Teide by Night, bewonder de prachtige sterrenhemel op Tenerife!

Teide by Night is een unieke ervaring en naar mijn mening een must-do wanneer je op het Canarische eiland Tenerife bent. Tijdens deze activiteit kijk je samen naar de zonsondergang op de vulkaan Pico del Teide op ongeveer 2240 meter hoogte. Later op de avond, wanneer het goed donker is, sterren kijken op één van de meest heldere plekken ter wereld inclusief telescopen. Need I say more?

De vulkaan Pico del Teide, het hoogste punt van Spanje

De vulkaan Pico del Teide is met zijn 3718 meter boven zeeniveau het hoogste punt van Spanje waartoe het eiland Tenerife behoort. Wellicht fijn om te weten is dat de vulkaan als slapend wordt beschouwd. Dit betekent echter niet dat er nooit meer een uitbarsting zal plaatsvinden.

Er zijn meerdere manieren waarop je de vulkaan op kunt. Je kunt zelf een auto huren en naar boven rijden. Maar er worden ook door diverse organisaties excursies geregeld:

 • De allereerste keer dat ik op Tenerife was, zijn wij overdag met een jeeptour naar boven gegaan. Deze wordt in combinatie met een bezoek aan de verborgen vallei Masca gedaan. Ook erg mooi, maar ik denk zelf dat dit voor jonge kinderen te lang duurt aangezien je echt een hele dag zoet bent.
 • Een andere keuze die wij hadden is een excursie van een halve dag waarbij je met de bus de vulkaan Pico del Teide op gaat. Het is daarbij mogelijk om met de kabelbaan nog dichter naar het hoogste punt te gaan. Let op! Informeer goed van te voren of de kabelbaan wel daadwerkelijk gaat, dit is namelijk niet altijd het geval zoals bij ons.
 • De andere, en misschien ook wel de meest bijzondere optie, was de excursie Teide by Night. Hierbij wordt je later in de middag met de bus opgehaald en ga je samen met elkaar de zonsondergang op ongeveer 2240 meter hoogte bekijken. Later op de avond ga je sterren kijken en krijg je ook de mogelijkheid om dit met telescopen te doen. Het Teide Nationaal Park behoort tot één van de meest helderste plekken ter wereld waar je dit kunt doen. Net na middennacht word je weer afgezet bij het punt waar je eerder de dag bent opgehaald.

De excursie Teide by Night op Tenerife

Samen met mijn 7-jarige zoon ben ik meegeweest met de excursie Teide by Night op Tenerife. Onze gids tijdens deze tour was de Nederlandse Jack. Deze man weet onwijs veel van de natuur op Tenerife en vertelt hier dan ook vol enthousiasme over. Je hoort van alles over de diverse flora en fauna op het eiland, maar ook over geologische onderwerpen.

Eerste tussenstop bij El Rancho

Nadat iedereen die met de excursie Teide by Night meegaat is opgehaald, gaan we de vulkaan Pico del Teide op. Onze eerste tussenstop is bij El Rancho. Hier vind je een winkeltje en ook een restaurant.

In het winkeltje kun je uiteraard van alles kopen. Ze hadden erg leuke dingen! Maar er valt ook van alles te proeven. Toastjes met diverse smeerseltjes maar ook bananenlikeur.

Bij het restaurant werd ons aangeraden om de typisch Spaanse koffie Barraquito te proberen. Dit koffierecept is vooral erg populair op de Canarische Eilanden gedronken. Barraquito is een combinatie van gecondenseerde melk, Licor 43, sterke koffie, een schuimlaag melk en wat kaneel en limoen.

Terwijl mijn zoon genoot van een heerlijk ijsje, koos ik voor de Barraquito en een stukje mangotaart.

De krater van Pico del Teide

We vervolgen onze weg en komen in de krater van de vulkaan Pico del Teide aan. Ondanks dat ik al een keer eerder op de vulkaan was geweest, blijft het een waanzinnig beeld. Het is net of je in een soort maanlandschap beland. Anderen vergelijken het weer met een soort wildwesten.

Er zijn ook meerdere films opgenomen in de krater van Pico del Teide, bijvoorbeeld: One Million Years B.C. (1966), Fast & Furious 6 (2013) en Rambo, Last blood (2018).

Tijdens onze excursie zijn er twee fotostops voordat we naar de locatie gaan waar we uiteindelijk de zonsondergang gaan bekijken. Na de tweede fotostop gaan we een hapje eten waarna we vervolgens hopen sterren te kunnen bezichtigen.

Dineren bij het restaurant Papillon

Bij het boeken van de excursie Teide by Night hadden wij de mogelijkheid om het avondeten bij te boeken. Hier koos ik dan ook voor. Het diner vindt plaats bij het restaurant Papillon. We kregen hier een 3-gangen diner voorgeschoteld:

 • Voorgerecht: wortelsoep (al maakte ik mijn zoon wijs dat het oranje tomatensoep was..)
 • Hoofdgerecht: gebakken aardappels, kip, groente (een soort Hollandse pot..)
 • Nagerecht: Brownie

Al met al een prima maaltijd. Ben je vegetarisch? Ook dat is geen probleem bij dit restaurant, dit kunt je voorafgaand het diner doorgeven. Vegetariërs kregen op het moment dat bij er waren als hoofdgerecht een soort lasagne.

Kijk naar de zonsondergang op 2240 meter hoogte

Het is inmiddels al een stuk frisser geworden wanneer we op de locatie aankomen waar we onder het genot van een glaasje cava of sinaasappelsap de zonsondergang gaan bekijken. We krijgen dan ook de mogelijkheid om gebruik te mogen maken van een plaid die je om je heen kunt slaan.

Tijdens de excursie Teide by Night was er bij ons op deze locatie een prachtige zee van wolken te zien. De zon zakte bij ons achter het andere Canarische eiland La Palma, waar in 2021 een lange vulkaanuitbarsting is geweest.

Het is een enorm mooi gezicht. Ik was dan met mijn zoon hier, maar ik denk dat wanneer je dit met je partner bekijkt, het ook wel echt iets romantisch heeft. Ik zou dit dan ook graag nog eens met mijn partner over willen doen.

Na de zonsondergang rijden we nogmaals naar restaurant Papillon waar we nog even kort de tijd krijgen voor een plaspauze en we kunnen opwarmen onder het genot van een kop warme chocolademelk.

Sterren kijken inclusief telescopen

Inmiddels is het al flink donker geworden en komen we aan op het punt waar we naar de sterren gaan kijken. Het was nog even spannend of dit ging lukken daar er wolken leken te verschijnen. Gelukkig gingen deze de andere kant op en waren er, naar mate de avond verder vorderde, steeds meer sterren te zien.

Onze gids Jack weet ook onwijs veel van de verschillende sterrenconstellaties af. Een constellatie is een groep sterren die op een figuur lijken. Je hebt dan ook vast wel eens gehoord van de grote beer of het steelpannetje.

D.m.v. een laserpen kon Jack heel goed aanwijzen welke constellaties waar te zien waren en waar bijvoorbeeld de Poolster was. Ook gaf hij veel extra informatie waardoor het ook voor een leek als ik, goed te volgen was. Hij weet het allemaal zeer boeiend te vertellen. Een hele kunst op zich!

Tip! Het is vrij lastig om gewoon met je telefoon foto’s te maken. Dit is mij dan ook niet gelukt. De tip die ik later kreeg is dat het met een statief en lange sluitertijd wel mogelijk zou kunnen zijn! Zoek van te voren dus even op hoe dit werkt zodat je het op dat moment niet meer hoeft op te zoeken. Ter ondersteuning van dit artikel heb ik daarom wel twee foto’s gedownload van Shutterstock voor een beeldvorming van wat je kunt verwachten.

Als toetje rijden we nog naar een allerlaatste stoppunt van de excursie Teide by Night waar we de kans krijgen om door telescopen naar de sterren te kijken. Deze worden drie maal ingesteld op andere coördinaties, bijzonder om te zien. Voor de kinderen was er een aparte telescoop die voor hen wat dichter bij de grond stond opgesteld.

Vervolgens rijden we weer naar beneden en wordt iedereen weer teruggebracht naar het punt waar men is opgehaald eerder op de dag.

Foto © Shutterstock

Handig om te weten over de excursie Teide by Night!

 • Wij werden zelf rond 15.45 uur opgehaald en waren rond 00.20 uur weer bij het ophaalpunt terug. De gehele excursie duurde bij ons hierdoor dus ongeveer 7,5 uur.
 • Tijdens de excursie Teide by Night waren er meerdere kinderen mee. Ik denk dat mijn zoon van 7 één van de jongste was van onze groep maar hij heeft het zeer goed volgehouden. In de bus terug viel hij pas in slaap. Of jouw kind dit vol zou houden is uiteraard iets wat je enkel zelf kunt bepalen. Mijn ander zoon van 4 jaar zal dit naar mijn verwachting bijvoorbeeld niet hebben volgehouden.
 • Er waren bij onze groep twee mensen met een rolstoel. Dit was dus wel mogelijk maar weet wel dat niet alles geheel rolstoelproof is door de diverse ondergronden.
 • De excursie Teide by Night is in diverse talen te volgen. De excursie met Nederlandse gids is momenteel mogelijk op maandag, donderdag en vrijdag.
 • Wij boekten onze excursie bij onze reisleidster. Je kunt hem ook boeken via de website www.teidebynight.com.

Wil je weten wat er nog meer te beleven valt op het eiland Tenerife? Lees dan ook ons artikel ‘De leukste activiteiten op het Spaanse eiland Tenerife‘.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela
Kopfoto © Shutterstock