Zwemplezier voor jong en oud bij Strandbad Maarsseveense Plassen

Naar mijn mening is het Strandbad Maarsseveense Plassen het leukste recreatiegebied in de provincie Utrecht om naartoe te gaan met kinderen. Behalve een strand, kun je hier ook aparte peuterbaden en veel speelmogelijkheden vinden voor zowel jonge als oudere kinderen.

Zwemplezier voor jong en oud bij Strandbad Maarsseveense Plassen

Het recreatiegebied de Maarsseveense Plassen bestaat al meer als 50 jaar! Vroeger kwam ik hier dan ook regelmatig met mijn ouders en nu dus ook met onze eigen kinderen. Het leuke aan Strandbad Maarsseveense Plassen zijn naar mijn mening dan ook de vele speelmogelijkheden die zij hebben voor kinderen.

Een strandbad vol met speeltoestellen

Rondom het strandbad zijn er verschillende leuke plekken met speeltoestellen te vinden voor zowel jong als oud. Een aantal zijn direct op het zand geplaatst, andere in het gras en weer andere vind je zelfs in het water!

Strandbad Maarsseveense Plassen heeft twee ingangen: Ingang Zuid (de hoofdingang) en Ingang Noord. Direct aan het begin, gezien vanaf Ingang Zuid, de hoofdingang, vind je een water- en zandspeeltoestel. Ik werd hier direct door mijn kind aan het werk gezet om water in de emmer te draaien daar hij hier zelf nog te klein voor was. Maar meneer vond het prachtig! Samen met zijn kiepwagen en later ook zijn schepje is hij hier behoorlijk zoet mee geweest. En niet alleen hij, want het was ook goed te zien dat een hoop kleinere kinderen dit speeltoestel erg interessant vonden.

Een stukje verderop is een grote airtrampoline te vinden, verschillende soorten schommels en twee hindernisparcoursen over het ondiepe water. Je kunt er zelfs voor kiezen om d.m.v. een parcours naar het speeleiland te komen. Dit laatste is vooral erg leuk voor de iets grotere kinderen. Op welke manier ga jij naar het Speeleiland?

Bij het Strandbad Maarsseveense Plassen heeft het gedeelte aan de ene kant van het voetpad dat aan het water ligt, als ondergrond zand. De andere kant van het voetpad is gras. Er zijn dan ook volop grasvelden te vinden.

In een van de hoeken vind je een enorm groot grasveld met een groot speeltoestel, schommels en een voetbalveld. Dit gedeelte is fijn om neer te strijken wanneer je kinderen de basisschool leeftijd hebben bereikt.

Op de korte kant zijn nog twee volleybalvelden. Hier kun je rustig zitten en heb je een mooi uitzicht over de plas. Dit is ook een goede plek voor ouders zonder kinderen.

Een uitdagend Speeleiland

Eén van de hoogtepunten van Strandbad Maarsseveense Plassen is het Speeleiland. Dit was al zo toen ik jonger was, maar het is tegenwoordig helemaal gaaf hier! Je kunt hier komen d.m.v. de loopbrug, zwemmend of via één van de hindernisparcoursen. Op dit eiland zijn zowel verschillende speelmogelijkheden, als grasvelden te vinden waar je neer kunt strijken.

Ook leuk: van bovenaf is te zien dat het Speeleiland een puzzelstukje qua vorm heeft. Gaaf om te zien met een drone.

strandbad-maarsseveense-plassen-peuterbad-speeltoestellen-speeltuin

Op het Speeleiland kan je je prima vermaken. Zo is er een doolhof van watersproeiers, ook erg leuk om met kleinere kinderen te doen! Of kies je liever voor één van de glijbanen? Je vindt hier namelijk een brede familieglijbaan en een tunnelglijbaan. Stoere waaghalzen kunnen ook nog een poging wagen op de klimmuur.

strandbad-maarsseveense-plassen-peuterbad-speeltoestellen-speeltuin

Het peuterhoekje

Voor de kleinsten is er een speciaal peuterhoekje zowel aan de zuid- als een de noordzijde van Strandbad Maarsseveense Plassen.

Aan de zuidzijde is dit een apart veld en je zult hier dan ook voornamelijk enkel ouders met kleinere kinderen tegenkomen. Wat op zich wel fijn is, is dat hier ook een hoop schaduwplekken te vinden zijn.

In het peuterhoekje aan de zuidzijde vind je een peuterbad met glijbaan (deze gaat niet te hard) en sproeiers. Er zijn hier ook een aantal speeltoestellen voor de allerkleinsten waar tevens wat zand te vinden is. Neem dus gerust een emmer en een schepje mee voor je kind.

Diepte van het water

De diepte van het water van Strandbad Maarsseveense Plassen is verschillend. Daarom zijn er drijflijnen aangebracht op 60-80 cm en op 115-135 cm.

Let op! Er mag niet overal gedoken worden, ook niet vanaf het Speeleiland. Er is op het speeleiland slechts één gedeelte waar dit wel mag, daar is het water ongeveer 300 cm diep. Dit gedeelte staat aangegeven met dieptebordjes. Je kunt ook duiken aan het einde van de steiger bij Ingang Noord.

Een hapje, drankje en een ijsje

Het is toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen. Er zijn voldoende prullenbakken te vinden waar je je afval in kwijt kunt.

Ook staat er aan het begin van de loopbrug naar het Speeleiland een patatkraam welke open is bij mooi weer. Je kunt hier van alles halen zoals natuurlijk patat, snacks, koffie, gekoeld drinken en ijsjes. Maar zij verkopen hier ook zwemvleugels en zonnebrandcrème. Wanneer je een consumptie besteld, mag je plaatsnemen aan een van de de picknicktafels.

De snackbar net buiten de poort (naast het restaurant de Pannenkoekenbakker) is altijd open. Je mag naar buiten om even een ijsje of patatje of pannenkoek te eten of te halen. Meld je even bij de kassa voordat je naar buiten gaat zodat je daarna weer kosteloos het strandbad kunt betreden.

Handig om te weten!

 • Over het hele strand kun je palen met nummers en plaatjes vinden. Zo kunnen jij en je kinderen makkelijk jullie plekje terugvinden of een punt afspreken voor wanneer je elkaar kwijt bent;
 • Op het strandbad zijn verschillende gratis toiletvoorzieningen, een EHBO punt (deze vind je vlakbij het begin van de loopbrug naar het Speeleiland) en verkleedhokjes te vinden;
 • Een verschoonruimte voor baby’s kun je vinden bij de toiletten bij het EHBO gebouw.
 • Bij beide ingangen en bij het EHBO gebouw zijn eenvoudige douches te vinden met koud water. Je kunt hier dus gemakkelijk het zand even van je afspoelen;
 • Honden zijn niet toegestaan binnen Strandbad Maarsseveense Plassen. In het buitengebied wel mits aangelijnd;
 • Ouders met kleine kinderen/baby’s die naar buiten willen om hun kindje thuis even te laten slapen, mogen daarna kosteloos dezelfde dag terugkomen. Meld je hiervoor wel even bij de kassa vóórdat je vertrekt;
 • Aan de noordzijde van het strandbad, links van het Wellness Centre Spa Sereen is een naaktstrand. Dit gedeelte is dus apart van het strandbad. Ook hier zijn diverse speeltoestellen voor kinderen te vinden.
 • Er is ook een buitengebied waar je gratis kunt zwemmen. Dit is dus niet op het terrein van het strandbad zelf. Op het terrein van Strandbad Maarsseveense Plassen zijn toezichters te vinden. Wanneer je met kinderen gaat zwemmen, zou ik aanraden om naar het betaalde gedeelte te gaan i.v.m. veiligheid;
 • Naast Ingang Zuid vind je het restaurant De Pannenkoekenbakker. Het restaurant heeft zowel beneden als boven een leuke speelhoek en op het terras zijn trampolines te vinden. Leuk om neer te strijken na een dagje zwempret.

Praktische informatie over de Maarsseveense Plassen

Openingstijden

Strandbad Maarsseveense Plassen is in 2023 ten minste t/m 10 september dagelijks geopend van 9.00 ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds. Op dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden is, sluiten zij om 19.00 uur. Bij een mooie nazomer is het mogelijk dat het strandbad ook na 10 september nog een aantal dagen geopend is.

Tarieven

De volgende toegangsprijzen worden gehanteerd:

 • 0 t/m 1 jaar: gratis
 • 2 t/m 11 jaar: € 4,- per persoon
 • 12 jaar en ouder: € 6,-

Kom je na 15.30 uur aan, dan betaal je het gereduceerde tarief van € 4,- per persoon. Na 16.00 uur betaal je € 4,- per persoon.

Ben je van plan om vaker dan 10 keer in een seizoen te gaan, dan is het voordeliger om een abonnement af te sluiten.

Adresgegevens

Strandbad Maarsseveense Plassen heeft twee ingangen: Ingang Zuid (de hoofdingang) en Ingang Noord.

De hoofdingang bevindt zich op het volgende adres:

Herenweg 53
3602 AN Maarssen

Bij zowel Ingang Zuid als Noord is een groot gratis parkeerterrein aanwezig waar je je auto kunt parkeren. Bij Ingang Zuid kun je ook laadpalen vinden voor zowel elektrische auto’s als fietsen. Ook zijn er meer dan voldoende fietsenrekken mocht je liever op de fiets of scooter komen.

Lees ook ons artikel ‘De leukste uitjes & activiteiten met kinderen in de provincie Utrecht‘ voor nog meer leuke kindvriendelijke uitjes in de omgeving van Strandbad Maarsseveense Plassen.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela