Taman Indonesia, een stukje Indonesië in Overijssel

Ga op zoek naar de mooiste vogels, krijg de rillingen van griezelige slangen en bewonder de meest kleurrijke planten. Dit alles vind je in het Overijsselse plaatsje Kallenkote in het kleinschalige, sfeervolle dierenpark Taman Indonesia.

De kleinschalige dierentuin Taman Indonesia

Op de grens van Overijssel en Drenthe ligt een uniek dierenpark: Taman Indonesia. Letterlijk vertaald betekent de naam Indonesisch park of tuin. Tijdens een bezoek aan dit park waan je je door de Indonesische natuur. Door de manier waarop het park is aangelegd, wordt dit gevoel nog extra versterkt. Een kleine mini-reis door de rijke culturele wereld van Indonesië.

Bij binnenkomst worden wij meteen zeer gastvrij onthaalt. Na een korte uitleg over het park, krijgen wij voor mijn driejarige zoon (en zijn oma) een speurkaart met verschillende vogels die in het park te vinden zijn. Er wordt nog wat extra informatie gegeven over de te vinden vogels en onze reis kan beginnen.

Met de speurkaart stevig vast, betreden wij de eerste vogelvolière. We worden begroet door het vrolijke gekwetter van verschillende vogelsoorten. Mijn zoon en mijn moeder gaan meteen enthousiast aan de slag met hun speurtocht naar alle soorten.

Als er een aantal zijn afgestreept, volgen we de houten, rode pepers die de route door het park aanwijzen, naar de volgende volière. Zo lopen wij het hele park door en zien we de mooiste flora en fauna.

De hoogtepunten van Taman Indonesia

  • Beermarter De beermarter is een Aziatische Civetkatachtige die voornamelijk voorkomt in de regenwouden van onder anderen India, Nepal, Myanmar en Filipijnen. Hij leeft voornamelijk hoog in bomen en zijn actief in de nachten, overdag rusten ze vooral. Bij het horen van de naam hadden wij een dier dezelfde grootte als een steen- of boommarter verwacht. We waren dan ook verbijsterd bij het zien van dit dier, hij heeft namelijk ongeveer hetzelfde formaat als een babybeer. Prachtig om te zien hoe soepel hij zich beweegt door de toppen van de bomen.
  • Tijgerkat De tijgerkat of oncilla is een kleine katachtige die voornamelijk voorkomt in regenwouden, nevelwouden en vochtige bergbossen. Ze zijn vooral in de nacht actief. Omdat ze helaas maar weinig in het wild worden waargenomen, is er weinig bekend over hun levenswijze. We is bekend dat ze, ondanks hun kleine formaat, erg agressief zijn. De naam zegt al iets over hun uiterlijk, een kleine kat met een prachtig patroon op zijn vacht.
  • Vogels In het dierenpark zijn een groot aantal verschillende vogelsoorten te vinden, in de verschillende volières maar ook in aparte hokken. De soorten variëren van prachtig gekleurde pauwen tot indrukwekkende uilen. De meeste leer je kennen doormiddel van de hierboven genoemde speurkaart. Er is één kaketoe te vinden, genaamd Daantje, die geniet van alle aandacht die hij krijgt van de bezoekers. Hij laat zich dan ook graag door de bezoekers aaien.
  • Warung Makanan (eethuis) In Warung Makanan kan je genieten van echte Indische lekkernijen (spekkoek) en een kopje koffie, thee of fris. Maar het is niet alleen een eethuis. Er zijn ook prachtige voorwerpen, specerijen en kleding te koop.
  • Specerijentuin In de specerijentuin vind je, zoals de naam al doet vermoeden, allerlei specerijen. Maar niet alleen dat. Ook kun je de mooiste planten aanschouwen en vliegen er verschillende vogelsoorten rond. De temperatuur doet ook nog eens vermoeden dat je echt in Indonesië rondloopt.

Kinderpaspoort

Nieuw vanaf dit jaar is het kinderpaspoort. Met dit paspoort kunnen de kinderen op avontuur door Indonesië. Welke eilanden ontdek je, welke Indonesische hapjes ga je eten, welke dieren ga je ontmoeten? Met het paspoort reis je langs de grootste eilanden van Indonesië. Ideaal om je (klein)kind Indonesië te laten ontdekken en bijzondere verhalen te delen.

De sfeer

Het Indische thema van het park is zo mooi doorgetrokken in elk detail dat de sfeer alleen al een hoogtepunt is. Om iedere hoek is weer iets prachtigs te zien: Balinese poorten, een Mentawai Paalwoning en verschillen fietstaxi’s zijn slechts enkele voorbeelden. Vergeet ook zeker geen selfie te nemen verkleed als bruidspaar uit Sulawesi. Bij het opzetten van het park was het duidelijk de bedoeling de sfeer van Indonesië over te brengen aan de bezoeker en dat is gelukt. En dan was ons bezoek nog op een vrij regenachtige dag.

Faciliteiten

Bereikbaarheid

Taman Indonesia is goed begaanbaar voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Er zijn ook twee rolstoelen gratis te huur. Verstandig is deze van tevoren te reserveren door telefonisch of per mail contact op te nemen met het park.

Toiletten

Er zijn toiletten aanwezig bij de ingang. Deze zijn netjes en schoon. Tevens is er een verschoonruimte voor baby’s.

Eten en drinken

In het eethuis kan een hapje of een drankje gekocht worden. Deze kan zowel genuttigd worden binnen als op het naastgelegen terras. Het eethuis is vanaf 12.00 uur geopend. Voor die tijd kan er koffie en snacks gehaald worden bij de entree.

Het is ook mogelijk eigen eten te nuttigen op het terras of aan één van de picknick tafels bij de speeltuin.

Winkel

In de Warung Makanan kunnen verschillende Indonesische voorwerpen en etenswaren gekocht worden. Tevens is er in het entreegebouw een winkel met onder anderen speelgoed.

Speeltuin

Halverwege de route is er een speeltuin te vinden. In het speeltuin bevindt zich onder anderen een graafmachine, een jeep, glijbanen en schommels. In de speeltuin staan ook meerdere picknick tafels waar eigen consumptie genuttigd kan worden.

Praktische informatie

Openingstijden

April tot juli: Op maandag, dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur. Op donderdag en vrijdag, met uitzondering van vakanties, gesloten.

Juli tot en met november: Maandag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Vanaf eind november tot april: Zaterdag, zondag en in vakanties maandag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur.

Toegangsprijzen

Entreeticket:

  • Kinderen t/m 1 jaar: gratis
  • Kinderen 2 t/m 12 jaar: € 12,50
  • Vanaf 13 jaar: € 9,50

Seizoenskaart:

  • Kinderen 2 t/m 12 jaar: € 19,50
  • Vanaf 13 jaar: € 26,50

Adresgegevens

Het adres waarop Taman Indonesia zich bevindt is:

Kallenkote 53
8345 HE Kallenkote

Parkeren is gratis.

Duur van het bezoek

Ongeveer 3 á 4 uur.

Kunnen wij een bezoek aan Taman Indonesia aanraden?

Mijn ouders hebben op ongeveer een half uur rijden van Taman Indonesia een vakantiehuisje. Zij waren met mij en mijn zoons mee om te kijken of het een leuk park is om vaker heen te gaan. Zij waren, net als ik, zeker enthousiast!

Het is een andere sfeer dan een groot dierenpark; allemaal wat minder ongedwongen in de meest positieve betekenis van dat woord. De sfeer van Indonesië is overal te voelen en daarnaast zijn de werknemers ontzettend gastvrij! Kinderen worden op een leuke manier betrokken bij de belevenis, er wordt nagedacht over spelenderwijs leren over de dieren, planten en alles wat maar in het park te vinden is.

Wij hebben een hele leuke dag gehad en zullen dan ook zeker vaker heen gaan.

De volgende artikelen vind je mogelijk ook leuk om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne