Met kinderen naar Utrecht: kindvriendelijke uitjes, activiteiten & hotspots

In het hartje van ons land vind je de stad Utrecht. Bekend van o.a. de Domtoren, de grachten en natuurlijk Nijntje! Maar er is nog heel veel meer leuks te beleven in deze stad. In dit artikel vind je daarom verschillende kindvriendelijke uitjes, activiteiten en hotspots voor een leuke stedentrip naar Utrecht met kinderen.

Laatste update september 2021

Welkom in Utrecht!

De Utrechtse Domtoren

Het letterlijke hoogtepunt van Utrecht is de Domtoren. Deze toren is maar liefst 112 meter hoog en daarmee ook gelijk de hoogste kerktoren van Nederland. Wanneer je helemaal naar de top wil, dan dien je 465 treden te overbruggen. Dat zijn er een hoop, maar je hebt dan ook wel een geweldig uitzicht over heen Utrecht en omstreken!

Op dit moment staat de Domtoren helaas in de steigers tot ongeveer eind 2024. Maar het is wel mogelijk om de toren te beklimmen mocht je dat willen zodat je toch kunt genieten van het prachtige uitzicht.

De Utrechtse grachten

Nog een typisch Utrechts stadsbeeld zijn de grachten. De bekendste gracht van Utrecht is de Oudegracht waarlangs je diverse winkels, restaurants en ook woningen vindt. Wanneer je in het centrum van de stad wandelt, kun je dit niet missen.

Wanneer het wat beter weer is, zie je ook van alles voorbij komen in de grachten. Van rondvaartboten, tot mensen die een gewone boottocht maken en mensen die suppen.

Zeker in de zomer is het heerlijk om op een terrasje langs de gracht neer te strijken. Met kinderen is het leuk om langs de Oudegracht een pannenkoekje te eten bij De Oude Muntkelder.

Nijntje stoplicht

In het centrum bij de Bijenkorf vind je wel een heel bijzonder stoplicht: het Nijntje stoplicht! Tegenwoordig heeft het zebrapad ook alle kleuren van de regenboog gekregen voor een nog vrolijker gezicht. Het handige aan dit stoplicht is trouwens dat je aan de cirkel onder Nijntje kunt zien wanneer het stoplicht weer op groen gaat. Naar mijn ervaring vinden kinderen dit maar al te prachtig!

Broodje Mario

Vraag aan een Utrechter welk voedsel typisch Utrecht is, en de kans is groot dat hij/zij Broodje Mario opnoemt. En ook ik deel de mening dat ze hier het lekkerste broodje van Utrecht verkopen! Bij Broodje Mario haal je namelijk de heerlijkste Italiaanse bollen (en stukjes pizza).

Je kunt Broodje Mario vinden langs de Oudegracht waar ze zowel een bakkerij hebben als het welbekende kraampje. Absoluut de moeite waard om eens te proberen als je in Utrecht bent!

Vockingworst

Een ander bekend voedingsmiddel uit Utrecht is de Vockingworst. Dit is een soort leverworst. Zelf houd ik er niet van, maar mijn man vindt het geweldig. Hij eet dit het liefst met een beetje mosterd. Wij hebben dan meestal ook wel een exemplaar in de koelkast liggen. Bij de Albert Heijn in onze woonplaats kun je tevens ook plakjes Vockingworst voor op brood krijgen.

Enne.. Voor degene die de naam wellicht wat vreemd vindt: Vocking wijst naar de naam van de familie Vocking welke uit deze regio komt. 😉

Kindvriendelijke activiteiten in Utrecht

Wanneer je op stedentrip in Utrecht bent, zijn de volgende activiteiten leuk om te ondernemen met kinderen:

Botanische Tuinen Utrecht

De Botanische Tuinen in Utrecht zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht. Er zijn hier verschillende tuinen te vinden zoals een Rotstuin, Ontdektuin, Tropische kassen, Bamboebos en Taxodiummoeras. Het hoofddoel van de tunen is ondersteuning aan het onderwijs en onderzoek.

Echter hebben de Botanische Tuinen ook een meer publieke functie gekregen en kun je deze ook bezoeken. Voor kinderen worden er speciale kinderactiviteiten georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld leuke speurtochten (voor kinderen vanaf 4 jaar!), speciale kinderroutes en andere leuke activiteiten.

Klik hier om kaartjes te kopen voor de Botanische Tuinen Utrecht.

Adres: Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht
Website: www.uu.nl/botanischetuinen

Centraal Museum Utrecht

Het Centraal Museum Utrecht vind ik zelf een indrukwekkend museum. Het is enorm divers en laat de geschiedenis van Utrecht zien. Naar mijn mening is het niet geschikt voor jongere kinderen, maar meer voor kinderen die al iets groter zijn en echt geïnteresseerd zijn in historische onderwerpen. Ik zou het zelf aanraden voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Wel leuk is dat in dit museum de werkkamer van Dick Bruna nagebootst is. Jonge kinderen zullen hier op zich niet zo heel veel aan zien, maar het is wel grappig om even een kijkje te nemen.

Klik hier om kaartjes te kopen voor het Centraal Museum Utrecht.

Adres: Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht
Website: www.centraalmuseum.nl

nijntje-museum-centraalmuseum

De kinderrondleiding van De Utrechtse Domtoren

Er worden bij de Domtoren van Utrecht regelmatig themarondleidingen georganiseerd voor kinderen:

 • Klokken spelen
 • Torenfabels voor kids
 • Jan de Bouwknecht

De kinderrondleidingen richten zich voornamelijk op kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Tijdens schoolvakanties zijn er vaak extra rondleidingen.

Toen ik zelf op het voortgezet onderwijs zat, zijn wij met onze klas naar Utrecht geweest en hebben daarbij de Domtoren beklommen. Dit heeft er veel indruk achtergelaten en ik kan dan dus ook zeker aanrader om dit eens een keertje te doen.

Adres: Domplein 21, 3512 JC Utrecht
Website: www.domtoren.nl

DOMunder

DOMunder is een bijzonder uitstapje in Utrecht. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft vindt deze activiteit plaats onder het Domplein. Je gaat hier op ontdekkingstocht door de geschiedenis van 2000 jaar archeologie van het Domplein. Je krijgt van henzelf een ‘slimme zaklamp’ dus deze hoef je zelf niet mee te nemen. Als adviesleeftijd geeft DOMunder 10 jaar aan.

Adres: Domplein 4, 3512 JC Utrecht
Website: www.domunder.nl

Museum Speelklok

Tussen de winkelstraten in het centrum van Utrecht vind je het Museum Speelklok. Vanaf de buitenkant vind ik het persoonlijk niet erg aantrekkelijk om te zien, maar het is een verrassend leuk museum! Je stapt hier in de wereld van de zelf spelende muziekinstrumenten, van speeldoosje tot draaiorgels.

Voor kinderen is er (buiten de schoolvakanties om) een speciale kinderrondleiding op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14.00 uur. Ook kunnen zij een leuke speurtocht doen met het orgelaapje Toon. Er is een speurtocht voor kinderen van 3 t/m 7 jaar en een voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. In de Muziekfabriek kunnen kinderen zelf hun eigen speeldoosmuziek maken. Erg leuk!

Klik hier om kaartjes te kopen voor Museum Speelklok.

Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht
Website: www.museumspeelklok.nl

Lees ook ons artikel: ‘Museum Speelklok in Utrecht – het vrolijkste museum van Nederland

Nijntje Museum

Wie denkt aan Utrecht, denkt mogelijk aan het nijntje museum (voorheen Dick Bruna Museum). En terecht, want dit onwijs leuke museum ligt ook midden in de stad. In het museum draait alles om de wereld van nijntje en haar vrienden.

Naast de dingen die je er kunt zien, zijn er ook meer dan genoeg activiteiten voor de kleintjes onder ons. Wandel bijvoorbeeld door het huis en de tuin van nijntje, maak een mooi schilderij of tekening, neem deel aan het verkeer in de verkeerstuin of ga naar de dierentuin.

Het nijntje museum is onderdeel van het Centraal Museum wat er tegenover ligt waar je tevens ook terecht kunt voor je leuke nijntje aankopen. Een aanrader voor gezinnen met jonge kinderen!

Adres: Agnietenstraat 2, 3512 XB Utrecht
Website: www.nijntjemuseum.nl

Lees ook onze artikelen:

Pandhof van de Domkerk

Het Pandhof van de Domkerk is de kloostertuin van de Domkerk. Het bestaat al sinds het jaar 1390-1440 en is aan het einde van de 19e eeuw gerestaureerd. Het Pandhof schijnt één van de mooiste binnentuinen van Nederland te zijn.

Het is een fijne plek om even tot rust te komen en wandel gerust even een stukje door de tuin. Mocht je midden in de stad zijn, dan is het leuk hier even langs te gaan.

Het Pandhof van de Domkerk is gratis toegankelijk en alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Pandhof Domplein, 3512 AZ Utrecht

Rondvaart door de Utrechtse grachten

Utrecht staat bekend om zijn grachten. Het is dan ook zeker leuk om eens een rondvaart hierdoor heen te maken. Sommige organisaties bieden speciale kinderrondvaarten door de Utrechtse grachten aan. Super leuk! Een rondvaart duurt meestal gemiddeld 1,5 uur.

Klik hier voor kaartjes voor een grachtenrondvaart in Utrecht.

Ook bijzonder om te doen zijn de HOP-ON HOP-OFF vaarten. Wij hebben dit zelf in Venetië gedaan, maar dit wordt ook in Utrecht aangeboden. Je kunt tijdens zo’n vaart op verschillende plekken op en af de boot gaan en daarbij de plekken pakken waar je dingen wil zien, zoals bijvoorbeeld musea. Best handig! En leuk als je hier een dag voor wil uittrekken.

Sonneborgh Museum & Sterrenwacht

Bij het Sonneborgh Museum & Sterrenwacht kom je van alles te weten over het heelal. Je krijgt antwoorden op de vragen zoals hoe snel wij reizen door het heelal, hoe een telescoop werkt en nog veel meer. Er valt hier een hoop te leren én te doen. Zo kun je hier je eigen satelliet bouwen, de raadsels van de zon ontrafelen en proefjes doen.

Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind is dat ze hier Kinderkijkavonden hebben waarop je met kinderen sterren kunt kijken door een Merz-telescoop uit 1863! Ook is er voor kinderen van 3 t/m 6 jaar een leuke speurtocht.

En willen je nog meer? Overweeg dan om hun kinderfeestje ook hier te vieren. Hartstikke leuk!

Adres: Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht
Website: www.sonnenborgh.nl

Spoorwegmuseum

In Utrecht vind je een aantal leuke musea voor kinderen zoals het Spoorwegmuseum. Aangezien wij zelf dicht bij Utrecht wonen, is het dan ook niet gek dat wij hier al meerdere keren geweest zijn. Onze jongens vinden het hier te gek!

Behalve treinen kijken valt er namelijk ook van alles voor hen te beleven. Voor de allerkleinsten is het bijvoorbeeld leuk om met de kindertrein te gaan (zie onderstaande foto). Ook is het mogelijk om zelf je virtuele trein te besturen. Wat ik zelf erg leuk vind is de audiotour waar je aan kunt deelnemen. Je wandelt daarbij in de tijd van vroeger. Erg bijzonder en indrukwekkend.

Er zijn regelmatig leuke evenementen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Met name rondom de schoolvakanties. Eén van de evenementen waar wij wel eens naartoe zijn geweest was in de Kerstvakantie. Wil je daar meer over lezen? Lees dan ons artikel: ‘Krijg het ultieme wintergevoel in het Spoorwegmuseum Utrecht

Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht
Website: www.spoorwegmuseum.nl

Speeltuin de Torteltuin

In de stad Utrecht vind je wel een hele leuke speeltuin voor jonge kinderen: de Torteltuin. De speeltuin is volledig omheind en richt zich voornamelijk op peuters en kleuters. Waar veel speeltuinen voor onze zoon (toen 2 jaar) te groot zijn, kon hij zich op de speeltoestellen in de Torteltuin prima vermaken.

Ook voor de allerkleinsten is er een speciaal omheind speelgedeelte met grote LEGO stenen. En voor baby’s is er ook een grote buitenbox aanwezig.

Wij vinden dit in ieder geval één van de leukste speeltuinen in Utrecht!

Adres: Kwartelstraat 70, 3514 EX Utrecht
Website: www.torteltuin.nl

Lees ook ons artikel: ‘De Torteltuin, een leuke speeltuin in Utrecht voor peuters en kleuters

Universiteitsmuseum 

Het Universiteitsmuseum in Utrecht is een familiemuseum waarbij je kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht. Kruip hier in de huid van een echte onderzoeker. Kinderen kunnen in het jeugdlab allerlei proefjes doen.

Let op! Het Universiteitsmuseum in Utrecht is momenteel gesloten i.v.m. een verbouwing en zal vanaf 2022 pas weer open zijn.

Adres: Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht
Website: www.umu.nl

Kindvriendelijke restaurants in Utrecht

De volgende restaurants zijn leuk om neer te strijken tijdens je stedentrip in Utrecht met kinderen. De restaurants hebben allemaal iets van een speelhoek zodat jij rustig kan gaan zitten en de kinderen zich heerlijk kunnen vermaken.

 • Buurten in de Fabriek Kanaalweg 91, 3533 HH Utrecht
 • De Moestuin Laan van Maarschalkerweerd 2, 3585 LJ Utrecht
 • De Rechtbank Korte Nieuwstraat 14, 3512 NM Utrecht
 • Jozef eten & drinken Mariaplaats 50, 3511 LM Utrecht
 • Loft88 Biltsestraatweg 88, 3573 PS Utrecht
 • Meneer Peer Bemuurde Weerd Oostzijde 36, 3514 AP Utrecht
 • Rocking Chair Willem van Noortstraat 88, 3514 GG Utrecht
 • SOIA Kanaalweg 199, 3533 HL Utrecht
 • Yoghurt Barn Neude Vinkenburgstraat 15, 3512 AA Utrecht

Kinderwinkels in Utrecht

 • Little Wannahaves kleding en speelgoed – Zakkendragerssteeg 8, 3511 AA Utrecht
 • Sproetjes & Sprietjes kraamcadeautjes, babyaccessoires & kinderkleding – Lijnmarkt 44, 3511 KJ Utrecht
 • De Knappe Gans speelgoed – Nachtegaalstraat 14, 3581 AG Utrecht
 • Kinderwinkel Westerkade speelgoed – Westerkade 19 3511 HB Utrecht 
 • Pinokkio Speelgoed speelgoed – Vinkenburgstraat 14, 3512 AB Utrecht
 • Prinses en Erwtje kleding en speelgoed – Oudegracht 220, 3511 NT Utrecht
 • De Utrechtse Kinderboekwinkel kinderboeken – Ganzemarkt 10, 3512 GD Utrecht

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Utrecht is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het NS Centraal Station Utrecht bevindt zich bij Hoog Catharijne, een groot overdekt winkelcentrum én restaurants. Wanneer ik zelf voor langere tijd de stad in moet, dan ga ik met de trein of bus.

Uiteraard kun je ook met de auto komen. Parkeren in Utrecht is echter niet goedkoop. Moet ik even snel voor enkele uurtjes de stad in, dan ga ik met de auto en zet deze zelf meestal of bij de grote (redelijk nieuwe) parkeerplaats onder Hoog Catharijne of Q-Park La Vie (deze zit vlakbij de Bijenkorf, dus buiten).

Markten in Utrecht

Er zijn verschillende markten in het centrum van Utrecht te vinden:

 • Algemene markt op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag op het Vredenburg
 • Bloemenmarkt op zaterdag op het Janskerkhof en de Oudegracht
 • Boerenmarkt op vrijdag op het Vredenburg
 • Lapjesmarkt op zaterdagochtend op de Breedstraat

Wil je ook op stedentrip met je kinderen naar een andere leuke stad? Lees dan ook onze andere artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela