Het Stoute Schoenenpad, een avontuurlijke wandeling voor kinderen!

Het Stoute Schoenenpad is een leuke wandeling voor jonge kinderen in Stoutenburg, vlakbij Amersfoort. De route ongeveer 1 km lang dus ook goed te doen voor de kleinste wandelaars. Volg de bordjes met de rode laarsjes, loop over de hindernisbaan, speel in de dassenburcht en nog veel meer!

Het Stoute Schoenenpad

Afgelopen weekend was qua weer alvast een fijn voorproefje van de aankomende lente. Wij besloten er dan ook samen met onze jongens (3 en 6 jaar) lekker op uit te gaan en kozen voor het Stoute Schoenenpad in Stoutenburg. Dit is een zeer leuke wandeling voor jonge kinderen waarin van alles te beleven valt. Zelfs kinderen die niet zo van wandelen houden, zullen dit leuk vinden! Volg de bordjes met de rode laarsjes en geniet van de route.

De hindernisbaan

Nadat we onze auto geparkeerd hebben, duiken we direct de route van het Stoute Schoenenpad op. We starten bij het bordje met nummer 2, dus de eerste hebben we alvast gemist (komen we aan het eind weer tegen ;-)).

Onze wandelroute begint bij een soort hindernisbaan. Kinderen kunnen hier over planken en boomstammen lopen en klimmen. Onze jongens hadden hier op de meeste punten wel wat hulp nodig, maar vonden het prachtig!

Kabouters hier en daar

Nadat we de hindernisbaan gedaan hebben, komen we de eerste kabouter tegen. Je vindt tijdens de hele route verschillende kabouters. De een zit vastgemaakt aan de routepaaltjes en andere vind je bij en in bomen. Met name onze jongste zoon werd hier erg enthousiast van!

Update april 2021: Wij hadden van lezers vernomen dat de kabouters weg zijn gehaald. Daarom hebben wij dit nagevraagd bij het Utrechtse Landschap. Helaas is dit door hen bevestigd. De reden waarom hiervoor is gekozen is de kans op natuurbeschadiging en de bijbehorende mogelijke gevolgen.

De Bostelefoon

Weer een stukje verderop komen we bij de Bostelefoon. Hier vind je ook weer een bord met een soort van opdracht. Je komt meerdere opdrachtenbordjes tegen tijdens de route. De bostelefoon had een tweetal ’telefoons’ welke ondergronds met elkaar verbonden waren d.m.v. een pijp.

Bij dit gedeelte van de route was ook een soort van afscheiding gemaakt van takken. We wisten niet helemaal zeker of je hier overheen mocht lopen aangezien het ook wel op een pad leek. Uiteindelijk hebben we het wel gedaan toen we zagen dat ook andere ouders hun kinderen er overheen lieten lopen.

De dassenburcht

Een stukje verderop waren onze kinderen nog maar met moeite te houden toen ze de dassenburcht zagen. Dit was een soort speeltuintje met een soort buizenstelsel waar ze doorheen en overheen konden lopen en rennen. Dit was overduidelijk één van de meest populaire punten van de route aan het aantal kinderen te zien. En geef ze eens ongelijk! Volgens onze oudste zoon was dit het leukste stuk van het Stoute Schoenenpad.

Er valt nog veel meer te zien!

Naast de verschillende ‘speelattributen’ op deze route, valt er nog veel meer te zien. Zo kwamen we langs een soort bijenstal waar verschillende bijennesten en een bijenhotel te vinden waren. We zagen ook nog een vrij hoge tipitent, maar hier konden we niet bijkomen?

En onze jongens zouden geen jongens zijn als ze natuurlijk geen stokken zouden verzamelen om hun eigen hut te maken. Gelukkig bleef het enkel bij verzamelen, we nemen die stokken toch echt niet mee naar huis haha. 😉

Onderweg kom je ook nog verschillende plekjes tegen waar je even kunt gaan zitten om bijvoorbeeld iets te eten en te drinken.

Eindigen bij het begin van de route

De wandelroute het Stoute Schoenenpad loopt in een rondje. Je eindigt dus weer bij het begin van de route. Aangezien wij bij bordje nummer 2 zijn ingestapt, kwamen we nu bij het echte begin uit. Je ziet hier wederom een opdrachtenbordje staan én twee reusachtige laarsjes waar kinderen (en natuurlijk volwassenen die het aandurven!) in kunnen gaan staan.

Praktische informatie over het Stoute Schoenenpad

Tarieven

De wandelroute van het Stoute Schoenenpad start bij het Infocentrum Koetshuis Stoutenberg. De route is in principe gratis, maar je kunt er voor kiezen om hier voor € 2,- een routeboekje te kopen. Wij hebben dit niet gedaan. Sowieso was het Infocentrum gesloten op het moment dat wij er waren, dus mocht je dit wel willen dan loont het om de openingstijden even in de gaten te houden. Klik hier voor meer informatie.

Adresgegevens

Het adres voor je navigatiesysteem is:

Stoutenburgerlaan 4,
3835 PB  Stoutenburg

Je kunt op het bijbehorende terrein gratis parkeren.

Handige weetjes over de wandelroute

De route is op zich prima te doen met een kinderwagen of buggy. Wel waren sommige stukken wat drassig wat natuurlijk niet zo gek is na de sneeuwval van voorgaande week. We zagen ook verschillende ouders met kinderwagens en buggy’s de route doen.

In dit natuurgebied zijn nog veel meer wandelroutes te doen, eventueel zonder kinderen. Zo zag ik dat er ook een Klompenpad is van ongeveer 10 km. En even ter info: een Klompenpad is een wandelroute welke voornamelijk over onverharde paden gaat.

Dit vonden wij van het Stoute Schoenenpad

Wanneer de kinderen plezier hebben, hebben wij als ouders zijnde dat meestal ook wel. Het enthousiasme van kinderen is erg aanstekelijk. Onze kinderen vonden het Stoute Schoenenpad erg leuk. De oudste is een kind wat graag klimt en klautert en vond de dassenburcht het leukst. Onze jongste zoon is wat rustiger en vond het vooral erg leuk om op zoek te gaan naar de kabouters.

Naar mijn mening is deze wandelroute, mede door de lengte, dan ook prima geschikt voor gezinnen waarvan de kinderen al een paar stappen kunnen lopen. Vanaf een jaar of 2 is het absoluut aan te raden. Grotere kinderen (ik denk vanaf een jaar of 8) kunnen zich hier wel wat sneller vervelen.

Lees ook onze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela