Tips om de taal te leren van je vakantieland

Persoonlijk vind ik het altijd wel prettig om een aantal zinnen te kunnen spreken in de taal van het land waar we naar op vakantie gaan. Zoals velen wel gemerkt zullen hebben, spreekt niet iedereen een even goed woordje Engels. In dit artikel geef ik je een aantal tips die ik hanteer om het mezelf zo makkelijk mogelijk te maken en vertel ik je welke taalcursus ik nu mee bezig ben.

Een andere taal leren om te kunnen gebruiken op vakantie

Voordat wij kinderen hadden, liepen we er tijdens onze vakantie in Zwitserland tegenaan dat de medewerker bij het pompstation geen woord Engels sprak maar enkel Frans. Gelukkig spreek ik een aantal woorden Frans dus dat was geen probleem. Eenzelfde situatie maakte ik mee bij een bakkerij in Zuid-Frankrijk toen ik een bestelling wilde plaatsen.

Ik kan mij voorstellen dat dit voor sommige mensen vrij lastig kan zijn. Ik vind het dan ook belangrijk dat je op zijn minst een aantal woorden moet kunnen spreken in de taal van je vakantieland. De manier waar op ik dit doe, deel ik graag met je.

Tips hoe je het makkelijkst een andere taal kunt spreken

Een woordenboek voor op reis

Wanneer wij op vakantie gaan naar het buitenland, neem ik altijd een woordenboek voor op reis mee. Hier staat vaak handige woorden en zinnetjes in die je op vakantie kunt gebruiken. Van hoe je iets besteld in een restaurant, tot autopech. Ik ben zelf het meest te spreken over de serie ‘Wat & Hoe Taalgids‘. Naar mijn mening zijn deze goed betaalbaar, er staat een hoop in en het woordenboek heeft een compact formaat zodat je hem makkelijk in je tas mee kunt nemen. Inmiddels heb ik ook al een aantal taalgidsen van hen bij ons in de kast staan.

Tip: Mocht je toevallig een Kobo-abonnement hebben bij Bol.com, dan kun je de woordenboeken gratis downloaden.

Ga op zoek naar lesmateriaal

Een goed begin is het halve werk, ofwel: begin op tijd met het leren van een taal. Je kunt hiervoor een volledige taalcursus volgen, zoals ik. Maar ook op het internet kun je meer dan genoeg gratis materiaal vinden. Ook op bijvoorbeeld YouTube, dan hoor je ook direct de uitspraak, handig! Er zijn ook apps op je telefoon die je kunt downloaden zoals Duolingo voor de talen Engels, Duits, Frans.

Ik heb zelf ook wel eens een zelfcursus Spaans gevolgd. Dit was d.m.v. een boek waar ik zelf ook wel over te spreken ben. Lekker laagdrempelig en naar mijn mening is alles wat je leert weer meegenomen. Ik kon dan wellicht geen volledige gesprekken voeren, maar het is toch ook als je dingen herkent.

Onderstaand boek heb ik gebruikt, deze is ook in andere talen verkrijgbaar:

Hoor of lees de taal regelmatig

Hoe vaker je een taal hoort, hoe sneller je het je eigen kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld ook wederom op het internet stukken opzoeken waarbij men de taal spreekt, bijvoorbeeld weer op YouTube. Maar ook op Spotify kun je een hoop talen leren.

Zelf vind ik de verzamelingen van Thomas Rike erg fijn op Spotify. De fragmenten duren niet te lang waardoor je het op ieder gewenst moment kunt doen.

Je kunt er ook voor kiezen om veel te lezen in de taal die je wil leren. Het is uiteraard wel handig als je dan al enkele woorden kent. Maar je zult zien dat je door het lezen van bijvoorbeeld teksten op het internet of boeken de zinsopbouw van de taal sneller leert.

Begin op tijd met leren & herhaal, herhaal, herhaal

En misschien nog wel de allerbelangrijkste tip: begin op tijd met leren en herhaal, herhaal, herhaal. Hoe meer tijd je in het leren steekt, hoe beter het uiteindelijk zal blijven hangen. Begin dus ruim op tijd met het leren van de taal. En hoe vaker je iets herhaalt, hoe langer het in je lange termijn geheugen zal blijven zitten.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf nog wel eens een handje van heb om iets op het allerlaatste moment pas te doen. Een slecht eigenschap al zeg ik het zelf. Ik dwing mijzelf dan ook echt om op bepaalde momenten aandacht aan mijn studies te besteden. Zo studeer ik bijvoorbeeld wanneer ik in bad lig. 😉 Blokkeer dus gerust wat momenten in je agenda al is het een half uurtje.

