlakbij ligt de gaafste speeltuin van het park: een groot piratenschip dat is gebaseerd op de verhalen van Peter Pan. In het park staat ook een bronzen beeld van deze vliegende held. Voor Peter Pan en de Prinses Diana Memorial Fountain neem je de Central Line naar metrohalte Lancester Gate. Verlaat het metrostation via Bayswater Road, sla rechtsaf en loop door tot de verkeerslichten. Steek Bayswater Road over en stap Kensington Gardens binnen. De Italiaanse tuinen liggen recht voor je. Houdt deze aan de rechterhand en loop verder langs de Italiaanse tuinen. Na een paar minuten zie je het standbeeld van Peter Pan aan je rechterhand.

Voor de Prinses Diane Memorial Fountain volg je de borden of de bronzen markeringen op de grond.

In Hyde Park leven, net als in veel andere parken in Londen, eekhoorns. Hoewel de Londenaren allesbehalve blij zijn met deze pluizige beestjes, zijn ze voor toeristen en met name voor kinderen een ware trekpleister. Ze komen verrassend dichtbij je, zeker als je wat lekkers voor ze bij je hebt.

TIP: zorg voor een zakje vogelnootjes in je bagage (niet in je handbagage meenemen!). Met een beetje geluk komt een eekhoorn nootjes uit je hand eten.

Wiebelen en kliederen

In het Queen Elizabeth Olympic Park ligt een leuke speeltuin voor zowel de allerkleinsten als voor de wat oudere kinderen. Terwijl oudere kinderen kunnen slingeren aan de touwen van Tumbling Bay, zijn er voor de allerkleinsten een zandbak en een poedelvijver met waterpompen.

Adres: Olympic Park Ave, London E20 1DY

Sta oog in oog met een T-Rex

Het National History Museum heeft een heuse dinogalerij. Terwijl je je kunt vergapen aan de prachtige architectuur van het gebouw, kunnen je kinderen oog in oog staan met een reusachtige T-Rex. Bovendien is er een laboratorium voor kinderen in het museum en kunnen ze zien hoe groot een walvis nou eigenlijk echt is.

Voor speciale tentoonstellingen kan het zijn dat er een toegangsprijs wordt gevraagd. Mocht je het interessant vinden, kijk dan op de website welke speciale tentoonstellingen er zijn tijdens je bezoek.

Dagelijks geopend van 10.00 – 17.50 uur

Adres hoofdingang (rolstoeltoegankelijk): Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5DB.

Bereikbaarheid: Dichtstbijzijnde metrohalte: South Kensington

Kijk voor meer informatie op: www.nhm.ac.uk

Science Museum

Is jouw kind een ware ontdekker of een echte doener? Bezoek dan de buren van het National History Museum, namelijk het Science Museum. Dit museum kan het beste omschreven worden als een interactief, doe- en ontdekmuseum.

Adres: Exhibition Rd, South Kensington, London SW7 2DD

Tart de tijd in Greenwich

Met je Oyster Card kun je ook plaatsnemen op de Thames Clipper. Deze hop-on-hop-off-boot brengt je langs veel bezienswaardigheden over de Theems tot uiteindelijk Greenwich. In ongeveer 10 minuten loop je van de boot naar Greenwich Park. Houd ook hier je vogelnootjes weer paraat voor de eekhoorns die je kunt tegenkomen. Boven op de heuvel staat de Royal Observatory, dé plek waar de Greenwich Mean Time op gebaseerd is. Zo kun je op de foto met één been in de ene tijdszone en het andere been in de andere tijdszone.

Adres: Royal Observatory: Blackheath Ave, Greenwich, London SE10 8XJ

Eten, drinken en spelen

Londen kent enorm veel restaurants, maar lang niet allemaal zijn ze even goed ingespeeld op jonge bezoekers. Hieronder een greep uit kindvriendelijke restaurants in het centrum van Londen.

Al deze restaurants hebben een speelhoek en/of speeltuin en een aangepast kindermenu.

Overnachten

Dat Londen veel hotels heeft behoeft geen extra uitleg. Helaas zijn de meeste hotelkamers niet heel erg ruim, waardoor het nog best een puzzel kan worden om allemaal op dezelfde kamer te slapen. Je wil natuurlijk ook niet als gezin verspreid over meerdere kamers liggen.

We hebben een paar wel heel bijzondere hotels voor je op een rijtje gezet:

  • Om maar met het meest sjieke hotel in huis te vallen, in het 5-sterren Rocco Forte’s Brown’s Hotel worden kinderen van binnenkomst tot vertrek volledig in de watten gelegd. Ze spelen in op de verschillende doelgroepen. Zo krijgen 0 tot 3-jarigen gratis babyvoeding, zijn er een bedmobiel en speelmat en een vriendelijke teddybeer. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar worden er kooklessen georganiseerd, kunnen ze zich laten behandelen met een speciale Kids Spa behandeling en is er een echte Kids krant. Voor tieners zijn er films en gamemogelijkheden. www.roccofortehotels.com
  • Slapen tegenover Buckingham Palace en zelf als royal behandeld worden? Dat kan in The Rubens at the Palace. Dit hotel is speciaal gericht op gezinnen, zo zeer dat ze serieus een Director of Fun and Adventure in dienst hebben! Als gratis service bieden ze onder andere kinderstoelen, nachtlampjes, kindertoiletzittingen en –potjes en zachte babyhanddoeken.Kinderen tot 12 jaar overnachten gratis, des te meer reden om snel een kijkje te nemen op www.rubenshotel.com.
  • Kinderen vinden zich over het algemeen al vrij jong erg zelfstandig. Daar spelen ze in Meliá White House goed op in! Hier kunnen kinderen zelf inchecken en krijgen ze gelijk een cadeautje overhandigd, maar ook in de kamer wacht er nog een presentje op ze. Ook aan babyvoeding en zelfs apart kindermeubilair in het restaurant is gedacht.Het hotel ligt vlakbij London Zoo en Regent’s Park en kinderen tot 4 jaar slapen hier gratis. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar krijg je 50% korting op het volwassenentarief.Het hotel biedt zelfs een kidsclub (enkel in het Engels), maar de vraag is of je hier veel gebruik van zult maken tijdens je bezoek aan Londen. www.melia.com
  • Daarnaast kun je altijd nog kiezen voor één van de hotels van Novotel. Zij hebben wereldwijd dezelfde standaard, maar heel bijzonder is het natuurlijk niet. Wat je wel zeker weet is dat je als gezin met 2 kinderen op één kamer past. Nog een voordeel: boeken kun je gewoon op de Nederlandstalige website doen. Kijk voor prijzen en voorwaarden op www.novotel.com.
  • Heb je wat minder te besteden per nacht of heb je geen zin in een (grootschalig) hotel? Kijk dan eens op www.airbnb.com. Een prima alternatief met heel veel mogelijkheden voor elke beurs.
  • Liever een appartement wat gegarandeerd binnen 5 minuten loopafstand van een metrohalte ligt? Neem dan eens een kijkje op www.marlin.com. Zij hebben een ruime keuze aan appartementen in en buiten het centrum van Londen, allen voorzien van een goed ingerichte keuken, WiFi en een aparte woonkamer.

Vliegen, varen of met de trein

Voor ieder vervoermiddel is wat te zeggen. De meest snelle manier is nog altijd met het vliegtuig. Vanaf Schiphol en Eindhoven vlieg je in iets meer dan een uur naar één van de vele luchthavens van Londen. Kijk met het boeken dus goed naar je gewenste luchthaven en kies daarbij de luchtvaartmaatschappij uit. Zelf heb ik meerdere keren gevlogen op London Gatwick, vanaf waar je met de Gatwick Express binnen 35 minuten hartje Londen op Victoria Station staat. Vanaf daar kun je makkelijk de metro naar je hotel of appartement pakken.

Vlieg je naar London Heathrow, dan kun je zelfs met de metro vanaf de luchthaven zo naar het centrum.

Op www.skyscanner.nl worden de verschillende luchthavens met beschikbare vervoersmiddelen richting het centrum en bijbehorende kosten vermeld.

Ga je met de boot, dan reis je met Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich. Je kunt kiezen voor de dagferry (die je in 5,5 uur naar de overkant brengt) of de nachtferry (reisduur is dan 7 uur). Vanaf Harwich reis je met een trein vanaf Harwich International Station in ongeveer 1,5 uur naar Liverpool Street Station, vanaf waar je op de metro naar je accommodatie kunt stappen.

Reis je met de trein, dan sta je vanaf Amsterdam Centraal in minder dan 5 uur op St. Pancras International Station in hartje Londen (let op: er is een overstap op station Brussel-Zuid/Midi). Je reist met de Eurostar en gaat door de Kanaaltunnel. Vanaf St. Pancras kun je wederom de metro naar je accommodatie pakken.

Vervoer in Londen

Kinderen tot 11 jaar reizen volledig gratis in het Londense openbaar vervoer. Koop voor jezelf op het eerste station dat je tegenkomt een zogeheten Oyster Card (een soort OV chipkaart), die je op ieder station kunt opladen. Hierdoor hoef je niet steeds met losse kaartjes te werken.

Bovendien is een Oyster Card voordeliger in gebruik en krijg je op veel attracties korting op vertoon van je kaart. De Oyster Card kan gebruikt worden voor metro, trein en bus. Meer informatie over de Oyster Card vind je op https://tfl.gov.uk/travel-information/visiting-london/visitor-oyster-card.

Heb je na afloop van je bezoek nog tegoed op je kaart staan? Via de speciale ticketmachines op de grote stations krijg je het tegoed terug.

Er worden regelmatig werkzaamheden aan het metrostelsel uitgevoerd, maar deze staan duidelijk aangegeven op de stations van de betreffende metrolijn.

TIP: neem een gratis metrokaart mee van één van de stations, zodat je je volgende bezoek aan een bezienswaardigheid op een gemakkelijke en snelle manier kunt plannen.

Tip! Met kinderen naar het theater

Gedurende het hele jaar worden er op het Londense West End musicals opgevoerd. Leuke voorstellingen voor kinderen zijn The Lion King, Aladdin, Mathilda, Wicked, The Gruffalo, Mary Poppins, Harry Potter and the cursed child en Nativity. Let op: alle voorstellingen worden in het Engels gespeeld.

Kinderen gratis naar het theater

Ieder jaar in de maand augustus mogen kinderen onder de 16 gratis mee naar het theater.

Ieder jaar in begin juni worden de deelnemende shows voor dat jaar bekend gemaakt worden via https://officiallondontheatre.com/kids-week/. Een week later, om 10.00 uur Engelse tijd, gaat de kaartverkoop open. Wil je niets missen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief via https://officiallondontheatre.com/newsletter/ en ontvang in je inbox de laatste informatie.

Theatertickets kopen met korting bij TKTS

Voor de voorstellingen van vandaag, morgen en overmorgen worden vanaf 10.00 uur (zondag vanaf 11.00 uur) via TKTS de laatste, nog niet verkochte tickets voor musicals met korting verkocht. TKTS op Leicester Square is het enige formele verkooppunt waarbij je zeker weet dat je tegen een eerlijke prijs de beste kaarten koopt. Koop dus niet bij één van de andere verkooppunten in de directe omgeving van TKTS.

Kijk op https://officiallondontheatre.com/tkts/ voor meer informatie, openingstijden, aanbod en prijzen.

Adres: The Lodge, Leicester Square, London WC2H 7DE.

Shoppen

Niet ieder kind houdt van winkelen, maar wil je met je kinderen toch de drukke Oxford Street, Regent Street en Carnaby Street (het winkelhart van Londen) bezoeken? Vergeet dan vooral niet een bezoek te brengen aan de speelgoedwinkel Hamley’s, de Disney Store en de Lego Store.

Ook een bezoek aan Harrods kan leuk zijn voor de kinderen, als je de speelgoedafdeling en de dierenafdeling met een bezoekje vereert.

Handige apps voor je bezoek aan Londen

  • Wowmum: deze app informeert je of je kinderwagen door de deur past, of een restaurant kindvriendelijk is of waar je een flesje kunt opwarmen.
  • Babychange: hiermee zie je in één oogopslag de dichtstbijzijnde babyverschoningsruimte bij je in de buurt.

Op https://www.visitlondon.com/things-to-do/family-activities kom je nog veel meer leuke activiteiten en uitjes in Londen tegen.

Naast Londen is ook Parijs een erg leuke stad om met kinderen te bezoeken. In ons artikel ‘Met een peuter op stedentrip naar Parijs, activiteiten en hotspots‘ geven we je de leukste tips!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke