De Struintuin Maarssen, een verrassend leuke kleine natuurspeeltuin

Last updated:

Soms vind je pareltjes dichterbij dan je denkt. De Struintuin in Maarssen (provincie Utrecht) is er bijvoorbeeld zo eentje. De Struintuin is een leuke kleine natuurspeeltuin welke hoort bij het Milieu Educatief Centrum. Deze gratis speelplek is vrij toegankelijk en leuk om eens naartoe te gaan als je in de buurt bent. Combineer het met de naastgelegen kinderboerderij of het Superspeelpoor.

De Struintuin Maarssen, een verassend leuke kleine natuurspeeltuin

We hadden al wel eens vaker gehoord en gezien op foto’s dat er een leuke natuurspeeltuin is bijgekomen bij het Milieu Educatief Centrum in Maarssen (provincie Utrecht). Hoog tijd dus om dit eens met eigen ogen te gaan bekijken.

Speelregels in de Struintuin

Rechts van het gebouw ziet mijn man het toegangshekje naar de natuurspeeltuin genaamd de Struintuin Maarssen. Naast de entree zie je bord staan met een aantal regels welke gelden in de Struintuin zoals bijvoorbeeld:

  • Omdat er water aanwezig is, dienen kinderen zonder zwemdiploma bijvoorbeeld altijd een volwassene mee te nemen;
  • Honden zijn verboden in de Struintuin;
  • Het water uit de waterpomp kun je niet drinken.

Spelen met natuurlijke materialen

In de Struintuin Maarssen kunnen kinderen lekker hun gang gaan met natuurlijke materialen. Je vindt hier dan dus ook geen klassieke speeltoestellen.

Wanneer wij door het hekje de natuurspeeltuin betreden, zien we rechts al direct een hut gebouwd van takken. Hier had onze zoon echter geen interesse meer in op het moment dat hij een leuke waterpomp zag.

De waterpomp is gemaakt op een verhoging waardoor het water wat je oppompt ook direct naar beneden stroomt. Net een soort mini waterval! Het was voor onze zoon wel iets zwaar dus papa moest even een handje helpen.

Daarna lopen we een stukje verder en komen op een stuk uit met een hoop boomstammen en water. Door het water is het hier ook wel iets modderig dus trek niet je mooiste schoenen aan en kies liever voor regenlaarzen aan te trekken, ook eventueel als volwassene zijnde. Het water is hier ondiep dus je kind kan hier lekker zijn gang gaan.

Naast dit gedeelte vind je ook een stukje met stapstenen gemaakt van boomschijven. Met wat hulp is dit ook prima voor de kleinere kinderen prima te doen. Onze zoon had hier niet zo’n zin in en wilde liever verder kijken. We lopen over een bruggetje gemaakt van boomstronken. Houd er rekening mee dat deze wel een beetje glad kan zijn.

Weer een stukje verder komen we nog een paadje tegen van diverse ondergronden. Ik lees zojuist op hun website dat dit een blotevoetenpad schijnt te zijn, maar het was ons tijdens ons bezoek niet helemaal duidelijk of dit wel zo was. Het zou wellicht handiger zijn als dit eventueel met een bordje aangeven zou worden. Wij zijn er maar gewoon met onze schoenen overheen gelopen. Met schoenen is het niet zo heel spannend, op blote voeten zou het zintuigelijk gezien uitdagender zijn.

Gezien de tijd van het jaar (eind mei) staat ook in de Struintuin alles flink in bloei. Dit is niet enkel te zien aan de groene kleuren, maar ook aan de insecten die je hier tegenkomt. We komen dan ook volop vlinders en lieveheersbeestjes tegen. Aan het begin van de Struintuin vind je ook nog een insectenhotel, dus helemaal top.

Wanneer we richting het einde van de Struintuin lopen, komen we nog een bordje tegen met een verhaaltje over egels én daar achter een uit hout gehakte egel. Op het bordje staat een website en een QR-code dus ik heb nog even opgezocht waar dit onderdeel van is. Het schijnt dat er door het hele wijkpark diverse dieren te vinden zijn; de ontdekroute waarbij kinderen worden uitgedaagd bewegingen van de dieren na te doen. Mocht je interesse in deze ontdekroute hebben, klik dan hier voor meer informatie.

Handig om te weten over de Struintuin Maarssen

  • De Struintuin is niet toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel;
  • Zoals al eerder aangegeven, zijn honden in deze natuurspeeltuin verboden;
  • De Struintuin is altijd open en gratis toegankelijk;
  • Er zijn geen toiletvoorzieningen in de tuin te vinden;
  • Het adres van het Milieu Educatief Centrum is: Reigerskamp 197, 3607 HK Maarssen;
  • Parkeren doe je gratis en het handigst op de parkeerplaats naast Tennisvereniging de Blauwe Reiger;
  • Website: www.odru.nl/nme-aanbod-natuur-en-milieueducatie/mec-maarssen/struintuin.

Overige activiteiten in de directe omgeving

De Struintuin Maarssen is niet enorm groot, je bent er dan dus ook zo doorheen. Afhankelijk van het kind denk ik dat je hier maximaal een uurtje zoet bent. Wij waren er met een klein half uurtje al doorheen met onze zoon van 3 jaar. Wij raden dan ook aan om een bezoek aan deze natuurspeeltuin te combineren met de andere activiteiten die er te doen zijn.

Milieu Educatief Centrum Maarssen

Bij het Milieu Educatief Centrum Maarssen worden normaliter (buiten de corona lockdown om) regelmatig inloopmiddagen met zeer leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Denk hierbij aan creatieve activiteiten met een educatief tintje (zoals eten maken voor vogels) maar ook activiteiten waarbij kinderen van alles ontdekken (zoals hoe magneten werken). Kijk voor meer informatie hieromtrent op de website www.mecmaarssen.nl.

Kinderboerderij Otterspoor

Direct naast het Milieu Educatief Centrum ligt je de Kinderboerderij Otterspoor. Deze kinderboerderij is gratis toegankelijk. Er lopen hier allerlei dieren los zoals geiten, schapen, koeien, varkens, kippen, kalkoenen en een pauw. Binnen vind je ook nog een aantal dieren zoals cavia’s.

Op het buitenterrein staan een aantal kindervoertuigen zoals loopautootjes, fietsjes en tractoren. Binnen kun je een toilet vinden en kun je versnaperingen halen zoals een ijsje.

Superspeelspoor

Het Superspeelspoor heeft leuke speelmogelijkheden verdeeld over drie leeftijdscategorieën: egelspoor voor de allerkleinsten, kikkerspoor voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en het eendenspoor vanaf 12 jaar. Helaas is niet alles hier toegankelijk (zoals de netbruggen en het vlot) doordat de Gemeente het nog dient op te knappen. Mocht dit het geval zijn, dan zal ik dit artikel verder uitbreiden met informatie hieromtrent.

Wil je nog meer leuke activiteiten met kinderen in de natuur bezoeken? Bekijk dan ook ons artikel: ‘Speelbossen & natuurspeeltuinen in de provincie Utrecht

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela