Terug in de tijd bij de Telekids Expositie in Hoorn

“O ja, weet je nog?” Volgens mij de meest gehoorde kreet tijdens de Telekids Expositie in Hoorn. Tot en met 1 november 2020 kun je in het Museum van de 20e Eeuw de ‘Pittige Telekids collectie’ bezichtigen. Een leuk uitje speciaal voor de papa’s en mama’s die samen met hun kinderen fijne jeugdherinneringen willen ophalen. Of zonder natuurlijk, dat kan ook. Afgelopen weekend bezocht ik met een vriendin de expo en ik kwam met een grote glimlach weer buiten.

Hoe het allemaal begon…

Het is alweer 30 jaar geleden dat Telekids voor het eerst op de buis verscheen. Eerst alleen met presentatrice Irene Moors, die vanuit Luxemburg kinderprogramma’s aankondigde. Een paar jaar later schoof Carlo Boszhard aan en een magisch duo was geboren. Tien jaar lang maakten ze (naar mijn mening) de allerbeste kindertelevisie ooit. Als ik aan mijn jeugd denk, denk ik automatisch aan de zaterdagochtenden met Carlo & Irene. Daarom vind ik het maar wat leuk dat er nu een Telekids Expositie te bewonderen is in mijn eigen stad.

Wie verheugde zich niet op zaterdagochtend? Toen je in je pyjama naar benden haastte om niets te hoeven missen van Telekids? Wie zou de Vraag Maar Raak gast deze week zijn? Wie zijn er nou beter, de jongens of de meisjes? Wat ging er nu weer allemaal mis bij Giegel en Goochel? En later op de ochtend zouden er meer gezinsleden naar beneden komen, want Pittige Tijden was bij iedereen wel favoriet.

Op de eerste etage van het Museum lees je nu alles over je favoriete kinderprogramma van vroeger. Een gedeelte van het Museum van de 20e Eeuw is hier omgetoverd tot televisiestudio onder de noemer ‘De Pittige Telekids collectie’. Een expo waar Carlo en Irene persoonlijk hun zolders voor hebben leeggehaald om de herkenbare kostuums en attributen tevoorschijn te halen. Ook echte oude decorstukken zijn hier neergezet, zodat ze weer even kunnen worden bewonderd door het publiek.

Telekids expositie

De rode draad in deze Telekids Expositie is de tijdlijn van het populaire kinderprogramma, die te vinden is op grote spandoeken met tekst en foto’s. Achter glas zie je heel veel oude merchandise, posters, kostuums en andere accessoires.

Je kunt zelfs persoonlijke fotoboeken bewonderen met foto’s van achter de schermen. Veel foto’s van opnames van Telekids films in het buitenland.

Het leukste vond ik de iets meer interactieve gedeeltes van de Telekids Expositie. Zo staat er de bekende spiraal waar je zo snel mogelijk vragen moest beantwoorden en ondertussen zonder het spiraal aan te raken je stokje van boven naar beneden (of was het van beneden naar boven?) moest zien te krijgen, terwijl een vriendje of vriendinnetje je ronddraaide. Het spiraal maakt nog echt lawaai als het ringetje het ijzer raakt. Heel grappig, maar wel jammer dat het geluid de hele expositie over gaat. Hierdoor kun je het geluid van de televisiefragmenten totaal niet horen. En ik had me juist zo verheugd om even hard mee te zingen met het intro van de Vraag Maar raak Gast of het eindlied “Nog drie-hie, drie minuten voordat ik stop”. Heb je hem nu ook weer in je hoofd?

De oude presentatiedesk staat ook in het museum opgesteld en je kunt plaatsnemen in de stoel van de Vraag Maar Raak gast. Moet je even bedenken hoeveel beroemde billen er voor jou hebben plaatsgenomen in deze stoel?! Perfecte plek voor een fotomomentje.

Ook zijn er delen van de Pittige Tijden set te vinden in het museum. De woonkamer van Jessica mag je helaas niet betreden, maar je kunt hier wel even de trap af om met je favoriete Pittige Tijden karakters op de foto te gaan. Hier hangen ook de bekende kledingstukken en typetjes, van bijvoorbeeld Jessica (Wat een toessstand) en L-L-L-Laura .

Verder zie je hier nog veel meer terug van het Pittige Popconcert (was jij erbij?),  een klein gedeelte van de pettenverzameling van Carlo en De Mega Blubber Power Race. Echt een aanrader om eens te bezoeken, als jij ook warme herinneringen hebt aan dit beroemde kinderprogramma van RTL 4.

Meer over de Telekids Expo

De Telekids Expo ‘De Pittige Telekids Collectie’ is nog te bezoeken tot en met 30 augustus 2020 op de eerste verdieping van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Met een museumkaart mag je gratis naar binnen en anders betalen volwassenen € 10,- entree en kinderen tot en met 16 jaar slechts € 5,-. Voor meer informatie over je bezoek kun je even een kijkje nemen op de website van het museum.

In de Museumshop kun je als souvenir het Telekids fotoboek kopen voor € 17,50. Het boek ziet er superleuk uit, maar ik had zelf toch liever een echt Telekids t-shirt of mok als aandenken mee naar huis willen nemen. Misschien nog een idee om toe te voegen aan de collectie?

In het museum kun je trouwens nog veel meer zien dan alleen de expo. Verschillende huiskamers van de jaren ’20 tot en met nu zijn hier nagebouwd. Ook zijn hier hele verzamelingen oude telefoons, typemachines en zelfs de allereerste huishoudelijke apparaten. Ontzettend leuk om eens te bewonderen.

En als je toch in Hoorn bent, bezoek dan ook even alle andere bezienswaardigheden in dit oude VOC stadje. Mijn favoriete highlights van Hoorn beschrijf ik op mijn blog.

Mirjam is moeder van 3 (Noah, Eli en Filou) en blogt op Eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven, maar deelt ook regelmatig makkelijke diy’s, fijne recepten en leuke uit-tips voor gezinnen met jonge kinderen. Kijk hier voor nog meer leuke uitjes met kids.

Foto’s © Mirjam