De taalcursus welke ik momenteel volg

De taalcursus die ik momenteel volg is de thuiscursus Italiaans bij het NHA. Hierbij heb ik gekozen voor de cursus beginners + gevorderden. Ik heb al eens eerder bij hen een taalcursus gevolgd waar ik erg tevreden over was, dus het was voor mij dan ook makkelijk om weer voor hen te kiezen. Italië vind ik een fijn vakantieland en ik vind het dan ook leuk om een woordje Italiaans te kunnen spreken. Ik kom nu namelijk nog niet veel verder dan de woorden pizza en spaghetti. 😉 Ook kom ik zeer graag in Zwitserland, waar ook in een gedeelte Italiaans wordt gesproken.

Update april 2023:

Het begin van de cursus Italiaans vond ik wat lastig omdat de taal voor mij (op de namen van bekenede gerechten na) vrij onbekend was. Je merkt wel heel goed dat naar mate je meer woorden begrijpt, het steeds makkelijker gaat. Het meest belangrijke is dat je echt tijd én aandacht maakt om de taal ook daadwerkelijk te leren.

Inmiddels zijn wij hier ook gestart met een cursus Spaans. Ik zeg bewust wij, omdat ik mijn man inmiddels ook aangestoken heb. 😉

Waarom ik kies voor een taalcursus

De reden waarom ik kies voor een volledige cursus is dus omdat ik het prettig vind om mij goed verstaanbaar te kunnen maken op vakantie naast de Engelse taal. Daarbij is naar mijn mening leren altijd een investering in jezelf en dat is iets wat ik erg belangrijk vind. Daarnaast vind ik het zelf leuk om nieuwe dingen te leren, kennis is tenslotte macht. En tenslotte, wie weet heb ik er ook nog iets aan in mijn werk.

De inhoud van de cursus Italiaans voor beginners + gevorderden

In het pakket wat ik van het NHA heb ontvangen, zaten twee dikke mappen met lesstof. De cursus Italiaans voor beginners + gevorderden bestaat uit in totaal 60 lessen met allen een ander onderwerp. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: de Italiaanse uitspraak, grammatica, uit eten, vakantie, onderweg en nog veel meer.

Het NHA geeft aan dat je gemiddeld 12 maanden over een cursus beginners of gevorderden doet bij een studieduur van 4 uur per week. Combineer je de cursussen zoals ik, dan is de verwachting dat je er 15 maanden over doet daar de lessen elkaar deels overlappen.

Mijn eerste indruk van de taalcursus

De lessen hebben allemaal dezelfde opbouw wat ik altijd wel prettig vind. Zo weet je wat je kunt verwachten van een les. Ook de onderwerpen spreken mij erg aan. Ik verwacht dan ook dat ik na het afronden van de taalcursus Italiaans voor beginners + gevorderden wel een aardig woordje Italiaans kan spreken op vakantie.

Wat ik ook positief vind is dat je de lessen zowel op papier (dus in de twee mappen) kunt volgen als in de digitale leeromgeving van het NHA. Digitaal kun je tevens ook de audio bestanden afspelen zodat je de uitspraak kunt horen. Zo kun je op ieder vrij moment, ongeacht waar je bent, je lessen volgen mits je gebruik kunt maken van het internet.

De eerste les ben ik inmiddels aan gestart. In deze les staat de Italiaanse uitspraak centraal. Het grappige is dat je vaak wel denkt te weten hoe een uitspraak moet klinken, maar daar kom ik nu toch wel even op terug. Alleen op dat punt heb ik nu al een hoop geleerd.

Aan het eind van iedere les is er nog een grote lijst met vocabulaire die je kunt gaan leren. Ik verwacht dat hier voor mij de grootste uitdaging in gaat zitten. Voor dit punt moet ik dus nog even een plan gaan verzinnen hoe ik dat het makkelijkst ga aanpakken. Ergens weet ik het al wel: herhaling, herhaling, herhaling.

Tijdens de cursus zal ik jullie regelmatig op de hoogte houden van mijn bevindingen en eventueel leuke tips met jullie delen.

Wil je je ook graag gaan verdiepen in het leren van een andere taal? Neem dan vooral een kijkje op de website van het NHA waar zij een hoop talencursussen aanbieden.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela