stoere-uitjes-vader-kind

11 x Stoere uitjes voor vaders (én stoere moeders natuurlijk!)

Zowel van mijn eigen man als van sommige papa’s kreeg ik wel eens de opmerking waarom er is gekozen voor de naam Opwegmetmama.nl. Daarom speciaal voor de papa’s (en voor de stoere mama’s natuurlijk ook!) een artikel met stoere uitjes die zij met hun kinderen kunnen doen. Bij een aantal uitjes heb ik ook enkele adressen vermeld, net zo makkelijk!

Racen op de kartbaan

Karten, de meeste mannen vinden dit wel gaaf. En hoe stoer is het als ze dit samen met hun kind kunnen doen? Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je een kartbaan uitkiezen. Houdt er tevens wel rekening mee dat jullie hoogstwaarschijnlijk niet de enige op de baan zullen zijn. Wanneer je dit wel wil, dan zou je in je omgeving kunnen kijken of er meer vaders zijn die met hun kinderen willen meedoen. Je hebt dan gelijk een leuk vriendenuitje.

Een aantal gave locaties om te kunnen karten zijn:

 • Van der Ende Racing Inn (Poeldijk, Zuid-Holland) Dit is de grootste kartbaan van Europa! De baan is 1,2 km lang en heeft 25 bochten, bruggen en verhogingen. Van der Ende Racing Inn heeft speciale kinderkarts geschikt voor kinderen met een minimumlengte van 1,40m en er is ook een aparte kartbaan voor kinderen. Ook leuk: er worden op zondag speciale kartlessen voor kinderen georganiseerd. In de ochtend voor kinderen met een minimumlengte vanaf 1,25m en in de avond voor kinderen vanaf 1,40m.

  Website: www.vanderende.com
 • Circuit Park Berghem (Berghem, Noord-Brabant) Een outdoor kartbaan van maar liefst 1,3 km lang en 8 meter breed. Met kinderen vanaf 8 jaar met een minimumlengte van 1,25m kun je hier al komen karten. Voor hen zijn er karts te huur met een maximum snelheid van 40 km per uur. Vanaf 1,50m gaan de karts maximaal 80 km per uur.

  Website: www.circuitparkberghem.nl
 • All In Echt (Echt, Limburg) Een kartbaan welke bekend staat om zijn sfeervolle aankleding en belichting. Ook is er een heuse fly-over van 145 meter wat deze kartbaan uniek maakt in zijn soort. Je kunt hier al naartoe met kinderen met een minimumlengte van 1,40m. Voor hen zijn er speciale kinderkarts.

  Website: www.allinecht.nl
 • Coronel Kartracing (Huizen, Noord-Holland) Deze kartbaan in Huizen is van de bekende tweeling Tim en Tom Coronel. Het leuke is dat zij speciale Papa & Kids dagen hebben welke gemiddeld 1x per maand plaatsvinden. Dit is al mogelijk voor kinderen vanaf 1,25m. Kinderen worden ingedeeld op leeftijd. Professionele kart instructeurs leren hen te fijne kneepjes van het karten en na afloop gaan ze ook nog met iets leuks naar huis. En natuurlijk kun je ook zelf als ouder zijnde nog een heat karten.

  Website: www.coronel.nl/activiteit/karten/papa-kids-karten

Kanoën

Wanneer je kind watervrij is, is het leuk om eens samen te gaan kanoën. Om het uitje meer dan enkel kanoën te laten worden, kan je er voor kiezen om extra spullen mee te nemen zoals een schepnetje en vergrootglas. Er zijn speciale vaarroutes waar je uit kunt kiezen waarbij je langs leuke bezienswaardigheden vaart. Vergeet bij lekker weer niet om jezelf én je kind goed in te smeren met zonnebrandcrème!

Tip: kies voor een route waarbij je bijvoorbeeld langs een strandje komt waar je een lekker ijsje kunt nuttigen.

Tandemsprong, een uitje op hoogte

Een tandemsprong is parachutespringen waarbij je aan een instructeur vast zit. Op een minimale hoogte van 3 km springen jullie uit het vliegtuig. Onwijs spannend en super stoer natuurlijk! Het zal je nog verbazen hoeveel kinderen dit geweldig vinden. Het ligt een beetje aan locatie welke leeftijd er als minimum wordt gehanteerd. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kind het ook echt zelf wil én dat het in het harnas past.

Durf jij het aan om dit samen met je kind (beide gekoppeld aan een instructeur natuurlijk) het vliegtuig uit te springen? Als je het leuk vindt kan je ook iemand mee laten springen die foto’s en filmpjes van jullie maakt.

Een aantal locaties waarop je dit samen met je kind kunt doen zijn:

 • Paracentrum Texel (Noord-Holland) hier wordt een minimumleeftijd van ongeveer 6 jaar gehanteerd;
 • Skydive Teuge (Gelderland) hier wordt een minimumleeftijd van ongeveer 8 jaar gehanteerd;
 • Skydive Rotterdam (Zuid-Holland) deze locatie hanteert een minimumleeftijd van ongeveer 10 à 11 jaar;
 • Skydive Zeeland (Zeeland) hier wordt een minimumleeftijd van ongeveer 6 jaar gehanteerd.

Dinosaurussen bekijken

Rawwrrrrrr!!! Een hoop jongens zijn gek van dinosaurussen en van velen vonden hun vaders dit vroeger prachtig, misschien zelfs nu nog. In Nederland zijn een heleboel leuke uitjes te vinden waarbij de dinosaurus centraal staat. Denk aan diverse musea, dierentuinen en speeltuinen, maar ook aan midgetgolfen in dino thema.

Een aantal locaties die ik persoonlijk erg leuk vind zijn:

Lees ook onze artikelen:

Klimparken

Klimparken worden door kinderen én volwassenen vaak als onwijs leuk ervaren. Afhankelijk van de lengte van je kind kun je verschillende klimparcoursen doen vol met spannende hindernissen. De meeste klimparken in Nederland zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar maar er zijn er ook al een hoop waar kinderen vanaf 4 of 5 jaar welkom zijn (zie de link hieronder). Een leuk actief uitje of samen te doen met je gezin.

Lees ook onze artikelen:

klimparken-klimbossen-jonge-kinderen-4-5-jaar

Quad & buggy rijden

Een activiteit die onze eigen kinderen graag met hun vader doen is quad rijden. Wij hebben voor hen een speciale kinderquad welke (ik dacht) maximaal 25 km per uur gaat. De snelheid kunnen wij instellen dus ideaal.

Op verschillende locaties is het mogelijk om een 50cc kindquad te huren. Vaak wordt hier de minimumleeftijd van 6 jaar voor gehanteerd. Dit is eventueel ook leuk als kinderfeestje.

Maar wat ook leuk is, is een buggy. Je kunt hier meestal met 2 personen in. Erg leuk om met je kind samen een rondje te gaan touren. Waar je met een quad vaak off-road rijdt, kun je met een buggy leuke routes rijden.

Een aantal locaties waar je een buggy of kinderquad kunt huren:

Escape room

Escape rooms bestaan in een aantal varianten. Bij de meeste is er een verhaal en vervolgens kom je in een (of meerdere) ruimtes terecht waar je moet zien te ontsnappen. Bijvoorbeeld door codes te kraken.

Een variant welke ik zelf enorm gaaf is, is Prison Island bij de Kartfabrique in Utrecht. Deze Prison Island bestaat uit 38 verschillende cellen en in iedere cel is er een opdracht die je moet uitvoeren. Soms heel makkelijk, soms vrij moeilijk. Je kiest zelf de cellen uit waar je wil gaan spelen. Wat ik hier ook erg fijn vind is dat je slechts enkele minuten ‘opgesloten’ zit en niet een uur. Prison Island wordt aangeraden voor kinderen vanaf 8 jaar. Je kunt dit met zijn tweeën doen (75% van de cellen kun je dan doen) en nog beter is met zijn drieën of vieren. Ook leuk als kinderfeestje!

Website: www.kartfabrique.nl/prison-island

Rondleiding bij je favoriete stadion

Veel mannen zijn gek op voetbal en vaak wordt dit ook doorgegeven aan de kinderen. Hoe gaaf is het om een in het stadion bij te wonen of zelfs een rondleiding te doen bij jullie favoriete voetbalclub? Er zijn een hoop stadions die dit aanbieden dus neem even een kijkje op de website van de desbetreffende voetbalclub.

Speelbossen & natuurspeeltuinen

Ravotten in de natuur, dat is leuk én gezond. Speelbossen en natuurtuinen worden dan ook niet voor niets steeds populairder. Je hebt ze in een hoop vormen en maten. Sommige zijn puur speeltuinen van natuurlijke materialen. Bij andere zie je helemaal geen klassieke speeltoestellen. En bij weer andere zijn de speelmogelijkheden verwerkt in een leuk wandelpad voor kinderen. Wij zijn fan!

Tip: bij veel speelbossen en natuurspeeltuinen is water. Het is dus geen overbodige luxe om hier rekening mee te houden en een set extra kleding mee te nemen.

Lees ook onze artikelen:

Dagje naar een (indoor) skipiste

Kunnen jullie al skiën of snowboarden? Ga dan eens een dagje naar een (indoor) skipiste toe. Is dit nieuw voor jullie? Dan kun je er ook voor kiezen om van te voren een lesje te nemen zodat je alvast een stukje van de basisvaardigheden leert. Kinderen leren vrij snel dus sta er niet gek van te kijken wanneer je kind je direct al voorbij gaat. Wat ook erg leuk is, is tuben. Hierbij ga je met een band van de piste van naar beneden.

In Nederland hebben we een hoop skipistes zowel binnen als buiten. De langste piste van Nederland is Snowworld Landgraaf in Limburg. Je kunt hier tevens kiezen uit 5 verschillende pistes waar je vanaf kunt.

Vind je het niet erg om de grens over te gaan? Kijk dan eens naar de allergrootste indoor skipiste ter wereld: Alpincenter Bottrop in Duitsland. Deze piste ligt niet ver van de Nederlandse grens af dus de moeite waard. Wat hier tevens ook ideaal is, is dat het een all-inclusive concept heeft. Je eten en drinken zitten dus bij de prijs inbegrepen.

Naar het circuit

Kijken jullie graag racen op televisie zoals de Grand Prix? Ga dan samen naar het circuit, super tof! Hoe gaaf zou het zijn om dit eens in het echt mee te maken. Ook voor je kind zal dit erg spectaculair zijn. Een aantal bekende circuits in Nederland zijn o.a. TT Circuit Assen (Drenthe) en het Circuit Zandvoort (Noord-Holland).

Tip: Van 3 t/m 5 september 2021 vindt de Grand Prix plaats in Circuit Zandvoort! Super stoer natuurlijk als je daar bij zou kunnen zijn. Een herinnering voor de rest van je leven!

Mochten we nog meer leuke dingen tegenkomen, dan zal dit artikel verder worden uitgebreid. Kom dus nog een keer terug!

Foto’s © Opwegmetmama.nl & Shutterstock